Vandaag besteld morgen in Huis
Gratis verzending vanaf €75

Verkouden Kat

niesziekte kat
Geschreven door:
krabpaal
24 januari 2022

Is uw kat verkouden? Verkoudheid bij katten of de kat niesziekte is de meest voorkomende besmettelijke oorzaak van een voorbijgaande verkoudheid bij de kat. Dit hoeft natuurlijk niet direct een chronische niesziekte te zijn, toch is het van groot belang om sommige oorzaken uit te sluiten. Met de juiste diagnose van de symptomen van verkoudheid bij katten, kunt u uw diertje helpen weer beter te worden.

Als het probleem na twee weken niet verdwenen is, kan het een abces, vreemd lichaam, verklevingen, poliepen, tumoren, allergieën of schimmel zijn.

Het geven van antibiotica gedurende een paar dagen heeft bij deze patiënten geen zin. Vaak verdwijnen de symptomen tijdens de kuur en komen dan weer terug. Dat betekent dat het probleem verder moet worden onderzocht.

niesziekte kat

Feline herpesvirus-1 (FHV-1) veroorzaakt ernstige acute niesziekte bij katten die niet zijn gevaccineerd.

Acuut verkouden kat

Als uw kat herhaaldelijk heeft geniest of bloed uitademt, zit er een vreemd voorwerp vast in zijn neus. De dierenkliniek kan u helpen het voorwerp te verwijderen. Het geven van antibiotica zal echter niet werken omdat het probleem zich in de neusholte van de kat bevindt.

Als uw kat ziekelijk lijkt en loopogen, een vieze neus en neusuitvloeiing heeft, hoest, koorts heeft en sloom is, kan hij verkouden zijn. Verlies van eetlust en een infactie van de bovenste luchtwegen kan hier ook een symtoom van zijn. Vaak gaat het om een normale verkoudheid, u kunt voor de zekerheid langs de dierenarts gaan voor advies voor behandeling. Om andere ziektes zoals onsteking onderste luchtwegen, voorste luchtwegen uit gesluiten.

Chronisch verkouden kat

De rest van het artikel in deze rubriek gaat over de kat die al meer dan twee weken ziek is. Antibiotica waren waarschijnlijk de reden dat de symptomen weg waren, maar na het stoppen van de medicijnen, kwam de verkoudheid terug.

Symptomen van chronische verkoudheid bij katten

 • Niezen
 • Neusuitvloeiing
 • Benauwdheid
 • Abnormale geluiden bij het ademen
 • Slechte eetlust

Oorzaken van chronische verkoudheid bij katten

De meeste problemen bij een verkoudheid doen zich voor in de neus, achter in de keel (de nasopharynx), of in beide.

Vreemd voorwerp

Gras huurprijzen

en andere vreemde voorwerpen kunnen de neus of de neusholte van de kat binnendringen en chronische neusproblemen veroorzaken, die meestal plotseling en zeer snel zijn begonnen.

Als een voorwerp niet wordt verwijderd, kan het maanden of zelfs jaren blijven zitten. Deze katten hebben vaak een sterke geur.

Toen de kat het grassprietje had verwijderd, was het binnen een paar dagen genezen.

Chronische niesziekte (vergroeiingen)

Acuut, raak niet direct in paniek chronisch klachten is een anderwoord voor meer dan 3 maanden.

Als een kat een virus krijgt, krijgt hij lichte koorts. De ontsteking kan de slijmvliezen en de dunne, tere botjes in de neus van de kat beschadigen. De kat krijgt een littekenweefsel, waardoor hij blijvend vatbaar is voor verkoudheid.

Bovendien kan het herpesvirus dat niesziekte veroorzaakt, latent aanwezig blijven in de kat en hem telkens opnieuw ziek maken.

Niezen wordt niet veroorzaakt door bacteriën maar door littekenweefsel of een virus dat door katten kan worden overgedragen. Antibiotica helpen niet tegen virussen of littekenweefsel. Ze kunnen voor korte tijd worden gebruikt, maar helpen niet blijvend.

Katten die verkouden zijn, worden zelden ziek, omdat hun lichaam in staat is kleine verwondingen die door de verkoudheid zijn ontstaan, te genezen.

