Vandaag besteld morgen in Huis
Gratis verzending vanaf €75

Allergieën zijn een allergische reactie op iets. Ze worden meestal veroorzaakt door het inademen van bepaalde stoffen.

Een van de meest voorkomende medische problemen bij katten zijn allergieën. Deze treden op wanneer de immuunrespons van de kat overgevoelig wordt voor bepaalde soorten eiwitmoleculen (allergenen) die in de omgeving worden aangetroffen. Bekende omgevingsallergenen zijn pollen, huidschilfers, huishoudelijke producten zoals tapijten en beddengoed, en voedselresten. Bovendien kunnen katten ook allergische reacties ontwikkelen voor vlooien, teken en insecten.

 • De meest voorkomende uiting van feline dermatitis is een jeukende huiduitslag over de gehele vacht van de kat.
 • Een derde soort symptomen manifesteert zich bij de luchtwegen en kan hoesten, niezen en een piepende ademhaling zijn. Soms kan er sprake zijn van neus- of ooguitvloeiing.
 • De derde manifestatie van ketose treedt op wanneer het lichaam te veel aceton produceert dat de lever niet kan afbreken. Aceton hoopt zich op in de bloedstroom en veroorzaakt symptomen die lijken op alcohol

Denk je dat er verschillende soorten allergieën zijn?

Ja. Er zijn 4 veel voorkomende soorten allergieën bij katten: Insecten, Voedsel, Inhaleermiddelen, en Contact. Elk van deze heeft zijn eigen set van fysieke symptomen, en elk heeft zijn eigen unieke kenmerken.

Wat wordt bedoeld met "vlooienallergie"?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, ondervindt een normale hond geen enkel ongemak als reactie op een vlooienbeet. Zelfs als er honderden vlooien aanwezig zijn, zijn er geen zichtbare tekenen van jeuk. Als uw huisdier echter last heeft van vlooien, zal hij of zij waarschijnlijk sterk reageren op zelfs maar één beet. Dit komt doordat honden een allergie kunnen ontwikkelen voor bepaalde eiwitten die in het speeksel van vlooien voorkomen.

Een vlooienbeet veroorzaakt hevige jeuk bij katten met FAD. Eén vlooienbeet is al genoeg om hevige jeuk te veroorzaken.

Wat gebeurt er als een vlo een kitten bijt?

Als een katachtige FAD heeft, kan hij/zij hevige jeuk ervaren en vervolgens herhaaldelijk likken, kauwen of krabben aan de plek totdat deze pijnlijk of geïnfecteerd wordt. Dit kan haaruitval veroorzaken en een infectie doen ontstaan.

Het gebied dat het meest in verband wordt gebracht met FAD is op de rug, net achter de achterhand. Veel katten met vlooienallergie kauwen of likken de vacht van hun staart. Jeuk en haaruitval rond de staartbasis, rug en flanken moeten als verdacht voor FAD worden beschouwd. Een aangetaste kat kan ook talrijke, kleine korstjes rond het gezicht en de oren hebben. Deze schurftplekken worden vaak miliaire laesies genoemd, een naam die afkomstig is van het uiterlijk van de schurftplekken - ze lijken op gierstzaadkoppen.

Wat veroorzaakt vlooienallergie dermatitis?

Als u vermoedt dat uw kat aan een vlooienallergie lijdt, kan een intradermale test of een IgE-bloedtest helpen bepalen of uw kat allergisch is voor vlooien.

Wat is de behandeling van vlooienallergie dermatitis (FAD)?

De preventie van vlooienbeten is de hoeksteen van een succesvolle behandeling. De meeste vlooienbesmettingen vinden plaats tijdens warme maanden, maar ze kunnen elk moment van het seizoen voorkomen. Strikte vlooienpreventie is de basis van een succesvolle vlooienbehandeling. Er zijn veel hoogwaardige vlooienbestrijdingsmiddelen beschikbaar, zowel voor katten als voor de bestrijding van vlooien in huis. Tegenwoordig maken maandelijkse preventieve medicijnen tegen vlooien het gemakkelijker en goedkoper dan ooit om vlooien uit het leven van uw kat te houden.

Vraag uw dierenarts naar het beste preventieve medicijn voor uw kat.

What about allergy shots?

Sommige honden kunnen worden gedesensibiliseerd door een serie speciale injecties. Desensibilisatie voor vlooienallergie (FAD) werkt echter meestal niet goed voor FAD bij honden omdat het succespercentage zo variabel is.

Steroïden of andere drugs?

Als u atopische dermatitis bij katten probeert te behandelen, kunnen corticosteroïden helpen de symptomen te verlichten. Ze zullen de ziekte echter niet genezen.

Return to Top

Nieraandoeningen bij katten

Leeftijd

Katten ouder dan zeven jaar hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van een chronische nierziekte, en daarom willen we hun blootstelling daaraan zo veel mogelijk beperken door te vermijden dat ze te veel zout krijgen.

Subtiele symptonen

Een chronische nierziekte is een aandoening waarbij de nieren niet goed werken. De ziekte kan ernstige problemen veroorzaken, zoals bloedarmoede, het vasthouden van vocht, hoge bloeddruk en hartfalen. De meeste katten vertonen geen tekenen van ziekte totdat ze stadium 3 of 4 bereiken. In dit stadium heeft de kat een dialysebehandeling of een transplantatie nodig.

 • Stadium I

De verminderde nierfunctie blijft verwaarloosbaar. Deze nierschade kan niet in het bloed worden aangetoond, daarvoor moet een speciale test worden uitgevoerd. Als eigenaar zult u nog geen uiterlijke veranderingen aan uw kat opmerken. Uw kat ziet er gezond uit.

 • Stadium II

Omdat een deel van de nierfuncties verloren gaat, moet de rest van de nieren harder werken. Dit veroorzaakt uitputting van de resterende delen van de werkende nieren. Subtiele afwijkingen kunnen worden vastgesteld in het bloed- en urineonderzoek. Vaker drinken is wat baasjes aan katten opmerken. Studies tonen aan dat katten gemiddeld nog drie jaar te leven hebben.

