Vandaag besteld morgen in Huis
Gratis verzending vanaf €75

Gezonde kattenpoep ziet eruit als gewone bruinachtige ontlasting.

Let's talk dirty!

Het is niet zo leuk om over poep te praten, maar het is wel een heel belangrijk onderwerp. Als u goed naar uw eigen ontlasting kijkt, kunt u misschien zien of er iets mis is. Kijk jij wel eens naar de ontlasting van je hond?

Check de kattenbak

Natuurlijk, als u uw huisdier goed in de gaten houdt, kan het zijn dat u iets ongewoons opmerkt. Het is altijd goed om waakzaam te zijn. Zelfs als uw huisdier een binnenshuis levende tijger heeft, is het belangrijk om goed op te letten voor alles wat verdacht is.

Wat is normale kattenpoep?

Wij zijn pioniers op het gebied van veterinaire darmgezondheid. Veel gestelde vragen van onze klanten zijn onder andere: "Wat is de beste manier om voor hun hond te zorgen?"

Persoonlijke poep

Er bestaat niet zoiets als een "normale" drol. Drollen variëren sterk, afhankelijk van het soort voedsel dat de kat eet.

 • Deze ontlasting is duidelijk niet normaal. De kat lijdt aan diarree en is vermagerd. Harde ontlastingKatten kunnen diarree krijgen als ze niet goed eten. Ze kunnen hierdoor ook vermageren.Diarree wordt veroorzaakt door een infectie in de darmen. Soms wordt de ontlasting los en vloeibaar.Dit is een veelvoorkomend symptoom van maag-darminfecties. Andere oorzaken zijn parasieten, allergieën, nieraandoeningen, diabetes mellitus, kanker, leveraandoeningen, hartfalen, chronische pijn, en bepaalde medicijnen.Een gezonde kat zou om de 2-3 dagen zachte ontlasting moeten laten passeren. Het kan zijn dat uw kat een parasietenplaag heeft.U kunt dit zelf behandelen met natuurlijke middelen. Of u kunt hem naar een dierenkliniek brengen.Uw kat moet onderzocht worden door een dierenarts.

Harde ontlasting

Constipatie is een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij katten. Droge ontlasting is een ander probleem dat kan optreden. Als uw kat niet genoeg water drinkt, kan dit de oorzaak zijn van deze problemen.

De invloed van voeding

De voeding van katten varieert sterk naargelang waar ze leven. Van supermarkten tot luxe blikvoer tot veganistisch tot rauw vlees, hun voeding varieert aanzienlijk.

Na het eten van rauw vlees en botten zijn de uitwerpselen van een kat donkerbruin-zwart van kleur.

Kleuren kijken bij kattenpoep

 • Winderigheid wordt veroorzaakt door gas dat door het spijsverteringsstelsel stroomt. Gas wordt geproduceerd door bacteriën in de dikke darm. Wanneer de hoeveelheid gas toeneemt, veroorzaakt dat ongemak. Soms verlaat het gas het lichaam via de anus. Dit staat bekend als scheten laten. Scheten laten komt vaak voor bij mensen die niet voldoende vezels binnenkrijgen. Vezels helpen afvalstoffen te verplaatsen in het maag-darmkanaal. Vezels zitten in fruit, groenten, volle granen, noten, zaden, bonen, erwten, linzen, haver, gerst, tarwezemelen, en psyllium husk. Deze voedingsmiddelen zouden de helft van uw dieet moeten uitmaken. Uw huisdier heeft ongeveer 2 gram per pond gewicht nodig.U kunt vezelsupplementen voor huisdieren kopen. Ze komen in poedervorm en moeten worden opgelost in water voor het voeren. Vraag uw dierenarts om aanbevelingen.

Overige opvallendheden

Wat is er nog erger dan een drol? Katten kunnen ook een soort slijmerig laagje rond hun poep hebben. Dit betekent dat ze misschien een darmprobleem hebben, zoals IBS of voedselintolerantie. Het komt af en toe voor, maar als je het vaker opmerkt of als er bloed in de poep van je kat zit, dan is er iets ernstigers aan de hand. Besteed meer aandacht aan de spijsvertering van uw kat!

Katten kunnen ook een ongewoon gevormde ontlasting hebben. Soms lijken katten deze vorm van nature te hebben, maar het kan veroorzaakt worden door een probleem in hun darmen. Je ziet dit ook wel eens bij katten die niet goed eten.

Als u vragen hebt over de algemene gezondheid van uw kat, kunt u elke maandag-, woensdag- en vrijdagochtend van 9.00-10.00 uur bellen met de gratis veterinaire advieslijn op 023 534 84 69.

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en mag nooit worden gebruikt in plaats van professioneel advies van dierenartsen in te winnen.

Vanwege de strenge Europese Claimsverordening (EG) nr. 1924/2006 kunnen wij slechts zeer beperkte informatie geven over de effecten van onze producten.

Wij zijn er als u hulp nodig heeft met een van onze producten of hun toepassingen. Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Ons team van natuurgeneeskundigen zal u graag van dienst zijn.

11 reacties

 • Ja, katten kunnen elkaars poep opeten. Dit wordt coprofagie genoemd. De oorzaak heeft meestal te maken met medische redenen of gedragsproblemen. Met vriendelijke groet, Claire, GreenOs Dierenkliniek.

Eten katten hun eigen uitwerpselen?

Beste Pascale,

Bedankt voor je bericht.

Met vriendelijke groet,

 • Mijn Noorse Boskat van bijna 6 maanden is onlangs gediagnosticeerd met een infectie van het spijsverteringsstelsel. Ze heeft diarree gehad en ook haar energieniveau is gedaald. Ze heeft antibiotica gekregen en na een paar dagen is haar ontlasting weer vaster geworden. Zij heeft echter geen eetlust meer en slaapt veel meer dan gewoonlijk. Haar ontlasting is los en ze heeft vandaag zes keer gepoept. Ze eet natvoer met een hoog vleeseiwitgehalte (Edgar & Cooper, Animonda). Glutenvrij en het liefst ook zonder rijst of aardappelen (Natural Greatness).Ze heeft vandaag een blikje tonijn (water) op en blijft zo poepen.Beste Linda,Het spijt me heel erg van je katje! Mijn eerste reactie zou waarschijnlijk zijn om te proberen haar geen nieuw voedsel door elkaar te geven. Wij zijn voorstander van het geven van alleen vers vlees aan katten. Misschien is deze blog interessant om te lezen.https://degroeneos.com/if Wil je meer specifiek en uitgebreid voedingsadvies dan kun je contact opnemen met Lotte Botter, die gespecialiseerd is op dit gebied: https://www.degroenehond.nl/. Wanneer dieren jonger dan een jaar zijn en steeds terugkerende diarree en ontlastingsproblemen hebben verwijzen wij ze altijd door naar een (holistisch) dierenarts, omdat ze vaak onderliggende oorzaken hebben.In dit geval vinden wij het belangrijk dat de oorzaak wordt achterhaald.Dit kan duiden op een verminderde darmgezondheid, wat weer te maken kan hebben met medicatie (bv antibiotica)stress, voeding en leefomstandigheden.Voor een lijst van Holistisch Dierenartsen in Nederland kan ik u verwijzen naar de volgende website:https://www.vetscholen.nl/The huidige situatie(28-04-2020) is dat wij dagelijks een gratis telefonisch spreekuur hebben tussen 9 en 10 uur via telefoonnummer 023-5348469.MijncollegaSuus,HolistischVeterinair,belt u op voor aanvullende informatie en het beantwoorden van vragen.Ik hoop u op een andere manier te hebben geholpen.Met vriendelijke groet,Aukje DeGroeneO

Mijn Noorse Bos kat van bijna 6 maanden is onlangs gediagnosticeerd met een darminfectie. Haar symptomen zijn diarree en verminderde eetlust. Ze heeft een antibioticabehandeling gekregen, die heeft geholpen de ernst van haar aandoening te verminderen.

