Vandaag besteld morgen in Huis
Gratis verzending vanaf €75

Leeftijd Kat

Leeftijd Kat
Geschreven door:
krabpaal
5 oktober 2022

De leeftijd van je kat van kitten tot senior

Wat is de leeftijd van uw kat en welke ontwikkelingen horen daarbij? Hoe oud worden katten eigenlijk? En hoe oud is een kat voordat hij volwassen is? Katten leven gemiddeld zo'n negen jaar. Maar niet elke kat leeft zo lang. Sommige katten leven maar drie jaar, andere maar twee jaar. Dus hoe oud is een kat als hij volwassen is? Lees dat hier.

Katten leven over het algemeen langer dan de meeste kleine dieren. Ze worden meestal 13-14 jaar oud. Naarmate een volwassen kat ouder wordt, ziet hij of zij er ouder uit dan hij of zij in werkelijkheid is. Dit betekent echter niet dat er geen verdere ontwikkelingen zijn. Lees hieronder meer informatie over de verschillende levensfasen van de katachtige. Welk gedrag hoort bij welke leeftijd, en waar moet u op letten met betrekking tot de gezondheid van uw kat? Deze leeftijd is ruwweg vergelijkbaar met nul tot tien jaar oud voor mensen. Het is een belangrijke tijd voor groei en lichamelijke ontwikkeling.

Katten zijn niet alleen leuk om mee te spelen, het zijn ook geweldige metgezellen. Ze kunnen getraind worden om zowat alles te doen. En als je de juiste hulpmiddelen hebt, vind je ze gretig om te behagen. Begin vroeg met trainen! Laat uw kitten wennen aan het kijken naar tanden en klauwen. Zorg ervoor dat uw kat eraan gewend raakt om naar zijn oren, neus, ogen, mond en pootjes te kijken. Begin uw kitten te leren hoe hij rond meubels moet lopen voordat hij naar buiten gaat. Als hij oud genoeg is, leert u hem door hoepels te springen, trappen te beklimmen en uit de problemen te blijven.

Deze leeftijd is ruwweg vergelijkbaar met 12 tot 24 jaar voor mensen. Uw kat heeft de puberteit bereikt. In deze fase wordt uw kat nieuwsgieriger, sterker, actiever en begint zich seksueel te ontwikkelen. Na deze periode is uw kat volledig volwassen. Als uw kat geen medische ingrepen heeft ondergaan, kunnen er in deze periode ongewenste gedragingen optreden. Door de nieuwsgierigheid kunnen er sneller ongelukken gebeuren, zoals met speelgoed, vechten of achtervolgen. Deze leeftijd is ongeveer gelijk aan 28 tot 40 jaar voor mensen. Uw kat is volwassen geworden! Wat de gezondheid betreft, moet uw kat regelmatig worden gecontroleerd op gebitsproblemen, gewichtstoename/-verlies, en gedragsveranderingen. Gebitsproblemen kunnen pijn en verlies van tanden en kiezen veroorzaken. Gewichtstoename/-verlies kan wijzen op ziekte of stress. Gedragsveranderingen kunnen wijzen op verveling, depressie of angst.

De lichamelijke toestand van uw kat kan zonder waarschuwing veranderen. U moet uw kat regelmatig controleren op tekenen van ziekte of letsel. Een gezonde kat is actief, alert en ontvankelijk. Hij of zij eet en drinkt normaal. Uw kat vertoont ook geen tekenen van pijn of ongemak. Katten bereiken hun maximale fysieke conditie als ze ongeveer 6 tot 8 jaar oud zijn. In deze periode beginnen ze het gewoonlijk wat rustiger aan te doen en kunnen ze beginnen te genieten van routineactiviteiten. Ze kunnen te maken krijgen met een aantal gezondheidsproblemen, waaronder artritis, huidproblemen en kanker.

Veel van deze aandoeningen zijn misschien niet zichtbaar voor u als eigenaar. Katten zijn meesters in het verbergen van pijn en ziekte. Voorkom dat uw kat onnodig ongemak ondervindt, en laat uw kat jaarlijks door uw dierenarts onderzoeken. Vroege opsporing betekent betere behandelingsmogelijkheden. Veel ziekten kunnen in een eerder stadium worden behandeld. Let niet alleen op de algemene gezondheid van uw hond, maar ook op zijn gebit en vacht. Een gezonde hond zou hier geen problemen mee mogen hebben. Is dat wel het geval, ga dan onmiddellijk met hem naar de dierenarts. U kunt ook overwegen om zijn voer te vervangen door iets gezonders.

Deze leeftijd is ruwweg vergelijkbaar met de leeftijd van 76 tot 116 jaar voor mensen. In dit stadium heeft uw kat extra zorg nodig. Sommige ziekten die vroeger al een risico vormden, kunnen zich nu zeker ontwikkelen. Deze kwalen zijn voor u als huisdiereigenaar niet altijd gemakkelijk te herkennen. Uw kat kan ongemakken heel goed verbergen.

Zorg er dus voor dat u regelmatig door uw dierenarts wordt gecontroleerd en let op eventuele veranderingen in de gezondheid en het gedrag van uw kat. Sommige van deze problemen kunt u misschien behandelen voordat ze ernstig worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

lockusercartmagnifiercrossmenuchevron-down