 • Stadium III

In dit stadium is al 25 procent van de nierfunctie verslechterd. Deze schade is onomkeerbaar en kan alleen maar verergeren. In het bloed is er een duidelijke stijging van de nierwaarden, het eiwitgehalte in de urine is hoog en de nieren zijn niet meer in staat de urine te concentreren. De ziekte is nu duidelijk voor de eigenaar. De kat heeft een slechte eetlust (kieskeuriger), verliest gewicht, haar vacht is niet meer zo netjes en ze is minder actief dan voorheen. Studies tonen aan dat de kat nog twee jaar te leven heeft.

 • Stadium IV

Dit is de eindtoestand van nierfalen. In de bloedbaan zijn de nieren zo overbelast met gifstoffen dat ze niet meer goed kunnen functioneren. De kat sterft omdat hij vergiftigd wordt door zijn eigen lichaamsvloeistoffen. Als eigenaar kunt u merken dat uw kat ziek is: hij/zij braakt vaak, is vermagerd en is extreem lusteloos. Uit een onderzoek blijkt dat deze kat nog ongeveer een maand te leven heeft.

Nierziekte: Wat te doen?

Uw kat is ouder dan zeven jaar? Wij raden u aan jaarlijks een bloedonderzoek te laten doen om na te gaan of er sprake is van schade en voor vroegtijdige opsporing.

Heeft u nog vragen?

Bel onze dierenarts over nierfalen

Hartruis bij kat | AniCura Nederland

Een hartruis op zich is meestal geen probleem, maar het is belangrijk dat uw dierenarts ernaar luistert en nagaat of er afwijkingen zijn.

In dit artikel

Wat is hartruis?

Veel katten ontwikkelen een hartruis tijdens hun volwassen jaren. Het wordt vaak bij toeval gevonden.

Soms wordt het hartgeruis waargenomen bij een kat met ziekteverschijnselen die passen bij een hartziekte.

Murmurs zijn meestal onschuldig, maar ze worden vaak in verband gebracht met aangeboren of verworven hartziekten.

Een hartruis kan wijzen op een hartziekte, maar het hoeft niet te betekenen dat uw kat een hartziekte heeft. Het kan ook bij gezonde katten voorkomen. Uw dierenarts kan het hart van uw kat horen met behulp van een stethoscoop.

Levensverwachting kat hartruis

Een hartruis is niet gevaarlijk, maar het moet in de gaten gehouden worden.

Deze aandoening kan volkomen onschuldig zijn, maar het kan ook een hartkwaal, hoge bloeddruk of bloedarmoede betekenen.

Als er een onderliggende oorzaak voor het hartgeruis is, moet verder onderzoek worden verricht om de oorzaak te achterhalen en zo nodig aan te pakken.

Hartruis bij kitten

Als kittens zich melden voor een routine-onderzoek, vertonen ze vaak tekenen van een hartruis.

Het is mogelijk dat het dier een onderliggend hartprobleem heeft, maar het is ook waarschijnlijk dat het dier gewoon een goedaardig hartruisje heeft.

Sommige jonge dieren pompen letterlijk te veel bloed uit hun hart per hartslag. Dit veroorzaakt hoorbare turbulentie.

Een hartruis is niet schadelijk voor katten, maar kan een aanwijzing zijn voor iets anders.

Dierenartsen kunnen niet zeggen of een hond een aangeboren hartafwijking heeft door alleen met hun oren te luisteren.

Aangeboren hartafwijking kitten

Als u een luide en zeer duidelijk hoorbare hartslag hoort, betekent dit waarschijnlijk dat er iets mis is met uw hart. Hoort u echter een zachte hartslag, dan kan dat helemaal niets betekenen, of het kan te wijten zijn aan een hartprobleem.

Het is belangrijk om te weten of er sprake is van aangeboren hartafwijkingen voordat u een kitten ter wereld brengt. Met behulp van echografisch onderzoek kunnen we vaststellen of er sprake is van aangeboren afwijkingen.

Weten wat de oorzaak is van een hartruis is zeer belangrijk voor het schatten van de levensduur en de kwaliteit van jonge dieren.

Een chirurgisch gesloten verbindingsvat kan later weer worden geopend, waarna een kitten nog enkele jaren normaal kan leven.

Oorzaken hartruis

Aangeboren hartaandoening

Ongeveer 2% van alle kittens heeft een hartafwijking. De meeste van deze afwijkingen zijn klein en worden pas op latere leeftijd ontdekt. Enkele van de meest voorkomende afwijkingen zijn:

 • lekkende hartkleppen (tussen de hartboezem en de hartkamer)
 • gaatjes in het harttussenschot;
 • Tetralogie van Fallot (vier aangeboren afwijkingen aan het hart)
 • vernauwingen in bloedvaten;
 • of een open verbindingsader die na de bevalling dicht had moeten gaan.

Met behulp van echografie kunnen bepaalde afwijkingen zichtbaar worden gemaakt.

HCM

Hypertrofische cardiomie kan de meest voorkomende hartafwijking bij katten zijn. Het treft alle katten, maar komt vaker voor bij bepaalde rassen.

Sommige katten krijgen al vroeg in hun leven ernstige gezondheidsproblemen. Anderen vertonen pas tekenen als ze veel ouder zijn. Preventief kunnen deze katten een bloedverdunner krijgen. Andere medicijnen dienen we toe als de kat hartritmestoornissen ontwikkelt, of als hij vocht in de longen vasthoudt (longoedeem).

Hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk veroorzaakt een toename van de dikte van de wanden van de slagaders. Als gevolg daarvan kunnen dieren met hoge bloeddruk een hartruis ontwikkelen.

Hoge bloeddruk kan leiden tot blindheid, hersenbloedingen en nierfalen. Vroegtijdige opsporing en snelle behandeling is wenselijk.

Symptomen hartruis kat

Hartaandoeningen kunnen bij katten andere symptomen veroorzaken dan bij mensen. Enkele veel voorkomende symptomen bij katten zijn:

 • sloom zijn;
 • gewichtsverlies;
 • weinig eetlust;
 • verminderd uithoudingsvermogen;
 • versnelde ademhaling.

Diagnose hartruis bij katten

Het hangt af van het type hartruis en of de kat rustig lijkt. Een echocardiogram kan nodig zijn bij katten die rustig lijken maar een hartruis hebben.

Een bloeddrukmeting wordt aanbevolen voor oudere katten (7 jaar en ouder). Als de kat naast een hartruis nog andere gezondheidsproblemen heeft, is het verstandig die onmiddellijk aan te pakken.