Waarom raken beten van katten zo gemakkelijk geïnfecteerd?

De beet van een hond laat meestal ondiepe sneetjes achter op het wondoppervlak.

Wonden die doorprikt worden, raken snel dicht, waardoor het speeksel en de bacteriële infectie onder het oppervlak van het weefsel blijven. Net als bij een kras raakt het doorprikte weefsel geïnfecteerd, wat tot een abces kan leiden als het niet goed wordt behandeld.

Are cat bites dangerous?

Katten zijn misschien niet de beste huisdieren, maar ze zijn zeker een van de schattigste. Het zijn ook zeer vriendelijke en liefdevolle wezens die een geweldige metgezel zijn. Maar als uw kat toch in de problemen komt, is het belangrijk om te weten hoe u een gewonde kat goed moet behandelen. Een kattenbeet kan ernstige problemen veroorzaken, dus het is belangrijk om onmiddellijk medische hulp in te schakelen.

Als u besmet bent, kunt u zich ziek voelen en zelfs sterven als u niet onmiddellijk medische hulp krijgt. Kinderen, ouderen en zieken, en volwassenen met een verzwakt immuunsysteem zijn extra vatbaar voor infecties als ze door een kat gebeten worden.

Als u gebeten wordt door een huisdier, wat moet u dan onmiddellijk doen?

De gekwetste zone moet grondig worden gereinigd met zeep en warme kraan-koude kraan-warme kraan-koude kraan-droge doek-verband. Het wassen van de verwonde plek met zeep en een koude kraan kan helpen om de zwelling en pijn te verminderen. Het reinigen van de verwonding met zeep en een warme kraan kan ook infectie helpen voorkomen.

Als u door een kat gebeten wordt, moet u meteen naar de dokter gaan. Een ernstige bacteriële wond kan tot twee dagen duren om te genezen.

Moet ik echt naar de dokter gaan?

Ja. Het is belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken nadat u door een insect bent gebeten. Er moet zo snel mogelijk met een antibioticabehandeling worden begonnen om infectie te voorkomen. Hechting kan nodig zijn als de wond niet onmiddellijk wordt gesloten. Een tetanusprik moet worden toegediend voordat er hechtingen worden aangebracht.

Als de wond ernstig genoeg is, kan uw arts u ook een rabië-vaccinatie voorschrijven.

Wat gebeurt er als we de kat te lang alleen laten?

Uw dierenarts moet een officieel formulier invullen voor elk dier dat hij vaccineert. Als de rabiësvaccinatie van het dier verlopen is, moet de dierenarts het dier gedurende ten minste 14 dagen na de toediening van de eerste dosis onder observatie houden.

Katten houden enorm van eten! Je kunt een kat altijd wakker maken voor een lekkere maaltijd of knabbeltje, maar wat als een katachtige niet eet of drinkt? Hoe lang kan een kat echt zonder eten en drinken? We gaan deze vraag beantwoorden in dit artikel. Geef uw kat een beloning en blijf in de buurt tot het einde. Er staat u ook nog een leuk weetje te wachten!

Een kat kan tot drie dagen zonder eten.

Het antwoord is eigenlijk vrij simpel. Maar niet voor lang! Een kat heeft voedsel nodig, en veel voedsel. U realiseert het zich misschien niet, maar uw kat kan erg ziek worden als hij niet op tijd genoeg te eten krijgt. Uw kat kan dagen zonder eten. Als uw kat te lang niet eet, kan hij ernstige gezondheidsproblemen krijgen. Omdat katten vet opslaan, zullen ze die reserves gebruiken in plaats van eten te krijgen.

Dit vet wordt opgeslagen in de lever en dat veroorzaakt leververvetting. Leververvetting kan leiden tot epileptische aanvallen of blindheid. Daarom moeten katteneigenaren hun katten regelmatig eten geven, zodat ze niet ziek worden. Door dit te doen, maakt u uw katten ook gelukkig!

Verschillende kattenrassen eten verschillend.

Hoe lang een kat zonder eten blijft, hangt af van de leeftijd, gezondheid en activiteit van de kat. Een kitten hoeft misschien maar om de drie uur te eten, terwijl een volwassen kat misschien twee maaltijden per dag nodig heeft. Katten die buiten leven krijgen vaak niet genoeg water, dus moeten ze vaak drinken.

Factoren die eetgedrag beïnvloeden zijn honger, verzadiging, stemming, stress, en tijd

 • Leeftijd
 • Omgeving
 • Emotionele staat

Voeding en de leeftijd waarop uw kat geboren is

Katten hebben natuurlijk een goede verzorging nodig. Oude katten moeten zorgvuldig worden verzorgd. Ze verliezen vaak hun eetlust. En ze kunnen ziek worden als ze niet goed behandeld worden. Maar het is belangrijk dat de kat gelukkig en ontspannen is. Een gestreste kat zal niet veel eten. Laat uw kat genieten van het leven!

Katten moeten elke dag water drinken.

Katten houden misschien niet van baden, maar ze hebben wel veel drinken nodig. Zorg ervoor dat de drinkbak vol is wanneer uw kat drinkt. Katten kunnen drie tot vier dagen zonder drinken als ze niet genoeg vocht binnenkrijgen. Uitdroging kan ernstige problemen veroorzaken, waaronder nierbeschadiging. Als uw kat niet wil drinken, geef hem dan natvoer. Hij krijgt dan wel wat vocht binnen, maar het ziet er niet mooi uit.

Voerbakjes voor katten

Zorg er ook voor dat uw kat een waterbakje heeft dat hij lekker vindt. Dit is vooral belangrijk als u hem droge brokjes geeft. Een hongerige kat kan snel dorstig worden, dus let op tekenen van uitdroging. U kunt ook overwegen een waterflesje voor uw kat aan te schaffen. Deze zijn er in verschillende maten en vormen, zodat u er een vindt die het beste bij uw huisdier past.

