Vandaag besteld morgen in Huis
Gratis verzending vanaf €75

Spoelworm Kat

Geschreven door:
krabpaal
21 december 2022

What are roundworms?

Rondworminfecties komen veel voor bij huiskatten. De meeste katten lopen ze op tijdens hun kittenjaren, hoewel ook volwassen katten spoelworminfecties kunnen oplopen. Dit zijn ronde wormlarven met een groot lichaam, die tussen 1,25 en 5 centimeter lang zijn. Ze kunnen niet worden gezien zonder microscoop, dus de diagnose vereist microscopisch onderzoek van ontlastingsmonsters. De behandeling bestaat uit het toedienen van anthelminthica zoals pyrantel pamoaat of fenbendazole.

De wetenschappelijke naam voor spoelwormen die huisdieren besmetten is Toxocara cati. Andere rondwormen zijn Toxascaris leoni, die zowel huisdieren als mensen kan infecteren. Rondwormen worden ook wel ascariden genoemd en hun ziekte wordt ascariasis genoemd.

Rondwormen veroorzaken symptomen zoals diarree, gewichtsverlies en bloedarmoede.

Grote aantallen spoelwormen kunnen gevaarlijk zijn voor kittens en oudere katten verzwakken. Veel voorkomende klinische verschijnselen bij kittens zijn een mollig uiterlijk, buikpijn, verminderde eetlust, doffe vacht, braken en diarree, of een slechte gewichtstoename.

Het kan zijn dat er geen symptomen zijn van een darmwormbesmetting bij kittens of volwassen dieren met weinig wormen. Als u echter spoelwormeitjes in de ontlasting of het braaksel van uw kitten ziet, dan is hij/zij waarschijnlijk besmet met een van deze parasieten.

Katten vangen wormen meestal door ze op te eten.

Rondworminfecties treden op wanneer katten eitjes opnemen uit grond die besmet is met uitwerpselen die besmettelijke stadia van de parasiet bevatten. De larven ontwikkelen zich in de darmen van de kat tot volwassen wormen. Deze volwassen wormen migreren vervolgens door het lichaam van de kat en veroorzaken ziekte.

Zowel kittens als volwassen katachtigen kunnen besmet raken door het eten van wormen die zich bevinden in de uitwerpselen van een besmet dier. Rondwormen kunnen zich ook ontwikkelen in het lichaam van een paratenisch (toevallig) dier, zoals een vogel of knaagdier. Wanneer een kat het paratene dier opeet, voltooit de worm zijn levensloop. Regenwormen, kakkerlakken en muizen zijn veel voorkomende paratenische gastheren voor deze parasieten.

De levenscyclus van een darmworm is complex. Eenmaal opgegeten, komen de larven uit in de maag en bewegen zich door de darmen alvorens terug te keren naar de dunne darm waar ze uitgroeien tot volwassenen. Vervolgens produceren de volwassenen nakomelingen, die via de uitwerpselen weer worden doorgegeven aan de buitenwereld.

Larvale wormen kunnen in het systeem van de kat terechtkomen wanneer ze van de ene naar de andere plaats trekken. Als de worm in de baarmoeder van de kat terechtkomt, kan hij een infectie veroorzaken die toxoplasmose wordt genoemd. Toxoplasmose kan zwangere vrouwen en hun ongeboren baby's treffen. Het kan ook pasgeborenen besmetten als de moeder de ziekte aan haar baby doorgeeft via de moedermelk.

How are roundworms diagnosed?

Bij een zweeftest wordt een deel van de uitwerpselen van de kat gemengd met een speciale vloeistof die ervoor zorgt dat de wormeitjes naar het oppervlak van de vloeistof drijven. Vervolgens wordt het mengsel op een stuk papier gelegd waar de drijvende wormeitjes zich verzamelen. Tenslotte wordt het mengsel door een microscoop bekeken.

Duidelijke eivormen zijn gemakkelijk onder de microscoop te herkennen. De eivorm van de ronde worm (Ascaris) is meestal overvloedig aanwezig, maar soms is dat pas enkele dagen na de infectie het geval. Soms zijn volwassen wormen te zien in de ontlasting of het braaksel.

Rondworm behandeling: Wat is het?

Helaas is de genezing van wormen niet veilig, eenvoudig of goedkoop. Wormen gaan niet op natuurlijke wijze dood; ze moeten worden gedood met medicijnen. Deze medicijnen kunnen ernstige bijwerkingen hebben, waaronder de dood. Bovendien zijn de medicijnen die gebruikt worden om wormen te behandelen duur. Daarom is het belangrijk om uw kitten gezond te houden, zodat hij niet ziek wordt. U moet er ook voor zorgen dat uw kitten regelmatig een opfrisbehandeling tegen wormen krijgt.

Wat is de prognose voor een kat met de diagnose wormen?