Behandeling hartruis kat

Het hangt van de oorzaak van het hartruisje af of behandeling nodig is. Omdat ook gezonde katten een hartruis kunnen hebben, heeft het geen zin ze te behandelen voordat ze eerst onderzocht zijn.

Het is niet iets om je zorgen over te maken, tenzij het ernstig wordt. Medicatie of een operatie kan nodig zijn als het erger wordt.

Neem contact op met een dierenarts

Als u de symptomen uit dit artikel bij uzelf opmerkt, maak dan een afspraak met een dierenarts. Zij kunnen beoordelen of behandeling noodzakelijk is.

Vind uw kliniek

Nuttig

Niet nuttig

Het bestrijden van een abces bij de kat.

Wat zijn (vecht)abcessen?

Een vechtabces bij katten ontstaat door bijt- en krabwonden, scherpe tanden en klauwen die de huid binnendringen en een grote hoeveelheid bacteriën die onder de huid achterblijft. Het lichaam van de kat reageert hierop met een ontstekingsreactie.

Het is vooral frustrerend als een wond niet goed geneest omdat de wond te snel geneest. Daardoor is er niet genoeg tijd voor het ontstekingsmateriaal om uit te vloeien en zich onder de huid op te hopen. Opstapeling van ontstekingsmateriaal onder de huid zorgt ervoor dat de kat zich erg ziek voelt.

Wat zijn de symptomen van een abces?

Vechtabcessen ontstaan meestal pas enkele dagen na het gevecht, omdat ze tijd nodig hebben om zich te ontwikkelen. Symptomen zijn onder andere:

 • Zachte verdikking onder de huid die pijn doet bij aanraking
 • Soms, maar moeilijk om een kleine korst van een gevechtswond te vinden.
 • Koorts en daardoor slechte eetlust en sloom
 • Als het abces zich op je been bevindt, kan het gevaarlijk zijn.
 • Als een abces openbreekt, kun je veel pus zien en ruiken.

We vinden ze meestal in onze oksels.

Als katten een abces krijgen, krijgen ze dat meestal van het vechten. Ze krijgen ze vaak op hun kop en poten als ze niet wegrennen, en op hun staart en achterhand als ze proberen te ontsnappen.

Behandeling van een abces

Als een abces vanuit het binnenste van het lichaam uitbreekt, kan het meestal worden behandeld met pijnstillers en antibiotica. Als het abces echter al naar de oppervlakte is doorgebroken, kan het nodig zijn het schoon te spoelen met een fysiologische zoutoplossing (zout water).

Wanneer een abces nog niet geopend is, zal het toch geopend moeten worden - dit gebeurt onder narcose: het vechtende abces wordt geopend door een sneetje in de huid te maken. Deze incisie zal waarschijnlijk groter zijn dan u verwacht, maar is nodig om de pus de komende dagen te laten uitlekken; de holte wordt ook goed gespoeld om eventueel ontstekingsmateriaal kwijt te raken. Uw kat zal opnieuw antibiotica en pijnstillers krijgen.

Het is belangrijk dat de wond een paar dagen open blijft voordat we kijken of hij goed genezen is. Zo niet, dan is het het beste om het door een arts te laten controleren. Anders is de kans groot dat het hele proces weer van voren af aan begint.

Preventie van vechtabcessen

Castratie van katers voorkomt dat ze vechten en vermindert dus de vorming van abcessen.

Als er een ongecastreerde kater in uw buurt is, is het verstandig te weten wie de eigenaar is. U dient de eigenaar er dan op te wijzen dat hij de kat moet castreren. Als er een wilde kat in de buurt is, kunt u overwegen deze te vangen of te laten vangen. Het zelf vangen van de kat kan goedkoper zijn dan het betalen van medische zorg voor uw kat(ten) als ze ziek worden. Het castreren van katten op uw kosten kan goedkoper zijn dan een reguliere behandeling voor het bestrijden van infecties van uw eigen kat(.)

Mijn kat plast op mijn bed omdat hij graag zijn territorium markeert. Wat kan ik daar aan doen?

[Wij mensen zijn van nature vieze dieren. Daarom zitten onze huizen vol met vuil en stof. Maar er zijn de laatste tijd veel veranderingen in huis geweest waardoor ik me erg ongemakkelijk en nerveus voel. Ik, Kitty, zou je er graag over vertellen:

Verandering maakt me bang!

Katten houden niet van verandering; ons personeel heeft onlangs het meubilair veranderd, maar gelukkig zijn hun bedden op dezelfde plaats gebleven.

Ik hou ervan 's morgens vroeg op te staan en precies te weten wat er gaat gebeuren. Tenslotte houden wij katteneigenaren van routine en regelmaat; onze voorouders in het wild jaagden 's morgens vroeg, en dus nemen we aan dat ze dat aan ons huiskatten hebben doorgegeven. Als meubels verhuizen of mijn mensen hun gewoontes veranderen, voel ik me onzeker - en één manier om me veilig te voelen is mijn territorium af te bakenen.

Soms wil ik gewoon de geuren van mijn werknemers kunnen ruiken, dus plas ik soms op hun bed omdat ik hun geuren daar goed kan ruiken. De lakens zijn ook heerlijk zacht en absorberen mijn urine vrij snel, zodat ik mijn plas niet hoef te bedekken.

Ik waardeer het ook niet als mijn werknemers op vakantie gaan. Zelfs dan verandert de routine weer. De laatste keer dat ze op vakantie gingen vergaten ze hun kamerdeur te sluiten en ik plaste in de slaapkamer. Toen ze terugkwamen, waren ze niet blij met me, maar ik wist niet waarom! Ze schreeuwden tegen hem, waardoor hij weer in huis plaste omdat hij bang was.

Toen ik een paar dagen van huis was, gebruikte ik een FELIWAY Vaporizer om me overdag te helpen ontspannen.

Er is een nieuwe kat in huis!

Er is ook een ander katje dat onlangs in ons huis is gekomen. Ze is jonger dan ik en ze krijgt veel aandacht. Maar omdat ze zo schattig is, wil ik niet dat mijn medewerkers mij vergeten!

