Vandaag besteld morgen in Huis
Gratis verzending vanaf €75

Vlooien Allergie Kat

Geschreven door:
krabpaal
3 december 2022

Allergieën zijn een allergische reactie op iets. Ze worden meestal veroorzaakt door het inademen van bepaalde stoffen.

Een van de meest voorkomende medische problemen bij katten zijn allergieën. Deze treden op wanneer de immuunrespons van de kat overgevoelig wordt voor bepaalde soorten eiwitmoleculen (allergenen) die in de omgeving worden aangetroffen. Bekende omgevingsallergenen zijn pollen, huidschilfers, huishoudelijke producten zoals tapijten en beddengoed, en voedselresten. Bovendien kunnen katten ook allergische reacties ontwikkelen voor vlooien, teken en insecten.

  • De meest voorkomende uiting van feline dermatitis is een jeukende huiduitslag over de gehele vacht van de kat.
  • Een derde soort symptomen manifesteert zich bij de luchtwegen en kan hoesten, niezen en een piepende ademhaling zijn. Soms kan er sprake zijn van neus- of ooguitvloeiing.
  • De derde manifestatie van ketose treedt op wanneer het lichaam te veel aceton produceert dat de lever niet kan afbreken. Aceton hoopt zich op in de bloedstroom en veroorzaakt symptomen die lijken op alcohol

Denk je dat er verschillende soorten allergieën zijn?

Ja. Er zijn 4 veel voorkomende soorten allergieën bij katten: Insecten, Voedsel, Inhaleermiddelen, en Contact. Elk van deze heeft zijn eigen set van fysieke symptomen, en elk heeft zijn eigen unieke kenmerken.

Wat wordt bedoeld met "vlooienallergie"?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, ondervindt een normale hond geen enkel ongemak als reactie op een vlooienbeet. Zelfs als er honderden vlooien aanwezig zijn, zijn er geen zichtbare tekenen van jeuk. Als uw huisdier echter last heeft van vlooien, zal hij of zij waarschijnlijk sterk reageren op zelfs maar één beet. Dit komt doordat honden een allergie kunnen ontwikkelen voor bepaalde eiwitten die in het speeksel van vlooien voorkomen.

Een vlooienbeet veroorzaakt hevige jeuk bij katten met FAD. Eén vlooienbeet is al genoeg om hevige jeuk te veroorzaken.

Wat gebeurt er als een vlo een kitten bijt?

Als een katachtige FAD heeft, kan hij/zij hevige jeuk ervaren en vervolgens herhaaldelijk likken, kauwen of krabben aan de plek totdat deze pijnlijk of geïnfecteerd wordt. Dit kan haaruitval veroorzaken en een infectie doen ontstaan.

Het gebied dat het meest in verband wordt gebracht met FAD is op de rug, net achter de achterhand. Veel katten met vlooienallergie kauwen of likken de vacht van hun staart. Jeuk en haaruitval rond de staartbasis, rug en flanken moeten als verdacht voor FAD worden beschouwd. Een aangetaste kat kan ook talrijke, kleine korstjes rond het gezicht en de oren hebben. Deze schurftplekken worden vaak miliaire laesies genoemd, een naam die afkomstig is van het uiterlijk van de schurftplekken - ze lijken op gierstzaadkoppen.

Wat veroorzaakt vlooienallergie dermatitis?

Als u vermoedt dat uw kat aan een vlooienallergie lijdt, kan een intradermale test of een IgE-bloedtest helpen bepalen of uw kat allergisch is voor vlooien.

Wat is de behandeling van vlooienallergie dermatitis (FAD)?

De preventie van vlooienbeten is de hoeksteen van een succesvolle behandeling. De meeste vlooienbesmettingen vinden plaats tijdens warme maanden, maar ze kunnen elk moment van het seizoen voorkomen. Strikte vlooienpreventie is de basis van een succesvolle vlooienbehandeling. Er zijn veel hoogwaardige vlooienbestrijdingsmiddelen beschikbaar, zowel voor katten als voor de bestrijding van vlooien in huis. Tegenwoordig maken maandelijkse preventieve medicijnen tegen vlooien het gemakkelijker en goedkoper dan ooit om vlooien uit het leven van uw kat te houden.

Vraag uw dierenarts naar het beste preventieve medicijn voor uw kat.

What about allergy shots?

Sommige honden kunnen worden gedesensibiliseerd door een serie speciale injecties. Desensibilisatie voor vlooienallergie (FAD) werkt echter meestal niet goed voor FAD bij honden omdat het succespercentage zo variabel is.

Steroïden of andere drugs?

Als u atopische dermatitis bij katten probeert te behandelen, kunnen corticosteroïden helpen de symptomen te verlichten. Ze zullen de ziekte echter niet genezen.

Return to Top

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

lockusercartmagnifiercrossmenuchevron-down