Vandaag besteld morgen in Huis
Gratis verzending vanaf €75

Teek Verwijderen Kat

Geschreven door:
krabpaal
11 december 2022

Teken bij katten verwijderen

Ja, en dan opeens zit er een teek op zijn hoofd.

Een roodgekleurd bolletje hangt tussen de vacht van uw kat. U denkt dat teken bloed zuigen en ziektes kunnen overbrengen, dus u kunt ze het beste zo snel mogelijk bij uw kat verwijderen. Hoe eerder hoe beter!

Hoe kom je van teken van je kat af?

Het is makkelijk om teken te verwijderen als je weet hoe. Bijna alles kan gedaan worden als je maar weet hoe.

Teek verwijderen in beeld

Hier is hoe eenvoudig het is om een kattenteek te verwijderen.

Hoe kom ik op de juiste manier van een teek af?

- Gebruik een puntig pincet of een tekentang. - Pak de teek voorzichtig vast, zo dicht mogelijk bij de huid. - Trek de teek recht uit de huid. - Knijp niet in het lichaam van de teek. - Gebruik geen alcohol, olie of vuur. Deze geven meer kans op infectie. - Ontsmet na het verwijderen van de teek het wondje met 70 procent alcohol of jodium.

Moet ik teken bij mijn kat verwijderen?

Sommige mensen zeggen dat je een teek niet moet draaien als je hem uit de huid haalt. Anderen zeggen dat je er nooit aan moet trekken of draaien. Volgens parasietendeskundigen is de meest effectieve methode om teken uit te trekken echter door ze stevig tussen twee vingers te houden en ze in een rechte lijn uit te trekken.

Als je een teek verwijdert, welke methode moet je dan gebruiken? Olie of een ontsmettende lotion?

U denkt misschien dat teken onschadelijke beestjes zijn, maar ze zijn eigenlijk heel gevaarlijk. Ze dragen ziekten over zoals de ziekte van Lyme, Rocky Mountain gevlekte koorts, en anaplasmose. Teken komen vaak voor in de buurt van mensen die veel buiten zijn, dus controleer uzelf goed voordat u de natuur in gaat!

Als u een teek bij uw kat gaat verwijderen, moet u dat meteen doen.

Als u snel van een teek af wilt, dan moet u hem zo snel mogelijk verwijderen. Niet alle teken dragen echter ziektes bij zich. In Nederland bijvoorbeeld bleek uit het laatste tekenonderzoek dat gemiddeld 20-40% van de teken drager was van de Borrelia-bacterie.

Als een teek niet goed verwijderd is, wat moet je dan doen?

Wanneer de teek niet meer aan uw lichaam vastzit, kunnen de monddelen van de teek in de huid achterblijven. Deze monddelen kunnen ervoor zorgen dat het gebied geïnfecteerd raakt en een infectie groeit. Om infecties te voorkomen, moet u proberen ze zo snel mogelijk te verwijderen. Dit kunt u doen door de monddelen er voorzichtig uit te trekken met een schone pincet. Als u ze er echter niet gemakkelijk uit kunt trekken, moet u de beetplek in water weken tot ze loskomen.

Wat moet ik doen nu de teek verwijderd is?

Als je een teek op jezelf ziet, raak dan niet in paniek! Verwijder hem niet meteen. Doe hem in een potje met alcohol (of een ander ontsmettingsmiddel) en sluit het potje goed af. Je kunt er dan mee naar een dokter gaan als je denkt dat hij besmet is.

Tekenbeten voor uw huisdieren voorkomen?

Er zijn verschillende effectieve behandelingen beschikbaar, waaronder tekenbanden, tabletten en vloeistoffen voor de nek.

Vragen?

Neem contact met ons op via info@dierapothekker.nl

Drs. Robin HolleDierenartsenpraktijk HorstThuisbezorgservice:www.dierapotheker.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

lockusercartmagnifiercrossmenuchevron-down