Vandaag besteld morgen in Huis
Gratis verzending vanaf €75

Snorharen Kat

Geschreven door:
krabpaal
7 januari 2023

Waarom hebben katten snorharen?

Katten zijn harige dieren met een vacht die hun hele lichaam bedekt, behalve hun gezicht, poten, staart en oren. Hun kleur kan variëren van wit tot zwart, bruin, grijs, oranje, geel en tabby. Hun staarten zijn borstelig en vaak opgekruld. Sommige katten hebben vlekken, strepen of vlekkenpatronen op hun vacht. De meeste huiskatten leven binnenshuis, hoewel verwilderde katten vrij buiten rondlopen. Huiskatten worden binnen gehouden omdat ze door sommige mensen als ongedierte worden beschouwd. Katten zijn echter niet alleen huisdieren, maar ook belangrijke leden van de samenleving. Ze helpen de knaagdierenpopulatie in toom te houden, beschermen vogels en kleine dieren tegen roofdieren, en bieden gezelschap aan oudere volwassenen die zich anders eenzaam zouden voelen.

What are whiskers?

De snorharen van katten zijn veel langer dan die van honden. Hun vacht is ook fijner en zachter. De snorharen van een kat vallen op omdat ze zo dik en grof zijn. Net als mensenhaar groeit de snorhaar van een kat uit een haarzakje. Maar in tegenstelling tot mensenhaar groeit een kattensnorhaar niet continu, maar komt hij periodiek tevoorschijn. Bovendien zijn de snorharen van een kat korter dan mensenhaar. De meeste katten hebben tussen de 10 en 20 snorharen. Elke snorhaar bestaat uit twee delen: een binnenste wortel en een buitenste schede. De binnenwortel is ongeveer een millimeter breed en bevat bloedvaten. De buitenste schede is ongeveer vijf millimeter lang en bevat zenuwuiteinden. Wanneer een kat ergens tegenaan wrijft, buigt de snorhaar heen en weer. Deze beweging prikkelt de zenuwen in de huid en veroorzaakt pijn.

De snorharen van katten zijn gevoeliger dan hun vacht, omdat het haarzakje waaruit ze komen, vol bloedvaten en zenuwen zit. Ze zijn net zo gevoelig als onze vingertoppen. Dus, terwijl wij onze handen gebruiken om dingen aan te raken, voelen katten de wereld via hun gezicht.

Snorharen zijn niet alleen interessante gelaatstrekken

Het gezicht van een kat wordt geaccentueerd door zijn snorharen. Ze omlijsten de ogen, vergelijkbaar met wenkbrauwen, en accentueren de snuit wanneer een kat lacht. Maar snorharen zijn meer dan alleen gezichtsverbetering. Zij dienen een belangrijke functie. Snorharen zijn speciaal afgestemde zintuiglijke apparatuur die een kat door de dagelijkse functies leidt. Deze speciale beharing helpt een kat bij het zien en het navigeren in zijn omgeving, door extra zintuiglijke input te geven, ongeveer zoals antennes op insecten.

Snorharen staan technisch bekend als tastreceptoren, omdat ze aanraking kunnen waarnemen. Maar in tegenstelling tot onze eigen huid voelen snorharen niets; ze zenden alleen signalen naar de hersenen. De snorharen van katten helpen hen voedsel te vinden, gevaar te vermijden en met elkaar te communiceren. Sommige wetenschappers denken dat katten snorharen ook gebruiken om door muren te "kijken".

Whiskers are body balancers

Katten hebben speciale sensorische receptoren aan het uiteinde van hun snorharen. Deze receptoren zenden signalen naar de hersenen die aangeven waar de kop en de poten van de kat zich ten opzichte van elkaar bevinden, zodat zij hun evenwicht kunnen bewaren.

Whiskers are radar sensors

Katten zijn nachtdieren, dat wil zeggen dat ze overdag slapen en in de schemering en bij zonsopgang rondsluipen. Ze hebben ook een slecht gezichtsvermogen in vergelijking met mensen. Hun ogen zijn ontworpen om zich te concentreren op doelen in de verte, zoals prooien, roofdieren en potentiële partners. Katten kunnen echter niet van dichtbij scherp zien omdat hun pupillen zich vernauwen tot ongeveer een vierde van hun grootte. Dit betekent dat zij op hun reukzin moeten vertrouwen om voedsel en beschutting te vinden. Om hun gebrek aan zicht te compenseren, hebben katten extreem gevoelige snorharen waarmee ze minieme bewegingen in hun omgeving kunnen waarnemen. Deze snorharen worden gebruikt om kleine verstoringen in de wind te detecteren, wat katten helpt om door hun omgeving te navigeren. Wanneer een hongerig katje op een open raam stuit, kan ze proberen naar binnen te sluipen. Maar als haar snorharen geen beweging waarnemen, zal ze waarschijnlijk gewoon opgeven en weer naar buiten gaan.

Whiskers communicate emotions

Als een hond slaapt en tevreden is, rusten de oren. Als een hond alert is, zijn de oren dat ook! Een opgewonden of speelse hond zal zijn oren boven zijn hoofd houden, wat hem dat schattige, wiebelige uiterlijk geeft waar we zo dol op zijn. Als een puppy zich bedreigd voelt, steekt hij zijn oren hoog in de lucht, wappert ze naar buiten, en richt ze dan op de bedreiging.

Whiskers are protectors

Gevoelige haren reageren al bij aanraking door de kleinste deeltjes. Een stofdeeltje dat op een snorharengezicht valt, zorgt ervoor dat het dier het wegwuift. Deze actie beschermt de ogen, die anders beschadigd zouden kunnen worden door zelfs maar een klein stofkorreltje. Als de snorharen van een katachtige buiten op een hoge grashalm of stekelige struik stuiten, zet hij een stap achteruit om te voorkomen dat hij in zijn oogkas wordt gekrabd of gestoken. Whisky's houden dieren veilig! Whisky's voorkomen ook dat ze verstrikt raken in hekken, verstrikt raken in struiken, of verstrikt raken in nauwe ruimtes. Als een kitten een nauwe opening in een muur, een hek of een deuropening nadert, zullen zijn snorharen hem waarschuwen of hij zich erdoorheen kan wringen zonder iets te raken of de meubels om te gooien. Dit helpt de kleine jongen om in meerdere opzichten buiten gevaar te blijven.

Whiskers need protection

De hersenen van katten verwerken de gegevens van hun snorhaarreceptoren. Snorhaarreceptoren zijn betrouwbare tastsensoren en de hersenen van katten zijn zo georganiseerd dat elke snorhaar correspondeert met een specifiek deel van de anatomie van het dier.

De snorhaargevoeligheid van katten is een essentieel onderdeel van hun overleving. Ze moeten in staat zijn om gevaar op te merken voordat ze gewond raken. Om katten veilig te houden, moet u ervoor zorgen dat ze het prettig vinden om aangeraakt te worden. Grijp of knijp niet in hun snorharen, maar aai langs de haarlijn. Plaats geen voorwerpen tussen hun poten en hun gezicht, zoals kommetjes of borden. Kies ook voor schalen met een platte bodem, zodat ze zich tijdens het eten of drinken niet kunnen stoten.

Snorharen zijn schattig en nuttig - wat veelzijdigheid!

Return to Top

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

lockusercartmagnifiercrossmenuchevron-down