Vandaag besteld morgen in Huis
Gratis verzending vanaf €75

Vaccinatie Kat

Geschreven door:
krabpaal
9 november 2022

In dit artikel

 • Wacht niet tot nu om je te laten vaccineren.
 • Inenten kat
 • Waarom kat laten vaccineren?
 • Wanneer en hoe vaak moeten katten worden gevaccineerd?
 • Binnenkat inenten?
 • Op vakantie gaan met uw kat
 • Bijwerkingen van vaccinatie bij kat
 • Welk type vaccin voor uw kat
 • Kat titeren
 • Hoeveel kost het om uw kat in te enten?

Het beste is om uw kat elk jaar naar de dierenarts te brengen voor een vaccinatie en een gezondheidsonderzoek.

Een vaccin helpt om immuniteit op te bouwen zonder dat het kitten echt ziek hoeft te worden. Om de opgebouwde immuniteit te behouden, wordt de vaccinatie herhaald, zodat uw kat gezond blijft.

Twee besmettelijke ziekten bij katten, waarvoor in Nederland standaard wordt gevaccineerd, zijn katteninfluenza (kattengriep) en kroep (niesziekte).

 • Ziekten bij katten komen meestal voor bij jonge katten. Oudere katten met weinig immuniteit voor deze ziekten kunnen er echter ook ziek van worden en er zelfs aan sterven. Omdat ze zo besmettelijk zijn, moeten besmette katten in quarantaine worden geplaatst tot ze hersteld zijn.
 • Niezen wordt veroorzaakt door een infectie of allergie. Uw kat kan symptomen vertonen als hoesten, loopogen, neusuitvloeiing, niezen en/of koorts. Als uw kat deze symptomen heeft, heeft hij onmiddellijk medische hulp nodig. U moet contact opnemen met uw dierenarts als u denkt dat uw kat een van deze symptomen heeft.

Kittens krijgen hun eerste vaccinatie als ze ongeveer 9 weken oud zijn. Voor zwerfkittens en katten die geboren zijn uit ongevaccineerde moeders, wordt de eerste vaccinatie meestal toegediend tussen de 6 en 8 weken leeftijd.

Daarna moet uw kitten zijn eerste vaccinatie krijgen als het 12 tot 13 weken oud is. Sommige katten hebben nog een vaccinatie nodig als ze 16 weken oud zijn.

Hoe vaak moet een volwassen kat worden ingeënt?

Vaccinaties voor volwassen katten zijn afhankelijk van hun leeftijd en gezondheidstoestand. De meeste katten moeten jaarlijks worden gevaccineerd. Katten die ouder zijn dan een jaar en gezond genoeg zijn om buiten te leven, moeten jaarlijks een vaccinatie tegen katachtige distempter krijgen.

Als uw kat in een omgeving woont waar veel katten zijn, of als uw kat naar een pension gaat, moet u uw dierenarts vragen wat het beste is voor uw specifieke situatie.

Katten die niet naar buiten gaan, hoeven niet gevaccineerd te worden. Toch kunnen zij baat hebben bij vaccinatie tegen bepaalde ziekten.

Katten worden meestal niet ziek van FIV (feline immunodeficiëntie). Ze kunnen echter wel aan het FIVvac-vaccin worden blootgesteld als ze in contact komen met een besmet dier.

Als u uw kat meeneemt naar het buitenland, moet u ervoor zorgen dat uw kat naar behoren is ingeënt tegen rabiës.

De meeste landen eisen van reizigers dat zij zich ten minste drie weken voor hun reis laten vaccineren tegen gele koorts. Meestal wordt aanbevolen het vaccin te krijgen tussen de leeftijd van drie maanden en drie jaar.

Vaccinaties zijn veilig voor katten, maar er zijn zeldzame gevallen waarin ze wat kleine bijwerkingen kunnen hebben.

Soms kan zich een knobbeltje vormen op de plaats van vaccinatie. Dit verdwijnt meestal vanzelf.

In zeldzame gevallen kan een allergische reactie optreden. In uitzonderlijke gevallen kunnen zich tumoren vormen op de plaatsen waar de injecties werden gegeven.

Daarom moet de vaccinatie worden toegediend op een plaats waar de dikte gemakkelijk kan worden gevoeld en vervolgens verwijderd.

Vaccins worden steeds veiliger. De huidige vaccins zijn zelfs veiliger dan de oudere.

Vaccinatie is een doeltreffende manier om ziekten te voorkomen.

Hier zijn enkele van de meest voorkomende vaccins voor katten.

Kattenziekte

Dit is een vaccin tegen het feline panleukopenievirus (FPV).

Niesziekte

Dit vaccin beschermt katten tegen twee soorten virussen: Feline Herpes Virus (ook wel feline Rhinotracheitis Virus genoemd) en Feline Calicivirus.

Bordetella bronchiseptica

Als uw kat wordt blootgesteld aan veel katten, kunnen bacteriën zoals bordetella bronchisepta niesziekteverschijnselen veroorzaken. Dit vaccin wordt toegediend door het in de neus van uw kat te druppelen.

Rabiës

Dit is een vaccin tegen hondsdolheid. Het beschermt mensen tegen hondsdolheid en andere ziekten. Hondsdolheid is een dodelijke ziekte.

Als uw kat naar het buitenland gaat, is een rabiësvaccinatie verplicht.

Titratie wordt tegenwoordig vaak toegepast bij honden. Het betekent dat een vaccin alleen wordt toegediend als uit bloedonderzoek blijkt dat het nodig is. Als de hond voldoende antilichamen in zijn eigen lichaam heeft, dan is een prik niet nodig.

AniCura denkt niet dat dit een goed idee is voor katten, omdat de resultaten nog niet betrouwbaar genoeg zijn.

Vaccinaties bestaan meestal uit twee delen: ten eerste zijn er de kosten voor het consult en ten tweede zijn er de kosten voor het vaccin zelf. Uw dierenarts kan u vertellen welke ziekten en hoe vaak u uw kat moet vaccineren.

Vaccinatie-aanbevelingen kunnen niet altijd worden gedaan omdat ze afhangen van factoren zoals waar de dieren vandaan komen, of ze met iemand anders meereizen, enzovoort.

Als u meer wilt weten over de kosten van het vaccineren van uw kat en of uw dierenverzekering deze kosten dekt, neem dan contact met ons op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

lockusercartmagnifiercrossmenuchevron-down