Vandaag besteld morgen in Huis
Gratis verzending vanaf €75

Kat zwanger | AniCura Nederland

Zwangerschap voor katten is een hele gebeurtenis. Daarom hebben wij alles voor u op een rijtje gezet wat u moet weten, van een krolse kat, tot het herkennen van een drachtige kat, en het verloop van de bevalling.

In dit artikel

Zwangerschap kat

Bij een drachtige kat komt heel wat kijken, zowel voor de kat als voor haar eigenaar. Hoe verloopt het hele proces en wat heeft ze van u nodig?

Krolse kat

Katten kunnen zwanger worden tijdens hun vruchtbare periode. Tijdens deze perioden kunnen ze paren en eitjes bevruchten.

De lichaamstemperatuur van katten hangt af van hun blootstelling aan zonlicht. Als ze worden blootgesteld aan zonlicht, produceren ze hormonen die gonadotropines worden genoemd, die de eitjesproductie bevorderen.

Maar tegenwoordig leven de meeste katten zowel binnen als buiten en kunnen ze zowat het hele jaar door krols worden.

Een poes wordt oestrus (krolsheid) als ze meer oestrogeen dan progesteron aanmaakt. Als er geen bevruchting plaatsvindt, wordt ze binnen drie weken weer zwanger.

De eileiders, de baarmoeder en de vagina krijgen extra bloedtoevoer tijdens de zwangerschap, dus zijn ze vruchtbaar. Als een kater een zwangere poes benadert, kan hij met haar paren. Na de paring kan de poes zwanger worden.

Een krolse poes heeft bepaalde kenmerken.

Krols betekent tijd om te paren. Wanneer is mijn kat klaar om te paren? Dat kunt u zien aan haar gedrag. Ze zal tegen je benen wrijven en luid spinnen.

 • is heel aanhankelijk;
 • Rolt vaak op de grond;
 • wil geaaid worden;
 • miauwt klagelijk;

Voorkomen van zwangere kat

Natuurlijk is het hebben van een kitten erg schattig, maar als u niet wilt dat uw kitten zwanger wordt, laat hem dan steriliseren.

Het steriliseren van een poes betekent het verwijderen van haar eierstokken, zodat ze niet meer krols kan worden. Het kan worden gedaan op elk moment tussen 6 maanden en 2 jaar oud.

Sterilisatie vermindert het risico op bepaalde vormen van kanker en infecties van de baarmoeder.

Overdraagbare ziekten zoals kattenaids via paring zijn nu onmogelijk.

Dracht kat

Wat komt er bij kijken om je kat zwanger te laten worden?

Zwangerschap kat herkennen

Als uw kat niet gesteriliseerd is en u denkt dat ze zwanger zou kunnen zijn, zal ze waarschijnlijk iets in gewicht toenemen.

Als uw kat tepels heeft, kunt u zien of ze zwanger is door naar haar tepels te kijken. Ze worden donkerder en groter tijdens de zwangerschap.

Als u zich afvraagt of uw kat zwanger is, kan uw dierenarts dat vaststellen door haar baarmoeder te bekijken met een echografie.

Het is onmogelijk om vast te stellen of een zwangere vrouw werkelijk zwanger is door haar urine of bloed op hormonen te testen.

Hoe lang is ze al zwanger?

Na ongeveer drie tot vier weken kan een drachtige poes worden herkend aan haar opgezwollen buik.

Het is altijd het beste om te bevestigen of uw kat zwanger is voordat u actie onderneemt.

Hij kan het aantal kittens bepalen met behulp van een röntgenfoto en, indien nodig, kan hij hun hartslag aantonen met behulp van een echografie.

Zorg tijdens zwangerschap

Tijdens de eerste vijf weken van haar zwangerschap kan uw kat normaal eten. Na 35 dagen heeft ze echter meer voedsel nodig dan normaal.

U kunt het dieet nu aanvullen met maximaal 15 procent per week tot de bevalling.

Tijdens de laatste week tot twee maanden van de zwangerschap kan de poes minder eetlust hebben dan gewoonlijk.

Omdat de ruimte in de buik in beslag is genomen door de kittens, kan het helpen om ze op regelmatige tijdstippen kleinere hoeveelheden voedsel te geven.

Bevalling kat

Voorbereidingen voor de bevalling

U moet beslist een speciale plek voor uw kat creëren. Ergens waar geen tocht is, bij voorkeur een afgesloten en rustige ruimte, zoals een doos, of onderin uw kast. Een kattenbak kan ook nuttig zijn.

Een kat is niet gemakkelijk te trainen, maar als u ze goed in de gaten houdt, zullen ze snel leren. Het is belangrijk om hun omgeving veilig te houden en vrij van scherpe voorwerpen.

Het herkennen van de geboorte

Het is moeilijk te zeggen wanneer een kat zwanger is.

Als u merkt dat uw kat onrustig lijkt en een melkachtige afscheiding uit haar vagina heeft, is dat een teken dat ze binnenkort gaat bevallen.

Dit is hoe de kat wordt afgeleverd

Wanneer de waterzak met vruchtwater zichtbaar begint te worden of wanneer het vruchtwater begint te lekken (een groene of bloederige afscheiding), beginnen de weeënpijnen. Deze zijn zichtbaar door duidelijk samentrekkende buikspieren.

Het eerste kitten zal spoedig geboren worden. Als dit niet gebeurt, bel dan uw dierenarts.

Grotendeels vanzelf

Meestal komen kittens met de voetjes naar buiten. Soms worden ze echter in een "stuitligging" geboren.

Tussen de geboorte van twee kittens kan heel wat tijd zitten.

Na de geboorte, als de navelstreng nog niet is doorgeknipt, kunt u hem afknopen met draad. U moet het eerst ontsmetten met methylalcohol.

Soms zit er nog een vruchtzakje rond de kop of slijm in de bek van het kitten, verwijder dit met uw vingers. U kunt het kitten ook zachtjes over zijn rug wrijven om de ademhaling te stimuleren. Als het kitten ademt, leg het dan bij de tepels van zijn moeder.

Komen kittens met hun eigen placenta? Zo ja, als de moederpoes haar placenta opeet, kan ze misschien weer zwanger worden.

Het bevordert de afgifte van de hormonen oxytocine en prolactine, die helpen bij de weeën en de afscheiding van moedermelk.

Tijdens een bevalling, wanneer bel je de dierenarts?

Het kan nodig zijn uw dierenarts te bellen als u problemen heeft met de bevalling. Zorg ervoor dat u altijd zijn telefoonnummer bij de hand hebt.

 • Als de poes langer dan 30 minuten op het eerste kitten drukt zonder enige vooruitgang;
 • Als de kat na twee uur nog helemaal niet beweegt, dan is er misschien iets mis.
 • Als uw kat na de bevalling veel bloed via haar vagina heeft verloren, heeft ze misschien medische hulp nodig. Bel onmiddellijk uw dierenarts.
 • Als het kitten ziek lijkt, en braken en diarree komen vaak voor tijdens de bevalling, gaat het om sloomheid, lethargie en een gebrek aan reactievermogen.
 • Als er vreemd gekleurd of stinkend bloed of afscheiding uit de vagina komt, onderneem dan onmiddellijk actie. Het kan een infectie zijn.
 • Als je niet zeker bent of de geboorte en de gezondheidstoestand van de kittens en/of de poes goed gaan, dan...
 • Als de moeder lang wakker blijft of last heeft van ernstige bijwerkingen.

Nog iets om te onthouden: vergeet niet vrij te nemen van het werk tijdens de zwangerschap. Het is het beste als u de eerste maanden na de bevalling thuis kunt blijven.

Houd uw kat rustig en ontspannen tijdens de zwangerschap.

Nazorg na de bevalling

Een kitten wordt geboren zonder enige zintuigen. Na ongeveer 9 dagen beginnen zijn ogen te openen en begint het te horen. Let goed op.

Let op veranderingen in het gewicht en de eetgewoonten van het nieuwe kitten. Mannetjes hebben de neiging iets zwaarder te zijn dan vrouwtjes.

Na acht dagen moet het gewicht van een kitten verdubbeld zijn. U kunt ze met de hand voeden als ze niet genoeg eten.

