Vandaag besteld morgen in Huis
Gratis verzending vanaf €75

Lintworm Kat

Geschreven door:
krabpaal
1 januari 2023

Lintwormen

U denkt misschien dat u een lintworm hebt, maar het is niet ongewoon dat een lintworm met iets anders wordt verward. Het is zelfs heel waarschijnlijk dat u een lintworm hebt, en dat uw hond die ook heeft! Lintwormen kunnen maandenlang in de darmen van honden leven zonder problemen te veroorzaken. Ze worden ook wel spoelwormen genoemd omdat ze eruit zien als kleine bolletjes. Maar in tegenstelling tot mensen, die ze alleen via hun ontlasting doorgeven, kunnen honden ze wel eten. Dus als je er een in de poep van je hond vindt, maak je dan geen zorgen - pak gewoon een schep en graaf hem uit.

Wormen bewegen meestal als ze leven, dus als je ze ziet bewegen, weet je dat ze nog niet dood zijn.

Wat ziet u?

Een groep lintwormeieren, lintwormen met segmenten (proglots), of

De meeste mensen die huisdieren hebben, hebben nog nooit een hele lintworm gezien.

De meest voorkomende lintworm is tussen de 1 en 2 meter lang.

De kop van een worm hecht zich met zuignappen en haken vast aan de binnenwand van de darm (dit kan niet veel kwaad). Het resterende deel van de worm bestaat uit segmenten. Het laatste segment, aan het eind van de worm, laat los en verlaat de darm (zoals op bosvruchten). Zo'n segment wordt een ei genoemd en bevat miljoenen microscopisch kleine wormpjes. Als dit segment opengaat, kunnen de eitjes zich verspreiden (bijvoorbeeld op fruitbomen).

Lintworm via vlooien

De meest voorkomende lintworm bij honden en katten is Dipylidium Canine. Een hond of kat raakt besmet als hij een besmette vlo inslikt.

Lintwormen komen ook voor bij mensen, vooral bij kinderen.

Een ei komt uit in een onvolwassen larve, protonimf genaamd. Deze ontwikkelt zich tot een volwassen larve, de deutonymf. Na drie weken is de deutonymf volwassen en kruipt uit het lichaam.

Deze lintworm is niet schadelijk.

Lintwormen via rauw vlees

Lintwormen zijn parasieten die meestal worden aangetroffen bij knaagdieren en vogels. Ze kunnen heel klein zijn (minder dan 1 inch lang), middelgroot (ongeveer 2 inch lang), of heel groot (tot wel anderhalve meter lang).

Lintwormeitjes verlaten het lichaam meestal niet met de ontlasting.

Sommige van deze lintwormen zijn potentieel schadelijk voor de mens.

Symptomen lintworm

Lintwormen zijn parasieten die in de darmen van honden en katten leven. Ze veroorzaken geen symptomen, tenzij ze erg groot zijn. Als ze te groot worden, kunnen ze buikpijn, diarree en zelfs gewichtsverlies veroorzaken.

Lintwormen zijn gevaarlijker als ze in een tussengastheer zitten.

Behandeling lintworm

 • We behandelen lintwormen met speciale medicijnen.
 • Een vlooienbehandeling moet ook dieren omvatten.
 • Was de vacht van de hond of kat grondig. Draag handschoenen en een mondmasker wanneer u dit doet.

Preventie Lintwormen

 • Houd uw huisdier gezond door een goede vlooienbestrijding
 • Ongediertebestrijding.
 • U moet vlees koken of ten minste drie dagen bij -20°C (of lager) invriezen alvorens het te eten.
 • Als u in een gebied woont waar echinokokkose veel voorkomt, raden wij aan uw hond en kat ten minste eenmaal per maand te ontwormen met een lintwormbehandeling.

Weetjes

 • Lintwormen kunnen enkele jaren leven.
 • De kleinste lintwormen die bij honden en katten worden aangetroffen, zijn minder dan een halve centimeter lang. De langste gevonden lintwormen zijn vijf meter lang.
 • Lintwormen leven jarenlang in hun gastheer zonder enige schade te veroorzaken. Wanneer ze echter volwassen zijn, beginnen ze eitjes te produceren die vervolgens uitgroeien tot larven. Deze larven reizen door het lichaam tot ze de darm bereiken waar ze uitrijpen tot
 • Een infectie wordt gewoonlijk van het ene dier op het andere overgedragen via een tussengastheer.
 • Voor de tussengastheer is een worm minder gevaarlijk dan voor de eindgastheer.
 • Mensen kunnen ook tussenpersonen zijn:

Lintworm bij de mens

Kinderen

Met een lintworm kunt u dezelfde lintworm krijgen die honden en katten infecteert. Je kunt ook een infectie oplopen door een vlooienbeet. Kinderen zijn meestal degenen die klagen over jeuk aan hun anus.

Een mens kan sterven aan een infectie met de vossenlintworm (Echinococcus multilocularis), die meestal optreedt wanneer mensen besmet vlees eten. Mensen die in endemische gebieden wonen (bruine gebieden in onderstaande tekening) moeten regelmatig ontwormd worden met een lintwormkuur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

lockusercartmagnifiercrossmenuchevron-down