Dus moet ik mijn territorium afbakenen zodat de kat mijn favoriete plekjes kent. Als ze mijn geur ruikt, weet ze dat ik op dat moment op die plek ben. Ze kan niet in deze ruimte komen totdat de geur is verdwenen. Ze heeft nog niet geleerd waar ik graag kom.

Het is fijn om mijn eigen bronnen te hebben!

Gelukkig weten mijn baasjes dat katten niet van delen houden! Ze hebben ervoor gezorgd dat we allebei onze eigen slaapplaats, etensbak, speeltje en kattenbak hebben. Ze weten ook dat we graag wat privacy hebben als we gaan plassen, dus hebben ze haar kattenbak ver weg van de mijne gezet. Mijn kattenbak staat achter de fauteuil. Daarachter is het lekker rustig. Op een dag hebben ze mijn kattenbak verplaatst naar de keuken, naast de wasmachine. Dat was een grote fout! Ik voelde me niet meer veilig omdat de wasmachine 24 uur per dag draaide. Dus ging ik terug naar mijn oude favoriete plek, recht onder de stoel. Mijn mensen begrepen de boodschap die ik hen probeerde te sturen en brachten mijn kattenbak terug naar zijn oorspronkelijke plaats, achter de fauteuil.

Het nieuwe kitten, we noemden haar Lola, had een andere kattenbak nodig dan onze volwassen katten. Als kittens nog klein zijn, hebben ze vaak moeite om in de kattenbak te komen. Sommige kattenbakken hebben randen die te hoog zijn. Zorg voor een kattenbak met een lage instap, zodat ze niet naast de deur hoeft te plassen omdat ze er niet in kan.

Naarmate ze groter wordt, heeft ze een kattenbak van de juiste grootte nodig, zodat ze er gemakkelijk in kan als ze wil plassen. Als haar kattenbak te klein is, kan ze zich niet vrij bewegen en dat kan ertoe leiden dat ze buiten de kattenbak plast.

Mensen moeten zich er ook van bewust zijn dat wij katten uiterst hygiënische dieren zijn; wij besteden veel tijd aan het wassen en schoonmaken van ons zelf en dat betekent ook dat onze kattenbakken schoon moeten worden gehouden. Wij vinden het niet leuk om een kattenbak vol met poep en plas te hebben. Daarom zijn wij zo blij met onze medewerkers die dagelijks onze kattenbakken schoonmaken. Onze uitwerpselen worden elke dag opgeraapt en als de kattenbakvulling te vochtig wordt, wordt de hele bak vervangen. Als u niet voor de kattenbak zorgt, kan uw kat buiten de bak gaan plassen en mogelijk op de vloer van uw slaapkamer.

Als ik met mijn hond naar de dierenarts moet, moet ik misschien eerder weg van mijn werk.

Als wij katten buiten de kattenbak blijven plassen vanwege urineweginfecties, dan kunnen daar andere oorzaken voor zijn dan alleen stress of een vieze kattenbak. Soms kunnen wij katten last hebben van blaasproblemen, nierproblemen of andere ontstekingsziekten. Te veel water drinken kan ook een symptoom zijn van dit soort gezondheidsproblemen. Deze symptomen kunnen ervoor zorgen dat we niet op tijd naar de kattenbak gaan, met ongelukjes tot gevolg.

Als je niet zeker weet waarom we zo overvloedig en op de verkeerde plaats plassen, neem ons dan mee naar de dierenarts en laat je onderzoeken. Wij kunnen niet praten, maar u zou aan ons gedrag moeten kunnen zien of wij ons niet goed voelen of gestrest zijn.

Wat kunt u voor ons doen?

 • Maak de plaatsen waar u geplast hebt schoon met water en zeep om de geur kwijt te raken. Hoewel we van onze eigen geur genieten, kunnen anderen die onaangenaam vinden. U geeft de voorkeur aan de geur die met schoonmaakmiddelen wordt geassocieerd, maar dan bent u ook niet dol op dat specifieke aroma. Zorg ervoor dat u de juiste producten aanschaft om urinegeurtjes te elimineren. In mijn andere artikel geef ik tips over het opruimen van kattenurine.
 • Als het gebied droog is, gebruik Feliway Classic om toekomstige nattigheid te voorkomen.
 • We moeten ervoor zorgen dat we onze eigen middelen hebben, inclusief onze eigen kattenbakken die niet in de buurt van etensbakken of slaapplaatsen staan.
 • Zorg ervoor dat de kattenbak altijd beschikbaar is en dat hij regelmatig wordt schoongemaakt.
 • We straffen je niet. Het is gewoon dat we ons angstig of raar voelen als we de regels niet volgen. Dus breng alsjeblieft de veranderingen aan die ik voorstelde, zodat we ons weer normaal kunnen voelen.
 • Ik hoorde dat Feline Lifestyle International (FLI) een nieuw product heeft genaamd Feliway Optimum. Het is een verbeterde versie van Feliway. Het is een nieuw kattenferomoon dat ons katten kalmeert. Feromonen kalmeren ons katten. We houden van feromonen.
 • Bekijk het advies op onze probleempagina's: Wat te doen als uw kat in huis blijft plassen of sproeien.
 • En deze blog wil je misschien ook even bekijken! Vijf redenen waarom je kat in huis geplast of gesproeid heeft!

Als we u nog ergens mee kunnen helpen, laat het ons dan weten door ons een e-mail te sturen of contact met ons op te nemen via een van onze social media-accounts.

De kat plassen in huis: hoe komt dat en hoe leren ze daarmee op te houden?

Er kan een reden zijn waarom een kat op de vloer heeft geplast. Het kan zijn omdat hij ziek is, of omdat zijn kattenbak niet goed werkt. Of misschien moet hij gewoon even naar buiten voor een wandeling.

Katten plassen omdat ze zich vervelen.

Wanneer een kat plotseling binnenshuis begint te plassen, is daar een reden voor. Voordat u op zoek gaat naar deze reden, is het belangrijk om vast te stellen of de kat sproeit of gewoon urineert. Bij niet-gecastreerde dieren komt sproeigedrag vaker voor dan urineren. Het is een manier van communiceren waarmee ze aangeven dat ze vruchtbaar of onrustig zijn.

Is mijn kat aan het sproeien of plassen?

