Vandaag besteld morgen in Huis
Gratis verzending vanaf €75

Kat Uit Tuin Houden

kat weren uit tuin
Geschreven door:
krabpaal
13 september 2022

Hier zijn enkele tips om katten uit de tuin te houden.

Als u geen last wilt hebben van kattenpoep in uw tuin, dan zijn hier enkele manieren om er vanaf te komen zonder de kat weg te jagen.

Cacaodoppen tegen katten

Katten lopen het liefst rond op kale grond. Als je de grond bedekt met een bodembedekker, zoals cacaodoppen of houtsnippers, voelt dat niet prettig aan hun pootjes. Vooral cacaodoppen zijn niet prettig voor katten, omdat ze niet van het knisperende geluid en de stank ervan houden. Wordt het effect na verloop van tijd minder? Zo ja, dan is een nieuwe vacht nodig!

Bodembedekkers tegen katten

Door planten in uw tuin te zetten kunt u katten uit uw tuin houden. U moet planten kiezen die katten niet graag eten.

 • Vuurwerkplant (Dictamnus) Citroengeranium Citroentijm Citroenmelisse Citroenverbena Wijnruit
 • Stekelige mei- en vuurdoorn

Eén enkele grassoort zal niet voldoende zijn om katten uit uw tuin te houden, maar vele grassoorten samen met de bodembedekkers helpen zeker.

Open grond barricaderen

In plaats van de vloer te bedekken met een tapijt of vloerkleed, wil je soms iets laten groeien. Dit is vooral handig als je een moestuin of een kas hebt, want je kunt er een frame omheen zetten en dat vullen met potten. Maar je kunt ook gewoon een stuk multiplex of karton neerleggen en er rechtstreeks dingen op planten. Je kunt bijvoorbeeld een tomatenkooi rond je tomaten zetten, of een komkommerframe rond je komkommers. Je kunt ook een raster of raamwerk maken van bamboestokken. Neem een aantal bamboestokken met een lengte die past bij uw wensen en bind hier om de 25 tot 40 centimeter kruislings andere stokken aan vast. Maak vervolgens één diagonale stok om de structuur te verstevigen en plaats deze ongeveer 10 centimeter boven de grond. Katten kunnen niet over zo'n constructie klimmen, maar ze kunnen er wel overheen springen. Je moet dus oppassen voor katten die er onderdoor proberen te glippen. Een tweede optie is om houten spiesen met de punt naar beneden of korte bamboestokjes in de grond te steken. Katten zijn erg behendig en kunnen daar overheen springen. Maar als u merkt dat uw kat vermist is, kunt u hem snel terugvinden.

Planten vóór katten

Het lijkt een beetje vreemd, omdat je ze wilt verwijderen, maar het zou een oplossing kunnen zijn om een heel aantrekkelijk hoekje voor huisdieren te maken. Met planten die huisdieren lekker vinden. Huisdieren zullen dan eerder de rest van je tuin met rust laten. Dit zijn planten waar huisdieren van houden:

Gamander

 • Haver of andere lage zachte grasplanten Schorseneren Steenanjers Vetmuren
 • Kattengras (Cyperus alternifolius)

Trouwens, weet je wat er gebeurt als katten naar buiten gaan? Ze poepen in uw tuin. Dat klopt, ze laten hun uitwerpselen gewoon overal achter waar ze ze toevallig vinden. Dus waarom zouden we geen gebruik maken van deze situatie? Waarom zouden we niet een speciale plek bouwen waar onze katten hun behoefte kunnen doen zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken dat ze in de problemen komen? Want wie wil er nu achter een kat aan schoonmaken?

Koffiedik, koffiedik of koffiedik tegen katten.

Katten zijn gravers, maar als ze beginnen te graven op een plaats waar koffiedik ligt, blijft dat aan hun pootjes kleven. Dat vinden ze niet leuk, want het eraf likken is echt onaangenaam en smerig voor ze. Daarom werkt koffiedik vooral tegen honden op plaatsen waar de dieren daadwerkelijk graven. Een ander voordeel is dat koffiedik goed is voor uw tuin en planten; het is dus een goed idee om het af en toe in uw tuin te strooien.

Het hangt ervan af aan wie je het vraagt. Sommige mensen zien goede resultaten van het gebruik van koffiedik, maar anderen niet.

Tuin afschermen tegen katten

Het zou natuurlijk het beste zijn als katten helemaal niet in uw tuin zouden kunnen komen, maar ze zijn goede klimmers en vinden snel een weg uw huis in. Toch zijn er dingen die u kunt doen om ze buiten te houden.

