Vandaag besteld morgen in Huis
Gratis verzending vanaf €75

Kat Plast In Huis, Mogelijk Oorzaken en Wat Kunt U Er Aan Doen?

kat plast in huis
Geschreven door:
krabpaal
30 december 2021

Waarom plast uw kat in huis?

Ongewenst urineren (plassen buiten de kattenbak) is een veel voorkomend probleem voor katteneigenaren. Het komt meestal doordat de kat buiten de kattenbak plast op een ongeschikte plaats of op een ongeschikt voorwerp. De redenen zijn meestal van medische of gedragsmatige aard.

Medische oorzaken

Veel verschillende aandoeningen kunnen een ongepaste aandrang tot urineren veroorzaken. Deze aandoeningen zijn onder andere blaasstenen, urineweginfecties en andere aandoeningen die pijn en een verhoogde aandrang tot urineren kunnen veroorzaken. Ziekten aan de nieren en de lever kunnen ertoe leiden dat katten meer water gaan drinken, waardoor ze vaker moeten plassen. Omdat katten vaker urineren, kan het zijn dat ze hun kattenbak niet snel genoeg gebruiken of dat ze ervoor kiezen hun behoefte te doen op plaatsen waar de kattenbak snel vuil wordt. Vaker urineren betekent dat katten hun kattenbak niet op tijd bereiken of dat de kattenbak snel vuil wordt, wat kan leiden tot

Een andere belangrijke factor die het plasgedrag kan beïnvloeden, is veroudering. Bij oudere dieren kunnen aandoeningen van de urinewegen optreden, zoals urine-incontinentie, blaasontsteking, blaasstenen en urethrale obstructie. Andere oorzaken van meer plassen zijn nieraandoeningen, schildklieraandoeningen, pijn, urineweginfecties, stress, artritis, spierkrampen, beroerte, epilepsie, endocriene aandoeningen en diabetes. Wanneer de gezondheid van een kat achteruit gaat, kan ook het plasgedrag veranderen

Uw kat plast onaangepast, dus moet u met uw kat naar de dierenarts voor een volledige controle. Een bezoek aan de dierenarts is belangrijk om medische oorzaken van ongewenst plassen uit te sluiten.

** Als een kat niet kan plassen (of niet normaal kan plassen), kan hij een medische aandoening hebben die een 'verstopping' van de urinewegen wordt genoemd. Verstopping van de urinewegen kan levensbedreigend zijn en moet daarom onmiddellijk door een dierenarts worden behandeld. In de meeste gevallen hebben katers vaker een verstopping van de urinewegen dan poezen.

Gedragsmatige oorzaken

Katten kunnen door stress, angst of frustratie op ongeschikte plaatsen beginnen te urineren. Veranderingen in hun dagelijkse routine, zoals de komst van een nieuwe persoon of de verhuizing naar een nieuw huis, kunnen veranderingen in hun plasgewoonten teweegbrengen. Sommige katten kunnen ook hun territorium "afbakenen" als reactie op stress. Het kan lijken alsof ze u iets willen vertellen, maar de geur van een andere kat is verantwoordelijk voor deze activiteit. Ze kunnen ook het gebied waar ze leven markeren met hun urine als een manier om hun territorium te markeren. Sommige katten zullen echter ook het huis "markeren" met hun urine als reactie op stress of angst.

Katten hebben problemen met urineren op bepaalde plaatsen. Ze kunnen bijvoorbeeld een hekel hebben aan het type kattenbak, het strooiselmateriaal of de plaats waar de kattenbak staat. Deze oplossingen worden hieronder besproken.