Na drie weken begint haar kitten al met vaste voeding te spelen en te eten. Ze likt hem dan om hem aan te moedigen te poepen. Als hij niet poept nadat ze hem heeft gelikt, bel ons dan onmiddellijk!

Gebruik daarna een warm washandje en wrijf daarmee zachtjes over de buik van het kitten.

Na de bevalling moet je de moeder in de gaten houden, zodat ze niet te mager wordt. Als ze een groot nest heeft, geef haar dan speciaal voer om haar te helpen weer op gewicht te komen.

Ontworming van katten en hun moeders

Kittens ontwormingsschema's variëren afhankelijk van de leeftijd. Zo moeten kittens de eerste drie weken om de twee weken ontwormd worden, daarna één keer per maand tot ze zes maanden oud zijn. Meer gedetailleerde informatie over het ontwormen van katten kunt u hier vinden.

U moet ook de moederpoes tegelijk met haar kittens ontwormen. Vergeet niet de kittens te behandelen tegen vlooien, en ze te vaccineren vanaf ze negen weken oud zijn.

Wanneer kunnen de kittens geadopteerd worden?

Gaat een kitten naar een andere eigenaar? De legaliteit varieert per staat. Wij raden aan om hiermee te wachten tot minstens 13 weken.

Het is belangrijk dat kittens goed gesocialiseerd worden, zodat ze niet angstig of agressief worden tegenover mensen of andere katten als ze opgroeien.

Als kittens niet genoeg aan mensen worden blootgesteld, kunnen zij onvoldoende socialisatie opdoen.

Nuttig

Niet nuttig

Zo kun je het beste je katten ín je tuin houden

U zult geen adviezen vinden om uw katten uit de tuin te houden. De meeste adviezen zijn bedoeld om de katten van iemand anders uit uw tuin te houden. Als katteneigenaar is het echter wel zo prettig om uw katten binnen de tuin te houden. Hier vindt u alles wat u nodig heeft om te leren hoe u uw katten binnen uw tuin kunt houden.

 • De keuze: Katten binnen houden, ze buiten laten, of ze buiten houden?
 • Maak van uw tuin een omheining
 • Katten in een buitenren
 • Een kat in de tuin houden met een katrolsysteem
 • Houd katten uit uw tuin door een kattenbarrière te bouwen.
 • Onzichtbare omheining met Catfence
 • Je kat uitlaten

Er zijn drie belangrijke keuzes voor katteneigenaars die een kat willen kopen:

 • Het binnenshuis houden van de kat is meestal geen probleem. Alleen binnen leven is voor katten zelf vaak geen probleem. Dit geeft hen bescherming tegen alle gevaren van buiten. Binnenkatten hebben echter een wat beperkter leven dan katten die ook naar buiten kunnen. Ook zij hebben meer uitdaging en gezelschap nodig om gelukkig te zijn.
 • De kat volledig alleen laten. Veel mensen doen dit met een automatisch kattenluikje, zodat de kat zelf kan kiezen of hij naar buiten wil of niet. De kat kan zelf beslissen of hij naar huis wil komen of buiten wil blijven. Dit is beter voor zowel de kat als de eigenaar, want de kat verveelt zich niet en raakt niet gestrest, en de eigenaar hoeft zich geen zorgen te maken dat zijn huisdier gestolen wordt of wegloopt.
 • Houd de kat binnen uw huis. De kat mag binnen blijven, maar alleen als hij in zijn eigen (achtertuin) blijft. Op deze manier heeft de kat voldoende ruimte om zich te bewegen, maar is hij toch veilig. U moet de achtertuin zo aanpassen dat de kat zich er prettig voelt. Misschien heeft u ook een omheining voor katten nodig.

We bespreken de verschillende manieren waarop u uw kat in uw tuin kunt uitlaten zonder dat u bang hoeft te zijn dat hij wegloopt. De eerste methode om katten in uw tuin te houden is ook de meest rigoureuze. Hier creëert u een enorme omheining rond de hele tuin. U spant een netwerk of gaas over het hele gebied, meestal op een hoogte tussen drie en drie en een halve meter. De zijkanten worden dan afgesloten met een hek, of gaas. Zo ontstaat een zeer grote kooi waaruit de katten niet kunnen ontsnappen. De tuin blijft ook via het huis toegankelijk voor mensen; u kunt dus buiten zitten met de katten.

Voordelen: de tuin is volledig afgeschermd van de buitenwereld, zodat de katten niet kunnen ontsnappen naar de rest van het huis.

Voordelen: Als je de tuin gebruikt, ben je vrij om te gaan waar je wilt.

U kunt deze middelen gebruiken om uw achtertuin om te toveren in een kas.

Een tweede optie is het creëren van een omheind gebied in uw tuin waar uw kat veilig kan spelen. Hoe houd ik een kat in de tuin? Geef ze gewoon hun eigen stukje van de tuin voor zichzelf. Om dit te doen, bouwt u een omheining rond een klein deel van uw tuin. Zorg ervoor dat de omheining hoog genoeg is, zodat uw kat er niet overheen kan springen. Zorg er ook voor dat de omheining hoog genoeg is, zodat ze er niet overheen kunnen klimmen. Zorg er ten slotte voor dat de omheining sterk genoeg is om te voorkomen dat uw kat weer naar binnen kan.

Voordelen: Het houdt de rest van de tuin vrij voor u, terwijl de kat toch naar buiten kan.

Voordelen: Je hebt geen toestemming van iemand anders nodig om de ruimte te gebruiken om te rennen. Het kost niets.

Dit zijn leuke kattenhokken (en kippenhokken die ook geschikt zijn voor kippen). Een katrol is een apparaat dat wordt gebruikt om zware lasten op te tillen. In ons geval hebben we het over een apparaat waarmee we onze katten veilig boven de grond kunnen tillen. We kunnen ze boven op een hek monteren zodat ze niet kunnen ontsnappen. Wilt u voorkomen dat uw katten ontsnappen? Dan moet u een katrol installeren.

Bovenop de muur zal een ladder staan. Deze ladder begint te bewegen zodra je kat erop klimt. De kat slaagt erin de top van de muur te bereiken en springt dan in veiligheid naar beneden. Uw kat kan nu veilig uw huis verlaten zonder dat u zich zorgen hoeft te maken dat hij weer vast komt te zitten. Het kan ook zijn dat u zelf een ladder voor uw kat moet bouwen, want ze worden nog niet kant-en-klaar verkocht. Ze worden echter wel verkocht in winkels waar u ze kunt kopen.

Voordelen: Het is relatief goedkoop, gemakkelijk te installeren, en neemt geen ruimte in de tuin in

Voordeel: Sommige katten worden gevangen door de katrol, andere niet. Ook kunnen sommige katten die per ongeluk in uw tuin terechtkomen, niet meer naar buiten.

Een andere optie is om een omheining te bouwen die naar buiten afloopt. Katten kunnen dan zonder problemen over de schutting klimmen. Een schuine omheining moet minstens 30 cm hoog zijn en een helling hebben van minstens 25 graden. Gaas of metalen spijlen kunnen ook worden gebruikt om te voorkomen dat katten uw erf verlaten.

Voordelen: Het is mooi en makkelijk te gebruiken en maakt gebruik van de zwaartekracht voor opslag.

Voordeel: U hoeft zich geen zorgen te maken dat andere katten in uw tuin komen, want uw omheining houdt ze buiten. Ook zal uw omheining lager zijn dan wanneer er geen andere katten in uw buurt zouden zijn.

Met deze schuine paalvoet kunt u gaas onder elke hoek aan uw afrastering bevestigen.

Catfence en dogfence zijn eigenlijk precies hetzelfde. Het systeem bestaat uit een lange draad, die u over uw tuin kunt spannen. U kunt de draad op de grond plaatsen, de draad iets onder de grond ingraven of de draad bijvoorbeeld langs uw schuttingen leiden. De draad wordt aangesloten op een kastje, dat u in een stopcontact steekt. Vervolgens bevestigt u een speciale halsband aan uw kat(ten). Als uw kat binnen de tuin blijft, zal er niets gebeuren. Als uw kat echter over de draad gaat, zal de halsband een elektrische schok geven. Het is geen harde schok - u wilt uw huisdier immers niet elektrocuteren! De schok is in de eerste plaats bedoeld om de kat even te laten schrikken. Katten zijn slim en weten onmiddellijk waar ze op een schok moeten anticiperen. Het gevolg is dat uw kat niet meer zal proberen de draad over te steken en keurig binnen uw eigen terrein zal blijven.