Dikke kat

Die schattige dikke kat in de straat heeft weer te veel gegeten! Hij is nog steeds schattig, maar het hebben van een extra pondje kan gevaarlijk zijn. Je zou denken dat de dikke kat niet even zonder eten kan, omdat hij al genoeg voor twee heeft gegeten, maar dat is niet waar. Dikke katten die te veel eten, hebben meer kans om gezondheidsproblemen te ontwikkelen, zoals leveraandoeningen. Omdat de vette kat is aangekomen, is er ook een grotere kans dat het overtollige vet zich ophoopt in zijn lever en dit verhoogt de kans op leverschade.

Eet de kat niet? Wat moet ik doen?

Uw kat eet niet of neemt niet op. Dit is een enorm probleem! Wat te doen. De eerste stap is te ontdekken waarom uw kat niet eet of opeet. Het kan zijn dat de kat het gloednieuwe voer niet lust, dat de temperatuur hem ziek maakt, dat hij stress ervaart, dat hij niet voldoende drinkt, of dat uw kat ziek is. Er zijn veel verschillende verklaringen, maar ontdekken waarom hij niet eet of opneemt is van vitaal belang. Zo kunt u iets aanpassen waardoor hij zich veel beter gaat voelen. Uw kat heeft ook water nodig.

Maak je niet te snel zorgen. Het kan zijn dat uw kat zich niet lekker voelt. Een stressvolle omgeving, temperatuur of de aanwezigheid van een vreemd dier of persoon kan er de oorzaak van zijn dat hij/zij niet wil eten. Als uw kat echt niet binnen 24 uur wil eten, moet u onmiddellijk de dierenarts bellen. De dierenarts heeft vaak medicijnen die kunnen helpen of weet manieren om uw kat weer aan het eten te krijgen. Als uw kat niet eet of drinkt kan dit leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

Wist je dat?

Dit is echt bizar. Een kat overleefde 35 dagen (en tellende) zonder voedsel of water in een vliegtuig. Je hoort het goed - 35 dagen zonder voedsel en water. De kat in kwestie kreeg de naam "China", naar het land waar hij aan boord van het vliegtuig ging. De kat was waarschijnlijk in een doos met motoronderdelen geklommen en op die manier in het vliegtuig gekomen. Het vliegtuig steeg op van Shanghai in China en landde in Hendersonville, USA, hoe de kat het overleefd heeft? Dat is nog steeds een raadsel, maar het is waarschijnlijk dat de kat overleefde dankzij zijn uitstekende nierfunctie. Katten kunnen op magische wijze kleine hoeveelheden vocht aan de atmosfeer onttrekken door condensatie. Het blijft echter een wonder dat de kat het heeft overleefd.

Bestel het beste kattenvoer van Pussycats!

Uw kat heeft vandaag weer een traktatie verdiend. Zorg ervoor dat hij voldoende eten en water krijgt. Bezoek onze online shop voor de beste kattenvoer traktaties en geef uw katachtige metgezel een goede voeding.

Recente blogs

Bekijk onze verhalen en interessante feiten.

Ontmoet de Britse Langharen
 • 0 producten
 • 0 Informatiepagina's aangedreven door

Kattenkrabziekte

Kattenklauwen kunnen ziekten veroorzaken bij mensen. Vooral kinderen en mensen die minder goed tegen ziektes bestand zijn, kunnen kwetsbaar zijn.

Vlooien brengen via hun beten ziekten over. Daarom is vlooienbestrijding belangrijk.

De meeste katten worden niet ziek van kattenkrabziekte.

Gevaarlijk speelgoed, die nagels

Kattenkrabziekte treedt op wanneer een dier (meestal een kat) iemand krabt of bijt, waardoor de persoon ziek wordt. De ziekte wordt meestal veroorzaakt door infectie met Bartonella henselae, een bacterie die in het speeksel van katten wordt aangetroffen.

De meeste kittens jonger dan twee jaar lopen de meeste kans om bartonellose te krijgen. Ook buitenkatten, zwerfkatten en katten die in huizen met meer katten leven, lopen een groter risico de ziekte bij zich te dragen.

Symptomen van kattenkrabbenkoorts bij katten

Katten met kattenkrabziekte worden niet ziek. Ze kunnen de bacterie echter wel twee jaar bij zich dragen.

Als de kat een verminderde weerstand heeft om een andere reden (zoals een ziekte), dan kunnen de bacteriën in de kat symptomen veroorzaken.

 • Koorts
 • Vergrote lymfeklieren
 • Tandvleesontsteking
 • Ontstekingen in het oog
 • Ontsteking van de hartkleppen
 • Bloedarmoede.
 • Blaasontsteking
 • Verminderd vruchtbaar.

Het kan ook honden treffen.

Symptomen van kattenkrabziekte bij de mens

Kattenkrabziekte veroorzaakt doorgaans geen ernstige gezondheidsproblemen bij mensen die geen verzwakt immuunsysteem hebben. Als u echter een van deze symptomen ervaart, raadpleeg dan onmiddellijk uw arts.

 • Puistjes op de infectieplaats
 • Vergroting van de lymfeklieren (meestal in de oksel), vaak vergezeld van een abces.
 • Mogelijk koorts.

De meeste gevallen van ongecompliceerde kattenkrabziekte genezen zonder enige interventie. Het kan echter enkele weken duren voordat ze volledig hersteld zijn. Dit soort ziekten reageert slechts minimaal of helemaal niet op antibiotica.

Als iemand een infectie heeft die wordt veroorzaakt door resistente bacteriën, kan hij antibiotica nodig hebben. Maar als iemand een infectie heeft die wordt veroorzaakt door niet-resistente bacteriën, dan heeft hij niet per se antibiotica nodig.

Diagnose van kattenbeetkoorts bij de kat

Kattenkrabziekte kan worden opgespoord door te testen op antigeen en antilichamen. Als een kat echter besmet is geweest, maar negatief heeft getest, kan niet worden vastgesteld of de kat werkelijk besmet was of niet.

Behandeling van kattenkrabziekte

Behandeling van een kat die besmet is met kattenkrabkoorts (KVP) vermindert het aantal bacteriën, maar ze gaan niet weg. Daarom wordt behandeling alleen aanbevolen voor katten die symptomen vertonen.

 • Zelf ziek zijn van kattenkoorts
 • Mensen die in de buurt wonen van dieren die ziektes bij zich dragen.

De eerstelijnstherapie is doxycycline gedurende twee tot vier weken.

Voorkomen van kattekrabziekte bij mensen

 • Het is belangrijk om katten tijdens de wintermaanden binnen te houden om te voorkomen dat ze zich overmatig krabben.
 • Als u een verzwakt immuunsysteem heeft, kunt u het beste een kitten uit een opvang halen dat minstens één jaar oud is, geen zichtbare tekenen van vlooien vertoont en negatief getest is op Bartonellose.
 • Houd de kat binnenshuis
 • Kattenklauwen en -tanden moeten uit de buurt van de huid worden gehouden. Als ze toch de huid raken, was ze dan meteen af en ontsmet de wond.

Diarree bij katten

Katten produceren gewoonlijk één tot twee keer per dag uitwerpselen.

Er is sprake van diarree als er waterige ontlasting is. Ook als een kitten vaak moet poepen, of als er bloederige of slijmerige ontlasting bij zit, noemt de dierenarts dit diarree.

