Vandaag besteld morgen in Huis
Gratis verzending vanaf €75

Kat Verkouden

kat verkouden kan dat
Geschreven door:
krabpaal
17 november 2022

De verkouden kat

Voorbijgaande verkoudheden bij katten worden meestal veroorzaakt door niesziekte. Als het probleem langer dan twee weken aanhoudt, dan kan er iets mis zijn met de huid, vacht, ogen, oren, mond, tanden, tandvlees, tong, keel, longen, hart, maag, darmen, lever, nieren, blaas, milt, alvleesklier Antibiotica zijn niet nuttig om deze aandoeningen te behandelen. Ze gaan vaak weg na behandeling maar komen later terug. Meer onderzoek is nodig om erachter te komen waarom ze steeds terugkomen. Een ernstige allergische reactie bij een ongevaccineerd kitten

Acuut verkouden kat

Als uw kat gezond en wel de dierenkliniek binnenloopt, maar niesend terugkomt, kan het zijn dat er iets in zijn neus vastzit. Vraag de dierenarts om datgene wat hem ongemak bezorgt te verwijderen. Hij moet eerst verdoofd worden voordat hij dit kan doen. Antibiotica zullen niet helpen!

Als uw kat hoest, niest, loopogen heeft en/of een hoge temperatuur heeft, breng haar dan onmiddellijk naar de dierenarts. U kunt haar misschien thuis behandelen als ze niet te ziek lijkt, maar u moet haar meteen door een dierenarts laten nakijken.

Chronisch verkouden kat

De rest van dit bericht gaat over de kat die al meer dan twee weken ziek was, mogelijk omdat hij antibiotica had genomen. Na het stoppen van de medicatie, kwam zijn verkoudheid terug.

Katten kunnen symptomen van chronische verkoudheid ontwikkelen als ze niet genoeg beweging krijge

 • Neusuitvloeiing
 • Niezen
 • Benauwdheid
 • Afwijkingen in de ademhaling
 • Slechte eetlust

Oorzaken van chronische verkoudheid bij katten

Als je ziek bent, ligt het probleem meestal in de neus of in het deel van de keel vlak achter de neus (de neusholte of nasopharynx)

Vreemd voorwerp

Grassprieten en andere vreemde voorwerpen (zoals speelgoed) kunnen vast komen te zitten in de neus of de keelholte van katten en bij hen pijn veroorzaken. Meestal beginnen deze symptomen heel plotseling. Als het voorwerp binnen blijft, kunnen de symptomen enkele weken of zelfs maanden aanhouden. Deze katten stinken vaak omdat ze zichzelf likken. Na het afsnijden van een grasspriet, genezen katten snel.

Chronische niesziekte (vergroeiingen)

Acute Niesziekte kan worden veroorzaakt door virussen en bacteriën, maar het kan ook worden veroorzaakt door allergieën. Wanneer uw lichaam te veel slijm produceert, kan dit een infectie veroorzaken die sinusitis wordt genoemd. Sinusitis veroorzaakt pijn en zwelling rond uw ogen, wangen, voorhoofd en kaaklijn. U kunt zich moe en zwak voelen als gevolg van deze symptomen. Uw arts kan u antibiotica aanraden als u een ernstige sinusitis hebt. Het kan waar zijn dat het herpesvirus dat niesziekte veroorzaakt, kan blijven sluimeren en steeds terugkerende ziekte bij katten kan veroorzaken. Er is echter geen bewijs dat dit vaak genoeg gebeurt om het als een algemeen probleem te beschouwen. Niezen wordt meestal veroorzaakt door een allergie, wat betekent dat het te wijten is aan een ontsteking van de slijmvliezen die de neusholten bekleden. Antihistaminica en decongestiva kunnen sommige symptomen verlichten, maar ze genezen de onderliggende oorzaak niet. Antibiotica helpen ook niet. Ze zijn doeltreffend tegen bacteriële infecties, maar ze behandelen geen virale infecties. Omdat littekenweefsel nooit volledig kan worden verwijderd, kunnen chronische niesziekten niet worden genezen. De meeste katten hebben echter niet al te veel last van een gewone verkoudheid.

