Vandaag besteld morgen in Huis
Gratis verzending vanaf €75

Ringworm Kat

Geschreven door:
krabpaal
29 december 2022

Ringworm (koortsblaasje) bij de kat

Ringworm bij katten wordt veroorzaakt door een schimmel genaamd Tinea Fungi

Hoe krijgt een kat ringworm?

Schimmels planten zich voort via sporen. Deze sporen kunnen jaren levensvatbaar blijven en zijn moeilijk zo niet onmogelijk uit te roeien. Dieren krijgen ringworm meestal doordat ze in contact komen met een dier dat al besmet is met de schimmel. Ringwormen komen vaker voor bij katten met een verzwakt immuunsysteem. Daarom zien we ze vaker bij jongere dieren, oudere dieren of dieren met andere gezondheidsproblemen.

Een schimmelinfectie ziet eruit als een rode ring rond de mond van de kat.

Hoe stelt u de diagnose van een schimmelprobleem bij uw kat?

  • Kweek voor haren en schubben.
  • Door microscopisch onderzoek.
  • Met een Woodse-lamp. Dit is een ultraviolet (UV) licht dat psoriasis van de hoofdhuid helpt behandelen door in ongeveer de helft van de gevallen een typisch verhelderend effect te geven.
  • Onlangs is een nieuwe PCR-testmethode (polymerasekettingreactie) ontwikkeld. Deze is uiterst gevoelig en vermindert de noodzaak van schimmelculturen.

Wat doen we tegen ringworm bij katten?

  • Om te voorkomen dat schimmels sporen produceren, moet u ze verwijderen door de huid af te scheren en schimmeldodende shampoos of zalven aan te brengen.
  • Alle andere dieren in uw huishouden moeten goed in de gaten worden gehouden voor schimmelinfecties. U loopt ook kans ringworm te krijgen als u uzelf niet behandelt.
  • We gebruiken ook schimmelwerende middelen om katten te behandelen. Ze moeten ten minste twee weken worden behandeld. Alle katten in het huishouden moeten worden behandeld.
  • Tenslotte moet de omgeving worden schoongemaakt. Als de omgeving door schimmel is verontreinigd, zal het opruimen ervan verdere verontreiniging helpen voorkomen.

Deel dit bericht

Volg onze Socials!

We delen interessante feiten en weetjes over uw huisdieren.

Like onze pagina op Facebook en volg ons op Instagram.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

lockusercartmagnifiercrossmenuchevron-down