Voordelen: Het is een effectieve manier om uw kat in de tuin te houden zonder dat het van u extra inspanning vraagt. Het werkt heel goed bij de meeste katten en ze leren snel om in de tuin te blijven zonder dat ze weer getikt hoeven te worden.

Voordeel: Katten hoeven niet getraind te worden om dit systeem te gebruiken. Ze leren gewoon het geluid te associëren met hun etensbakje.

Het meest bekende kattenhek is dat van PetSafe.

Een kattenhalsband is een gemakkelijke manier om uw kat naar buiten te krijgen zonder dat u hem elke dag mee naar buiten hoeft te nemen. U kunt ook een riem om zijn nek doen, zodat hij niet weg kan rennen. Sommige katten vinden het leuk om uitgelaten te worden, andere niet. Zorg ervoor dat u een halsband kiest die goed past voordat u hem uw kat omdoet.

Voordelen: Het is de goedkoopste manier om te beginnen.

Voordeel: Katten hoeven niet getraind te worden om een tuigje te dragen. Het lichaam van een kat is zo slank dat zelfs als een tuigje goed is vastgemaakt, een kat zich er gemakkelijk uit kan wurmen.

Het houden van katten in de tuin is niet zo eenvoudig als men zou denken. Katten kunnen niet klimmen en worden daarom gemakkelijk in de achtertuin gehouden. Honden zijn echter veel gemakkelijker te hanteren omdat zij over hekken kunnen springen en in bomen kunnen klimmen. Vraagt u zich af hoe u uw kat in de tuin kunt houden? Hier zijn enkele ideeën om uw kat veilig in de tuin te houden. U zou een katrolsysteem kunnen installeren zodat uw kat zich vrij kan bewegen. Of u kunt een hek om uw hele erf bouwen. En als u uw kat liever binnen houdt, kunt u overwegen een kattenluik te installeren.

De leeftijd van je kat van kitten tot senior

Wat is de leeftijd van uw kat en welke ontwikkelingen horen daarbij? Hoe oud worden katten eigenlijk? En hoe oud is een kat voordat hij volwassen is? Katten leven gemiddeld zo'n negen jaar. Maar niet elke kat leeft zo lang. Sommige katten leven maar drie jaar, andere maar twee jaar. Dus hoe oud is een kat als hij volwassen is? Lees dat hier.

Katten leven over het algemeen langer dan de meeste kleine dieren. Ze worden meestal 13-14 jaar oud. Naarmate een volwassen kat ouder wordt, ziet hij of zij er ouder uit dan hij of zij in werkelijkheid is. Dit betekent echter niet dat er geen verdere ontwikkelingen zijn. Lees hieronder meer informatie over de verschillende levensfasen van de katachtige. Welk gedrag hoort bij welke leeftijd, en waar moet u op letten met betrekking tot de gezondheid van uw kat? Deze leeftijd is ruwweg vergelijkbaar met nul tot tien jaar oud voor mensen. Het is een belangrijke tijd voor groei en lichamelijke ontwikkeling.

Katten zijn niet alleen leuk om mee te spelen, het zijn ook geweldige metgezellen. Ze kunnen getraind worden om zowat alles te doen. En als je de juiste hulpmiddelen hebt, vind je ze gretig om te behagen. Begin vroeg met trainen! Laat uw kitten wennen aan het kijken naar tanden en klauwen. Zorg ervoor dat uw kat eraan gewend raakt om naar zijn oren, neus, ogen, mond en pootjes te kijken. Begin uw kitten te leren hoe hij rond meubels moet lopen voordat hij naar buiten gaat. Als hij oud genoeg is, leert u hem door hoepels te springen, trappen te beklimmen en uit de problemen te blijven.

Deze leeftijd is ruwweg vergelijkbaar met 12 tot 24 jaar voor mensen. Uw kat heeft de puberteit bereikt. In deze fase wordt uw kat nieuwsgieriger, sterker, actiever en begint zich seksueel te ontwikkelen. Na deze periode is uw kat volledig volwassen. Als uw kat geen medische ingrepen heeft ondergaan, kunnen er in deze periode ongewenste gedragingen optreden. Door de nieuwsgierigheid kunnen er sneller ongelukken gebeuren, zoals met speelgoed, vechten of achtervolgen. Deze leeftijd is ongeveer gelijk aan 28 tot 40 jaar voor mensen. Uw kat is volwassen geworden! Wat de gezondheid betreft, moet uw kat regelmatig worden gecontroleerd op gebitsproblemen, gewichtstoename/-verlies, en gedragsveranderingen. Gebitsproblemen kunnen pijn en verlies van tanden en kiezen veroorzaken. Gewichtstoename/-verlies kan wijzen op ziekte of stress. Gedragsveranderingen kunnen wijzen op verveling, depressie of angst.

De lichamelijke toestand van uw kat kan zonder waarschuwing veranderen. U moet uw kat regelmatig controleren op tekenen van ziekte of letsel. Een gezonde kat is actief, alert en ontvankelijk. Hij of zij eet en drinkt normaal. Uw kat vertoont ook geen tekenen van pijn of ongemak. Katten bereiken hun maximale fysieke conditie als ze ongeveer 6 tot 8 jaar oud zijn. In deze periode beginnen ze het gewoonlijk wat rustiger aan te doen en kunnen ze beginnen te genieten van routineactiviteiten. Ze kunnen te maken krijgen met een aantal gezondheidsproblemen, waaronder artritis, huidproblemen en kanker.

Veel van deze aandoeningen zijn misschien niet zichtbaar voor u als eigenaar. Katten zijn meesters in het verbergen van pijn en ziekte. Voorkom dat uw kat onnodig ongemak ondervindt, en laat uw kat jaarlijks door uw dierenarts onderzoeken. Vroege opsporing betekent betere behandelingsmogelijkheden. Veel ziekten kunnen in een eerder stadium worden behandeld. Let niet alleen op de algemene gezondheid van uw hond, maar ook op zijn gebit en vacht. Een gezonde hond zou hier geen problemen mee mogen hebben. Is dat wel het geval, ga dan onmiddellijk met hem naar de dierenarts. U kunt ook overwegen om zijn voer te vervangen door iets gezonders.

Deze leeftijd is ruwweg vergelijkbaar met de leeftijd van 76 tot 116 jaar voor mensen. In dit stadium heeft uw kat extra zorg nodig. Sommige ziekten die vroeger al een risico vormden, kunnen zich nu zeker ontwikkelen. Deze kwalen zijn voor u als huisdiereigenaar niet altijd gemakkelijk te herkennen. Uw kat kan ongemakken heel goed verbergen.

Zorg er dus voor dat u regelmatig door uw dierenarts wordt gecontroleerd en let op eventuele veranderingen in de gezondheid en het gedrag van uw kat. Sommige van deze problemen kunt u misschien behandelen voordat ze ernstig worden.

20 Cat Breeds That Don't Shed | BeChewy

Als u allergisch bent voor harige dieren, zijn er sommige haarloze katachtigen en hondenrassen die niet verharen en die uw jeukende neus en tranende ogen kunnen helpen verlichten.

U kunt op de knoppen hieronder klikken om direct naar elke sectie te gaan.

Bestaan er hypoallergene kattenrassen?

Helaas bestaan er niet echt hypoallergene katachtigen. Dat komt omdat een allergene stof genaamd Fel d 1 wordt geproduceerd in de talgklier van katten in hun huid, en ook in de speeksel, huidschilfers en urine van alle katten. Omdat alle katten deze stoffen hebben, maken ze allemaal Fel d 1 aan - en dat betekent dat u er iedere keer aan wordt blootgesteld als u een kat aanraakt. Ook haarloze kattensoorten maken dit allergeen aan in hun vacht en huid.

Kattenallergenen hopen zich ook op op vloerbedekking, muren en kleding, zegt Dr. Estee Vogel, een arts-assistent bij South Florida ENT Associates.

Alhoewel Vogel zegt dat zelfs een uiterst klein beetje katschilfertjes een allergische reactie voor sommige mensen teweeg kan brengen, kunnen anderen helemaal niet door allergieën worden gehinderd als hun kat zijn allergenen niet door zijn vacht verspreidt.

