Vandaag besteld morgen in Huis
Gratis verzending vanaf €75

Oormijt Kat

Geschreven door:
krabpaal
5 januari 2023

Ear Mites in Cats

Oormijtplagen komen vaak voor bij huisdieren, vooral buitenshuis. Ze zijn meestal niet levensbedreigend, maar ze kunnen pijnlijk zijn en zelfs leiden tot bloedingen in de oren.

What Are Ear Mites?

Mijten zijn kleine parasieten die in de huid van dieren leven. Ze leven meestal in de oren van katten. Wanneer ze in de oren komen, veroorzaken ze hevige jeuk en krabben. Deze mijten worden vaak otodectische manen genoemd.

Een mijtenplaag ontstaat wanneer mijtenlarven (eitjes) binnendringen via de uitwendige gehoorgang (de opening aan de bovenkant van het buitenste deel van het trommelvlies). De larven groeien dan binnen 3-4 dagen uit tot volwassen exemplaren. De volwassen dieren leggen hun eitjes meestal in de oren van mensen die slapen.

Uwe Gille/Wikimedia Commons

Symptomen van oormijt bij katten zijn onder andere het krabben aan de oren,

Oormijtplagen zijn niet altijd gemakkelijk te herkennen, maar ze zijn meestal wel duidelijk als je ernaar zoekt. Veel voorkomende symptomen zijn de volgende:

Head Shaking

Als uw kat voortdurend met zijn oren schudt, eraan krabt en ze tegen meubilair wrijft, dan weet u dat hij last heeft van oormijt.

Scratching at Ears

Als uw huisdier constant en agressief aan zijn/haar oren krabt of roodheid, haarloosheid of korstjes rond de oren heeft, kijk dan binnenin naar tekenen van een infectie. Waarschijnlijk leven er mijten in de oren die de intense jeuk veroorzaken.

Ear Discharge

Een belangrijk teken van een mijtinfectie is een donkere wratachtige of korstige substantie in de oren van uw kat. Het lijkt een beetje op gemalen koffie omdat het een mengsel is van was, bloed en afscheiding van mijten.

Een ongewone hoeveelheid van het lichaam krabben

Oormijtaantastingen komen meestal voor in de oren, maar kunnen soms ook elders op het lichaam van aangetaste dieren worden aangetroffen. Deze infecties kunnen jeuk veroorzaken aan de hele vacht van het dier.

The Spruce / Natasha Ashjaei

Causes of Ear Mites

De meeste mensen die huisdieren hebben, weten dat ze vaak vlooien krijgen. Deze kleine insecten leven op honden en andere zoogdieren, waaronder mensen. Vlooienbeten veroorzaken een allergische reactie bij uw hond of kat. Uw huisdier kan zich krabben tot hij of zij bloedt. Bovendien kan uw huisdier huidirritatie krijgen rond de plaats van de beet.

Diagnose van oormijtinfecties bij katten

Een arts diagnosticeert een infectie door de symptomen van de patiënt te onderzoeken en vervolgens een monster van het geïnfecteerde weefsel te nemen voor onderzoek onder een microscoop. Soms kan de arts de kleine parasieten in het lichaam zien bewegen.

Om de aanwezigheid van mijteneitjes te bevestigen, moet je kijken naar tekenen van ontsteking en roodheid. Als u deze symptomen ziet, dan weet u dat er mijteneitjes aanwezig zijn. Raadpleeg een dierenarts als u de aandoening wilt behandelen.

Treatment

Oormijtmedicijnen zijn bij de meeste dierenklinieken verkrijgbaar, maar als je iets zoekt dat beter werkt dan de vrij verkrijgbare middelen, kun je op recept verkrijgbare medicijnen overwegen. Sommige nieuwe medicijnen vereisen slechts één dosis om van het probleem af te komen, wat betekent dat je niet weken hoeft te wachten op verlichting.

