Vandaag besteld morgen in Huis
Gratis verzending vanaf €75

Kat Slaapt Veel, Wanneer Moet Ik Mij Zorgen Maken?

animal emergency center cat sleep
Geschreven door:
krabpaal
15 januari 2022

Kat Slaapt Veel, Wanneer Moet Ik Mij Zorgen Maken?

Of een kat overdag of 's nachts dutjes doet, is nooit een teken van gezondheidsproblemen. Het is echter altijd verstandig om ervoor te zorgen dat uw kat voldoende beweging en gezonde voeding krijgt, vooral als u een patroon van overmatig slapen ziet.

Waarom slapen katten zo veel?

Katten slapen veel omdat ze in de natuur veel energie verbruiken om te jagen en te overleven. Door veel te slapen kunnen ze hun energiereserves aanvullen en zich voorbereiden op de volgende jacht. Katten zijn ook nachtactief en slapen daarom vaak overdag, wanneer er weinig te jagen is.

Daarnaast hebben katten ook een natuurlijk instinct om zichzelf te beschermen door te slapen wanneer ze zich kwetsbaar voelen. Door veel te slapen kunnen katten zich verstoppen en afzonderen van mogelijke gevaren, zoals roofdieren. Dit geeft katten een gevoel van veiligheid en comfort.

Tot slot kunnen katten ook veel slapen als ze zich vervelen of als ze een tekort aan stimulatie hebben. Als je kat niet genoeg gelegenheid heeft om te spelen en te ontdekken, kan hij zich vervelen en meer gaan slapen. Door je kat genoeg te laten spelen en te ontdekken, kan je ervoor zorgen dat hij voldoende gestimuleerd blijft en minder slaapt.

Hoeveel slaap heeft een kat normaal?

Oudere katten slapen meestal langer en hebben een grilliger slaappatroon dan jongere katten.

  • Kittens zullen waarschijnlijk het grootste deel van de dag slapen, met een paar korte uitbarstingen van energie tussen de maaltijden door.
  • Puberkatten kunnen onregelmatige slaappatronen hebben, gecombineerd met perioden van intense speelsheid.
  • Volwassen katten hebben meestal een vaster slaapschema dat gemiddeld 12 tot 20 uur slaap per dag bedraagt.
  • Oudere katten hebben vaak minder energie en zijn minder beweeglijk, wat betekent dat ze meer slapen dan jongere katten.

Als kitten zal uw kat waarschijnlijk zijn eigen patroon hebben van wakker worden en slapen. Hij kan eten, spelen en met u omgaan voordat hij weer gaat slapen.

Slaapt mijn kat echt?

Hoewel de meeste katten diep slapen, doen ze dat meestal niet voor lange periodes. Gemiddeld slapen katten ongeveer driekwart van hun totale slaaptijd. Slechts een kwart van hun slaaptijd wordt in diepe slaap doorgebracht.

Over het algemeen zijn katten overdag wakker en actief, maar 's nachts slapen ze. Dit is ook het geval als ze dutten of slapen. Hun ogen blijven lichtjes open, en hun oren trillen en draaien naar geluiden.

Wanneer moet ik bezorgd zijn?

Als je kat veel slaapt, is dat meestal normaal en hoeft het geen reden tot bezorgdheid te zijn. Katten slapen veel omdat ze in de natuur veel energie verbruiken om te jagen en te overleven, en door veel te slapen kunnen ze hun energiereserves aanvullen en zich voorbereiden op de volgende jacht.

Er zijn echter ook situaties waarbij veel slapen reden tot bezorgdheid kan zijn. Als je kat plotseling veel meer gaat slapen dan normaal, of als hij moeite heeft om wakker te blijven, kan dit een teken zijn van een onderliggend probleem. Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door ziekte, stress, veroudering of medicijngebruik.

Als je merkt dat je kat plotseling veel meer slaapt dan normaal, of als je andere veranderingen in zijn gedrag of gezondheid opmerkt, is het raadzaam om naar de dierenarts te gaan om te kijken of er een onderliggend probleem is. De dierenarts kan je kat onderzoeken en de juiste behandeling voorschrijven als dat nodig is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

lockusercartmagnifiercrossmenuchevron-down