Vandaag besteld morgen in Huis
Gratis verzending vanaf €75

Kat Steriliseren

Kat Steriliseren
Geschreven door:
krabpaal
11 november 2022

Sterilisatie van de poes

Uw kat steriliseren als ze jonger is dan 9 maanden is de beste optie, omdat het voorkomt dat ze nesten krijgt. Als u een kater heeft, dan heeft u er waarschijnlijk al over nagedacht om hem te steriliseren. Hier zetten we nog eens wat overwegingen voor u op een rijtje als u erover denkt om dit te doen.

Sterilisatie en castratie

Sterilisatie is de meest gebruikelijke manier om de eierstokken van een dier te verwijderen. Castreren is de meest gebruikelijke manier om de testikels van een dier te verwijderen.

Steriliseren voor een gelukkiger gezinslid

  • Als er krolse poezen in huis zijn, zijn ze bijna niet binnen te houden en erg luidruchtig. Na castratie zal de poes niet meer krols worden.
  • Door katten te steriliseren en te castreren worden ze voor zowel mensen als andere katten gemakkelijker om mee samen te leven.

Castratie/sterilisatie houdt uw kat gezond!

Neutratie kan de incidentie van bepaalde ziekten bij honden verminderen. Zo vermindert castratie bijvoorbeeld de kans op het ontstaan van teelbaltumoren. Bovendien kan castratie ook het optreden van prostaataandoeningen verminderen. Er zijn echter enkele risico's verbonden aan castratie. Deze omvatten verstopping van de urinewegen, blaasontsteking, en pyometra.

Het voorkomen van zwangerschap door sterilisatie

De overbevolking van katten is een ernstig probleem geworden. Er zijn echter nog steeds te veel in de steek gelaten kittens en puppy's in dierenasiels. Als we het risico van ongewenste zwangerschappen niet stoppen door onze huisdieren niet te steriliseren en te castreren, dan houden we het probleem in stand. Het vinden van een nieuw thuis is niet altijd zo gemakkelijk als u misschien denkt. Als u besluit één kitten te houden of meerdere, moet u rekening houden met de extra kosten van vaccinatie, voeding, speelgoed en mogelijk ziekte. U moet er ook rekening mee houden dat tijdens de bevalling de gezondheid van een poes in gevaar kan komen. Al deze potentiële problemen kunnen worden voorkomen door sterilisatie.

De ingreep

Sterilisatie is de operatieve verwijdering van voortplantingsorganen. Bij mensen wordt de sterilisatie uitgevoerd tijdens de puberteit, meestal rond de leeftijd van 12-14 jaar. Bij dieren wordt sterilisatie vaak uitgevoerd vóór de geslachtsrijpheid, hoewel het ook later kan worden uitgevoerd indien gewenst. De term "sterilisatie" verwijst specifiek naar castratie van mannelijke honden en katten; vrouwelijke honden en katten kunnen echter ook een ovariohysterectomie (sterilisatie) ondergaan, waarbij zowel de baarmoeder als de eierstokken worden verwijderd. Gesteriliseerde poezen produceren geen eicellen meer, zodat zij geen oestrogeenvervangingstherapie nodig hebben. Castraties worden over het algemeen als permanente ingrepen beschouwd, hoewel ze operatief kunnen worden teruggedraaid.

Als u nog vragen heeft, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen u graag!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

lockusercartmagnifiercrossmenuchevron-down