Als een kat in staat zou zijn zichzelf door te spoelen...

Acute diarree bij een normaal gezonde kat

Diarree duurt meestal 2-3 weken.

Diarree kan veroorzaakt worden door een aantal dingen, waaronder virussen,

 • Een voerwisseling
 • Ontworming
 • Bedorven voedsel
 • Vies water
 • Virussen (oa corona)
 • Parasieten (wormen, Giardia, Tritrichomonas).

Meestal is de kat te gezond dat hij de diarree vanzelf overwint. Het is gewoon een kwestie van de ziekte oplopen, u hoeft niet naar de dierenarts. Geef uw kat licht verteerbaar voedsel, maak de kattenbak regelmatig schoon en zorg ervoor dat uw kat voldoende water kan drinken.

Als uw kat zieker wordt, of als de symptomen niet binnen een paar dagen verdwijnen, is een bezoek aan de dierenarts aan te bevelen.

Als er meer katten of kittens in huis zijn, is het raadzaam dat u hygiënische maatregelen neemt. Bespreek dit met uw dierenarts.

Een zieke kat heeft extra zorg nodig!

Als uw kat diarree heeft, gebruik dan een anti-diarreemiddel (bv. Loperamide) of "sportdrankjes". Deze medicijnen zullen uw kat niet genezen, maar ze zullen u en haar helpen zich beter te voelen als ze diarree heeft.

OPMERKING: Katten moeten elke dag eten.

Een zieke kat die lijdt aan acute diarree

Als uw kat diarree heeft, een temperatuur van meer dan 39,5°C heeft, niet meer drinkt of eet en/of braakt, is het raadzaam onmiddellijk contact op te nemen met een dierenarts. Vooral als uw kat uitgedroogd lijkt, is onmiddellijke hulp nodig. Uitdrogingsverschijnselen zijn onder andere:

 • Uw kat is lusteloos en wil niet eten
 • De binnenkant van de mond is kleverig
 • Huidplooien verdwijnen geleidelijk of helemaal niet.
 • De kat kan het koud hebben.
 • De hartslag kan hoger zijn dan normaal.

Infuus

is nodig als uw hond uitgedroogd is. In bijna alle gevallen moet dit infuus intraveneus (in de bloedsomloop) worden toegediend. Subcutane infusie is niet doeltreffend in geval van shock en/of ernstige dehydratatie en wordt daarom alleen gebruikt bij minder zieke honden. Dit komt doordat de haarvaten van de huid en de onderliggende weefsels bij ernstig zieke honden nauwelijks doorbloed zijn. Het lichaam stuurt de vloeistof naar gebieden waar het dringender nodig is.

Voor continue infusie worden patiënten gewoonlijk opgenomen in het veterinair medisch centrum voor 24-uurs verzorging.

Terugkerende diarree bij katten

Als de gezondheidsproblemen van uw kat langer dan drie weken duren, of als ze vaak voorkomen, dan moet u de dierenarts raadplegen. Het kan moeilijk zijn om vast te stellen of uw kat een onderliggende aandoening heeft, maar het is beter om de behandeling vroeger dan later te krijgen.

Wat veroorzaakt diarree bij katten?

– Voeding

Als u een nieuw soort voer introduceert, voer geeft dat niet voor katten bestemd is (bijvoorbeeld hondenvoer), te veel eet, of bedorven voer eet, kunt u diarree krijgen.

Meestal verdwijnen de symptomen binnen een paar dagen. Als dat niet het geval is, kan het zijn dat u moet stoppen met het geven van een bepaald soort voedsel aan de kat, zoals melk.

Jonge katten krijgen vaak diarree omdat ze niet genoeg eten.

– Infectieuze oorzaken

Diarree wordt veroorzaakt door bepaalde virussen, bacteriën en parasieten. Jonge katten zijn vatbaarder voor deze ziekten dan oudere. Andere dieren in het huishouden kunnen ook diarree krijgen.

Diarree veroorzaakt door een virale infectie gaat meestal vanzelf over. Vaccins voor katten beschermen hen tegen de mogelijk dodelijke ziekte katachtige distemper.

Diarree die hoofdzakelijk door bacteriën wordt veroorzaakt, is meestal tijdelijk. Antibiotica helpen zelden en kunnen de diarree zelfs verergeren. Ontlastingkweken helpen over het algemeen niet.

Parasieten kunnen aanhoudende diarree veroorzaken. Behandeling kan nodig zijn. Rondwormen, lintworm, giardiasis en trichomoniasis behoren tot de meest voorkomende oorzaken van aanhoudende diarree. Als behandeling geïndiceerd is, moet de ontlasting worden onderzocht.

– Voedselallergie

Sommige dieren kunnen allergieën ontwikkelen voor bepaalde ingrediënten in hun voeding. Deze allergieën kunnen ontstaan wanneer ze iets eten dat al jaren zonder enig probleem wordt gegeten. Om deze allergieën te diagnosticeren, veranderen we het dieet van het dier ingrijpend.

Een bloedtest kan niet aantonen of iemand een echte voedselallergie heeft.

-Inflammatoire Darm Ziekte (IBD)

Met andere woorden, chronische (chronische) ontsteking van de darmwanden. Wij stellen deze aandoening regelmatig vast. Het is een ziekte die veroorzaakt wordt door het immuunsysteem (afweermechanisme functioneert niet goed). Een oorzaak van deze ontsporing van het immuunsysteem is vaak niet aan te wijzen.

– Darmtumoren

Darmtumoren worden meestal gevonden bij oudere katten. Twee van de meest voorkomende soorten darmtumoren bij katten zijn maligne lymfomen (ML) en adenocarcinomen (AC).

Tumoren kunnen de darm gedeeltelijk afsluiten. Ze zijn meestal zichtbaar op een echografie. Kwaadaardige lymfomen kunnen overal in de darmwand voorkomen. Zij zijn dan niet zichtbaar op een ultrasonografisch onderzoek. Wij diagnosticeren ze met endoscopie.

– Darmpoliepen

Komen zelden voor bij katten. Ze kunnen diarree veroorzaken omdat ze de darmen gedeeltelijk blokkeren.

– EPI (alvleesklier insufficiëntie)

Pancreatitis treedt op wanneer de alvleesklier niet genoeg spijsverteringsenzymen produceert. Het komt minder vaak voor bij katten dan bij honden.

– Vitamine B12 deficiëntie

Als je een tekort aan vitamine B12 hebt, kun je diarree krijgen, maar het kan ook verhinderen dat je darmen goed genezen.

- Bloed Afwijkingen

Andere orgaanziekten kunnen de darm aantasten en tot diarree leiden. Bloedonderzoek kan ons helpen deze te diagnosticeren.