 • Zet een rand om uw omheining, zodat katten er niet onderdoor kunnen.
 • Kies een omheining met horizontale planken, zodat katten er minder gemakkelijk op kunnen springen.
 • Vogelharingen aan de bovenkant van de omheining weerhouden katten ervan erop te lopen.
 • Zoek naar bomen en schuurtjes waar katten in kunnen springen. Draad rijgen werkt ook.

Katten willen niet echt ergens vanaf springen tenzij ze precies weten waar ze gaan landen. Als u een deel van uw dakranden ontoegankelijk maakt, zullen katten er meestal niet afspringen.

Katten opjagen met ultrageluid

Veel dieren horen zeer lage tonen die wij mensen niet kunnen waarnemen. Dit geldt ook voor katten. Daarom is het gebruik van een subsonisch geluid, een geluid dat lager is dan 20.000 Hertz, een effectieve manier om katten uit uw tuin te houden zonder dat u uw toevlucht hoeft te nemen tot allerlei elektronische snufjes. Dit kan worden bereikt door gebruik te maken van een subsonisch apparaat, dat speciaal is ontworpen om katten uit de tuin te houden. Deze apparaten hebben een bewegingssensor, die beweging detecteert en een luide pieptoon laat horen. Voor een kat is dit echter gewoon weer een irritant geluid, dat hij zal negeren.

Katten verjagen met geur

Sommige katten zijn gevoelig voor bepaalde geuren en andere niet.

 • Sinaasappel
 • Citroen
 • Peper
 • Knoflook
 • Mottenballen

U kunt citrusschillen in uw tuin leggen en dit verklaart ook de afkeer van katten voor citroengeraniums, citroenen, citroentijm of citroengras. Peper of knoflook moet u kunnen strooien en mottenballen kunt u in de favoriete doorgangen plaatsen. Maar pas op: regen is de grootste vijand van al deze geurende planten. Na een flinke regenbui is de geur grotendeels verdwenen en zul je opnieuw moeten strooien als je hem wilt behouden. Overigens zijn ook hier de ervaringen wisselend, maar het is het proberen waard.

Katten verjagen met water

De bekendste manier om van katten af te komen is ze misschien wel met water af te spuiten. Maar als u probeert katten uit uw tuin te houden, komt u misschien zonder tuinslang te zitten. Er zijn automatische sproeiers die beweging detecteren, maar katten zijn slim en zullen leren hoe ze die kunnen omzeilen. En als je de sproeier te veel beweegt, kan het zijn dat je de verkeerde planten water geeft. Wat kun je dan doen? U zou een elektrische afrastering kunnen kopen, maar dat kost geld en vergt onderhoud. Of u kunt iets anders proberen.

Kattenschrik korrels

Mocht u zich ondanks het bovenstaande advies nog steeds zorgen maken over katten in uw tuin, dan is er nog een andere manier om van katten uit uw tuin af te komen. Kattenverschrikkingspoeder is het antwoord. Dit zijn kleine, onschadelijke kleideeltjes die een onaangename geur hebben voor katten. Ze zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten en dus veilig voor andere huisdieren en planten. Strooi kattenverschrikpoeder rond in uw tuin. Katten zullen snel aan de geur wennen en niet meer in de buurt van je tuin willen komen. Let op: katten met een allergie hebben een veel sterker reukvermogen. Voor deze katten werkt het poeder misschien niet goed.

Katten uit de tuin?

Wij hopen dat u met deze tips van het kattenprobleem in uw tuin af kunt komen. U moet altijd proberen te praten met de eigenaar van een dier voordat u iets drastisch doet. Katten zijn zeer koppige dieren en ze zullen naar niemand luisteren tenzij ze dat zelf willen. Het is dus erg moeilijk voor een katteneigenaar om het gedrag van zijn huisdier te veranderen. Maar als je hem echt wilt helpen, dan kun je wat katvriendelijke planten in zijn tuin planten. Ook kan hij een kattenbak in zijn tuin bouwen waar hij zijn uitwerpselen kan achterlaten. Beide oplossingen zijn goed voor beide partijen. Als u persoonlijk advies wilt, bezoek dan onze winkel. We zijn er zeker van dat we u kunnen helpen!

Egels in de tuin

Egels zijn niet ongewoon in Nederland, ook niet in de stad. De kans dat je er een ziet is dan ook vrij groot. Ze maken luide knor- en bromgeluiden zodat ze bijna niet over het hoofd te zien zijn. Egels zijn uiterst nuttige dieren die bijna alles in de tuin eten. Van kleine insecten zoals kevers, wormen, slakken en spinnen, tot vruchten en zachte zaden. Maar naarmate hun leefgebied krimpt, wordt het voor hen steeds moeilijker om hun kostje bij elkaar te scharrelen. Samen kunnen we ze helpen door ze van het juiste voedsel of onderdak te voorzien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

lockusercartmagnifiercrossmenuchevron-down