Sproeigedrag komt zowel bij vrouwtjes als bij mannetjes voor en wordt gekenmerkt door een trillende staart en urine die recht naar achteren wordt gesproeid. Het bestaat meestal uit kleine hoeveelheden urine. De geur en de vlekken die door het sproeien worden achtergelaten, kunnen worden verwijderd met Urea Off.

Plast de kat in huis en is dit normale urine? Is er een reden waarom de kat dit doet? Wat zouden de mogelijke oorzaken van dit gedrag kunnen zijn? Een onderzoek door een dierenarts kan helpen om het antwoord te vinden.

Een gezonde kat gebruikt gewoonlijk kattenbakken buitenshuis.

De meeste katten plassen buitenshuis, maar sommige katten plassen binnenshuis. Sommige katten plassen maar af en toe in huis. Soms plassen meerdere katten op dezelfde plek. Maar meestal plassen katten op aparte plekken.

Sommige katten zijn zo schoon dat ze niet eens een kattenbak nodig hebben. Zij gebruiken gewoon de vloer. Andere katten haten het om op een vuile kattenbak te gaan omdat ze bang worden van andere katten die op hen springen.

Die plaats kan elke kamer in het huis zijn. Van de keuken tot de woonkamer, badkamer, slaapkamer, of zelfs de garage. Als er meerdere katten in huis zijn, is het belangrijk om extra kattenbakken te plaatsen. Katten die binnenshuis plassen zijn niet gelukkig, en hun baasjes ook niet.

Oplossingen voor het binnenshuis plassen door een gezonde kat

Als de oorzaak van het gedrag van uw huisdier niet te maken heeft met veranderingen in hun omgeving, dan zou het kunnen komen door een verandering in hun omgeving. Het verschilt van hond tot hond, maar ook honden worden jaloers. Bijvoorbeeld als er een nieuwe baby in het gezin is geboren, of als een alleenstaande plotseling een partner heeft gekregen.

Wat gedaan kan worden is:

 • Straf de hond vooral niet voor het plassen in huis.
 • sluit kamers af en beperk zo de plaatsen waar hij in huis kan urineren;
 • Voorkom herhaling door producten te gebruiken die ook geurtjes verwijderen, zoals Urine off.
 • Als de kat altijd plast waar u de kattenbak neerzet, laat de bak dan gewoon staan.
 • Na de komst van een nieuwe baby, geef het dier wat speciale aandacht.

De kat heeft een gezondheidsprobleem

Soms plast of sproeit een kat in huis omdat plassen pijn doet. De oorzaak kan een ziekte zijn, zoals een urineweginfectie (UTI), of een medische aandoening, zoals een nierziekte. Als de kat pijn bij het plassen associeerde met het toilet, zou hij logischerwijs naar de badkamer gaan. En als het ook pijn deed om daar te plassen, dan zou hij het uiteindelijk ergens anders in huis proberen te doen.

Als het vermoeden bestaat dat de kat een medische aandoening heeft waardoor hij buiten de kattenbak plast, dan is de dierenarts de beste persoon om hem te helpen daarmee te stoppen. Dit geldt niet alleen voor katten die veel of op ongewenste plaatsen plassen, maar ook voor katten die niet kunnen plassen of die een oncontroleerbare aandrang hebben om te plassen, ook al produceren ze maar een paar druppels per keer.

Wat kan de dierenarts doen voor katten die binnenshuis plassen?

Als uit een onderzoek blijkt dat de kat een ziekte heeft, zal zeker een behandeling volgen. Als dit echter niet het gewenste resultaat oplevert, omdat de kat door zijn ziekte onder stress lijdt, kunnen kalmerende voedingssupplementen misschien helpen. Deze worden voorgeschreven door dierenartsen of dierengedragstherapeuten.

Huismiddeltjes om urineren of sproeien te voorkomen

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht (en het gezond verstand), helpt bleekmiddel niet om urinevlekken in uw tapijt te verwijderen. Sterker nog, als uw kat graag binnenshuis plast, kan de geur van chloor als een uitnodiging werken. Maar als u uw huis fris wilt laten ruiken, kunt u proberen een kopje bakpoeder op te lossen in een liter warm water. U kunt ook essentiële oliën toevoegen, zoals citroen, sinaasappel, lavendel, pepermunt, eucalyptus, rozemarijn, tea tree olie, kaneel, kruidnagel, cederhout, dennen, salie, tijm, basilicum, munt, geranium, marjolein, oregano, laurierbes, jeneverbes, en/of een combinatie daarvan.

 • lavendel;
 • geranium;
 • mottenballen;
 • citroen.

Tenslotte heeft elke kat een dagelijkse dosis liefde, affectie en aandacht nodig. Krijgt hij deze dingen niet, om welke reden dan ook, dan kan hij zijn ongenoegen kenbaar maken door in huis te gaan plassen. Onthoud echter dat honden bazen hebben en katten werknemers. Hoe erg ze het ook vinden om berispt te worden, het kan ze niet schelen wat anderen van hen denken. Ze willen er alleen zeker van zijn dat ze geliefd zijn en dat er voor hen wordt gezorgd.

Krolse kat - Betekenis, geluiden, en kalmeren

Bent u de trotse bezitter van een poes? Dan moet u weten dat uw huisdier geslachtsrijp kan worden tussen de 6 en 12 maanden oud. Dat is juist, ze kan nu elke dag klaar zijn om te paren. En als je er niet op voorbereid bent dat ze tekenen van interesse begint te vertonen, dan kun je te maken krijgen met een ongewenste zwangerschap.

De voortplanting

Een poes wordt ongeveer om de 2-3 maanden oestrus (krolsheid). Haar hormoonspiegels worden hoofdzakelijk bepaald door de hoeveelheid zonlicht die ze ontvangt. Tijdens de koudere seizoenen betekent minder dagen licht minder perioden van krolsheid. Er zijn echter uitzonderingen. Als een poes bijvoorbeeld tijdens het koudste deel van het jaar binnenshuis wordt gehouden, kan haar cyclus pas in de lente plaatsvinden. Bovendien, als een poes tijdens de zomer buiten leeft, kan ze een langere cyclus doormaken door de verhoogde blootstelling aan zonlicht.

