Vandaag besteld morgen in Huis
Gratis verzending vanaf €75

Kat Verliefd Op Baasje

Kat Verliefd Op Baasje
Geschreven door:
krabpaal
11 september 2022

Houden katten van hun baasjes? Hier is hoe je dat kunt zien.

Katten zijn niet altijd goed. Bijvoorbeeld, sommige mensen denken dat katten ons alleen maar tolereren. Sommige mensen zeggen zelfs dat ze eigenlijk helemaal geen vrienden zijn. Katten haten hun baasjes niet; ze willen alleen geliefd zijn. En als je niet zeker weet of je kat van je houdt, vraag het haar! Vaak denken mensen dat katten in tegenstelling tot honden helemaal geen liefde hebben voor hun baasje, dit is onjuist. Katten kunnen alleen al knorren door het aaien en tonen hiermee een sterk gevoel van liefde. Ook is dit erg goed voor het sociaal gedrag van de kat.

Houden katten echt van hun baasjes?

Veel mensen zien katten als mysterieuze, onafhankelijke dieren die zich niet willen schikken naar menselijke verlangens. Katten waren bijvoorbeeld een ongelukkig onderwerp in veel pandemische quarantaines vanwege de verstoring van hun tijd alleen. Katten zijn eigenlijk helemaal niet mysterieus; ze worden gewoon verkeerd begrepen. Ze zijn ook niet onafhankelijk - ze hebben ons voor alles nodig. En ze genieten er echt van om ons in de buurt te hebben.

Is deze relatie 'hondenvriendschap'? Nou, het is moeilijk om het niet rechtstreeks aan Fido te vragen en een ondubbelzinnig antwoord te krijgen (dat zou geweldig zijn). Maar veel nieuwsgierige onderzoekers denken dat het antwoord ja is. Hoe het ook zij, veel mensen zijn het erover eens dat honden inderdaad een speciaal soort genegenheid delen voor katten.

Onderzoekers Kristyn Vitale en Monica Udell van het Human-Animal Interactions Laboratory aan de Oregon State University bestudeerden bijvoorbeeld de relatie tussen huisdiereigenaren en hun huisdieren door het gedrag van katten in een onbekende laboratoriumomgeving te observeren. Zij ontdekten dat de dieren, ook al waren ze niet vertrouwd met elkaar, toch een sterke band vormden.

Wanneer de eigenaars terugkeren van hun zakenreis, zal de kat hen begroeten door het vertonen van haar contact exploratie gedrag. Daarna zal de kat periodiek teruggaan naar de eigenaars voor aandacht en dan de omgeving in gaan om te verkennen. Tenslotte, wanneer de eigenaars terugkomen, zal de kat teruggaan naar hen. "De meeste katteneigenaren melden dan ook dat hun huisdieren aanhankelijk zijn naar hen toe en menselijk contact zoeken wanneer ze gestrest of angstig zijn." Volgens Posluns, wanneer katten zich veilig voelen in hun omgeving, hebben ze de neiging om vriendelijker metgezellen te worden. Het kan lonend zijn om een vertrouwensband op te bouwen met een katachtige metgezel en ze te zien veranderen van angstig naar vriendelijk. We wisten dat ze ons niet probeerden te bespelen voor traktaties!

Tekenen dat uw kat van u houdt

Volgens Vitale verkiezen katten menselijke aandacht boven hun favoriete voedsel, geuren en speeltjes. Er zijn dus wel degelijk tekenen van liefde van uw kat. Katten verstaan de menselijke taal dan wel niet, echter is het wel zo dat contact de kat een aangenamer gevoel geeft vooral in een nieuwe omgeving en een vreemde omgeving. Als u wilt weten of uw kat u aardig vindt, bedenk dan dat elke kat zijn eigen persoonlijkheid heeft, net als wij mensen. Er zijn een aantal belangrijke tekenen van een aanhankelijke relatie tussen u en uw huisdier.

