Vandaag besteld morgen in Huis
Gratis verzending vanaf €75

Kat Stinkt Uit Bek

kat stinkt uit bek
Geschreven door:
krabpaal
29 oktober 2022

Kat stinkt uit bek

U realiseert het zich misschien niet, maar uw kat kan last hebben van kiespijn. Helaas laten katten zelden merken dat ze pijn hebben als ze pijn hebben. Lees hier echter meer over gebitsproblemen, waaronder tandvleesproblemen, en andere oorzaken van een slechte adem bij katten.

Stank door gebitsproblemen

Als een kat een onaangename geur uit zijn bek heeft, dan betekent dat negen van de tien keer dat de kat een of ander gebitsprobleem heeft. Als uw kat een ontstoken tandvlees heeft, vertoont hij misschien geen tekenen van ongemak, maar hij zal waarschijnlijk ook niet stoppen met het eten van zijn voedsel.

Pijnlijke ontstekingen

Katten die niet regelmatig worden nagekeken, kunnen ernstige gebitsproblemen krijgen die pijnlijk en duur kunnen zijn om te behandelen. Ontstekingen kunnen zich door het hele lichaam verspreiden, waardoor uw kat ziek wordt. Het is daarom belangrijk om het vroegtijdig te behandelen, zodat het niet erger wordt. Het beste voor uw kat is dan ook om het gebit regelmatig door uw dierenarts te laten controleren. U kunt ook zelf de tanden van uw kat poetsen om gebitsproblemen te helpen voorkomen.

Mogelijke andere oorzaken

Het kan zijn dat de geur die uit de bek van uw kat komt een andere oorzaak heeft. Deze aandoeningen kunnen ook mondgeur veroorzaken:

 • Diabetes: Deze aandoening kan een typische aceton- of zure geur uit de bek van de hond veroorzaken.
 • nierfalen: in dat geval kan er een ammoniakgeur uit de mond komen.
 • leverfalen
 • spijsverteringsproblemen
 • huidproblemen
 • tumoren in de bek

Als u zich zorgen maakt over de slechte adem van uw kat, neem dan contact op met een dierenziekenhuis bij u in de buurt. Zij kunnen u misschien helpen. Als uw kat een slechte adem heeft, kan hij last hebben van tandvleesproblemen of een infectie. Het is meestal behoorlijk pijnlijk voor hem, maar hij zal het u niet laten merken. Als u bijvoorbeeld symptomen van tandproblemen ervaart, kunnen dat zijn:

 • Uw kat gebruikt een van zijn pootjes om zijn mond af te vegen na het eten.
 • Je kat kwijlt veel.
 • Uw kat schrikt van het nieuwe voer
 • uw kat eet langzaam

Net als bij mensen ontstaat er ook bij katten elke dag tandplak. Tandplak is een bacteriële ophoping die ontstaat door een combinatie van voedsel, speeksel en andere factoren. Tandsteen ontstaat wanneer tandplak zich ophoopt tussen de tanden en de tandvleesrand. Bacteriën vormen zich dan onder de tandvleeslijn en veroorzaken een slechte adem. Bacteriën hopen zich op in de mond en veroorzaken ernstige ontstekingen. Deze ontsteking zorgt ervoor dat uw kat nog erger gaat ruiken dan voorheen. Het kan ook leiden tot ernstige gebitsproblemen, waaronder rottende tanden en botverlies.

Tandresorptie

Resorptie van tanden kan bij alle diersoorten voorkomen, ook bij honden. Bij honden wordt het veroorzaakt door een infectie in het tandvlees rondom de tandwortel. Hierdoor lost het bot rond de tand op, waardoor de tand verloren gaat. Gelukkig bestaat er geen behandeling voor deze aandoening. Als uw hond echter pijn heeft, moet hij onmiddellijk naar de dierenarts. Laat de dierenarts vaststellen of uw kat gebitsproblemen heeft. Als dat zo is, kan hij een gebitsreiniging aanbevelen.

Na deze procedure kan de dierenarts wat tandsteen uit uw mond verwijderen en eventuele rotte tanden eruit trekken. U krijgt instructies voor de nazorg. Tijdens de gebitsreiniging moet uw huisdier onder algehele anesthesie. Tijdens de procedure wordt een röntgenfoto van het gebit gemaakt. Sommige gaatjes zijn op foto's alleen niet te zien. Wilt u meer weten over een gebitsreinigingsprocedure voor uw kat?

Tanden trekken bij de kat

Als uw kat moet worden afgemaakt vanwege ernstige gebitsproblemen, kan het soms onvermijdelijk zijn een van de tanden uit te trekken. In plaats daarvan kunt u natuurlijk gebitsproblemen bij uw katten voorkomen door deze methoden te gebruiken.

 • Elke dag de tanden van uw kat poetsen is belangrijk
 • uw kat een groter stuk vlees te eten geven, wat een schurend effect heeft op het tandoppervlak.
 • Als u minder of geen natvoer geeft, kan dat leiden tot meer tandplak en tandsteen op de tanden van uw kat.
 • Laat het gebit van uw kat regelmatig door de dierenarts controleren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

lockusercartmagnifiercrossmenuchevron-down