Als u in het verleden allergisch bent geweest voor katachtigen, is het misschien het overwegen waard om een haarloos ras of een ras dat niet verhaart te adopteren.

Managing Your Cat Allergies

Als u allergisch bent voor katten, raadt het American College of Allergists aan om uit hun buurt te blijven. Maar als je ze niet kunt vermijden, zijn er dingen die je kunt doen om hun effect op je gezondheid te minimaliseren.

Volgens Dr. Vogel zijn er verschillende opties voor de behandeling van kattenallergieën. U kunt met een allergoloog willen raadplegen om te zien welke optie voor u het meest efficiënt zou zijn.

De eigenaars van huisdieren die de allergiesymptomen van hun huisdieren willen minimaliseren zouden ook moeten:

 • Na het aanraken van uw kat, wast u uw hand grondig.
 • Gebruik een lint om overtollig haar uit kleding te verwijderen.
 • Regelmatig stofzuigen en afstoffen helpt bij het verwijderen van overtollig haar en kan helpen bij het opvangen en uitfilteren van bijzonder fijne deeltjes.
 • Geef uw katten regelmatig een bad om ze schoon te houden en vrij van losse haren en roos.

Het lijkt misschien onmogelijk om met katten te leven en niet allergisch voor ze te worden, maar er zijn manieren om het te voorkomen. Lees deze tips voor het omgaan met katachtige allergenen.

Hier zijn enkele kattenrassen die helemaal niet verharen of minder verharen dan andere.

Als een van deze katten het perfecte huisdier voor u is, ongeacht uw allergieën of als u uw zwarte outfits gewoon niet wilt versieren met kattenhaar, kies dan de kat waarvan u denkt dat die het beste staat.

iStock.com/Yolya

Sphynx

De Cat Fancier's Association zegt dat Sphynxen een kleine perzikachtige vacht op hun lichaam hebben. Zoals alle haarloze kittens, zullen ze een eenvoudige verzorging nodig hebben. Keiger zegt dat, net als bij mensen, de huidafscheiding van alle kittens oliën produceert, en dat zachtjes wrijven over hun lichaam zal helpen om deze afscheiding te verminderen. Ze zegt dat deze kittens heerlijke knuffelvriendjes zijn.

iStock.com/Okssi68

Cornish Rex

De Cornish Rex is een zeer vriendelijk ras, waardoor ze goed passen bij mensen die een huisdier willen dat hen gezelschap houdt en voor veel plezier zorgt.

iStock.com/insonnia

Devon Rex

iStock.com/Jeja

Burmese

Een Birmaanse kat is een klein ras met een korte, fijne vacht die van nature minder behaard is in vergelijking met andere rassen. Volgens The Cat Fanciers' Association hebben deze katten veel affectie voor hun baasjes, maar willen ze niet te veeleisend zijn. Ze kunnen zelfs apporteren met een bal!

iStock.com/cunfek

Birman

Een snelle blik op de ongelooflijk pluizige vacht van dit ras zou u kunnen doen denken aan een harig tapijt overal in uw huis, maar de AllBreed Judge van de Cat Fan Club, Hope Gonano, vertelt ons dat het ras minimaal verhaart vanwege hun niet-matterende vacht die minimaal onderhoud vereist. Bovendien zijn Birmaanse katten intelligent, zachtaardig en liefdevol van aard. Ze reageren goed op basiscommando's en kunnen worden getraind om met kinderen en andere dieren in uw huishouden samen te leven.

iStock.com/merteren

Exotic Shorthair

Vaak aangeduid als kortharige Perzen, is de dikke, dichte vacht van de Exotic Shorts minimaal, zegt Gonano, maar ze moeten wel geborsteld worden om zich te ontdoen van alle dode haren. Ze zijn aanhankelijk en gemakkelijk in de omgang, en kunnen zich goed aanpassen aan het leven in de stad of op het platteland.

iStock.com/Marcel Cuberta

Russian Blue

iStock.com/MilanEXPO

Siamese

Volgens Gonano (een kattenfokker) hebben Siamese katten een relatief onderhoudsarme vacht die met een fijne tandenborstel kan worden uitgeborsteld. Nadat hun dode vacht is verwijderd, verharen ze minimale hoeveelheden. Met grote oren, opvallend blauwe ogen en een slank, slank lichaam, komt de Siamese kat voor in verschillende kleuren waaronder zwart, bruin, wit, rood, oranje, geel, groen, blauw, en lila. Ze vinden het leuk om in de buurt te zijn en met hun baasjes te praten.

iStock.com/Leschenko

Oriental Shorthair

Donskoy

De International Cat Association (ICA), dit elegante ras kan worden gezien met vier verschillende vachttypes, elk resulterend in haarloosheid. De meeste Donskoy katten hebben een gladde vacht, hoewel sommigen vlekken van haar of perzikkleurige gebieden kunnen hebben. Deze katten zijn vriendelijk en vinden het heerlijk om bij mensen in de buurt te zijn.

iStock.com/MightPics

Bengal

De karakteristieke Bengaal staat bekend om zijn opvallende kleur, die bestaat uit heldere vlekken en krachtige strepen. Zijn vacht is dik en pluche, en verhaart minimaal. Volgens de American Society of Feline Practitioners, zijn Bengalen leergierig, actief en aanhankelijk. Ze zijn ook speels en energiek, en zijn uitstekende metgezellen voor mensen die een innemende en intelligente vriend op prijs stellen.

Bombay

De gestroomlijnde, zwarte vacht van de Bombay doet deze kat lijken op een miniatuurpanty. Gelukkig, zoals de International Cat Assocation aangeeft, verharen hun korte, strakke vachten zeer weinig in vergelijking met andere katachtige rassen en vereisen ze minimaal onderhoud. Regelmatig borstelen moet hun glanzende vacht in tip-top conditie houden. De Bombay is een intelligente, leergierige en sociale metgezel. Deze vriendelijke en meegaande kat kan goed gedijen in drukke huishoudens met veel mensen om zich heen.

iStock.com/Seregraff

Peterbald

iStock.com/chairboy

Ocicat

iStock.com/Viktor

Singapura

Minskin

iStock.com/ginosphotos

Korat

De Cat Fanciers' Association stelt dat de zilverblauwe vacht van de Korat bestaat uit één vacht die dicht tegen hun lichaam aanligt. Door deze korte, strakke vacht verharen ze minder dan andere kattenrassen. U zult hun pluizige, weinig verharende vacht op prijs stellen, want dit schattige huisdier houdt van knuffelen en zal dicht bij u blijven. Korats zijn speels, intelligent en liefdevol, maar ze houden er ook van om lekker te chillen.

iStock.com/Celiaaa

Colorpoint Shorthair

iStock.com/Sally Hinton

Tonkinese

Tonkinese katten zijn er in 12 verschillende vachten met diverse kleurcombinaties. Ze zijn aanhankelijk, speels, en altijd in voor wat plezier!

Katten zijn niet volledig hypoallergeen, maar sommige rassen kunnen minder snel een allergische reactie veroorzaken dan andere. Als u allergisch bent voor katten, raadpleeg dan eerst uw arts.

Ik hoop dat je snel kunt knuffelen met een van de katten die minder verharen dan anderen. Je zult het waarderen als je sinussen en je bank zich beter voelen.

READ MORE:

Share:

10 Kattenrassen met korte poten (met foto's

Meer dan 70 kattensoorten zijn vandaag bekend in Amerika, en ze komen voor in een verscheidenheid van kleuren en patronen. Sommige hebben lang haar, terwijl andere helemaal geen haar hebben. Sommige zijn groot, terwijl andere klein zijn. Er zijn vele manieren om kattenrassen te sorteren, en vandaag zal ik je laten zien hoe je dat kunt doen. Ik heb informatie over hen verzameld uit verschillende bronnen, en een uitgebreide lijst samengesteld, zodat je kunt zien hoe elk ras eruit ziet. Je kunt dan beslissen welk ras je als huisdier zou willen houden.

De 10 kortbenige katten

1. Genetta Kat

Het Genetta kattenras is een kleine huiskat die werd ontwikkeld in het begin van de 20e eeuw. Deze katten werden oorspronkelijk gefokt om op knaagdieren en vogels te jagen, maar ze zijn ook prima huisdieren. Hun vlekken lijken op die van een luipaard, en ze kunnen behoorlijk groot worden. Ze zijn aanhankelijk en speels, en ze kunnen het goed vinden met kinderen. Ze hebben niet veel beweging nodig, dus ze kunnen zonder problemen binnenshuis leven.

