Warmbloedige dieren hebben een constante inwendige temperatuur. Op die manier presteert hun lichaam optimaal.
De normale lichaamstemperatuur van honden en katten is iets hoger dan die van mensen.
Warmte stijgt als je gestrest bent of aan het trainen bent.
Als uw hond of kat koorts heeft wanneer u naar de dierenarts gaat, kan de temperatuur hoger zijn dan normaal. Daarom is het het beste om de temperatuur van uw huisdier thuis te meten. In het ideale geval controleert u de temperatuur van uw huisdier twee keer per dag gedurende enkele dagen.
Om te leren hoe u betrouwbaar uw lichaamstemperatuur kunt meten, leest u hieronder.
Als je een harige vacht hebt, moet je een broek dragen om warm te blijven.
Als de temperatuur van uw huisdier normaal is, maar zijn gedrag abnormaal lijkt, is er niets aan de hand.
Als uw huisdier ziek is en zijn temperatuur is lager dan 37,5° C, is dit reden om onmiddellijk contact op te nemen met uw dierenarts. Zorg ervoor dat de meting correct was (zie hieronder).
Als uw huisdier een verhoogde temperatuur heeft, kunnen daar twee redenen voor zijn:
Als uw hond het te warm krijgt, kan hij niet afkoelen. Hij kan zelfs overmatig gaan hijgen.
Een hitteberoerte kan verschillende oorzaken hebben:
Als de temperatuur van uw huisdier boven de 41° C (105° F) stijgt, kunnen zijn inwendige organen gaan haperen. Om dit te voorkomen, moet u onmiddellijk actie ondernemen door uw huisdier af te koelen en contact op te nemen met een dierenarts.
Lees verder bij oververhitting
Koorts is wanneer de thermostaat van uw huisdier een beetje hoger staat. Het wordt veroorzaakt door stoffen die worden afgescheiden door de witte bloedcellen.
Ontsteking kan koorts veroorzaken.
Antibiotica doden bacteriën of voorkomen dat ze zich voortplanten. Daarbij helpen ze het natuurlijke afweersysteem van het lichaam (witte bloedcellen) door schadelijke bacteriën te doden.
Antibiotica werken niet altijd omdat ze niet tegen elk soort bacterie werken.
Antibiotica kunnen bijwerkingen veroorzaken, maar die verschillen van patiënt tot patiënt.
Antibiotica veroorzaken meestal maag-darmproblemen (misselijkheid, braken, diarree, enz.) en leiden soms tot allergieën bij dieren.
Wanneer antibiotica worden gebruikt, kunnen resistente bacteriën ontstaan. Dit gebeurt vooral in de darmen (waar van nature veel bacteriën voorkomen) en op de huid (waar veel bacteriën leven). In de meeste gevallen merkt het lichaam niets van de problemen totdat een resistente bacterie een infectie veroorzaakt die niet reageert op antibiotica. Gebruik antibiotica daarom alleen als er geen alternatieven zijn en volg de instructies op de bijsluiter/het recept van uw arts.
Als de behandeling aanslaat
, moet u altijd de kuur afmaken.
Als uw huisdier na enkele dagen niet reageert op het antibioticum, kan het beter zijn om te stoppen met het geven ervan. Neem contact op met de dierenarts die het middel voorschrijft als u het niet zeker weet.