Onderzoeken van diarree bij katten

 • Lichamelijk onderzoek
 • Sommige tests kunnen in de dierenkliniek worden uitgevoerd, maar voor een volledig bloedpanel moet u monsters naar een groter laboratorium brengen.
 • Als de diarree een parasitaire oorzaak heeft, kan dit meestal worden aangetoond door de ontlasting te onderzoeken. Een bacteriële kweek van de ontlasting is meestal niet zinvol. Aangezien een bacteriële kweek van de ontlasting vaak leidt tot onnodig gebruik van antibiotica, raden wij het af.
 • Als er een vermoeden is van voedselintolerantie of voedselallergie, wordt meestal een eliminatiedieet aanbevolen.
 • Een röntgenfoto van de buikholte is niet nuttig om diarree vast te stellen.
 • Met een echografie kunnen artsen inwendige organen en weefsels bekijken. Met een echografie kunnen ze buikvocht bekijken en verwijderen voor verder onderzoek.
 • Gastroscopie: Een kijkonderzoek van de binnenkant van de maag en de darmen kan helpen bij de diagnose van de oorzaak van veel chronische diarree symptomen.
 • Als uw kat chronische diarree heeft, kan een operatie nodig zijn om de oorzaak vast te stellen. Omdat deze ingreep echter zeer belastend is voor het dier en vaak onnodig is, zouden wij u dit nooit voorstellen, tenzij er geen andere optie was.

Behandeling van diarree bij de kat

– Ondersteunende behandeling

 • Dieet: Een goed verteerd dieet kan de symptomen helpen verminderen. U kunt een kleine hoeveelheid kip of vis met rijst voor uw huisdier klaarmaken. Voor de langere termijn is het belangrijk om een complete voeding met de juiste samenstelling te verstrekken. Veel voedingsfabrikanten produceren speciale diëten voor katten met diarree. Uw kat moet elke dag eten. Een dag geen eten geven is geen goede optie.
 • Infuus: Dieren die niet genoeg drinken moeten vocht intraveneus toegediend krijgen.
 • Probiotica: hoewel er verschillende soorten probiotische supplementen beschikbaar zijn, staat het onderzoek naar darmbacteriën nog in de kinderschoenen.

– Gerichte behandeling

De behandeling van diarree bij katten varieert naargelang de oorzaak van het probleem. Sommige oorzaken kunnen kort worden behandeld, andere vereisen levenslange medicatie. Omdat alle medicijnen ook bijwerkingen hebben, is het belangrijk om uit te zoeken wat de oorzaak is van de diarree van uw kat voordat u met een behandeling begint.

 • Parasieten medicatie: Er zijn verschillende soorten beschikbaar voor verschillende soorten parasieten. Allereerst raden wij u aan uw ontlasting te testen. Indien nodig kunnen hygiënische maatregelen nodig zijn om herinfectie te voorkomen.
 • Een voedselallergie vereist een speciaal dieet
 • Enzymen voor de spijsvertering: zijn aangegeven in EI
 • Bij lage bloedspiegels van vitamine B12 kunnen injecties met vitamine B12 worden gebruikt.
 • Geneesmiddelen die worden gebruikt om de weerstand te verlagen: zijn geïndiceerd voor inflammatoire darmziekten (IBD
 • Cytotoxica: zijn nuttig bij intramucosale carcinomen van het colon en het rectum
 • Chirurgie: Een plaatselijk afwijkende darm kan soms (maar niet altijd) operatief worden verwijderd.
 • Behandeling van andere ziekten

Prognose en levensverwachting van de kat met diarree

Darmproblemen bij katten zijn sterk afhankelijk van de oorzaak van het probleem. Als het probleem vroeg genoeg wordt gediagnosticeerd, is er een goede kans dat de kat volledig van de aandoening zal kunnen herstellen.

Welkom bij de dierenarts-specialist

Maag endoscopie

Uw dierenarts krijgt elk jaar honderden honden en katten met chronische maag-darmproblemen. Hebben uw huisdieren last van deze aandoeningen? Dan kunnen ze behandeld worden in de veterinaire gastro-enterologie kliniek.

Urineweginfecties bij katten

Hieronder vindt u uitgebreide informatie over blaasgruis en blaasgruis bij katten. Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neemt u dan gerust contact met ons op.

Als u zich afvraagt of een kat blaasgruis heeft, kunt u dat als volgt vaststellen.

urineonderzoek, röntgenfoto's, en echo's

Urineonderzoek

In de urine kunnen we bloed, eiwitten en mogelijk bacteriën zien. Als dat het geval is, zetten we de urine op kweek (een test om na te gaan of er ziektekiemen aanwezig zijn). We moeten de urine ook meteen onderzoeken op urinekalk. Vooral bij katten (en honden) vormt zich snel gruis als de urine koud wordt. Dit komt omdat katten- (en honden-) urine vaak zeer sterk geconcentreerd is. Wanneer het afkoelt, verandert de oplosbaarheid van de kristallen en kan gruis neerslaan. Vergelijk dit met het oplossen van suiker in thee. Suiker smelt veel gemakkelijker en sneller als er hete thee in wordt gegoten.

Röntgen

 • Blaasontsteking is een aandoening waarbij de blaas ontstoken raakt. Katten met blaasontsteking kunnen last hebben van vaak plassen, pijn bij het plassen en bloederige afscheiding. Een dierenarts moet uw kat onderzoeken om vast te stellen of hij/zij blaasontsteking heeft. De behandeling bestaat uit antibiotica, ontstekingsremmende medicijnen en een operatie. Uw dierenarts kan een combinatie van behandelingen aanraden.

Een ervaren echografist zou nooit een blaassteen mogen missen, maar kleine bloedklonters kunnen vaak worden aangezien voor kleine stenen, vooral als ze niet te ver uit elkaar liggen. Soms kan op een echografie de darm worden aangezien voor een steen in de urinewegen. Een deskundige echografist kan ze echter vrij gemakkelijk uit elkaar houden.

Wat veroorzaakt blaasstenen of cystis bij katten?

"Persoonlijke" vatbaarheid is het vormen van gruis en stenen. Bij een identiek dieet zal de ene kat blaasgruis ontwikkelen en de andere niet. Waarom is niet helemaal duidelijk. Niettemin begrijpen we wel in welke situaties blaasgruis en blaasstenen ontstaan (zie hieronder). De meest voorkomende blaasstenen zijn struvieten en calciumoxalaten.

Struvietstenen en gruis.

De precieze oorzaak waarom honden gruis vormen wordt niet helemaal begrepen. Wat we wel weten is dat honden erg goed zijn in het concentreren van hun plas. Grit en stenen kunnen zich gemakkelijker vormen in een sterk geconcentreerde omgeving. Omdat honden vaak droogvoer krijgen, is hun plas vaak sterk geconcentreerd. Dit kan een van de redenen zijn voor de vorming van urinestenen. Daarnaast kan er ook sprake zijn van een persoonlijke gevoeligheid. Sommige honden vormen gruis met hetzelfde dieet als andere honden ontwikkelen geen problemen. Dit komt doordat bepaalde honden een verhoogde uitscheidingsgraad van magnesium, ammonium, of fosfaat in hun plas hebben (struviet is een steen die hieruit gevormd wordt). Struviet wordt gevormd in een alkalisch milieu, dus in plas met een hogere pH.

Calciumoxalaat stenen en gruis.

Cystine stenen

Een kat krijgt deze symptomen als hij blaasstenen of cystisis heeft.