Genetta kat - kat met korte pootjes

2. Minuet Kat

De Minuet is een oud kattenras dat oorspronkelijk in de 18e eeuw in Frankrijk werd ontwikkeld. Ze werden gefokt om op ratten en muizen te jagen, en ze staan bekend als zeer vriendelijk en aanhankelijk. Hun vacht is er in verschillende kleuren, waaronder zwart, wit, crème, rood, blauw en oranje. Deze katten zijn geweldige huisdieren omdat ze van aandacht houden en zeer trouw zijn. Ze kunnen het ook goed vinden met honden en kinderen.

Minuet Kat - kat met korte pootjes

3. Dwelf Kat

De Dwelfkat is ontwikkeld in Duitsland in de vroege jaren 1900. Ze werden gefokt om haarloos vriendelijk te zijn en ze genieten ervan om veel knuffeltijd met mensen door te brengen. Door hun korte poten zijn ze gemakkelijk op te pakken en vast te houden. Sommige deskundigen zijn van mening dat het fokken van deze katten niet ethisch verantwoord is, vanwege de korte poten en het gebrek aan haar.

dwelf kat - kat met korte pootjes

4. Skookum Kat

Het Skookum poesje is een schattig klein beestje dat graag apporteert met zijn baasje. Hij volgt je overal in huis en houdt je gezelschap terwijl je werkt. Zijn favoriete speeltjes zijn balletjes, touwtjes en elastiekjes. Hij kruipt ook graag onder dekens en krult zich op koude avonden naast u op.

skookum kat - kat met korte pootjes

5. Kinkalow Kat

De Kinkaloo kat is een schattige mix tussen de American Curl en Munchkin katten, wat resulteert in een zeer lieve en speelse kat waar iedereen plezier aan zal beleven. Zijn unieke uiterlijk trekt veel belangstelling van mensen die hem voor de eerste keer zien.

Kinkalow Kat - Kat Met Korte Pootjes

6. Minskin Kat

Miniskatten zijn een bijna haarloos kattenras dat verkrijgbaar is in een scala van kleuren en patronen. Ze hebben een klein lichaam met korte ledematen en grote ogen. Ze blijven er hun hele leven als een kitten uitzien en zijn tamelijk gezond met een levensduur van 12 - 15 jaar. Deze katten zijn erg aanhankelijk, dus ze worden steeds populairder, maar ze zijn nog steeds vrij zeldzaam, en het kan moeilijk zijn om er een te vinden.

Minskin Kat - Kat met korte pootjes

7. Bambino Kat

De Bambino is een schattig klein katje dat houdt van spelen en knuffelen. Ze slapen ook graag naast je, dus als je op zoek bent naar een huisdier dat niet veel onderhoud nodig heeft, dan is dit misschien wel de perfecte keuze voor jou! Als uw kat zich gedraagt als de koning van het bos, dan zult u dol zijn op dit leuke novelty kattenbed! De "Hepper" paddestoel kattenbed is een pluche, knuffelig, zacht bed met een gezellige, bos-achtige uitstraling. Wij bewonderen Hepper om vele redenen, en één daarvan was de beslissing om een aandelenbelang in het bedrijf te nemen, zodat wij konden profiteren van zijn uitstekende ontwerpcapaciteiten.

Bambino Kat - Kat Met Korte Pootjes

8. Munchkin Kat

Munchkin katten zijn kleine hondjes met korte, stompelige ledematen. Ze worden ook wel "mopshondjes" genoemd omdat ze op mopshondjes lijken. Deze kleine jongens kunnen heel vriendelijk zijn en houden van spelen. Ze hebben echter wel veel beweging en aandacht nodig. Door hun korte gestalte kunnen ze het gemakkelijk koud krijgen, dus zorg ervoor dat uw huis warm genoeg is tijdens de wintermaanden.

Muchkin Kat - Kat Met Korte Pootjes (1)

9. American Curl Kat

De American Curl (ook bekend als de American Shorthair) is een zeer populaire kattensoort in Amerika en de wereld vanwege zijn unieke gekrulde oren, waaraan hij zijn naam dankt. Deze oren zijn het gevolg van een genetische aandoening, net als hun korte pootjes, maar ze zijn perfect gezond en je kunt erop rekenen dat ze tot dertien jaar of langer goede metgezellen zullen zijn. Hun gekrulde oren geven hen een uilachtig uiterlijk, waardoor ze een leuk speeltje zijn voor zowel kinderen als volwassenen.

American Curl Kat - Kat Met Korte Pootjes

10. Lambkin Kat

De Lambkin kattenrassen staan bekend om hun liefde voor het knuffelen met mensen. Veel eigenaren zeggen dat hun katten actief op zoek gaan naar iemand die stil zit, zodat ze bij hen op schoot kunnen springen. Ze vinden het heerlijk om te worden geknuffeld en laten zich door het hele huis vasthouden. Ze zijn er in verschillende kleuren en patronen, en soms kan hun vacht heel lang en ruig worden. Dat maakt ze extra knuffelig.

Lambkin Kat - Kat Met Korte Pootjes

Samenvatting: Katten met lange poten

Van de kattensoorten op deze lijst zijn de tamme kortharen het gemakkelijkst op te sporen. De Munchkin, Bambino, en Sphynx zijn ook niet al te moeilijk op te sporen. Wij raden u aan om het korthaar ras te vermijden als u in de noordelijke staten woont, omdat zij niet veel vacht verliezen. Al deze kattensoorten zullen uitstekende metgezellen zijn en een geweldige aanwinst voor elk huishouden.

Wij willen u bedanken voor het kiezen van onze site en ons te helpen het woord te verspreiden. Deel dit bericht op Facebook en Twitter als u het goed vond.

Kosten Chippen Kat Informatie & vergelijken

Als u overweegt uw huisdier te laten chippen, is het belangrijk te weten hoeveel dat kost. Dierenartskosten kunnen verschillen afhankelijk van waar u heen gaat, dus zorg ervoor dat u de prijzen bekijkt voordat u beslist of u uw kat al dan niet laat chippen. U kunt ook overwegen wat voor soort chip u wilt - als u van plan bent uw huisdier voor altijd te houden, dan wilt u waarschijnlijk geen implanteerbare chip.

Kom alles te weten over de kosten van het chippen van katten:

 • Tarieven chippen kat
 • Kosten chip verzekeren
 • Waarom kat chippen?
 • Zijn katteneigenaars verplicht hun katten te chippen?
 • Hoe wordt de chip geïmplanteerd?

De kosten van gechipte katten variëren sterk, afhankelijk van waar u woont. In Nederland bijvoorbeeld varieert de prijs van ongeveer 25 euro tot 55 euro. De prijs is afhankelijk van of u naar de dierenarts gaat of dat u het zelf doet. U moet de prijzen vergelijken voordat u beslist wat u gaat doen. Een huisdierenverzekering dekt niet alleen de initiële kosten voor het laten chippen van uw huisdier, maar biedt ook dekking voor eventuele toekomstige dierenartsrekeningen. De premies in de tabel zijn gebaseerd op de meest uitgebreide polissen die door elke verzekeraar worden aangeboden. Wilt u liever geld besparen? Kies dan voor een goedkoper pakket. In sommige gevallen worden de kosten van reparatie ook vergoed, al betaalt u dan een hogere eigen bijdrage. Om grondig te vergelijken gaat u naar de pagina: Autoverzekeringen Vergelijken.

Het chippen van uw huisdier heeft tal van voordelen. Hieronder zullen we er enkele bekijken.

 • Uw kat is internationaal geregistreerd door het inbrengen van een ISO-geregistreerde microchip in zijn oor en kan altijd worden geïdentificeerd.
 • Plaatsing is een eenmalige gebeurtenis en duurt dus het hele leven van een dier.
 • De chip is uiterst moeilijk te hacken. Het is vrijwel onmogelijk de code te wijzigen en hij is bijna onmogelijk te verwijderen.
 • Microchippen van kittens en puppies is gemakkelijk op jonge leeftijd;
 • Dierenambulances kijken onmiddellijk naar de chips van de dieren voor identificatiedoeleinden.
 • Een huisdier kan zijn microchip niet verliezen, in tegenstelling tot een persoon die zijn identiteitskaart verliest.
 • Er is nu een speciaal kattenluikje te koop dat katten alleen in uw huis toelaat als ze de juiste chip in hun nek hebben geïmplanteerd.

