Vandaag besteld morgen in Huis
Gratis verzending vanaf €75

Staart Katten

Geschreven door:
krabpaal
7 december 2022

Wat zegt de kat met zijn staart? - Pets Place

De bekende wetenschapper Midas Dekkers verklaarde eens: "Honden spreken duits, maar katten spreken frans." Hiermee bedoelde hij te zeggen dat honden een duidelijke taal hebben. Een hond drukt duidelijk uit hoe hij zich voelt en wat zij denkt. Ze doet dit door te grommen of te blaffen, te springen, te spelen, of te kwispelen met haar staart. Een kat doet dit niet op een duidelijke manier. Om katten te begrijpen, moet men echt zijn best doen. In dit artikel zullen we bespreken hoe een kat communiceert en communiceert voornamelijk via zijn staart.

Katten hebben verschillende manieren om te communiceren. Ze kunnen hun staart recht omhoog houden en spinnen op het moment dat ze te eten krijgen of wanneer ze wat lekkers willen.

Ogen zijn ook zeer belangrijk in kattencommunicatie. Dit is vooral waar in de communicatie met elkaar. Als katten elkaar ontmoeten, kunnen ze de andere kant op kijken, ze laten zien dat ze niet geïnteresseerd zijn. Als katten knipperen, laten ze zien dat ze aardig zijn, ze willen contact, maar geen gevecht.

Wanneer men elkaar rechtstreeks in de ogen kijkt, is het belangrijk te overwegen of dit een agressief gebaar is.

Wat zegt de staart van jouw kat?

De staarten van katten geven duidelijke signalen over hun gemoedstoestand. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Hangt de staart recht naar beneden, dan is de kat niet gelukkig en kan hij gestrest zijn.
 • Als de staart hoog opgebogen is, is de kat geïnteresseerd en attent.
 • Als de staart snel van links naar rechts beweegt, dan is de kat boos of gestrest.
 • Als de staart recht omhoog wijst met de punt naar boven, dan is de kat meestal tevreden en gelukkig.
 • Als de staart tegen het lichaam is gekruld, is de kat niet agressief.
 • Een kat kan zich in een defensieve houding bevinden, zelfs als zijn staart rechtop staat. Hij kan zich voorbereiden om iets aan te vallen.
 • Als de staart snel heen en weer kwispelt, dan is de kat net ergens van geschrokken.
 • Als de staart laag hangt of zelfs tussen de achterpoten, heeft de kat verloren.
 • Kattenstaarten steken uit als ze spelen.
 • Katten denken dat ze hun staart bewegen als dat niet zo is.
 • Als het puntje van zijn staart sneller beweegt dan normaal, is hij waarschijnlijk geïrriteerd.
 • Als de staart niet recht omhoog wordt gehouden, dan is de kat ofwel schuw of krols.

Uw kat houdt zichzelf in evenwicht door zijn staart te gebruiken.

Kattenstaarten dienen zowel als communicatiemiddel als om hun evenwicht te bewaren. Tijdens de jacht trekken ze hun staart strak naar achteren tot ze hem moeten gebruiken om een prooi aan te vallen.

Zo weet de kat dat de staart nergens blijft hangen en dat hij zich niet verraadt aan zijn prooi door te bewegen. Pas helemaal aan het eind als hij naar de prooi springt, gaat de staart omhoog. Let op als uw kat in de vensterbank zit te kijken naar vogels of andere prooien buiten. U zult merken dat de staart vlak voor de sprong heen en weer beweegt. Dat betekent dat uw kat zich sterk concentreert op wat hij buiten ziet.

Waarom “kwispelt” mijn kat?

Wanneer een kat zich ontspant en zich klaarmaakt om te gaan bewegen, zwiept hij zijn staart langzaam heen en weer. Hoe actiever en opgewondener de kat wordt, hoe sneller hij met zijn staart gaat zwiepen, beginnend met alleen het puntje van zijn staart tot het stevig heen-en-weer zwiepen van de hele staart. Hij kan beginnen met alleen het puntje van zijn staart tot het stevig heen-en-weer zwiepen van de hele staart, en dan geleidelijk de snelheid opvoeren tot hij zo snel met zijn staart zwaait dat het bijna lijkt alsof hij ronddraait.

Om uw kat goed te begrijpen, moet u verder kijken dan alleen naar zijn staart. U moet ook rekening houden met de omgeving van de kat en de dingen die zich om hem heen afspelen.

Bekijk alle kat producten in onze website shop

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

lockusercartmagnifiercrossmenuchevron-down