Blaasstenen veroorzaken deze symptomen bij katten:

 • Vaak kleine beetjes plassen
 • In huis plassen
 • Urineweginfecties (UTI's) worden veroorzaakt door bacteriën die de urinewegen binnendringe
 • Bloederige urine
 • Slapen in de bak
 • Veel likken aan de penis, en rusteloosheid bij mannen, kunnen tekenen zijn van een infectie.

Blaasstenen kunnen sommige van deze symptomen veroorzaken:

 • Niet in staat zijn om te plassen. We zien dit probleem vaak bij katers.

Als uw kat blaasstenen heeft, kan een operatie een optie zijn.

 • Like onze pagina op Facebook en volg ons op Instagram.

Ear Mites in Cats

Oormijtplagen komen vaak voor bij huisdieren, vooral buitenshuis. Ze zijn meestal niet levensbedreigend, maar ze kunnen pijnlijk zijn en zelfs leiden tot bloedingen in de oren.

What Are Ear Mites?

Mijten zijn kleine parasieten die in de huid van dieren leven. Ze leven meestal in de oren van katten. Wanneer ze in de oren komen, veroorzaken ze hevige jeuk en krabben. Deze mijten worden vaak otodectische manen genoemd.

Een mijtenplaag ontstaat wanneer mijtenlarven (eitjes) binnendringen via de uitwendige gehoorgang (de opening aan de bovenkant van het buitenste deel van het trommelvlies). De larven groeien dan binnen 3-4 dagen uit tot volwassen exemplaren. De volwassen dieren leggen hun eitjes meestal in de oren van mensen die slapen.

Uwe Gille/Wikimedia Commons

Symptomen van oormijt bij katten zijn onder andere het krabben aan de oren,

Oormijtplagen zijn niet altijd gemakkelijk te herkennen, maar ze zijn meestal wel duidelijk als je ernaar zoekt. Veel voorkomende symptomen zijn de volgende:

Head Shaking

Als uw kat voortdurend met zijn oren schudt, eraan krabt en ze tegen meubilair wrijft, dan weet u dat hij last heeft van oormijt.

Scratching at Ears

Als uw huisdier constant en agressief aan zijn/haar oren krabt of roodheid, haarloosheid of korstjes rond de oren heeft, kijk dan binnenin naar tekenen van een infectie. Waarschijnlijk leven er mijten in de oren die de intense jeuk veroorzaken.

Ear Discharge

Een belangrijk teken van een mijtinfectie is een donkere wratachtige of korstige substantie in de oren van uw kat. Het lijkt een beetje op gemalen koffie omdat het een mengsel is van was, bloed en afscheiding van mijten.

Een ongewone hoeveelheid van het lichaam krabben

Oormijtaantastingen komen meestal voor in de oren, maar kunnen soms ook elders op het lichaam van aangetaste dieren worden aangetroffen. Deze infecties kunnen jeuk veroorzaken aan de hele vacht van het dier.

The Spruce / Natasha Ashjaei

Causes of Ear Mites

De meeste mensen die huisdieren hebben, weten dat ze vaak vlooien krijgen. Deze kleine insecten leven op honden en andere zoogdieren, waaronder mensen. Vlooienbeten veroorzaken een allergische reactie bij uw hond of kat. Uw huisdier kan zich krabben tot hij of zij bloedt. Bovendien kan uw huisdier huidirritatie krijgen rond de plaats van de beet.

Diagnose van oormijtinfecties bij katten

Een arts diagnosticeert een infectie door de symptomen van de patiënt te onderzoeken en vervolgens een monster van het geïnfecteerde weefsel te nemen voor onderzoek onder een microscoop. Soms kan de arts de kleine parasieten in het lichaam zien bewegen.

Om de aanwezigheid van mijteneitjes te bevestigen, moet je kijken naar tekenen van ontsteking en roodheid. Als u deze symptomen ziet, dan weet u dat er mijteneitjes aanwezig zijn. Raadpleeg een dierenarts als u de aandoening wilt behandelen.

Treatment

Oormijtmedicijnen zijn bij de meeste dierenklinieken verkrijgbaar, maar als je iets zoekt dat beter werkt dan de vrij verkrijgbare middelen, kun je op recept verkrijgbare medicijnen overwegen. Sommige nieuwe medicijnen vereisen slechts één dosis om van het probleem af te komen, wat betekent dat je niet weken hoeft te wachten op verlichting.

Oorsmeer verwijderen is een belangrijke eerste stap bij oorontsteking. Het kan worden gedaan door wattenstaafjes in warm water (niet heet) te dompelen en zachtjes over het

 • Oordruppels die eenmalig worden aangebracht, kunnen helpen bij de behandeling van een oorontsteking.
 • Eenmalige behandelingen voor parasieten worden meestal gebruikt als maandelijkse medicatie om een besmetting te behandelen. Vaak worden ze echter één keer per maand gebruikt om toekomstige infecties te voorkomen en andere parasieten onder controle te houden.
 • Het kan zijn dat u de medicatie in de oren moet herhalen.
 • Je kunt ivermectine in de oren spuiten als ze geïnfecteerd zijn met mijten.

Voor een effectieve behandeling van oormijtinfecties is het belangrijk dat u zich houdt aan het door de dierenarts aanbevolen doseringsschema. Als u echter kiest voor een alternatief geneesmiddel, volg dan zorgvuldig de instructies op.

Zelfs als ze geen symptomen vertonen, moeten alle dieren in huis, zelfs katten en honden, samen worden behandeld.

Als u zich zorgen maakt over oormijtinfecties bij katten, zijn er enkele

Als uw kat een onbehandelde bacteriële infectie heeft, kan hij schade oplopen aan zijn oren, wat kan leiden tot blijvend gehoorverlies. Het behandelen van uw kat tegen mijten kan ertoe leiden dat hij een vacht krijgt die vetter is, wat ontsierend kan zijn.

Hoe oormijt te voorkomen

Uw katten binnen houden is de beste manier om te voorkomen dat ze een allergie voor hun eigen speeksel ontwikkelen. Als uw katten binnen- of buitenkatten zijn, kunt u voorkomen dat ze een allergische reactie op hun eigen speeksel ontwikkelen door hun bodembedekking en speeltjes schoon te houden, ze regelmatig naar de dierenarts te brengen en alert te blijven op veranderingen in hun gedrag.

Kan oormijt besmettelijk zijn voor mensen?

Oormijtaantastingen blijven meestal niet lang aanwezig op de menselijke huid, zodat ze geen langdurige infecties veroorzaken. Soms kunnen oormijtinfecties echter tijdelijk op de menselijke huid aanwezig blijven en tijdelijke huiduitslag veroorzaken.

 • Oormijten zijn kleine parasieten die in de gehoorgang van uw kat leven. Ze veroorzaken irritatie en ontsteking, waardoor uw kat aan zijn oor gaat krabben. U kunt aan het oor van uw kat zien of hij last heeft van oormijt, maar u kunt het ook laten bevestigen door een dierenarts.