Het chippen van een kat is misschien niet verplicht, maar het wordt wel sterk aanbevolen. De voordelen zijn dat u uw verloren kat kunt terugvinden als hij/zij weer zoekraakt, en dat u uw kat gemakkelijk kunt identificeren als hij/zij ooit vermist raakt. De meeste asielen eisen dat hun baasjes hun kat chippen voordat ze hem/haar adopteren, dus het is belangrijk om uw kat te laten chippen voordat u hem/haar mee naar huis neemt.

Mijn kat heeft een binnen/buiten levensstijl.

Voor binnenkatten wordt het aanbrengen van een microchip ten zeerste aanbevolen. De kans dat de kat buiten belandt is echter kleiner dan wanneer er geen tag is geplaatst. Daarom zijn deze katten gemakkelijker te vinden als er geen tag is geplaatst.

De ISO-geregistreerde microchiptag is een klein buisje, dat met een steriele naald in het lichaam van de kat wordt ingebracht. Aangezien dit met een injectiespuit gebeurt, is de plaatsing van de microchip vergelijkbaar met een gewone vaccinatie. Het plaatsen van de microchip is pijnloos, zodat uw kat geen narcose hoeft te ondergaan. In het volgende filmpje kunt u een demonstratie zien van hoe gemakkelijk het is om een microchipped tag te implanteren.

Hier zijn enkele tips om katten uit de tuin te houden.

Als u geen last wilt hebben van kattenpoep in uw tuin, dan zijn hier enkele manieren om er vanaf te komen zonder de kat weg te jagen.

Cacaodoppen tegen katten

Katten lopen het liefst rond op kale grond. Als je de grond bedekt met een bodembedekker, zoals cacaodoppen of houtsnippers, voelt dat niet prettig aan hun pootjes. Vooral cacaodoppen zijn niet prettig voor katten, omdat ze niet van het knisperende geluid en de stank ervan houden. Wordt het effect na verloop van tijd minder? Zo ja, dan is een nieuwe vacht nodig!

Bodembedekkers tegen katten

Door planten in uw tuin te zetten kunt u katten uit uw tuin houden. U moet planten kiezen die katten niet graag eten.

 • Vuurwerkplant (Dictamnus) Citroengeranium Citroentijm Citroenmelisse Citroenverbena Wijnruit
 • Stekelige mei- en vuurdoorn

Eén enkele grassoort zal niet voldoende zijn om katten uit uw tuin te houden, maar vele grassoorten samen met de bodembedekkers helpen zeker.

Open grond barricaderen

In plaats van de vloer te bedekken met een tapijt of vloerkleed, wil je soms iets laten groeien. Dit is vooral handig als je een moestuin of een kas hebt, want je kunt er een frame omheen zetten en dat vullen met potten. Maar je kunt ook gewoon een stuk multiplex of karton neerleggen en er rechtstreeks dingen op planten. Je kunt bijvoorbeeld een tomatenkooi rond je tomaten zetten, of een komkommerframe rond je komkommers. Je kunt ook een raster of raamwerk maken van bamboestokken. Neem een aantal bamboestokken met een lengte die past bij uw wensen en bind hier om de 25 tot 40 centimeter kruislings andere stokken aan vast. Maak vervolgens één diagonale stok om de structuur te verstevigen en plaats deze ongeveer 10 centimeter boven de grond. Katten kunnen niet over zo'n constructie klimmen, maar ze kunnen er wel overheen springen. Je moet dus oppassen voor katten die er onderdoor proberen te glippen. Een tweede optie is om houten spiesen met de punt naar beneden of korte bamboestokjes in de grond te steken. Katten zijn erg behendig en kunnen daar overheen springen. Maar als u merkt dat uw kat vermist is, kunt u hem snel terugvinden.

Planten vóór katten

Het lijkt een beetje vreemd, omdat je ze wilt verwijderen, maar het zou een oplossing kunnen zijn om een heel aantrekkelijk hoekje voor huisdieren te maken. Met planten die huisdieren lekker vinden. Huisdieren zullen dan eerder de rest van je tuin met rust laten. Dit zijn planten waar huisdieren van houden:

Gamander

 • Haver of andere lage zachte grasplanten Schorseneren Steenanjers Vetmuren
 • Kattengras (Cyperus alternifolius)

Trouwens, weet je wat er gebeurt als katten naar buiten gaan? Ze poepen in uw tuin. Dat klopt, ze laten hun uitwerpselen gewoon overal achter waar ze ze toevallig vinden. Dus waarom zouden we geen gebruik maken van deze situatie? Waarom zouden we niet een speciale plek bouwen waar onze katten hun behoefte kunnen doen zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken dat ze in de problemen komen? Want wie wil er nu achter een kat aan schoonmaken?

Koffiedik, koffiedik of koffiedik tegen katten.

Katten zijn gravers, maar als ze beginnen te graven op een plaats waar koffiedik ligt, blijft dat aan hun pootjes kleven. Dat vinden ze niet leuk, want het eraf likken is echt onaangenaam en smerig voor ze. Daarom werkt koffiedik vooral tegen honden op plaatsen waar de dieren daadwerkelijk graven. Een ander voordeel is dat koffiedik goed is voor uw tuin en planten; het is dus een goed idee om het af en toe in uw tuin te strooien.

Het hangt ervan af aan wie je het vraagt. Sommige mensen zien goede resultaten van het gebruik van koffiedik, maar anderen niet.

Tuin afschermen tegen katten

Het zou natuurlijk het beste zijn als katten helemaal niet in uw tuin zouden kunnen komen, maar ze zijn goede klimmers en vinden snel een weg uw huis in. Toch zijn er dingen die u kunt doen om ze buiten te houden.

 • Zet een rand om uw omheining, zodat katten er niet onderdoor kunnen.
 • Kies een omheining met horizontale planken, zodat katten er minder gemakkelijk op kunnen springen.
 • Vogelharingen aan de bovenkant van de omheining weerhouden katten ervan erop te lopen.
 • Zoek naar bomen en schuurtjes waar katten in kunnen springen. Draad rijgen werkt ook.

Katten willen niet echt ergens vanaf springen tenzij ze precies weten waar ze gaan landen. Als u een deel van uw dakranden ontoegankelijk maakt, zullen katten er meestal niet afspringen.

Katten opjagen met ultrageluid

Veel dieren horen zeer lage tonen die wij mensen niet kunnen waarnemen. Dit geldt ook voor katten. Daarom is het gebruik van een subsonisch geluid, een geluid dat lager is dan 20.000 Hertz, een effectieve manier om katten uit uw tuin te houden zonder dat u uw toevlucht hoeft te nemen tot allerlei elektronische snufjes. Dit kan worden bereikt door gebruik te maken van een subsonisch apparaat, dat speciaal is ontworpen om katten uit de tuin te houden. Deze apparaten hebben een bewegingssensor, die beweging detecteert en een luide pieptoon laat horen. Voor een kat is dit echter gewoon weer een irritant geluid, dat hij zal negeren.

Katten verjagen met geur

Sommige katten zijn gevoelig voor bepaalde geuren en andere niet.

 • Sinaasappel
 • Citroen
 • Peper
 • Knoflook
 • Mottenballen

U kunt citrusschillen in uw tuin leggen en dit verklaart ook de afkeer van katten voor citroengeraniums, citroenen, citroentijm of citroengras. Peper of knoflook moet u kunnen strooien en mottenballen kunt u in de favoriete doorgangen plaatsen. Maar pas op: regen is de grootste vijand van al deze geurende planten. Na een flinke regenbui is de geur grotendeels verdwenen en zul je opnieuw moeten strooien als je hem wilt behouden. Overigens zijn ook hier de ervaringen wisselend, maar het is het proberen waard.