Symptomen

Een poes in oestrus kan rusteloos worden, naar buiten willen of extra aandacht vragen. Ze wrijft tegen meubilair en kan stampen als ze geaaid wordt. Ze zal luid roepen naar haar partner, wat in feite een schreeuw is. Hoe luid, hangt af van het ras. Dit kan verontrustend zijn voor u en uw buren. Want ook 's nachts sluipt de kat graag rond. De kat zal ook urine sproeien als ze in het seizoen is. Dit is haar manier om katers aan te trekken. Heeft u meerdere katten in huis? Dan kan één loopse kat ervoor zorgen dat de anderen agressief worden. Een loopse kat eet vaak minder, hoewel deze periode van haar energie nodig heeft.

Voorkomen

Je kunt een krolse kat moeilijk voorkomen. Maar geef hem wat extra aandacht en tijd. En denk na over fokken met je kat. Wil je dat niet, dan is sterilisatie een definitieve oplossing. Er worden immers zoveel ongewenste kittens geboren. De dierenarts zal deze operatie uitvoeren, en dit kan gratis als u voldoende verzekerd bent. De drang tot voortplanting verdwijnt.

Een kittenpil is een anticonceptiemiddel dat niet aan kittens mag worden gegeven voordat zij geslachtsrijp zijn.

Bespreek de update met uw dierenarts. U moet hem/haar eens in de 14 dagen een injectie geven. Sommige katten hebben vaker injecties nodig dan andere.

Toch een nestje

Een zwangere vrouw mag geen voedsel eten dat cafeïne bevat. Cafeïne stimuleert de samentrekkingen van de baarmoeder en kan een vroegtijdige bevalling veroorzaken. Bovendien bevat koffie grote hoeveelheden kalium, wat kan leiden tot hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap. Koffie verhoogt ook het risico op een miskraam.

Kwekers

Fokkers van rashonden zullen hun loopse hond natuurlijk opvolgen. Juist dan hebben ze een dekking en de mogelijkheid om te fokken. Rashonden hebben een zuivere bloedlijn, stamboom. Fokkers laten hun vrouwelijke honden ook herstellen na de bevalling, zodat ze opnieuw kunnen fokken. Een fokker volgt de pups op met de nodige aandacht: vaccinatie, ontwormen,...

De verkouden kat

Voorbijgaande verkoudheden bij katten worden meestal veroorzaakt door niesziekte. Als het probleem langer dan twee weken aanhoudt, dan kan er iets mis zijn met de huid, vacht, ogen, oren, mond, tanden, tandvlees, tong, keel, longen, hart, maag, darmen, lever, nieren, blaas, milt, alvleesklier Antibiotica zijn niet nuttig om deze aandoeningen te behandelen. Ze gaan vaak weg na behandeling maar komen later terug. Meer onderzoek is nodig om erachter te komen waarom ze steeds terugkomen. Een ernstige allergische reactie bij een ongevaccineerd kitten

Acuut verkouden kat

Als uw kat gezond en wel de dierenkliniek binnenloopt, maar niesend terugkomt, kan het zijn dat er iets in zijn neus vastzit. Vraag de dierenarts om datgene wat hem ongemak bezorgt te verwijderen. Hij moet eerst verdoofd worden voordat hij dit kan doen. Antibiotica zullen niet helpen!

Als uw kat hoest, niest, loopogen heeft en/of een hoge temperatuur heeft, breng haar dan onmiddellijk naar de dierenarts. U kunt haar misschien thuis behandelen als ze niet te ziek lijkt, maar u moet haar meteen door een dierenarts laten nakijken.

Chronisch verkouden kat

De rest van dit bericht gaat over de kat die al meer dan twee weken ziek was, mogelijk omdat hij antibiotica had genomen. Na het stoppen van de medicatie, kwam zijn verkoudheid terug.

Katten kunnen symptomen van chronische verkoudheid ontwikkelen als ze niet genoeg beweging krijge

 • Neusuitvloeiing
 • Niezen
 • Benauwdheid
 • Afwijkingen in de ademhaling
 • Slechte eetlust

Oorzaken van chronische verkoudheid bij katten

Als je ziek bent, ligt het probleem meestal in de neus of in het deel van de keel vlak achter de neus (de neusholte of nasopharynx)

Vreemd voorwerp

Grassprieten en andere vreemde voorwerpen (zoals speelgoed) kunnen vast komen te zitten in de neus of de keelholte van katten en bij hen pijn veroorzaken. Meestal beginnen deze symptomen heel plotseling. Als het voorwerp binnen blijft, kunnen de symptomen enkele weken of zelfs maanden aanhouden. Deze katten stinken vaak omdat ze zichzelf likken. Na het afsnijden van een grasspriet, genezen katten snel.

Chronische niesziekte (vergroeiingen)

Acute Niesziekte kan worden veroorzaakt door virussen en bacteriën, maar het kan ook worden veroorzaakt door allergieën. Wanneer uw lichaam te veel slijm produceert, kan dit een infectie veroorzaken die sinusitis wordt genoemd. Sinusitis veroorzaakt pijn en zwelling rond uw ogen, wangen, voorhoofd en kaaklijn. U kunt zich moe en zwak voelen als gevolg van deze symptomen. Uw arts kan u antibiotica aanraden als u een ernstige sinusitis hebt. Het kan waar zijn dat het herpesvirus dat niesziekte veroorzaakt, kan blijven sluimeren en steeds terugkerende ziekte bij katten kan veroorzaken. Er is echter geen bewijs dat dit vaak genoeg gebeurt om het als een algemeen probleem te beschouwen. Niezen wordt meestal veroorzaakt door een allergie, wat betekent dat het te wijten is aan een ontsteking van de slijmvliezen die de neusholten bekleden. Antihistaminica en decongestiva kunnen sommige symptomen verlichten, maar ze genezen de onderliggende oorzaak niet. Antibiotica helpen ook niet. Ze zijn doeltreffend tegen bacteriële infecties, maar ze behandelen geen virale infecties. Omdat littekenweefsel nooit volledig kan worden verwijderd, kunnen chronische niesziekten niet worden genezen. De meeste katten hebben echter niet al te veel last van een gewone verkoudheid.

Poliepen

Goedaardige poliepen kunnen in de neus of in uw neusholte (het deel van uw sinussen achter uw ogen) voorkomen. Ze zijn meestal klein en zacht, maar ze kunnen groter worden dan normaal. Poliepen in de keel zijn meestal gemakkelijker te verwijderen omdat ze kleiner en zachter zijn. Het is echter moeilijker om ze achter in de keel te verwijderen. Na het verwijderen van de poliepen uit de keel, genezen de katten meestal volledig.