Omdat ze zo klein zijn, kunt u ze meestal bevestigen door de afscheiding van uw huisdier onder een microscoop te onderzoeken. U kunt ze echter ook zien als kleine witte vlekjes als u met een vergrootglas de binnenkant van de wang van uw huisdier bekijkt. Als u vermoedt dat uw huisdier een infectie heeft, breng hem/haar dan naar de dierenarts voor bevestiging.

 • Oormijtplagen bij katten leiden er meestal toe dat ze aan hun kop krabben en met hun oren schudden. Ze kunnen ook last krijgen van een ophoping van oorsmeer of korsten in hun oren.

Als u denkt dat uw huisdier oormijt heeft, let dan op de volgende symptomen: Overmatig krabben aan de kop of het oor; rillingen in het hoofd; Donkere was of korstige afscheiding uit de gehoorgang.

 • Waardoor krijgen katten oren mijt? Kattenoren kunnen vatbaar zijn voor het ontwikkelen van mijtinfecties omdat ze zoveel tijd buiten doorbrengen. Buitenkatten hebben meer kans op mijtinfecties dan binnenkatten.

Meestal krijgen katteneigenaren last van mijt in de oren van hun huisdier omdat ze te veel tijd doorbrengen met andere besmette dieren. Buitenkatten lopen meer kans deze parasieten op te lopen dan binnenkatten.

Om meer te lezen over hoe wij onze inhoud controleren op feiten, bezoek onze redactionele processen pagina.

 • . Cornell University College of Veterinary Medicine. Feline ear disorders
 • Mijteninfecties bij katten.Handboek voor dierenartsen.Veterinair handboek.
 • Oormijten: Kleine beestjes die een groot probleem kunnen zijn voor honden.

Lintwormen

U denkt misschien dat u een lintworm hebt, maar het is niet ongewoon dat een lintworm met iets anders wordt verward. Het is zelfs heel waarschijnlijk dat u een lintworm hebt, en dat uw hond die ook heeft! Lintwormen kunnen maandenlang in de darmen van honden leven zonder problemen te veroorzaken. Ze worden ook wel spoelwormen genoemd omdat ze eruit zien als kleine bolletjes. Maar in tegenstelling tot mensen, die ze alleen via hun ontlasting doorgeven, kunnen honden ze wel eten. Dus als je er een in de poep van je hond vindt, maak je dan geen zorgen - pak gewoon een schep en graaf hem uit.

Wormen bewegen meestal als ze leven, dus als je ze ziet bewegen, weet je dat ze nog niet dood zijn.

Wat ziet u?

Een groep lintwormeieren, lintwormen met segmenten (proglots), of

De meeste mensen die huisdieren hebben, hebben nog nooit een hele lintworm gezien.

De meest voorkomende lintworm is tussen de 1 en 2 meter lang.

De kop van een worm hecht zich met zuignappen en haken vast aan de binnenwand van de darm (dit kan niet veel kwaad). Het resterende deel van de worm bestaat uit segmenten. Het laatste segment, aan het eind van de worm, laat los en verlaat de darm (zoals op bosvruchten). Zo'n segment wordt een ei genoemd en bevat miljoenen microscopisch kleine wormpjes. Als dit segment opengaat, kunnen de eitjes zich verspreiden (bijvoorbeeld op fruitbomen).

Lintworm via vlooien

De meest voorkomende lintworm bij honden en katten is Dipylidium Canine. Een hond of kat raakt besmet als hij een besmette vlo inslikt.

Lintwormen komen ook voor bij mensen, vooral bij kinderen.

Een ei komt uit in een onvolwassen larve, protonimf genaamd. Deze ontwikkelt zich tot een volwassen larve, de deutonymf. Na drie weken is de deutonymf volwassen en kruipt uit het lichaam.

Deze lintworm is niet schadelijk.

Lintwormen via rauw vlees

Lintwormen zijn parasieten die meestal worden aangetroffen bij knaagdieren en vogels. Ze kunnen heel klein zijn (minder dan 1 inch lang), middelgroot (ongeveer 2 inch lang), of heel groot (tot wel anderhalve meter lang).

Lintwormeitjes verlaten het lichaam meestal niet met de ontlasting.

Sommige van deze lintwormen zijn potentieel schadelijk voor de mens.

Symptomen lintworm

Lintwormen zijn parasieten die in de darmen van honden en katten leven. Ze veroorzaken geen symptomen, tenzij ze erg groot zijn. Als ze te groot worden, kunnen ze buikpijn, diarree en zelfs gewichtsverlies veroorzaken.

Lintwormen zijn gevaarlijker als ze in een tussengastheer zitten.

Behandeling lintworm

 • We behandelen lintwormen met speciale medicijnen.
 • Een vlooienbehandeling moet ook dieren omvatten.
 • Was de vacht van de hond of kat grondig. Draag handschoenen en een mondmasker wanneer u dit doet.

Preventie Lintwormen

 • Houd uw huisdier gezond door een goede vlooienbestrijding
 • Ongediertebestrijding.
 • U moet vlees koken of ten minste drie dagen bij -20°C (of lager) invriezen alvorens het te eten.
 • Als u in een gebied woont waar echinokokkose veel voorkomt, raden wij aan uw hond en kat ten minste eenmaal per maand te ontwormen met een lintwormbehandeling.

Weetjes

 • Lintwormen kunnen enkele jaren leven.
 • De kleinste lintwormen die bij honden en katten worden aangetroffen, zijn minder dan een halve centimeter lang. De langste gevonden lintwormen zijn vijf meter lang.
 • Lintwormen leven jarenlang in hun gastheer zonder enige schade te veroorzaken. Wanneer ze echter volwassen zijn, beginnen ze eitjes te produceren die vervolgens uitgroeien tot larven. Deze larven reizen door het lichaam tot ze de darm bereiken waar ze uitrijpen tot
 • Een infectie wordt gewoonlijk van het ene dier op het andere overgedragen via een tussengastheer.
 • Voor de tussengastheer is een worm minder gevaarlijk dan voor de eindgastheer.
 • Mensen kunnen ook tussenpersonen zijn:

Lintworm bij de mens

Kinderen

Met een lintworm kunt u dezelfde lintworm krijgen die honden en katten infecteert. Je kunt ook een infectie oplopen door een vlooienbeet. Kinderen zijn meestal degenen die klagen over jeuk aan hun anus.

Een mens kan sterven aan een infectie met de vossenlintworm (Echinococcus multilocularis), die meestal optreedt wanneer mensen besmet vlees eten. Mensen die in endemische gebieden wonen (bruine gebieden in onderstaande tekening) moeten regelmatig ontwormd worden met een lintwormkuur.

Ringworm (koortsblaasje) bij de kat

Ringworm bij katten wordt veroorzaakt door een schimmel genaamd Tinea Fungi

Hoe krijgt een kat ringworm?

Schimmels planten zich voort via sporen. Deze sporen kunnen jaren levensvatbaar blijven en zijn moeilijk zo niet onmogelijk uit te roeien. Dieren krijgen ringworm meestal doordat ze in contact komen met een dier dat al besmet is met de schimmel. Ringwormen komen vaker voor bij katten met een verzwakt immuunsysteem. Daarom zien we ze vaker bij jongere dieren, oudere dieren of dieren met andere gezondheidsproblemen.