Katten verjagen met water

De bekendste manier om van katten af te komen is ze misschien wel met water af te spuiten. Maar als u probeert katten uit uw tuin te houden, komt u misschien zonder tuinslang te zitten. Er zijn automatische sproeiers die beweging detecteren, maar katten zijn slim en zullen leren hoe ze die kunnen omzeilen. En als je de sproeier te veel beweegt, kan het zijn dat je de verkeerde planten water geeft. Wat kun je dan doen? U zou een elektrische afrastering kunnen kopen, maar dat kost geld en vergt onderhoud. Of u kunt iets anders proberen.

Kattenschrik korrels

Mocht u zich ondanks het bovenstaande advies nog steeds zorgen maken over katten in uw tuin, dan is er nog een andere manier om van katten uit uw tuin af te komen. Kattenverschrikkingspoeder is het antwoord. Dit zijn kleine, onschadelijke kleideeltjes die een onaangename geur hebben voor katten. Ze zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten en dus veilig voor andere huisdieren en planten. Strooi kattenverschrikpoeder rond in uw tuin. Katten zullen snel aan de geur wennen en niet meer in de buurt van je tuin willen komen. Let op: katten met een allergie hebben een veel sterker reukvermogen. Voor deze katten werkt het poeder misschien niet goed.

Katten uit de tuin?

Wij hopen dat u met deze tips van het kattenprobleem in uw tuin af kunt komen. U moet altijd proberen te praten met de eigenaar van een dier voordat u iets drastisch doet. Katten zijn zeer koppige dieren en ze zullen naar niemand luisteren tenzij ze dat zelf willen. Het is dus erg moeilijk voor een katteneigenaar om het gedrag van zijn huisdier te veranderen. Maar als je hem echt wilt helpen, dan kun je wat katvriendelijke planten in zijn tuin planten. Ook kan hij een kattenbak in zijn tuin bouwen waar hij zijn uitwerpselen kan achterlaten. Beide oplossingen zijn goed voor beide partijen. Als u persoonlijk advies wilt, bezoek dan onze winkel. We zijn er zeker van dat we u kunnen helpen!

Egels in de tuin

Egels zijn niet ongewoon in Nederland, ook niet in de stad. De kans dat je er een ziet is dan ook vrij groot. Ze maken luide knor- en bromgeluiden zodat ze bijna niet over het hoofd te zien zijn. Egels zijn uiterst nuttige dieren die bijna alles in de tuin eten. Van kleine insecten zoals kevers, wormen, slakken en spinnen, tot vruchten en zachte zaden. Maar naarmate hun leefgebied krimpt, wordt het voor hen steeds moeilijker om hun kostje bij elkaar te scharrelen. Samen kunnen we ze helpen door ze van het juiste voedsel of onderdak te voorzien.

Houden katten van hun baasjes? Hier is hoe je dat kunt zien.

Katten zijn niet altijd goed. Bijvoorbeeld, sommige mensen denken dat katten ons alleen maar tolereren. Sommige mensen zeggen zelfs dat ze eigenlijk helemaal geen vrienden zijn. Katten haten hun baasjes niet; ze willen alleen geliefd zijn. En als je niet zeker weet of je kat van je houdt, vraag het haar! Vaak denken mensen dat katten in tegenstelling tot honden helemaal geen liefde hebben voor hun baasje, dit is onjuist. Katten kunnen alleen al knorren door het aaien en tonen hiermee een sterk gevoel van liefde. Ook is dit erg goed voor het sociaal gedrag van de kat.

Houden katten echt van hun baasjes?

Veel mensen zien katten als mysterieuze, onafhankelijke dieren die zich niet willen schikken naar menselijke verlangens. Katten waren bijvoorbeeld een ongelukkig onderwerp in veel pandemische quarantaines vanwege de verstoring van hun tijd alleen. Katten zijn eigenlijk helemaal niet mysterieus; ze worden gewoon verkeerd begrepen. Ze zijn ook niet onafhankelijk - ze hebben ons voor alles nodig. En ze genieten er echt van om ons in de buurt te hebben.

Is deze relatie 'hondenvriendschap'? Nou, het is moeilijk om het niet rechtstreeks aan Fido te vragen en een ondubbelzinnig antwoord te krijgen (dat zou geweldig zijn). Maar veel nieuwsgierige onderzoekers denken dat het antwoord ja is. Hoe het ook zij, veel mensen zijn het erover eens dat honden inderdaad een speciaal soort genegenheid delen voor katten.

Onderzoekers Kristyn Vitale en Monica Udell van het Human-Animal Interactions Laboratory aan de Oregon State University bestudeerden bijvoorbeeld de relatie tussen huisdiereigenaren en hun huisdieren door het gedrag van katten in een onbekende laboratoriumomgeving te observeren. Zij ontdekten dat de dieren, ook al waren ze niet vertrouwd met elkaar, toch een sterke band vormden.

Wanneer de eigenaars terugkeren van hun zakenreis, zal de kat hen begroeten door het vertonen van haar contact exploratie gedrag. Daarna zal de kat periodiek teruggaan naar de eigenaars voor aandacht en dan de omgeving in gaan om te verkennen. Tenslotte, wanneer de eigenaars terugkomen, zal de kat teruggaan naar hen. "De meeste katteneigenaren melden dan ook dat hun huisdieren aanhankelijk zijn naar hen toe en menselijk contact zoeken wanneer ze gestrest of angstig zijn." Volgens Posluns, wanneer katten zich veilig voelen in hun omgeving, hebben ze de neiging om vriendelijker metgezellen te worden. Het kan lonend zijn om een vertrouwensband op te bouwen met een katachtige metgezel en ze te zien veranderen van angstig naar vriendelijk. We wisten dat ze ons niet probeerden te bespelen voor traktaties!

Tekenen dat uw kat van u houdt

Volgens Vitale verkiezen katten menselijke aandacht boven hun favoriete voedsel, geuren en speeltjes. Er zijn dus wel degelijk tekenen van liefde van uw kat. Katten verstaan de menselijke taal dan wel niet, echter is het wel zo dat contact de kat een aangenamer gevoel geeft vooral in een nieuwe omgeving en een vreemde omgeving. Als u wilt weten of uw kat u aardig vindt, bedenk dan dat elke kat zijn eigen persoonlijkheid heeft, net als wij mensen. Er zijn een aantal belangrijke tekenen van een aanhankelijke relatie tussen u en uw huisdier.

 • "Katten knipperen langzaam als ze gelukkig en tevreden zijn."
 • Als Kitty zich niet goed voelt, probeert ze je misschien iets te zeggen door je te volgen.
 • "Contact omvat kopstoten en nauw contact: hun hoofd tegen mensen wrijven of hen krabben." Ze voegt eraan toe.
 • Ja, echt waar! Katten begroeten elkaar vaak door hun kont te laten zien. Maar katten steken meestal geen kont in het gezicht van mensen.
 • Koekjes: Het op schoot nemen en koekjes maken kunt u waarschijnlijk vertrouwen als tekenen dat uw kat u aardig vindt en graag persoonlijk contact heeft.

Kittens communiceren ook met behulp van verfijnde signalen, en hun staartposities, houdingsgebaren, spinnen, en andere verschillende geluiden vertellen ons veel over hun emoties. "Kittens gebruiken veel verschillende vocalisaties als ze opgewonden zijn, en kunnen je begroeten met trills en churps, wat duidt op positieve gevoelens," zegt Posluns, "Als je je kitten beter wilt leren kennen, leer dan zijn gedrag te interpreteren."

Als uw kitten miauwt, voel u dan vrij (en aangemoedigd) om terug te praten. Door terug te praten tegen uw huisdier, laat u hem/haar weten dat u om hem/haar geeft.

Voelen katten liefde op dezelfde manier als mensen dat doen?

Katten laten niet altijd hun ware gevoelens zien, maar er zijn wel degelijk tekenen die aangeven of katten blij of verdrietig zijn. Wanneer katten directe fysieke interactie met mensen vermijden, kan dat te wijten zijn aan een angst die veroorzaakt wordt door een gebrek aan socialisatie of een slechte eerdere ontmoeting. Het is moeilijk te zeggen of katten en honden even vriendelijk zijn, omdat we ze niet op dezelfde manier socialiseren. De meeste pups worden op jonge leeftijd geïntroduceerd aan nieuwe vreemden, bijvoorbeeld in hondentrainingsklassen. Ter vergelijking: de meeste kittens komen pas na hun geboorte in contact met nieuwe mensen. Minder gesocialiseerde katten hebben meer positieve ervaringen nodig voordat ze zich op hun gemak voelen bij een vreemde.