Tumoren

Tumoren in de neus- en keelholten van de kat kunnen verkoudheidssymptomen veroorzaken. Afhankelijk van het type, kan de behandeling bestaan uit medicatie, chirurgie of bestralingstherapie.

Allergieën

Hooikoorts of andere allergische reacties zijn uiterst zeldzaam bij katten. Als de kat echter in een bepaalde tijd van het jaar begint te niezen of als de kat op een specifieke plaats wordt aangetroffen (zoals op het bed) dan is dit een belangrijke aanwijzing voor de dierenarts om aan een allergie te denken. Indien nodig kan een geneesmiddel worden toegediend om de reactie te onderdrukken.

Neusschimmel

In tegenstelling tot bij honden, zijn schimmelinfecties bij de neus ongewoon bij katten. We hebben ze slechts twee keer vastgesteld in de laatste tien jaar.

Gebitsproblemen

Als ontsteking van de kiezen pijn veroorzaakt, verwijder dan de tand of kies. Uw kat herstelt meestal van deze aandoening zonder complicaties.

Stenose (vergroeiing)

Er kan littekenweefsel ontstaan als de keel is verwond door een vreemd voorwerp of een infectie. Als deze aandoening na enkele maanden niet verbetert, kan een operatie een optie zijn. Het plaatsen van een stent zou kunnen helpen. Stents zijn metalen mazen die de holte open duwen.

Overige aandoeningen

Katten met extreem kleine neusgaten (Perzen) of waarvan de schedel gebroken is, kunnen soms neusuitvloeiing hebben

Chronische verkoudheid van de kat

 • De verkoudheid van een kat kan worden veroorzaakt door een infectie, die meestal kan worden gediagnosticeerd door middel van een kijkonderzoek (rhinoscopie).
 • Als er tijdens dit onderzoek afwijkingen worden ontdekt, nemen we een biopsie voor verder onderzoek.
 • Als een rhinoscopie geen duidelijke oorzaak aan het licht brengt, kan een MRI-scan meer informatie verschaffen.

Inwendig neusonderzoek (rhinoscoop) bij een kat onder algehele anesthesie

Katten behandelen tegen chronische verkoudheid

Antibiotica helpen meestal niet tegen verkoudheid, maar ze kunnen wel nuttig zijn als u ziek genoeg bent om ze nodig te hebben. Ze zullen je verkoudheid echter niet genezen. Als de oorzaak van de verkoudheid is vastgesteld, kan een doeltreffende behandeling beschikbaar zijn. Daarom wordt in chronische gevallen verder onderzoek naar de oorzaak aanbevolen. Katteneigenaren die aan chronische niesziekte lijden, kunnen misschien niet van de symptomen van hun kat afkomen, maar ze kunnen wel stappen ondernemen om ze te verlichten.

 • Stoom kan de neusuitvloeiing van de kat verzachten. Breng hem/haar naar de badkamer!
 • Zoutoplossing neusdruppels voor baby's kunnen theoretisch voor dezelfde doeleinden worden gebruikt als zoutoplossing neusdruppels voor katten. Ze werken echter meestal niet goed genoeg om de klus te klaren.
 • Tijdens algehele anesthesie kan de neus vaak beter gespoeld worden.
 • Prednison helpt bij de behandeling van katten met allergieën.
 • Als een kat slecht ruikt, dan kan het helpen om zijn voedsel te verwarmen zodat het beter ruikt.

De meeste katten maken zichzelf schoon.

De meeste katten zijn niet meteen dol op wassen. Ze in bad doen is dan ook nogal moeilijk. Gelukkig is dit normaal gesproken niet nodig. Katten wassen zichzelf wel. En ze behandelen deze taak zeer ernstig, want na het rusten is het hun voornaamste dagelijkse bezigheid.

U moet uw kat altijd zelf wassen.

In sommige gevallen is het echter toch aan te raden uw kat zelf te wassen, bijvoorbeeld als hij door ziekte of verwonding niet meer in staat is zichzelf schoon te maken. Ook kan het zijn dat uw sneeuwbal pikzwart thuiskomt na een avondje stappen. In deze situaties is het het beste om uw huisdier te helpen zichzelf te wassen.

 • Ziekte of ouderdom
 • Verwonding
 • Erg vuil en/of plakkerig
 • Na contact met giftige stoffen

Uw kat wassen is alleen nodig als er uitzonderlijke omstandigheden zijn. Het zal voor geen van u beiden prettig zijn als u vies wordt. Om onaangenaamheden te voorkomen, volgen hier enkele tips over hoe u een kat op de juiste manier kunt baden.

Uw kat wassen

Het beste is dat u eerst oefent met het wassen van uw kat voordat u de eigenlijke procedure uitvoert. Als u hem gewassen heeft, moet u hem volledig afdrogen. Daarna brengt u de kattenshampoo aan en wacht u tot hij zijn vacht weer begint te likken. Zodra hij dat doet, moet u hem grondig afspoelen. Tenslotte moet u hem met een handdoek afdrogen.

 • Borstel je haar zodat het vrij is van klitten voor je begint.
 • Als uw kat zich niet meteen op haar gemak voelt bij het gebruik van het toilet, geef haar dan een badkuip of wastafel, zodat ze er langzaam aan kan wennen.
 • Als u uw eigen shampoos gebruikt, gebruik ze dan niet voor uw kat. Ze zijn niet effectief voor het reinigen van hun vacht. Gebruik in plaats daarvan shampoo van een speciaal merk voor kittens/katten.
 • De watertemperatuur moet tussen 15°C en 43°C liggen. Probeer het waterverbruik laag te houden.
 • Begin bij de nek van de hond en masseer de shampoo in zijn vacht.
 • Gebruik geen shampoo op het hoofd van katten. Vooral hun ogen en oren zijn erg kwetsbaar als het op shampoo aankomt.
 • Spoel de kat goed af met lauwwarme (niet hete) kraan-tap-tap-koud-lauwwarm-heet-lauwwarm-koud-lauwwarm-koud-lauwwarm-lauwwarm-droogtrommel-lauwwarm-droogtrommel-langharige-katten-zo-nodig
 • Houd de kamer op een geschikte omgevingstemperatuur voor de kat. Houd de kat ook rustig, zodat hij niet oververhit raakt. Laat hem daarna binnen opdrogen.
 • Probeer zo veel mogelijk om uw kat gerust te stellen. Praat tegen hem/haar. Traktaties als beloning of afleiding kunnen helpen.
 • Huur zo nodig iemand anders in om voor de kat te zorgen.