Polyepeen

Goedaardige poliepen kunnen in de neus of in de neusholten worden aangetroffen. Ze zijn meestal erg klein en gemakkelijk te verwijderen. Goedaardige poliepen in de keel zijn moeilijker te verwijderen omdat ze groter zijn en soms dichter bij de schedelbasis zitten.

De kat herstelt vaak van de poliep die uit zijn keel is verwijderd.

Tumors

Katten met neus- en keelholtetumoren kunnen last hebben van symptomen als niezen en een loopneus. Het type tumor bepaalt het type behandeling. Katten kunnen medicijnen, een operatie of bestraling nodig hebben.

Allergieën

Kattenallergieën lijken echt zeldzaam. Gewoonlijk zijn er geen symptomen die met een kattenallergie gepaard gaan, zodat u zich misschien niet eens realiseert dat uw kat er een heeft. Echter, als de kat begint te niezen tijdens een bepaalde tijd van het jaar of in een bepaald seizoen, als de kat een donzen kussen maakt, of als uw kat een loopneus krijgt, dan is het belangrijk om dit te melden aan uw dierenarts en te vragen naar de mogelijkheid van een allergie. Indien nodig kunt u de allergie verminderen of elimineren door een medicijn te geven dat de allergie onderdrukt. allergie voor katten zijn niet leuk voor de kat, daarom is het van belang om allergie vroegtijdig te herkennen.

Nieuw grijs

Net als honden, worden katten zelden getroffen door nasale schimmel. Slechts twee gevallen zijn gediagnosticeerd in de afgelopen tien jaar.

Hechtingsproblemen

In sommige gevallen kan een ontsteking van de kieswortel ertoe leiden dat deze door de neusholte breekt, waardoor een "verkoudheid" ontstaat. Nadat de tand of kies is verwijderd, geneest uw kat volledig.

Stenose (vergroeiing)

Littekenweefsel kan zich rond de hals ophopen als iemand iets verkeerds heeft doorgeslikt of een ernstige infectie heeft opgelopen.

Soms wordt een aandoening die slokdarmvernauwing wordt genoemd, behandeld met een operatie. In andere gevallen kan het plaatsen van een stent helpen. Een stent is een metalen gaasje dat de slokdarm open duwt.

Overige aandoeningen

Katten met extreem kleine neuzen of waarvan de schedel gebroken is, kunnen soms neusuitvloeiing hebben.

Experimenteren met chronisch koude katten

 • Als bij dit onderzoek afwijkend weefsel wordt gevonden, nemen we een weefselmonster voor verder onderzoek
 • Als bij rhinoscopie geen duidelijke oorzaak zichtbaar is, kan een CT scan soms meer informatie geven.
 • De oorzaak van de verkoudheid bij katten is vaak vast te stellen met een kijkonderzoek (rhinoscopie)

rhinoscopie kat verkouden niezen 5

Onderzoek van de neus van een kat onder anesthesie

Behandeling van een verkoudheid bij een kat

In het algemeen zijn antibiotica niet doeltreffend bij de behandeling van een gewone verkoudheid en worden zij niet aanbevolen. Ze mogen slechts gedurende een korte periode worden ingenomen.

Als de oorzaak van een verkoudheid is gevonden, kan behandeling soms effectief zijn. In deze gevallen moet de volgende stap het vaststellen van de oorzaak zijn.

Het is mogelijk om een kat die lijdt aan chronisch niezen te helpen met behulp van behandeling en medicatie.

 • Neusdruppels voor de baby (zoutoplossing) kunnen in theorie gebruikt worden voor hetzelfde doel. Maar in de praktijk lukt het vaak niet om de kat te druppelen….
 • Stomen kan de neusuitvloeiing van de kat minder taai maken. Neem de kat mee in de badkamer!
 • Onder narcose kan de neus effectiever worden gespoeld
 • Als een kat slecht ruikt en daarom minder goed eet, helpt het soms om het eten iets op te warmen, zodat het sterker gaat ruiken.
 • Bij een enkele kat helpt prednison

Bij ernstige gevallen neem dan direct contact op met uw dierenarts voor een eventuele behandeling, de meeste mensen wachten hier te lang mee en dit is niet goed voor zieke dieren. Een behandeling met antibiotica kan al vele wonderen verrichten met een teken van verkoudheid. Vooral bij chronische klachten is het van belang dat u een definitieve diagnose van een dierenarts krijgt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

lockusercartmagnifiercrossmenuchevron-down