Vandaag besteld morgen in Huis
Gratis verzending vanaf €75

Waarom Miauwt Een Kat

Geschreven door:
krabpaal
9 januari 2023

Meowing and Yowling | ASPCA

Meowing and Yowling

Het miauwen van de kat is haar manier van communiceren met de mensen. Ze miauwt om met hen te communiceren, ze vraagt om eten, en ze vertelt hen als er iets mis is. Miauwen is een interessante manier van miauwen, omdat volwassen katachtigen eigenlijk niet naar elkaar miauwen, maar alleen naar mensen. Ze miauwden naar hun moeders toen ze nog kittens waren, maar toen ze ouder werden, miauwden ze niet meer naar hun moeders. Ze bleven echter hun hele leven naar mensen miauwen, waarschijnlijk omdat miauwen mensen ertoe brengt te doen wat zij willen. Katachtigen miauwden ook, een geluid dat lijkt op dat van miauwen, maar dan langgerekter en muzikaler. Volwassen katachtigen jankten niet naar elkaar, maar wel naar andere katachtigen tijdens de paartijd.

Wanneer loopt het miauwen uit de hand? Dat is een moeilijke vraag om te beantwoorden, want het hangt af van je kat. Sommige mensen vinden het miauwen van hun kat vervelend, terwijl anderen er juist dol op zijn. Hoezeer ze ons ook ergeren, we kunnen niet ontkennen dat onze katachtige vrienden ons veel amusement bezorgen. En als u zich afvraagt waarom uw kat zo luidruchtig is, kan dat aan zijn ras liggen. De Siamees staat er bijvoorbeeld om bekend erg luidruchtig te zijn.

Why Cats Meow

Hier zijn enkele van de meest voorkomende redenen waarom uw kat 's nachts miauwt.

 • Van uw huisdier mag worden verwacht dat hij miauwt als u terugkomt van uw werk, als u hem thuis ontmoet en als u tegen hem praat.
 • Katten hebben menselijk gezelschap nodig. Ze hunkeren naar genegenheid van mensen. Als ze niet genoeg interactie met mensen krijgen, kunnen ze daar om gaan miauwen.
 • Om iets te eten vragen. De meeste mensen houden van eten, en ze hebben vaak honger na een dag hard werken. Misschien weten ze niet wat ze echt lekker vinden om te eten, dus vragen ze iemand anders om suggesties te doen. Mensen die koken vragen vaak vrienden en familieleden om advies over wat ze moeten klaarmaken. Soms vragen mensen ook vreemden om hulp.
 • Vragen om binnen of buiten te mogen. Miauwen is het belangrijkste middel van katten om ons te laten weten dat ze iets willen. Als ze naar buiten willen, zullen ze vaak miauwen bij het hek. Op dezelfde manier, als ze buiten zijn en binnen willen komen, miauwen ze bij het voorraam. Als je probeert je huisdier over te laten schakelen van een dier dat alleen binnen leeft naar een dier dat zowel binnen als buiten kan leven, kun je te maken krijgen met een hoop gemiauw tijdens het proces. Dit is een moeilijke aanpassing voor een huisdier, en het kan weken of zelfs maanden duren voordat het miauwen eindelijk ophoudt.
 • Als een oudere kat verward raakt, kan hij gaan miauwen als hij verdwaalt. Om meer te weten te komen over gedragsproblemen bij oudere katten, lees onze artikelen over Gedragsproblemen bij oudere katten en Cognitieve disfunctie bij katachtigen.
 • De paringsroep van een kat is meestal een uiting van haar seksuele belangstelling.

Breng uw kat naar de dierenarts.

Een gezond, gelukkig, goed gevoed kitten zal zelden miauwen. Katten miauwen normaal gesproken niet omdat ze honger hebben; in plaats daarvan miauwen ze om met elkaar te communiceren. Ze miauwen ook om uiting te geven aan plezier, opwinding, woede, angst, pijn, bezorgdheid, eenzaamheid, liefde, genegenheid, speelsheid, frustratie, verveling, geluk, verrassing, vreugde, aanmoediging, medeleven, enzovoort.

