Vandaag besteld morgen in Huis
Gratis verzending vanaf €75

Kat Plast Bloed

kat plast bloed
Geschreven door:
krabpaal
19 oktober 2022

Oorzaken van bloed Urineren bij Katten

Blaasproblemen behoren tot de meest voorkomende redenen waarom katten bloed in hun urine hebben. Cystitis en cystis zijn twee soorten blaasproblemen die vaak leiden tot bloed in de urine van de kat.

Blaasgruis bij katten.

Blaasstenen bestaan voornamelijk uit calciumzouten. Ze worden gevormd wanneer de concentratie calciumionen in de bloedbaan van de kat boven een bepaald niveau komt. Wanneer de concentratie van calciumionen een kritische waarde bereikt, beginnen ze kleine kristallen te vormen. Deze kristallen worden groter tot ze een omvang bereiken waarbij ze de waterstroom door de urinebuis blokkeren. Dit zorgt ervoor dat de kat niet meer kan plassen. Een kat die niet meer kan plassen, kan lijden aan nierfalen. Urineweginfecties (UTI) komen ook vaak voor bij katten. UTI's treden op wanneer bacteriën in het urinewegstelsel van de kat terechtkomen. De infectie kan zich verspreiden naar de nieren, waardoor deze falen.

Blaasontstekingen bij katten.

Bij een blaasontsteking raakt de blaaswand van uw kat gezwollen en ontstoken. Bacteriën kunnen de blaas binnendringen via een open wond of een klein sneetje. Blaasontstekingen worden vaak veroorzaakt door E. coli bacteriën. Deze bacteriën leven in de darmen en zijn normaal gesproken niet schadelijk voor mens of dier. Maar als ze in de blaas terechtkomen, vermenigvuldigen ze zich snel en produceren ze gifstoffen die de bekleding van de blaas irriteren. Uw kat kan bloederige urine krijgen omdat de ontsteking de wanden van zijn blaas beschadigt. Urinestenen (blaasstenen) kunnen ook bloedingen in de urine veroorzaken. Stress is een andere mogelijke oorzaak van blaasontsteking. Als uw kat zich gestrest voelt, kan hij vaker gaan plassen. Hij kan ook proberen te veel vocht te lozen. Dit extra vocht verzamelt zich in de blaas en verhoogt het risico op infectie.

Blaasproblemen kunnen naast bloed in de urine ook andere symptomen veroorzaken.

Wanneer ga je terug naar de dierenarts?

Als uw kat verder gezond lijkt, moet u niet meteen met piepende banden naar de spoedkliniek rijden, want dat zou waarschijnlijk alleen maar onnodige stress veroorzaken voor zowel u als uw kat. Als hij echter tekenen van ziekte vertoont, moet u hem zeker onmiddellijk naar de dierenarts brengen. Bovendien zijn deze symptomen natuurlijk heel irritant voor uw trouwe metgezel en u wilt dat hij zo snel mogelijk beter wordt!

Als u te laat wacht met behandelen, bestaat het gevaar dat uw kat de kattenbak associeert met pijn, waardoor hij de kattenbak blijft gebruiken zelfs nadat hij is gestopt met in huis plassen. Meer informatie over wat u kunt doen als uw kat in huis blijft plassen, vindt u hier.

Veterinaire behandeling

Als je een afspraak maakt bij de dierenarts, is de kans groot dat je een beetje plas van je kat mee moet nemen. Voor je kattenbak heb je speciale plastic korrels, zodat je het met een pipetje kunt opzuigen. Dit kan vaak ook vanaf de grond, zolang er maar geen zand bij de plas zit. De dierenarts zal dan naar de plas kijken. Dit doet hij door het in een soort centrifuge te doen. Hierdoor vallen de vaste deeltjes naar beneden. Die gaan dan onder de microscoop, waar ze onderzocht kunnen worden. Bij ontstekingen zie je eiwitten in de plas, en bij blaasontstekingen en blaasstenen kun je de kristallen vinden.

Uw kat kan een behandeling nodig hebben voor zijn verwonding. Hij kan een ontstekingsremmend medicijn krijgen om hem te helpen zich sneller beter te voelen.