  • Het verstrekken van meerdere kattenbakken op verschillende plaatsen in huis en het uitproberen van verschillende kattenbakvullingmerken kan helpen.
  • Kattenbakken op plaatsen die uw kat onaantrekkelijk vindt, ontmoedigen uw kat om de bak te gebruiken. Katten urineren het liefst alleen, dus het kan helpen om de bak op een rustige plek te zetten, weg van verkeer en lawaai in huis.
  • Soms hebben katten moeite met het gebruik van bepaalde kattenbakken, bijvoorbeeld een oudere kat met artritis kan het moeilijk vinden om in een kattenbak met hoge wanden te klimmen. Een open, onoverdekte bak, of een bak met lagere wanden zou voor een oudere kat veel gemakkelijker te bereiken zijn.
  • Voor sommige katten is het noodzakelijk de kattenbak scrupuleus schoon te houden. Dit kan betekenen dat de bak dagelijks of een paar keer per dag moet worden verschoond. Katten kunnen terughoudend zijn om de kattenbak te gebruiken als deze pas ontgeurd is of als de kat de geur van de reinigingsmiddelen niet prettig vindt, dus goed afspoelen met water na het schoonmaken wordt aanbevolen. Zorg ervoor dat u de bak reinigt met producten die veilig zijn voor gebruik in de buurt van katten.
  • Katten kunnen een voorkeur ontwikkelen voor bepaalde ondergronden om op te urineren, zoals een houten vloer of tapijt. Beperking van de toegang tot het betreffende gebied of voorwerp kan helpen om de cyclus te doorbreken.
  • U kunt ook proberen een kattenbak te plaatsen op de plaats waar de kat geplast heeft, omdat hij gewend kan zijn om op die plaats te plassen. Als de kat de bak op die plaats gebruikt, moet u de bak daar ten minste een week laten staan. Daarna kan de bak langzaam (elke dag een beetje) naar een andere plaats worden verhuisd. Dit moet heel voorzichtig gebeuren om er zeker van te zijn dat uw kat de bak volgt en blijft gebruiken als deze wordt verplaatst.
  • Sommige kattengedragsdeskundigen adviseren om geurneutralisatoren te spuiten op de plaats waar uw kat ongepast heeft geplast. Dit verwijdert de urinegeur, waardoor uw kat minder snel geneigd zal zijn om op die plek te blijven plassen. Tegelijkertijd kunt u kattenbakken op andere plaatsen plaatsen neerzetten om uw kat aan te moedigen elders te gaan plassen. Zorg ervoor dat geurneutralisatoren veilig zijn voor gebruik in de buurt van katten. Als een andere kat zijn geur in huis heeft achtergelaten en dit heeft geleid tot een verandering in de plasgewoonten van de huiskat, is het belangrijk om de geuren van de andere kat te elimineren. Dit kan helpen om de "stress" en de drang om territorium af te bakenen bij de huiskat te verminderen.
  • Als een nieuwe kat in huis is geïntroduceerd als nieuw huisdier, is het van vitaal belang om meerdere kattenbakken in het huis te plaatsen voor elke kat afzonderlijk.
  • Een andere techniek om een kat ervan te weerhouden op een ongeschikte plaats te urineren, is de functie van die plaats te veranderen door er een voeder-, speel-, slaap- of scharrelplaats van te maken, waardoor de kat minder zin krijgt om er te urineren.
  • Uw dierenarts kan u verder advies geven. Zij kunnen bijvoorbeeld feromoonsprays/-verspreiders voor katten bespreken, die gestresste of angstige katten kunnen helpen.

Markering

Markeren stelt een kat in staat zijn territorium te "markeren". Een kat gaat meestal achteruit op een verticaal oppervlak staan, tilt zijn staart op en gaat met zijn achterpoten achteruit. Ook tijdens het urineren doet een kat dit vaak. Als een andere kat zijn eigen geurtjes al in het gebied heeft geplaatst, dan kan een kat zich vrij voelen om alle gebieden die door de andere kat zijn aangeraakt schoon te maken en misschien zelfs het gebied waar de andere kat mee in aanraking is geweest.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

lockusercartmagnifiercrossmenuchevron-down