Bloederige en verkleurde urine is een veel voorkomende reden voor kattenliefhebbers om een dierenarts te raadplegen. Het is verschrikkelijk om bloeddruppels te zien in de kattenbak, op het beddengoed of op de vloer. Soms zie je het bloed pas als de urine met een microscoop wordt onderzocht of bij urineonderzoek wordt opgespoord.
Gelukkig hebben veel katten die bloed in hun urine hebben, verschijnselen die snel verdwijnen met relatief eenvoudige behandelingen. De twee belangrijkste oorzaken van bloed in de urine zijn cystitis en feline lower urinary tract disorder of FLUTD.Wat is hematurie?Bloed in de urine wordt hematurie genoemd. Hematurie kan worden herkend aan de aanwezigheid van roze, rode, bruine of zwarte urine of aan de microscopische aanwezigheid van bloedcellen. Aan de hand van een urineonderzoek kan worden vastgesteld of het bloed afkomstig is van een aandoening van de urinewegen of het gevolg is van een stollingsstoornis of bloeding.
Bloedonderzoek is meestal nodig om een bloedings- of stollingsstoornis te verifiëren of uit te sluiten. De meest voorkomende, algemene diagnose voor hematurie bij katten is blaasontsteking.Wat is blaasontsteking? Blaasontsteking is een algemene term die verwijst naar een ontsteking in de urineblaas. De term cystitis impliceert geen specifieke oorzaak. Bij katten worden aandoeningen van de lagere urinewegen, de blaas en de urinebuis, vaak gecategoriseerd onder de term feline lower urinary tract disease of FLUTD.
We gebruiken deze brede medische termen omdat het een uitdaging kan zijn om onderscheid te maken tussen de verschillende ziekten van de blaas en de urinewegen, en omdat veel aandoeningen de gehele lagere urinewegen aantasten. Als uw dierenarts alle specifieke diagnoses voor hematurie elimineert, wordt de aandoening Feline Idiopathic Lower Urinary Tract Disease (iFLUTD) genoemd.
Sommige dierenartsen kunnen Feline Idiopathische Cystitis (FIC) gebruiken om deze aandoening te beschrijven. Idiopathisch is een term die betekent dat de exacte oorzaak onbekend is.Wat zijn de symptomen van cystitis?De typische symptomen van cystitis of FLUTD bij katten worden geassocieerd met ontsteking en irritatie van de lagere urinewegen. De meest voorkomende klinische symptomen zijn:
De meest voorkomende oorzaken van blaasontsteking bij katten hebben te maken met de blaas. Hematurie, waarbij er bloed in de urine zit, kan het gevolg zijn van vele factoren. Zo kan een blaasontsteking die niet goed wordt behandeld, ontstekingen en bloedingen in de urinewegen veroorzaken, waardoor er bloed in de urine komt. Een blaasontsteking kan ook worden veroorzaakt door een trauma, bijvoorbeeld wanneer de kat wordt aangereden door een auto, en dit
Uw dierenarts kan de diagnose stellen met een urineonderzoek, waarbij wordt gezocht naar tekenen van ontsteking of infectie van de lagere urinewegen. De diagnose wordt bevestigd met behulp van andere diagnostische tests zoals: 1) urinekweek, 2) hematologie (bloedonderzoek), 3) cystoscopie (een onderzoek van de blaas en de urinebuis) 4) röntgenfoto, 5) ultrasonografie.
Bloed in de urine, meestal door infectie, kan worden behandeld met bepaalde antibiotica. Aandoeningen van de lagere urinewegen bij katachtigen kunnen worden behandeld met een combinatie van voedsel en medicijnen.
Aandoeningen van de lagere urinewegen kunnen niet met één enkele behandeling worden behandeld. Elk geval moet afzonderlijk worden gediagnosticeerd en behandeld. Dit omvat de diagnose en de behandeling van hematurie, cystitis en FLUTD. Ondanks de juiste tests en behandeling kunnen klinische verschijnselen en hematurie vaak terugkomen, waardoor verdere therapie en diagnostische tests nodig zijn.
Succesvolle behandeling van lage urinewegaandoeningen bij katten vereist meestal geduld en doorzettingsvermogen. Bloed uit de urine van uw kat houden is het belangrijkste wat u kunt doen. Maar dit is niet gemakkelijk.
Om een aandoening te voorkomen, moet u nu actie ondernemen. Door het waterverbruik te verminderen en uw kat aan te moedigen om te bewegen, zal uw kat meer drinken en minder urineren. En het hebben van schone en toegankelijke kattenbakken zal het gemakkelijker maken om uw kat een schone omgeving te geven. Een verrijkte omgeving met schone en toegankelijke kattenbakken kan ook helpen.
Als de blaasstenen of -kristallen van een kat bloed in de urine veroorzaken, kan een therapeutisch dieet helpen om terugval te voorkomen. Hoe sneller u een diagnose stelt en de juiste behandeling krijgt, hoe sneller uw kat weer een gezond en pijnvrij leven kan leiden.
Om uw huisdieren gezond en in evenwicht te houden, moeten zij uw dierenarts bezoeken telkens wanneer zij zich zorgen maken.
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om bloed in de urine bij katten te voorkomen, zoals:
Het is belangrijk om te onthouden dat bloed in de urine bij katten een serieus probleem kan zijn en dat het raadzaam is om naar de dierenarts te gaan als je merkt dat je kat bloed in de urine heeft. De dierenarts kan je kat onderzoeken en de juiste behandeling voorschrijven om het probleem op te lossen.
Het is belangrijk om regelmatig controle uit te voeren bij katten met bloed in de urine omdat dit kan wijzen op een onderliggend medisch probleem. Bloed in de urine kan een teken zijn van infecties, blaasstenen, nierproblemen of zelfs kanker. Als deze aandoeningen niet op tijd worden opgespoord en behandeld, kan dit leiden tot ernstigere gezondheidsproblemen voor de kat. Daarom is het belangrijk om regelmatig controle uit te voeren bij katten met bloed in de urine om eventuele onderliggende problemen zo vroeg mogelijk op te sporen en te behandelen.