De behandeling bij blaasgruis

In het geval van urineweginfecties (UTI's) moet uw kat een speciaal UTI-dieet krijgen. Dit dieet bevat zeer weinig mineralen zoals calcium, kalium, natrium, fosfor, chloride, bromide, sulfaat en carbonaten, die de vorming van kristallen helpen voorkomen. Uw kat moet ook regelmatig een dosis antibiotica krijgen om een eventuele bacteriële infectie te behandelen. Lees hier meer over de verschillende soorten urineweginfecties bij katten.

Wat kunt u zelf voor uw kat doen?

Als katteneigenaar kunt u misschien iets doen voor uw katachtige metgezel.

Vocht, water en nog eens water! Als oorspronkelijke woestijndieren zijn katten slechte drinkers. Als uw kat voldoende drinkt, wordt de urine minder geconcentreerd en vermindert het risico op blaasstenen. U kunt proberen uw kat over te halen om meer vocht te drinken, maar u kunt uw kat ook meer vocht laten drinken met natvoer. In dit artikel leest u meer over de voordelen van natvoer bij blaasproblemen bij katten. Geef een voedingssupplement.

De Golddust Heal™ 8. Bladder &Kidney Support bevat een mengsel van kruiden die bijdragen aan een gezonde urinewegen. Deze kruiden zijn onder andere goudsbloem, paardenbloemwortel, zoethoutwortel, heemstwortel, brandnetelblad, Oregon druivenwortel, rode frambozenblad, uva ursi (beredruif), gele dokwortel, en extract van witte eikenschors. Elk kruid in deze formule werkt samen om de algehele gezondheid van de urinewegen te bevorderen.

Het belang van een gezonde voeding. Zwaarlijvigheid komt zeer vaak voor bij katten. In feite heeft ongeveer een derde van hen overgewicht. Hoewel overgewicht niet direct in verband staat met urineweginfecties, verhoogt het wel het risico. En dat wil natuurlijk geen enkele kattenliefhebber. Het is dus heel belangrijk om uw kat lichamelijk fit te houden. Wist u dat katten die veel spelen eigenlijk graag in hun mandje hangen? Dat kan de kans op het ontwikkelen van blaasgruis vergroten. Kortom; voldoende beweging is essentieel. Om ervoor te zorgen dat uw kat voldoende beweging krijgt, moet u hem/haar vaak genoeg naar buiten laten gaan, maar ook samen laten spelen. Is uw kat een beetje te dik? Hier vindt u tien tips om uw kat te helpen slanker te worden.

Kwaliteitsvoeding met de juiste voedingsstoffen. Naast beweging is goede voeding ook erg belangrijk voor uw trouwe viervoeter. Onze diervoeding is volledig natuurlijk, bevat een hoog aandeel vers vlees of vis, is zonder kunstmatige toevoegingen en kleurstoffen, en is licht verteerbaar. U kunt ons voer naar eigen voorkeur variëren en mengen, zodat uw kat alles krijgt wat hij nodig heeft voor een gezonde en fitte lichaamsbouw!

Als u meer wilt weten over blaasproblemen bij honden, dan is onze ultieme gids Alles over blaasproblemen bij honden echt iets voor u!

Klik hier om de gratis gids te downloaden.

Wat betekent veel drinken voor uw kat?

Als uw kat te veel water drinkt, dan kan het zijn dat hij vaak moet plassen. U vraagt zich misschien af of uw kat te veel drinkt...

Als u ziet dat uw kat nierfalen heeft, dan is dit wat u moet weten.

Nierproblemen zijn betreurenswaardig voor zowel mensen als katten. Ongeveer 30 procent van de mensen krijgt op latere leeftijd een chronische nierziekte (CKD). CKD is een overkoepelende term die wordt gebruikt om een aantal aandoeningen te beschrijven die uw nieren aantasten. Hieronder vallen ziekten zoals diabetes, hoge bloeddruk, glomerulonefritis en amyloïdose. Sommige van deze aandoeningen kunne

Mijn kat plast in huis, wat is de oorzaak en hoe voorkom ik dat hij dat doet?

Als u niet achter uw kat wilt opruimen, dan moet u er geen hebben. Het is niet alleen een ergernis voor u; het is ook een ongemak voor uw huis tijger.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

lockusercartmagnifiercrossmenuchevron-down