Katten socialiseren houdt in dat ze geleidelijk worden blootgesteld aan mensen, hun omgeving en menselijke activiteiten. Het is een geleidelijke, voortdurende ervaring die geduld en medeleven vereist van zorgzame eigenaars. Als gewetensvolle huisdiereigenaar suggereert Posluns dat training ook een goede methode is om te begrijpen hoe uw kat dingen ervaart. Als hij bijvoorbeeld een favoriet speeltje heeft, maar er niet mee wil spelen als er buiten lawaai is, kan dat betekenen dat hij zich niet op zijn gemak voelt in die situatie.

Hier zijn zes manieren om je kat te laten zien dat je ook van hem houdt.

Uw tijd delen met uw geliefde huisdier is echt belonend. En dat is de reden waarom u ervoor gekozen heeft uw tijd met hen te delen. Om meer mensen aan te moedigen katten te adopteren, dit is wat Poslan voorstelt:

 • Vertrouwen wordt opgebouwd door uw kat opties te geven voor deelname aan alle activiteiten. Bijvoorbeeld, in plaats van uw kat gewoon op te pakken, leer ze om op uw schoot te springen, zodat ze fysieke interactie kunnen initiëren.
 • Leer uw kat nagels knippen en borstelen te accepteren, zodat u ze niet stiekem hoeft te besluipen of hun tanden met geweld hoeft te poetsen.
 • Gebruik geen straffen zoals sprays want die verbreken jullie band.
 • Katten hebben consistente en positieve interacties van hun baasjes nodig. Speeltijd met hen omvat het spelen met speelgoed en andere activiteiten. Ze houden ook van puzzels, die leuk kunnen zijn voor zowel baas als huisdier.
 • Positieve bekrachtigingstraining leert uw kat vaardigheden en gedragingen, zoals zitten en high fiven. Het helpt hun vermogen om met u te communiceren te verbeteren.
 • Als je een buitenkat hebt, overweeg dan om hem/haar te leren spelen aan een tuigje en een riem, zodat hij/zij veilig buiten kan spelen en jullie wat kwaliteitstijd kunnen doorbrengen.

Waarom plast uw kat in huis?

Ongewenst urineren (plassen buiten de kattenbak) is een veel voorkomend probleem voor katteneigenaren. Het komt meestal doordat de kat buiten de kattenbak plast op een ongeschikte plaats of op een ongeschikt voorwerp. De redenen zijn meestal van medische of gedragsmatige aard.

Medische oorzaken

Veel verschillende aandoeningen kunnen een ongepaste aandrang tot urineren veroorzaken. Deze aandoeningen zijn onder andere blaasstenen, urineweginfecties en andere aandoeningen die pijn en een verhoogde aandrang tot urineren kunnen veroorzaken. Ziekten aan de nieren en de lever kunnen ertoe leiden dat katten meer water gaan drinken, waardoor ze vaker moeten plassen. Omdat katten vaker urineren, kan het zijn dat ze hun kattenbak niet snel genoeg gebruiken of dat ze ervoor kiezen hun behoefte te doen op plaatsen waar de kattenbak snel vuil wordt. Vaker urineren betekent dat katten hun kattenbak niet op tijd bereiken of dat de kattenbak snel vuil wordt, wat kan leiden tot

Een andere belangrijke factor die het plasgedrag kan beïnvloeden, is veroudering. Bij oudere dieren kunnen aandoeningen van de urinewegen optreden, zoals urine-incontinentie, blaasontsteking, blaasstenen en urethrale obstructie. Andere oorzaken van meer plassen zijn nieraandoeningen, schildklieraandoeningen, pijn, urineweginfecties, stress, artritis, spierkrampen, beroerte, epilepsie, endocriene aandoeningen en diabetes. Wanneer de gezondheid van een kat achteruit gaat, kan ook het plasgedrag veranderen

Uw kat plast onaangepast, dus moet u met uw kat naar de dierenarts voor een volledige controle. Een bezoek aan de dierenarts is belangrijk om medische oorzaken van ongewenst plassen uit te sluiten.

** Als een kat niet kan plassen (of niet normaal kan plassen), kan hij een medische aandoening hebben die een 'verstopping' van de urinewegen wordt genoemd. Verstopping van de urinewegen kan levensbedreigend zijn en moet daarom onmiddellijk door een dierenarts worden behandeld. In de meeste gevallen hebben katers vaker een verstopping van de urinewegen dan poezen.

Gedragsmatige oorzaken

Katten kunnen door stress, angst of frustratie op ongeschikte plaatsen beginnen te urineren. Veranderingen in hun dagelijkse routine, zoals de komst van een nieuwe persoon of de verhuizing naar een nieuw huis, kunnen veranderingen in hun plasgewoonten teweegbrengen. Sommige katten kunnen ook hun territorium "afbakenen" als reactie op stress. Het kan lijken alsof ze u iets willen vertellen, maar de geur van een andere kat is verantwoordelijk voor deze activiteit. Ze kunnen ook het gebied waar ze leven markeren met hun urine als een manier om hun territorium te markeren. Sommige katten zullen echter ook het huis "markeren" met hun urine als reactie op stress of angst.

Katten hebben problemen met urineren op bepaalde plaatsen. Ze kunnen bijvoorbeeld een hekel hebben aan het type kattenbak, het strooiselmateriaal of de plaats waar de kattenbak staat. Deze oplossingen worden hieronder besproken.

Markering

Markeren stelt een kat in staat zijn territorium te "markeren". Een kat gaat meestal achteruit op een verticaal oppervlak staan, tilt zijn staart op en gaat met zijn achterpoten achteruit. Ook tijdens het urineren doet een kat dit vaak. Als een andere kat zijn eigen geurtjes al in het gebied heeft geplaatst, dan kan een kat zich vrij voelen om alle gebieden die door de andere kat zijn aangeraakt schoon te maken en misschien zelfs het gebied waar de andere kat mee in aanraking is geweest.

Katten miauwen is de manier van het dier om ons te vertellen wat ze wil of nodig heeft. Katten miauwen om ons te vertellen dat ze het koud hebben of honger hebben, maar als ze eenmaal volwassen zijn, miauwen ze niet meer naar andere katten. Ze miauwen echter nog wel naar mensen en dit blijft zo tot het einde van hun leven, waarschijnlijk omdat mensen doen wat katten willen. Als katten jong zijn, maken ze een miauw-achtig geluid, terwijl ze, als ze volwassen zijn, het miauwgeluid produceren.

Er is geen bepaalde hoeveelheid miauwen die als buitensporig wordt beschouwd. Sommige katten miauwen meer dan andere. Het miauwen van een kat is meestal gewoon een onderdeel van hun communicatieve vaardigheden. Er zijn echter enkele kattenrassen die vaak overdreven miauwen, waaronder de Siamees.

Waarom katten miauwen

Dit zijn de meest voorkomende redenen waarom katten miauwen:

Breng uw kat naar de dierenarts

Als u een luidruchtige kat heeft, zorg er dan voor dat hij wordt nagekeken om er zeker van te zijn dat niets ernstigs de oorzaak is van zijn overmatig miauwen. U wilt niet eindigen met een katachtige versie van Houdini als het gaat om het vinden van de bron van het miauwen. Een overactieve schildklier en een falende nier zijn twee aandoeningen die ervoor kunnen zorgen dat een kat overmatig miauwt. Zelfs als uw kat miauwt om eten, moet u haar toch door een dierenarts laten nakijken. Naarmate katten ouder worden, ontwikkelen ze gemakkelijker hyperthyreoïdie.

wat kan je doen als de kat veel miauwt

Uw kat helpen minder vocaal te worden

Voordat u uw kat traint om te stoppen met miauwen, is het noodzakelijk om uit te vinden waardoor ze dit doet. Houd een logboek bij en zoek naar patronen in haar miauwen om te bepalen wanneer ze het meest miauwt. Als u eenmaal weet wat haar overmatig miauwen veroorzaakt, kunt u proberen haar te helpen haar gemiauw onder controle te krijgen.

Wat NIET te doen waarom uw kat veel miauwt

lockusercartmagnifiercrossmenuchevron-down