Een schimmelinfectie ziet eruit als een rode ring rond de mond van de kat.

Hoe stelt u de diagnose van een schimmelprobleem bij uw kat?

 • Kweek voor haren en schubben.
 • Door microscopisch onderzoek.
 • Met een Woodse-lamp. Dit is een ultraviolet (UV) licht dat psoriasis van de hoofdhuid helpt behandelen door in ongeveer de helft van de gevallen een typisch verhelderend effect te geven.
 • Onlangs is een nieuwe PCR-testmethode (polymerasekettingreactie) ontwikkeld. Deze is uiterst gevoelig en vermindert de noodzaak van schimmelculturen.

Wat doen we tegen ringworm bij katten?

 • Om te voorkomen dat schimmels sporen produceren, moet u ze verwijderen door de huid af te scheren en schimmeldodende shampoos of zalven aan te brengen.
 • Alle andere dieren in uw huishouden moeten goed in de gaten worden gehouden voor schimmelinfecties. U loopt ook kans ringworm te krijgen als u uzelf niet behandelt.
 • We gebruiken ook schimmelwerende middelen om katten te behandelen. Ze moeten ten minste twee weken worden behandeld. Alle katten in het huishouden moeten worden behandeld.
 • Tenslotte moet de omgeving worden schoongemaakt. Als de omgeving door schimmel is verontreinigd, zal het opruimen ervan verdere verontreiniging helpen voorkomen.

Deel dit bericht

Volg onze Socials!

We delen interessante feiten en weetjes over uw huisdieren.

Like onze pagina op Facebook en volg ons op Instagram.

Haarbal kat | Advies dierenarts | AniCura Nederland

Hebben uw katten last van haarballen? Zo ja, lees dan hier hoe u ze kunt herkennen en wat u kunt doen om ze te helpen voorkomen.

In dit artikel

 • Haarballen bij katten
 • Een haarbal ziet eruit als een massa aan elkaar geplakte haren.
 • Volwassen en oudere katten
 • Hebben uw katten altijd last van haarballen, of alleen op sommige dagen?
 • Om haarballen bij katten te voorkomen, moet u hun omgeving schoon houden door alle vuil te verwijdere
 • Anti haarbal pasta kat
 • Haarbal zit dwars: symptomen
 • Vraag, of advies?

Langharige katten besteden gemiddeld vier (4) uur van hun dag aan het oplikken van haar. Ze krijgen gemiddeld 170 gram (170g) haar per jaar binnen!

Gewoonlijk wordt dit haar door het lichaam in nette bundels via de anus afgevoerd. Soms echter hoopt het haar zich op en klontert samen in de maag tot een haarbal. De haarbal wordt dan ofwel uitgebraakt ofwel uitgescheiden.

Bij irritatie van het slijmvlies (de bekleding van het spijsverteringskanaal) kan zich een haarbal in de maag vormen. Braken kan optreden wanneer katten gras of andere planten eten.

Soms sluit de haarbal de maaguitgang of de darmen af. Ontdek hoe u een dwarse haarbal kunt herkennen en wat de mogelijke behandelingen ervoor zijn.

Als uw kat niet braakt als hij een haarbal heeft, kan er een ander probleem zijn.

Haarballen zijn meestal langwerpige ballen van haar die eruit zien alsof ze gemaakt zijn van de vacht van de kat zelf. Ze zijn meestal tussen de 5 en 7 centimeter lang en meestal bruinachtig van kleur.

Haarballen komen het vaakst voor bij kittens en jonge katten, vooral bij volwassen en oudere katten. Ze komen vaker voor bij langharige rassen zoals de Perzische kat, Maine Coon kat, en Noorse Boskat.

Als ze hun buitenste huidlaag verliezen, kunnen sommige vogels die in zijn geheel inslikken.

Als je kat veel likt, betekent het dat hij/zij je leuk vindt.

Ook katten die veel likken hebben vaak meer last van haarballen. Heeft de jouwe dat ook? Misschien komt dit door een huidaandoening, zoals een allergie, of misschien houdt hij er gewoon van om zichzelf te likken. Hoe dan ook, zorg ervoor dat uw kat door de dierenarts wordt onderzocht als hij overmatig likt. Bekijk ook deze artikelen over huidaandoeningen bij katten.

Haarballen zijn heel normaal bij katten, zolang ze maar niet te vaak voorkomen. Als u merkt dat uw kat veel haarballen braakt, lees dan deze nuttige tips om te voorkomen dat ze zich zo vaak vormen.

Als uw kat veel haarballen braakt, dan kan dit een hele ergernis zijn voor zowel u als uw kat. Gelukkig zijn er een aantal dingen die u kunt doen om de vorming van haarballen zo veel mogelijk te voorkomen.

 • Regelmatig borstelen helpt voorkomen dat uw kat te veel haar binnenkrijgt en vermindert de kans op de vorming van een haarbal. Als uw kat een lange vacht heeft, kan het trimmen van de vacht helpen om uw kat verzorgd te houden.
 • Er zijn voedingsmiddelen die de vorming van haarballen helpen voorkomen. Deze omvatten voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels, die de eliminatie van haar via de ontlasting verbeteren. Ze helpen ook de huid en de vacht gezond te houden, dus helpen ze haaruitval bij katten te verminderen.
 • Katten die ziekelijk of misselijk zijn, eten vaak graag gras of planten om het braken op te wekken. Als u wilt voorkomen dat ze aan kamerplanten knabbelen, kunt u overwegen kattengras te kopen.

Als uw kat veel haarballen heeft, kan het verstandig zijn om met uw dierenarts te overleggen voordat u een anti haarbal pasta gebruikt. Dit wordt ook wel een laxeermiddel genoemd.

Een haarbal die zo groot is geworden dat hij de maaguitgang of de darmen blokkeert, is te herkennen aan dingen als:

 • gras willen eten
 • braken of loos braken
 • buikpijn
 • bolle buik
 • obstipatie (verstopping)
 • Slecht eten of helemaal niet ete

Als de dierenarts een verdwaalde haarbal vermoedt, is meestal een echografisch onderzoek of een endoscopie nodig. Bij milde symptomen kunnen medicijnen worden voorgeschreven die de haarbal zonder operatie doen verdwijnen.

Als een kat een darmobstructie heeft, veroorzaakt door een haarbal, dan moet deze chirurgisch of endoscopisch worden behandeld.

Als u niet zeker weet of een haarbal uw kat ongemak bezorgt, of als u advies wilt over hoe u dit in de toekomst kunt voorkomen, neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag verder.

Neem contact op met een dierenarts

Als u de symptomen uit dit artikel bij uzelf opmerkt, maak dan een afspraak met een dierenarts. Zij kunnen beoordelen of behandeling noodzakelijk is.

Vind uw kliniek

Nuttig

Niet nuttig

lockusercartmagnifiercrossmenuchevron-down