Oorsmeer verwijderen is een belangrijke eerste stap bij oorontsteking. Het kan worden gedaan door wattenstaafjes in warm water (niet heet) te dompelen en zachtjes over het

  • Oordruppels die eenmalig worden aangebracht, kunnen helpen bij de behandeling van een oorontsteking.
  • Eenmalige behandelingen voor parasieten worden meestal gebruikt als maandelijkse medicatie om een besmetting te behandelen. Vaak worden ze echter één keer per maand gebruikt om toekomstige infecties te voorkomen en andere parasieten onder controle te houden.
  • Het kan zijn dat u de medicatie in de oren moet herhalen.
  • Je kunt ivermectine in de oren spuiten als ze geïnfecteerd zijn met mijten.

Voor een effectieve behandeling van oormijtinfecties is het belangrijk dat u zich houdt aan het door de dierenarts aanbevolen doseringsschema. Als u echter kiest voor een alternatief geneesmiddel, volg dan zorgvuldig de instructies op.

Zelfs als ze geen symptomen vertonen, moeten alle dieren in huis, zelfs katten en honden, samen worden behandeld.

Als u zich zorgen maakt over oormijtinfecties bij katten, zijn er enkele

Als uw kat een onbehandelde bacteriële infectie heeft, kan hij schade oplopen aan zijn oren, wat kan leiden tot blijvend gehoorverlies. Het behandelen van uw kat tegen mijten kan ertoe leiden dat hij een vacht krijgt die vetter is, wat ontsierend kan zijn.

Hoe oormijt te voorkomen

Uw katten binnen houden is de beste manier om te voorkomen dat ze een allergie voor hun eigen speeksel ontwikkelen. Als uw katten binnen- of buitenkatten zijn, kunt u voorkomen dat ze een allergische reactie op hun eigen speeksel ontwikkelen door hun bodembedekking en speeltjes schoon te houden, ze regelmatig naar de dierenarts te brengen en alert te blijven op veranderingen in hun gedrag.

Kan oormijt besmettelijk zijn voor mensen?

Oormijtaantastingen blijven meestal niet lang aanwezig op de menselijke huid, zodat ze geen langdurige infecties veroorzaken. Soms kunnen oormijtinfecties echter tijdelijk op de menselijke huid aanwezig blijven en tijdelijke huiduitslag veroorzaken.

  • Oormijten zijn kleine parasieten die in de gehoorgang van uw kat leven. Ze veroorzaken irritatie en ontsteking, waardoor uw kat aan zijn oor gaat krabben. U kunt aan het oor van uw kat zien of hij last heeft van oormijt, maar u kunt het ook laten bevestigen door een dierenarts.

Omdat ze zo klein zijn, kunt u ze meestal bevestigen door de afscheiding van uw huisdier onder een microscoop te onderzoeken. U kunt ze echter ook zien als kleine witte vlekjes als u met een vergrootglas de binnenkant van de wang van uw huisdier bekijkt. Als u vermoedt dat uw huisdier een infectie heeft, breng hem/haar dan naar de dierenarts voor bevestiging.

  • Oormijtplagen bij katten leiden er meestal toe dat ze aan hun kop krabben en met hun oren schudden. Ze kunnen ook last krijgen van een ophoping van oorsmeer of korsten in hun oren.

Als u denkt dat uw huisdier oormijt heeft, let dan op de volgende symptomen: Overmatig krabben aan de kop of het oor; rillingen in het hoofd; Donkere was of korstige afscheiding uit de gehoorgang.

  • Waardoor krijgen katten oren mijt? Kattenoren kunnen vatbaar zijn voor het ontwikkelen van mijtinfecties omdat ze zoveel tijd buiten doorbrengen. Buitenkatten hebben meer kans op mijtinfecties dan binnenkatten.

Meestal krijgen katteneigenaren last van mijt in de oren van hun huisdier omdat ze te veel tijd doorbrengen met andere besmette dieren. Buitenkatten lopen meer kans deze parasieten op te lopen dan binnenkatten.

Om meer te lezen over hoe wij onze inhoud controleren op feiten, bezoek onze redactionele processen pagina.

  • . Cornell University College of Veterinary Medicine. Feline ear disorders
  • Mijteninfecties bij katten.Handboek voor dierenartsen.Veterinair handboek.
  • Oormijten: Kleine beestjes die een groot probleem kunnen zijn voor honden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

lockusercartmagnifiercrossmenuchevron-down