Vandaag besteld morgen in Huis
Gratis verzending vanaf €75

Turkse Angora

Geschreven door:
krabpaal
29 april 2023

In dit artikel

Geschiedenis van de Turkse Angora

Aangenomen wordt dat Turkse angora's zijn geboren in Ankara, vroeger bekend als Angora. Hun lange, zijdeachtige haar werd veroorzaakt door een spontane mutatie. Sommige mensen denken dat hun lange vacht een aanpassing is aan het koude weer.

Nationale schat Turkije

De vroegste schriftelijke vermelding over de Turkse Angorakat dateert uit het Frankrijk van de 15e eeuw. Er wordt dus algemeen aangenomen dat dit ras zijn oorsprong heeft in Europa. Bovendien werd de Turkse Angorakat geïntroduceerd in Engeland en Frankrijk. De kat werd gebruikt in fokprogramma's in het begin van de 20e eeuw en werd zo een aparte soort. Turkije beschouwt deze katten echter als een nationale schat en heeft een fokprogramma opgezet in de dierentuin van Ankar om het ras in stand te houden. Deze katten concentreren zich op de witte vacht met blauwe ogen, gouden ogen of twee verschillende kleuren.

Persoonlijkheid

De Turkse Angora is een actief, levendig en innemend ras. Ze zijn meestal vriendelijk tegen iedereen, maar hebben de neiging zich aan één persoon in het bijzonder te hechten.

Slimme en behulpzame kat

De Turkse Angora's zijn intelligent en vastberaden en zullen honden en andere katten domineren met hun ijzeren pootjes. Ze willen graag helpen op elke mogelijke manier. Ze houden van interactief spel, en zullen zich gaan vervelen als ze niet genoeg aandacht krijgen. Daag uw Turkey Angoras uit door ze te trainen om kunstjes te doen en ze puzzelspeeltjes te geven. Leer ze ook jagen en voorzie ze van speelgoed en hoge krabpalen. Ze zitten immers graag hoog. Plaats deze voorwerpen boven op deuren, boekenplanken en andere hoge meubels, zodat ze kunnen genieten van een geweldig uitzicht op de rest van uw huis.

Uiterlijk, maat en gewicht

De Turkse Angora is een middelgrote kat met een lange, zachte, zijdeachtige vacht en een elegant, sierlijk en sterk frame. Hij heeft lange slanke poten, kleine voetjes, een lange staart en grote oren. Zijn kop heeft de vorm van een v vanaf zijn oren tot aan zijn neus. De ogen zijn amandelvormig en kunnen groen, goud- of koperkleurig zijn.

Mannelijke olifanten wegen gewoonlijk tussen 5 en 7 kilo en vrouwelijke olifanten tussen 3 en 5 kilo. Ze leven gewoonlijk tot 20 jaar.

Kleur

Er zijn verschillende soorten witte Turkse Angoras waaronder; zwart, blauw, bruin, grijs, rood, tabby (tabby-wit), lavendel, cinnamon, en smoke. Deze katten komen voor in verschillende schakeringen van deze kleuren, wat betekent dat hun vacht de ene kleur aan de kop kan hebben, maar een andere kleur aan de staart.

Ze kunnen bruin, hazelnootkleurig, grijs, zwart of een andere kleurencombinatie zijn.

Vachtverzorging Turkse angora

Turkse Angorakatten hebben een middellange vacht met een lange zijdeachtige, gepluimde staart. Ze hebben geen ondervacht, dus het onderhoud kan minder frequent gebeuren dan bij andere langharige of halflangharige kattenrassen. De vacht moet een- tot tweemaal per maand worden geborsteld om overtollig haar te verwijderen en ervoor te zorgen dat de vacht er op zijn best uitziet en aanvoelt!

Tijdens de wintermaanden is de vacht langer met een dikkere, grovere, ruige staart. Een volwassen Turkse Angora in volle wintervacht lijkt op een Amerikaanse Korthaar met uitzondering van zijn langere, grovere, ruigere staart.

Speciaal voor het ras

Het gen dat verantwoordelijk is voor zowel de witte vacht als de blauwe oogkleur van de Turkse Angora kat is gekoppeld aan zijn hoorvermogen. Een enkel blauw oog geeft aan dat de kat aan één kant doof is. De meeste witte katten met blauwe ogen hebben een normaal gehoor, hoewel sommige dat niet hebben. Dove katten kunnen heel gelukkig leven als ze binnenshuis worden gehouden.

Erfelijke ziekten

Turkse Angora's zijn over het algemeen gezond, maar witte katten met blauwe ogen zijn vatbaar voor doofheid, en witte katten met verschillend gekleurde ogen kunnen hun gehoor aan slechts één kant verliezen. Ook kunnen Turkse Angoras lijden aan:

  • HCM: Een aandoening waarbij de wanden van het hart verdikt raken.
  • Een ziekte in het zenuwstelsel, ataxie genaamd, kan ertoe leiden dat katten de controle over hun ledematen verliezen. Deze dieren kunnen hun kop kantelen en ongecoördineerd worden.
  • Door het gebrek aan pigment in de vacht van het witte angorakonijn, kan er ook een groter risico op zonnebrand zijn. Verbranding door de zon kan leiden tot huidkanker als ze te veel tijd in direct zonlicht doorbrengen.

Voeding

De voeding van uw Turkse Angora moet voornamelijk bestaan uit hondenvoer van hoge kwaliteit. U kunt zijn dieet ook aanvullen met verse groenten en fruit. Een goede vuistregel is om ongeveer een derde rauw vlees, een derde gekookt vlees en een derde groente/fruit te voeren.

Hier zijn vijf dingen die je moet weten over de Turkse angora.

  • Angora's worden door hun eigenaars gekoesterd om hun zachte vacht en zachtaardig temperament.
  • De meeste mensen denken aan witte Turkse Angora katten als ze "kat" horen, maar er zijn veel verschillende soorten kattenrassen, waaronder zwart, blauw (of blue point), rood, tabby, tabbie-wit, lavendel, en cinnamon.
  • Angorakonijnen zijn over het algemeen goede zwemmers. Ze kunnen zelfs genieten van een bad of douche.
  • Het ras is zowel intelligent als uiterst flexibel, waardoor het een ideaal huisdier is voor gezinnen.
  • Het gen dat verantwoordelijk is voor de witte vacht en de blauwe ogen van de Turkusan Angora is nauw verbonden met zijn gehoorvermogen. Gehoorverlies komt dan ook vaak voor bij dit kattenras.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

lockusercartmagnifiercrossmenuchevron-down