Poliepen

Goedaardige poliepen kunnen in de neus of in uw neusholte (het deel van uw sinussen achter uw ogen) voorkomen. Ze zijn meestal klein en zacht, maar ze kunnen groter worden dan normaal. Poliepen in de keel zijn meestal gemakkelijker te verwijderen omdat ze kleiner en zachter zijn. Het is echter moeilijker om ze achter in de keel te verwijderen. Na het verwijderen van de poliepen uit de keel, genezen de katten meestal volledig.

Tumoren

Tumoren in de neus- en keelholten van de kat kunnen verkoudheidssymptomen veroorzaken. Afhankelijk van het type, kan de behandeling bestaan uit medicatie, chirurgie of bestralingstherapie.

Allergieën

Hooikoorts of andere allergische reacties zijn uiterst zeldzaam bij katten. Als de kat echter in een bepaalde tijd van het jaar begint te niezen of als de kat op een specifieke plaats wordt aangetroffen (zoals op het bed) dan is dit een belangrijke aanwijzing voor de dierenarts om aan een allergie te denken. Indien nodig kan een geneesmiddel worden toegediend om de reactie te onderdrukken.

Neusschimmel

In tegenstelling tot bij honden, zijn schimmelinfecties bij de neus ongewoon bij katten. We hebben ze slechts twee keer vastgesteld in de laatste tien jaar.

Gebitsproblemen

Als ontsteking van de kiezen pijn veroorzaakt, verwijder dan de tand of kies. Uw kat herstelt meestal van deze aandoening zonder complicaties.

Stenose (vergroeiing)

Er kan littekenweefsel ontstaan als de keel is verwond door een vreemd voorwerp of een infectie. Als deze aandoening na enkele maanden niet verbetert, kan een operatie een optie zijn. Het plaatsen van een stent zou kunnen helpen. Stents zijn metalen mazen die de holte open duwen.

Overige aandoeningen

Katten met extreem kleine neusgaten (Perzen) of waarvan de schedel gebroken is, kunnen soms neusuitvloeiing hebben

Chronische verkoudheid van de kat

 • De verkoudheid van een kat kan worden veroorzaakt door een infectie, die meestal kan worden gediagnosticeerd door middel van een kijkonderzoek (rhinoscopie).
 • Als er tijdens dit onderzoek afwijkingen worden ontdekt, nemen we een biopsie voor verder onderzoek.
 • Als een rhinoscopie geen duidelijke oorzaak aan het licht brengt, kan een MRI-scan meer informatie verschaffen.

Inwendig neusonderzoek (rhinoscoop) bij een kat onder algehele anesthesie

Katten behandelen tegen chronische verkoudheid

Antibiotica helpen meestal niet tegen verkoudheid, maar ze kunnen wel nuttig zijn als u ziek genoeg bent om ze nodig te hebben. Ze zullen je verkoudheid echter niet genezen. Als de oorzaak van de verkoudheid is vastgesteld, kan een doeltreffende behandeling beschikbaar zijn. Daarom wordt in chronische gevallen verder onderzoek naar de oorzaak aanbevolen. Katteneigenaren die aan chronische niesziekte lijden, kunnen misschien niet van de symptomen van hun kat afkomen, maar ze kunnen wel stappen ondernemen om ze te verlichten.

 • Stoom kan de neusuitvloeiing van de kat verzachten. Breng hem/haar naar de badkamer!
 • Zoutoplossing neusdruppels voor baby's kunnen theoretisch voor dezelfde doeleinden worden gebruikt als zoutoplossing neusdruppels voor katten. Ze werken echter meestal niet goed genoeg om de klus te klaren.
 • Tijdens algehele anesthesie kan de neus vaak beter gespoeld worden.
 • Prednison helpt bij de behandeling van katten met allergieën.
 • Als een kat slecht ruikt, dan kan het helpen om zijn voedsel te verwarmen zodat het beter ruikt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

lockusercartmagnifiercrossmenuchevron-down