Het dragen van handschoenen en een trui met lange mouwen is essentieel als het gaat om het wassen van een kat. Als het niet goed gaat, moet een dierenarts worden geraadpleegd.

Waarom wassen katten zich?

De belangrijkste prioriteiten van een kat zijn slapen en eten. Maar ze besteden ook veel tijd aan het verzorgen van zichzelf en hun vacht. Dat doen ze niet omdat ze zich vervelen, maar omdat ze dat leuk vinden.

 • De vacht schoonmaken
 • Klitten voorkomen
 • IJdelheid
 • Gezondheidsproblemen

Infobox: Een kat besteedt ongeveer vier uur per dag aan het verzorgen van zichzelf. Omdat katten het hele jaar door verharen, krijgen ze af en toe vacht binnen, wat uiteindelijk resulteert in haarballen. Door uw kat regelmatig te borstelen kunt u dit voorkomen. Het is aan te raden om langharige katten één keer per dag te borstelen tijdens het verharingsseizoen (lente tot herfst) en anders twee keer per maand. Kortharige katten moeten twee keer per week geborsteld worden.

De vacht proper maken

De meeste katten hebben weinig onderhoud nodig. Ze hebben een borstelachtige tong die hen helpt zichzelf te verzorgen. Hun tong heeft kleine haakjes of papillen die helpen hun vacht schoon te houden. Deze tongen verspreiden de natuurlijke oliën van de huid over de vacht. Dit houdt de huid en de vacht waterdicht. Een tweede reden waarom katten zich wassen is om klitten te voorkomen. Op deze manier houden ze hun vacht warm en droog. Ook kunt u gemakkelijk haarballen voorkomen. Borstel uw kat gewoon regelmatig. Doe dit voordat hij zijn eten opeet.

Na een knuffel met uw kat, kan hij zich spontaan gaan wassen. Dit kan een teken zijn van zijn verlangen om zich weer schoon te voelen. Katten houden ervan om zich te wassen en na een knuffel moeten ze zich ontdoen van al het vuil. Goede vrienden.

Katten kunnen zichzelf ook likken omdat ze zich vervelen of gestrest zijn. Andere redenen zijn allergieën, huidproblemen, infecties aan de urinewegen en parasieten. Likken kan ook een teken van angst of agressie zijn. Raadpleeg uw dierenarts als u denkt dat uw kat een van deze problemen zou kunnen hebben. Infobox: In zeldzame gevallen kan overmatig likken een symptoom zijn van een medische aandoening die doorschietgedrag wordt genoemd. Uw kat kan dit doen als hij zich angstig of gestrest voelt. Hij weet niet hoe hij moet handelen dus likt hij zichzelf in plaats daarvan.

Sterilisatie van de poes

Uw kat steriliseren als ze jonger is dan 9 maanden is de beste optie, omdat het voorkomt dat ze nesten krijgt. Als u een kater heeft, dan heeft u er waarschijnlijk al over nagedacht om hem te steriliseren. Hier zetten we nog eens wat overwegingen voor u op een rijtje als u erover denkt om dit te doen.

Sterilisatie en castratie

Sterilisatie is de meest gebruikelijke manier om de eierstokken van een dier te verwijderen. Castreren is de meest gebruikelijke manier om de testikels van een dier te verwijderen.

Steriliseren voor een gelukkiger gezinslid

 • Als er krolse poezen in huis zijn, zijn ze bijna niet binnen te houden en erg luidruchtig. Na castratie zal de poes niet meer krols worden.
 • Door katten te steriliseren en te castreren worden ze voor zowel mensen als andere katten gemakkelijker om mee samen te leven.

Castratie/sterilisatie houdt uw kat gezond!

Neutratie kan de incidentie van bepaalde ziekten bij honden verminderen. Zo vermindert castratie bijvoorbeeld de kans op het ontstaan van teelbaltumoren. Bovendien kan castratie ook het optreden van prostaataandoeningen verminderen. Er zijn echter enkele risico's verbonden aan castratie. Deze omvatten verstopping van de urinewegen, blaasontsteking, en pyometra.

Het voorkomen van zwangerschap door sterilisatie

De overbevolking van katten is een ernstig probleem geworden. Er zijn echter nog steeds te veel in de steek gelaten kittens en puppy's in dierenasiels. Als we het risico van ongewenste zwangerschappen niet stoppen door onze huisdieren niet te steriliseren en te castreren, dan houden we het probleem in stand. Het vinden van een nieuw thuis is niet altijd zo gemakkelijk als u misschien denkt. Als u besluit één kitten te houden of meerdere, moet u rekening houden met de extra kosten van vaccinatie, voeding, speelgoed en mogelijk ziekte. U moet er ook rekening mee houden dat tijdens de bevalling de gezondheid van een poes in gevaar kan komen. Al deze potentiële problemen kunnen worden voorkomen door sterilisatie.

De ingreep

Sterilisatie is de operatieve verwijdering van voortplantingsorganen. Bij mensen wordt de sterilisatie uitgevoerd tijdens de puberteit, meestal rond de leeftijd van 12-14 jaar. Bij dieren wordt sterilisatie vaak uitgevoerd vóór de geslachtsrijpheid, hoewel het ook later kan worden uitgevoerd indien gewenst. De term "sterilisatie" verwijst specifiek naar castratie van mannelijke honden en katten; vrouwelijke honden en katten kunnen echter ook een ovariohysterectomie (sterilisatie) ondergaan, waarbij zowel de baarmoeder als de eierstokken worden verwijderd. Gesteriliseerde poezen produceren geen eicellen meer, zodat zij geen oestrogeenvervangingstherapie nodig hebben. Castraties worden over het algemeen als permanente ingrepen beschouwd, hoewel ze operatief kunnen worden teruggedraaid.

Als u nog vragen heeft, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen u graag!

lockusercartmagnifiercrossmenuchevron-down