 • "Katten knipperen langzaam als ze gelukkig en tevreden zijn."
 • Als Kitty zich niet goed voelt, probeert ze je misschien iets te zeggen door je te volgen.
 • "Contact omvat kopstoten en nauw contact: hun hoofd tegen mensen wrijven of hen krabben." Ze voegt eraan toe.
 • Ja, echt waar! Katten begroeten elkaar vaak door hun kont te laten zien. Maar katten steken meestal geen kont in het gezicht van mensen.
 • Koekjes: Het op schoot nemen en koekjes maken kunt u waarschijnlijk vertrouwen als tekenen dat uw kat u aardig vindt en graag persoonlijk contact heeft.

Kittens communiceren ook met behulp van verfijnde signalen, en hun staartposities, houdingsgebaren, spinnen, en andere verschillende geluiden vertellen ons veel over hun emoties. "Kittens gebruiken veel verschillende vocalisaties als ze opgewonden zijn, en kunnen je begroeten met trills en churps, wat duidt op positieve gevoelens," zegt Posluns, "Als je je kitten beter wilt leren kennen, leer dan zijn gedrag te interpreteren."

Als uw kitten miauwt, voel u dan vrij (en aangemoedigd) om terug te praten. Door terug te praten tegen uw huisdier, laat u hem/haar weten dat u om hem/haar geeft.

Voelen katten liefde op dezelfde manier als mensen dat doen?

Katten laten niet altijd hun ware gevoelens zien, maar er zijn wel degelijk tekenen die aangeven of katten blij of verdrietig zijn. Wanneer katten directe fysieke interactie met mensen vermijden, kan dat te wijten zijn aan een angst die veroorzaakt wordt door een gebrek aan socialisatie of een slechte eerdere ontmoeting. Het is moeilijk te zeggen of katten en honden even vriendelijk zijn, omdat we ze niet op dezelfde manier socialiseren. De meeste pups worden op jonge leeftijd geïntroduceerd aan nieuwe vreemden, bijvoorbeeld in hondentrainingsklassen. Ter vergelijking: de meeste kittens komen pas na hun geboorte in contact met nieuwe mensen. Minder gesocialiseerde katten hebben meer positieve ervaringen nodig voordat ze zich op hun gemak voelen bij een vreemde.

Katten socialiseren houdt in dat ze geleidelijk worden blootgesteld aan mensen, hun omgeving en menselijke activiteiten. Het is een geleidelijke, voortdurende ervaring die geduld en medeleven vereist van zorgzame eigenaars. Als gewetensvolle huisdiereigenaar suggereert Posluns dat training ook een goede methode is om te begrijpen hoe uw kat dingen ervaart. Als hij bijvoorbeeld een favoriet speeltje heeft, maar er niet mee wil spelen als er buiten lawaai is, kan dat betekenen dat hij zich niet op zijn gemak voelt in die situatie.

Hier zijn zes manieren om je kat te laten zien dat je ook van hem houdt.

Uw tijd delen met uw geliefde huisdier is echt belonend. En dat is de reden waarom u ervoor gekozen heeft uw tijd met hen te delen. Om meer mensen aan te moedigen katten te adopteren, dit is wat Poslan voorstelt:

 • Vertrouwen wordt opgebouwd door uw kat opties te geven voor deelname aan alle activiteiten. Bijvoorbeeld, in plaats van uw kat gewoon op te pakken, leer ze om op uw schoot te springen, zodat ze fysieke interactie kunnen initiëren.
 • Leer uw kat nagels knippen en borstelen te accepteren, zodat u ze niet stiekem hoeft te besluipen of hun tanden met geweld hoeft te poetsen.
 • Gebruik geen straffen zoals sprays want die verbreken jullie band.
 • Katten hebben consistente en positieve interacties van hun baasjes nodig. Speeltijd met hen omvat het spelen met speelgoed en andere activiteiten. Ze houden ook van puzzels, die leuk kunnen zijn voor zowel baas als huisdier.
 • Positieve bekrachtigingstraining leert uw kat vaardigheden en gedragingen, zoals zitten en high fiven. Het helpt hun vermogen om met u te communiceren te verbeteren.
 • Als je een buitenkat hebt, overweeg dan om hem/haar te leren spelen aan een tuigje en een riem, zodat hij/zij veilig buiten kan spelen en jullie wat kwaliteitstijd kunnen doorbrengen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

lockusercartmagnifiercrossmenuchevron-down