Vandaag besteld morgen in Huis
Gratis verzending vanaf €75

Kat Plast In Huis

Geschreven door:
krabpaal
21 november 2022

De kat plassen in huis: hoe komt dat en hoe leren ze daarmee op te houden?

Er kan een reden zijn waarom een kat op de vloer heeft geplast. Het kan zijn omdat hij ziek is, of omdat zijn kattenbak niet goed werkt. Of misschien moet hij gewoon even naar buiten voor een wandeling.

Katten plassen omdat ze zich vervelen.

Wanneer een kat plotseling binnenshuis begint te plassen, is daar een reden voor. Voordat u op zoek gaat naar deze reden, is het belangrijk om vast te stellen of de kat sproeit of gewoon urineert. Bij niet-gecastreerde dieren komt sproeigedrag vaker voor dan urineren. Het is een manier van communiceren waarmee ze aangeven dat ze vruchtbaar of onrustig zijn.

Is mijn kat aan het sproeien of plassen?

Sproeigedrag komt zowel bij vrouwtjes als bij mannetjes voor en wordt gekenmerkt door een trillende staart en urine die recht naar achteren wordt gesproeid. Het bestaat meestal uit kleine hoeveelheden urine. De geur en de vlekken die door het sproeien worden achtergelaten, kunnen worden verwijderd met Urea Off.

Plast de kat in huis en is dit normale urine? Is er een reden waarom de kat dit doet? Wat zouden de mogelijke oorzaken van dit gedrag kunnen zijn? Een onderzoek door een dierenarts kan helpen om het antwoord te vinden.

Een gezonde kat gebruikt gewoonlijk kattenbakken buitenshuis.

De meeste katten plassen buitenshuis, maar sommige katten plassen binnenshuis. Sommige katten plassen maar af en toe in huis. Soms plassen meerdere katten op dezelfde plek. Maar meestal plassen katten op aparte plekken.

Sommige katten zijn zo schoon dat ze niet eens een kattenbak nodig hebben. Zij gebruiken gewoon de vloer. Andere katten haten het om op een vuile kattenbak te gaan omdat ze bang worden van andere katten die op hen springen.

Die plaats kan elke kamer in het huis zijn. Van de keuken tot de woonkamer, badkamer, slaapkamer, of zelfs de garage. Als er meerdere katten in huis zijn, is het belangrijk om extra kattenbakken te plaatsen. Katten die binnenshuis plassen zijn niet gelukkig, en hun baasjes ook niet.

Oplossingen voor het binnenshuis plassen door een gezonde kat

Als de oorzaak van het gedrag van uw huisdier niet te maken heeft met veranderingen in hun omgeving, dan zou het kunnen komen door een verandering in hun omgeving. Het verschilt van hond tot hond, maar ook honden worden jaloers. Bijvoorbeeld als er een nieuwe baby in het gezin is geboren, of als een alleenstaande plotseling een partner heeft gekregen.

Wat gedaan kan worden is:

  • Straf de hond vooral niet voor het plassen in huis.
  • sluit kamers af en beperk zo de plaatsen waar hij in huis kan urineren;
  • Voorkom herhaling door producten te gebruiken die ook geurtjes verwijderen, zoals Urine off.
  • Als de kat altijd plast waar u de kattenbak neerzet, laat de bak dan gewoon staan.
  • Na de komst van een nieuwe baby, geef het dier wat speciale aandacht.

De kat heeft een gezondheidsprobleem

Soms plast of sproeit een kat in huis omdat plassen pijn doet. De oorzaak kan een ziekte zijn, zoals een urineweginfectie (UTI), of een medische aandoening, zoals een nierziekte. Als de kat pijn bij het plassen associeerde met het toilet, zou hij logischerwijs naar de badkamer gaan. En als het ook pijn deed om daar te plassen, dan zou hij het uiteindelijk ergens anders in huis proberen te doen.

Als het vermoeden bestaat dat de kat een medische aandoening heeft waardoor hij buiten de kattenbak plast, dan is de dierenarts de beste persoon om hem te helpen daarmee te stoppen. Dit geldt niet alleen voor katten die veel of op ongewenste plaatsen plassen, maar ook voor katten die niet kunnen plassen of die een oncontroleerbare aandrang hebben om te plassen, ook al produceren ze maar een paar druppels per keer.

Wat kan de dierenarts doen voor katten die binnenshuis plassen?

Als uit een onderzoek blijkt dat de kat een ziekte heeft, zal zeker een behandeling volgen. Als dit echter niet het gewenste resultaat oplevert, omdat de kat door zijn ziekte onder stress lijdt, kunnen kalmerende voedingssupplementen misschien helpen. Deze worden voorgeschreven door dierenartsen of dierengedragstherapeuten.

Huismiddeltjes om urineren of sproeien te voorkomen

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht (en het gezond verstand), helpt bleekmiddel niet om urinevlekken in uw tapijt te verwijderen. Sterker nog, als uw kat graag binnenshuis plast, kan de geur van chloor als een uitnodiging werken. Maar als u uw huis fris wilt laten ruiken, kunt u proberen een kopje bakpoeder op te lossen in een liter warm water. U kunt ook essentiële oliën toevoegen, zoals citroen, sinaasappel, lavendel, pepermunt, eucalyptus, rozemarijn, tea tree olie, kaneel, kruidnagel, cederhout, dennen, salie, tijm, basilicum, munt, geranium, marjolein, oregano, laurierbes, jeneverbes, en/of een combinatie daarvan.

  • lavendel;
  • geranium;
  • mottenballen;
  • citroen.

Tenslotte heeft elke kat een dagelijkse dosis liefde, affectie en aandacht nodig. Krijgt hij deze dingen niet, om welke reden dan ook, dan kan hij zijn ongenoegen kenbaar maken door in huis te gaan plassen. Onthoud echter dat honden bazen hebben en katten werknemers. Hoe erg ze het ook vinden om berispt te worden, het kan ze niet schelen wat anderen van hen denken. Ze willen er alleen zeker van zijn dat ze geliefd zijn en dat er voor hen wordt gezorgd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

lockusercartmagnifiercrossmenuchevron-down