Vandaag besteld morgen in Huis
Gratis verzending vanaf €75

Kat Wassen

Kat Wassen
Geschreven door:
krabpaal
15 november 2022

De meeste katten maken zichzelf schoon.

De meeste katten zijn niet meteen dol op wassen. Ze in bad doen is dan ook nogal moeilijk. Gelukkig is dit normaal gesproken niet nodig. Katten wassen zichzelf wel. En ze behandelen deze taak zeer ernstig, want na het rusten is het hun voornaamste dagelijkse bezigheid.

U moet uw kat altijd zelf wassen.

In sommige gevallen is het echter toch aan te raden uw kat zelf te wassen, bijvoorbeeld als hij door ziekte of verwonding niet meer in staat is zichzelf schoon te maken. Ook kan het zijn dat uw sneeuwbal pikzwart thuiskomt na een avondje stappen. In deze situaties is het het beste om uw huisdier te helpen zichzelf te wassen.

 • Ziekte of ouderdom
 • Verwonding
 • Erg vuil en/of plakkerig
 • Na contact met giftige stoffen

Uw kat wassen is alleen nodig als er uitzonderlijke omstandigheden zijn. Het zal voor geen van u beiden prettig zijn als u vies wordt. Om onaangenaamheden te voorkomen, volgen hier enkele tips over hoe u een kat op de juiste manier kunt baden.

Uw kat wassen

Het beste is dat u eerst oefent met het wassen van uw kat voordat u de eigenlijke procedure uitvoert. Als u hem gewassen heeft, moet u hem volledig afdrogen. Daarna brengt u de kattenshampoo aan en wacht u tot hij zijn vacht weer begint te likken. Zodra hij dat doet, moet u hem grondig afspoelen. Tenslotte moet u hem met een handdoek afdrogen.

 • Borstel je haar zodat het vrij is van klitten voor je begint.
 • Als uw kat zich niet meteen op haar gemak voelt bij het gebruik van het toilet, geef haar dan een badkuip of wastafel, zodat ze er langzaam aan kan wennen.
 • Als u uw eigen shampoos gebruikt, gebruik ze dan niet voor uw kat. Ze zijn niet effectief voor het reinigen van hun vacht. Gebruik in plaats daarvan shampoo van een speciaal merk voor kittens/katten.
 • De watertemperatuur moet tussen 15°C en 43°C liggen. Probeer het waterverbruik laag te houden.
 • Begin bij de nek van de hond en masseer de shampoo in zijn vacht.
 • Gebruik geen shampoo op het hoofd van katten. Vooral hun ogen en oren zijn erg kwetsbaar als het op shampoo aankomt.
 • Spoel de kat goed af met lauwwarme (niet hete) kraan-tap-tap-koud-lauwwarm-heet-lauwwarm-koud-lauwwarm-koud-lauwwarm-lauwwarm-droogtrommel-lauwwarm-droogtrommel-langharige-katten-zo-nodig
 • Houd de kamer op een geschikte omgevingstemperatuur voor de kat. Houd de kat ook rustig, zodat hij niet oververhit raakt. Laat hem daarna binnen opdrogen.
 • Probeer zo veel mogelijk om uw kat gerust te stellen. Praat tegen hem/haar. Traktaties als beloning of afleiding kunnen helpen.
 • Huur zo nodig iemand anders in om voor de kat te zorgen.

Het dragen van handschoenen en een trui met lange mouwen is essentieel als het gaat om het wassen van een kat. Als het niet goed gaat, moet een dierenarts worden geraadpleegd.

Waarom wassen katten zich?

De belangrijkste prioriteiten van een kat zijn slapen en eten. Maar ze besteden ook veel tijd aan het verzorgen van zichzelf en hun vacht. Dat doen ze niet omdat ze zich vervelen, maar omdat ze dat leuk vinden.

 • De vacht schoonmaken
 • Klitten voorkomen
 • IJdelheid
 • Gezondheidsproblemen

Infobox: Een kat besteedt ongeveer vier uur per dag aan het verzorgen van zichzelf. Omdat katten het hele jaar door verharen, krijgen ze af en toe vacht binnen, wat uiteindelijk resulteert in haarballen. Door uw kat regelmatig te borstelen kunt u dit voorkomen. Het is aan te raden om langharige katten één keer per dag te borstelen tijdens het verharingsseizoen (lente tot herfst) en anders twee keer per maand. Kortharige katten moeten twee keer per week geborsteld worden.

De vacht proper maken

De meeste katten hebben weinig onderhoud nodig. Ze hebben een borstelachtige tong die hen helpt zichzelf te verzorgen. Hun tong heeft kleine haakjes of papillen die helpen hun vacht schoon te houden. Deze tongen verspreiden de natuurlijke oliën van de huid over de vacht. Dit houdt de huid en de vacht waterdicht. Een tweede reden waarom katten zich wassen is om klitten te voorkomen. Op deze manier houden ze hun vacht warm en droog. Ook kunt u gemakkelijk haarballen voorkomen. Borstel uw kat gewoon regelmatig. Doe dit voordat hij zijn eten opeet.

Na een knuffel met uw kat, kan hij zich spontaan gaan wassen. Dit kan een teken zijn van zijn verlangen om zich weer schoon te voelen. Katten houden ervan om zich te wassen en na een knuffel moeten ze zich ontdoen van al het vuil. Goede vrienden.

Katten kunnen zichzelf ook likken omdat ze zich vervelen of gestrest zijn. Andere redenen zijn allergieën, huidproblemen, infecties aan de urinewegen en parasieten. Likken kan ook een teken van angst of agressie zijn. Raadpleeg uw dierenarts als u denkt dat uw kat een van deze problemen zou kunnen hebben. Infobox: In zeldzame gevallen kan overmatig likken een symptoom zijn van een medische aandoening die doorschietgedrag wordt genoemd. Uw kat kan dit doen als hij zich angstig of gestrest voelt. Hij weet niet hoe hij moet handelen dus likt hij zichzelf in plaats daarvan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

lockusercartmagnifiercrossmenuchevron-down