Uw kat helpen minder luidruchtig te zijn

Voordat u het onophoudelijke miauwen van uw kat probeert in te dammen, moet u eerst de reden achter zijn lawaai vaststellen. Observeer de omgeving waar hij het geluid maakt en noteer wat hem tot actie lijkt aan te zetten. Misschien wilt u ook een dagboek bijhouden van wanneer hij begint te janken en eventuele patronen die zich voordoen noteren. Als u weet wanneer hij de neiging heeft om te gaan blaffen, dan weet u wat u moet doen om hem te helpen kalmeren. Probeer een van deze tips om hem te helpen rustiger te worden:

 • U zult waarschijnlijk niets kunnen veranderen als uw huisdier alleen maar "hallo" zegt als hij u ziet. Hij heeft een bijzonder luide stem, dus je zult hem waarschijnlijk niet goed genoeg kunnen horen om zijn boodschap te begrijpen.
 • Als uw hond onophoudelijk blaft, zeg hem dan dat hij zijn eigen voer kan krijgen als hij stopt met janken. Schreeuw niet tegen hem en sla hem niet; in plaats daarvan haalt u rustig zijn etensbak weg en vervangt u deze door een andere bak met vers water. Als hij weer blaft, zet u zijn voer terug waar het eerst stond. Herhaal dit proces totdat hij leert niet te blaffen.
 • Als u denkt dat uw kat huilt uit verveling omdat u altijd van huis bent, dan kunt u misschien iemand inhuren die een paar uur per dag bij u thuis komt zodat ze gezelschap heeft.
 • Als uw hond naar u blaft om eten, negeer hem dan totdat hij stopt met blaffen. Geef hem geen aandacht tenzij hij rustig wordt. Als dat niet helpt, koop dan een automatische voederautomaat die op bepaalde uren automatisch opengaat. Op die manier zal uw hond u tijdens die uren niet lastig vallen.
 • Als u uw huisdier onlangs op een caloriearm dieet hebt gezet, praat dan met uw dierenarts over vezelrijke dieetvoeding of voedingssupplementen die uw huisdier kunnen helpen zich tevreden te voelen met zijn verminderde calorie-inname.
 • Als uw kat niet de neiging heeft om overmatige kilo's aan te komen, laat dan altijd droge brokjes voor haar klaar staan, zodat ze nooit honger heeft. Als u uw kat vezelrijke brokjes geeft, kan uw kat verzadigd zijn zonder al te veel calorieën te eten. Vraag het eerst aan uw dierenarts als u dit overweegt.
 • Als uw hond blaft om binnen te komen, kunt u overwegen een hondenhok voor hem te kopen. De ASPCA stelt voor dat honden uitsluitend binnenshuis leven, omdat ze verwondingen en ziektes kunnen oplopen als ze buiten rondzwerven. Als je een hond hebt die graag naar buiten gaat, kan hij gaan blaffen tegen deuren en ramen. U kunt proberen hem te leren niet te blaffen door hem te belonen als hij geen lawaai maakt. Als hij echter blijft blaffen, zult u een andere oplossing moeten vinden. Een alternatief is het bouwen van een binnenkennel waar hij veilig kan verblijven.
 • Als uw teef niet gecastreerd is en vaak overmatig blaft, kan het zijn dat ze in oestrus komt. Teven in oestrus worden meestal steeds vriendelijker, kwispelen met hun staart, likken je, en blaffen veel. Dit duurt ongeveer drie tot vijf uur. Een gecastreerde teef die geen seks heeft gehad met een reu, zal haar hele leven lang om de zes tot acht weken oestrus blijven. Binnenhonden kunnen het hele jaar door oestrus worden. De eenvoudigste manier om het geblaf als gevolg van de oestrus te verminderen is uw hond te castreren.
 • Als uw katers niet gecastreerd zijn en af en toe overmatig miauwen, kunnen ze een bronstige poes detecteren of aanvoelen. Ze zullen waarschijnlijk onophoudelijk lopen en miauwen tijdens de periode dat de poes in oestrus is. Om hun overmatig miauwen te verminderen, kunnen ze het beste gecastreerd worden.
 • Als uw oudere katje onophoudelijk begint te miauwen, moet u haar door uw dierenarts laten onderzoeken op medische aandoeningen, zintuiglijke gebreken en cognitieve stoornissen. Ze kan lijden aan een van deze problemen.

What NOT to Do

 • Negeer uw kat niet als hij miauwt. De enige uitzondering is als u zeker weet dat hij miauwt omdat hij wil dat u iets doet wat hij wil. Anders kunt u het beste denken dat er iets mis is - misschien is zijn kattenbak vol, of zijn waterbakje leeg, of zit hij opgesloten in een kast. Zorg er altijd voor dat aan zijn behoeften wordt voldaan voordat je denkt dat hij gewoon opdringerig is door naar je te miauwen!
 • Wees niet zo streng voor uw kat als ze te veel miauwt. Deze straffen kunnen haar in eerste instantie misschien van het miauwen afhouden, maar ze zullen waarschijnlijk geen langetermijneffecten op haar gedrag hebben. Ze kan zelfs bang voor u worden als u haar te streng straft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

lockusercartmagnifiercrossmenuchevron-down