Vandaag besteld morgen in Huis
Gratis verzending vanaf €75

Somali

Geschreven door:
krabpaal
27 april 2023

In dit artikel

Achtergrond van de somali

Eigenlijk is de Somaliër een langharige Abessijn. In feite delen ze dezelfde genen als de Abessijn. In tegenstelling tot wat men zou denken, komt de Somalische Kat niet uit Somalië. De Somalische Kat is waarschijnlijk afkomstig van de kust van de Arabische Zee en uit delen van Zuidoost-Aziatische landen.

Langharige katten

Deze langharige hond werd voor het eerst gezien in de late 19e eeuw. Hij is waarschijnlijk ontstaan toen fokkers langharige honden in hun fokkerijen hielden om meer langharige honden te krijgen. Vooral na de Eerste Wereldoorlog waren er maar weinig Abessijnse katten. De katten werden pas als afzonderlijk ras gevormd in de jaren 1960, toen ze de naam Somali kregen. In 1981 erkende de Federation Internationale de la Chien et du Chat d'Abyssine (FIFAC) de Somali als ras.

Persoonlijkheid

De Somali is een mooie, levendige en energieke kat. Het is een aanhankelijk, speels en nieuwsgierig dier. Hij speelt graag spelletjes met zijn baasje en met andere katten. Hij kan heel goed overweg met kinderen.

Liefde voor hoogte

Het ras heeft een neiging tot hoogtes. Ze zitten graag zo hoog mogelijk. Een Somalische kat heeft graag een of meer krabpalen tot aan het plafond. U zult uw Somalische kat zien springen en spelen, maar ondanks dat is het een makkelijke kat om in de buurt te hebben. Het ras houdt ervan om bij mensen te zijn en aandacht van hen te krijgen. Het is gemakkelijk om een Somalische kat te trainen om sociaal te zijn. Het belangrijkste van dit ras is dat ze geliefd zijn en veel aandacht krijgen.

Uiterlijk, maat en gewicht

De Somali is een klein kattenras met een goed geproportioneerd uiterlijk. Het is een aantrekkelijke kat met een ronde kop, amandelvormige ogen en donkere wenkbrauwen. Zijn oren zijn groot en driehoekig, en zijn staart is borstelig. De Somali is beweeglijk en energiek, en kan gemakkelijk in bomen klimmen. Hij staat er ook om bekend zeer aanhankelijk te zijn voor mensen. Het gemiddelde gewicht van mannetjes is 5 tot 6 kg, terwijl vrouwtjes 3 tot 4 kg wegen.

Kleur somali

De Somalische kat is een prachtige kat, met een levendige kleuring. Zijn vacht heeft tussen de 4 en 20 kleuren. De haarstructuur is zeer fijn, waardoor de vacht zacht aanvoelt. De standaardkleuren voor dit ras zijn rood, blauw, roodachtig of lichtrood. Andere kleuren kunnen voorkomen.

Vachtverzorging

De vacht van de Somaliër is zacht, glad en van gemiddelde lengte met een korte vacht. Borstel of kam het haar wekelijks om klitten te voorkomen, maar omdat het haar korter is dan bijvoorbeeld dat van de Perzische Kat, is het gemakkelijker om de vacht in goede conditie te houden zonder te borstelen. De meeste Somalische katten vinden het leuk om hun vacht te verzorgen als u ze dit van jongs af aan hebt geleerd.

Speciaal voor het kattenras

Somali's zijn speelse en nieuwsgierige katten, ze kunnen uw huis af en toe op zijn kop zetten. Ze kunnen lades openen, de kraan opendraaien, de bovenste planken verkennen en de kleinste plekjes in uw huis vinden. Ook kunnen ze dingen in hun pootjes ronddragen, net als apen dat doen. De Somali is echter niet erg aanhankelijk naar mensen toe. Bovendien is de Somali koppig.

Erfelijke ziekten

Hoewel de meeste Somalische katten gezond zijn, kunnen sommige Abessijnse katten een erfelijke ziekte ontwikkelen die Pyruvate Kinase Deficiency (PKD) wordt genoemd. PKD veroorzaakt bloedarmoede, dus vraag uw fokker of uw kitten is getest. Er is een nauwkeurige bloedtest voor PKD beschikbaar. Sommige Somaliërs ontwikkelen geen PKD, maar zij kunnen tekenen vertonen zoals:

  • slaapzucht,
  • depressie,
  • gebrek aan eetlust
  • bleek tandvlees.

Andere erfelijke ziekten zijn de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson, amyotrofische laterale sclerose (ALS), en een zeldzame oogziekte die progressieve retinitis pigmentosa (RP) wordt genoemd.

Voeding

Elke kat is uniek, en elke kat heeft zijn eigen voorkeuren en behoeften met betrekking tot voeding. De Somali is echter een kat die vrij actief is en eiwit en vet nodig heeft. Als u uw kat dus geen hoogwaardige voeding geeft, kan hij aan ondervoeding lijden. Daarnaast is het ook van essentieel belang om uw kat voldoende voeding te geven, zodat hij gezond kan blijven.

Hier zijn vijf dingen die je moet weten over de Somalische kat.

  • Somaliërs komen eigenlijk niet uit het Afrikaanse land Somalië, dat vroeger Abessinië heette. Ze werden genoemd naar hun korterharige neef, de Abessijn.
  • Dit kattenras is uiterst intelligent en speels. Deze kat speelt graag met mensen en geniet van aandacht.
  • Somali's zijn prachtige katten met een zachte, zijdeachtige en gekleurde vacht. Ze hebben grote oren, amandelvormige groene ogen en een bushtail.
  • Somali's zijn katten die zich langzaam ontwikkelen vanaf 18 maanden oud. Ze zijn volgroeid als ze twee jaar oud zijn.
  • Door zijn borstelige staart lijkt de Somaliër op een vos.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

lockusercartmagnifiercrossmenuchevron-down