Als een besmet kitten onmiddellijk wordt behandeld, is de prognose voor herstel meestal goed. In sommige gevallen kunnen ernstig zieke kittens echter overlijden.

Kan ik voorkomen dat mijn kat wormen krijgt?

Om spoelworminfecties te voorkomen, moet je deze stappen ondernemen:

  • Ontworming van poezen vóór de dracht en tijdens het laatste trimester helpt voorkomen dat zij parasieten doorgeven aan hun kittens.
  • Kitten moeten ontwormd worden volgens de instructies van uw dierenarts. De eerste ontworming moet plaatsvinden voordat het kitten 2 maanden oud is. Merk op dat het volledig aanvaardbaar is om kitten voor zijn/haar eerste vaccinatie op de leeftijd van 2 maanden te brengen.
  • Volwassen katten kunnen hun hele leven besmet zijn met spoelwormen. Wanneer spoelwormen worden gevonden, moet de kat onmiddellijk worden behandeld. Hoog-risicokatten moeten regelmatig ontwormd worden. Katten die graag op muizen jagen of buitenkatten moeten meerdere malen per jaar een ontlastingsonderzoek ondergaan.
  • Preventieve producten tegen spoelwormen bevatten meestal ook medicijnen die spoelwormen behandelen. Uw dierenarts kan u vertellen wanneer u deze moet toedienen, afhankelijk van uw specifieke locatie.
  • Het is belangrijk om insecten en muizen te bestrijden omdat zij potentiële bronnen van spoelwormen voor katten kunnen zijn.
  • De ontlasting moet dagelijks uit de kattenbakken worden verwijderd. Kattenbakken kunnen worden schoongemaakt met een 1/2 kopje huishoudammoniak in 1 liter warm water. Spoel de kattenbak grondig om de ammoniakgeur te verwijderen. Oppervlakken die spoelwormen kunnen bevatten, kunnen ook met dit mengsel worden ontsmet. Dit mengsel doodt de wormen, maar maakt ze niet gemakkelijk te verwijderen. Was uw handen na het aanraken van materialen uit de kattenbak.
  • Het is belangrijk om uitwerpselen van katten en honden op de juiste manier weg te gooien. Rondwormen kunnen lange tijd in het milieu overleven als ze niet worden blootgesteld aan direct zonlicht of een extreem droge omgeving.
  • Als u een achtergelaten hond of kat ziet, neem dan onmiddellijk contact op met de plaatselijke dierenbescherming.

Rondwormen zijn niet gevaarlijk voor mensen.

Rondworminfecties kunnen een ernstig gezondheidsrisico vormen voor de mens. Een van de meest voorkomende bronnen van spoelworminfecties bij de mens is het binnenkrijgen van eitjes die door katten (of honden) zijn gelegd.

In de VS sterven jaarlijks maar liefst 10.000 mensen als gevolg van toxocariasis. Kinderen lopen een groter risico op het ontwikkelen van ernstige complicaties als ze besmet raken. Als de besmettelijke eieren van Toxocaras canis door mensen worden ingeslikt, kan de larve het lichaam binnendringen en zich op verschillende plaatsen in het lichaam nestelen. Mensen die ondergekookt vlees of ongewassen groenten eten, lopen ook een groot risico besmet te raken. Het eten van rauwe vis is een andere veel voorkomende bron van infectie. Klinische symptomen zijn buikpijn, diarree, braken, hoesten, piepende ademhaling, koorts, huiduitslag, oogirritatie, hoofdpijn, gewrichtspijnen, spierzwakte, vermoeidheid, gebrek aan eetlust, gewichtsverlies en het ophoesten van bloed.

Rondwormen zijn meestal niet schadelijk voor de mens. Ze kunnen echter af en toe worden aangetroffen in de ogen van mensen die in de buurt wonen van bosrijke gebieden waar herten en wasberen rondlopen. Deze wormen kunnen soms tot blindheid leiden als ze in de ogen komen. Voor alle huisdieren worden hartwormpreventiva aanbevolen, omdat deze medicijnen beschermen tegen zowel spoelwormen als haakwormen.

Als je rauwe kippeneieren aanraakt, maak dan eerst je vingers goed schoon voordat je iets anders aanraakt. Als je in de buurt bent geweest van een dier dat onlangs heeft gepoept, moet je jezelf daarna goed schoonmaken.

Strikte hygiëne is vooral belangrijk voor kinderen. Laat ze niet spelen in mogelijk besmette omgevingen. Wees je bewust van de risico's van openbare speelplaatsen en niet-overdekte zandbakken. Hoewel uitwerpselen misschien niet zichtbaar zijn, kunnen er wel wormeitjes worden gevonden. Zandbakdeksels die goed passen zijn populair en helpen infecties van kinderen met wormen te voorkomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

lockusercartmagnifiercrossmenuchevron-down