Vandaag besteld morgen in Huis
Gratis verzending vanaf €75

Kat Ontwormen

kat ontwormen
Geschreven door:
krabpaal
7 november 2022

Voor het ontwormen van katten raden de meeste dierenartsen het gebruik aan van een oraal geneesmiddel, fenbendazol (VetriChew). Het is veilig voor kittens en volwassen katten, maar niet aanbevolen voor drachtige katten. U moet uw kat elke drie maanden een dosis geven. Ten eerste, alle katten hebben wormen vanaf hun geboorte. Rondwormen zitten eigenlijk in de moedermelk. Wanneer kittens ouder worden, beginnen ze rauw vlees te eten dat deze parasieten bevat. Katten krijgen ze ook via besmet voedsel of water. We hebben een uitgebreid artikel over worminfecties bij katten. Wormen hoeven voor katten geen probleem te zijn, maar ze kunnen wel een bedreiging vormen voor mensen als ze besmet zijn.

Wat veroorzaakt wormen bij katten?

 • Het eten van rauw vlees - zowel van jezelf als van dieren - is slecht voor je.
 • Een vlo: Een besmette vlo kan worden ingeslikt bij het schoonmaken
 • Als u een infectie oploopt door contactplekken, kunnen katten dat ook.

Als u meer wilt weten over de verschillende soorten wormen die er zijn, waaronder spoelwormen, lintwormen, hartwormen en haakwormen, lees dan hier meer. Wormen bij huisdieren: Hier vind je meer informatie over wormen bij dieren. Sommige mensen beweren dat het eten van wormen goed kan zijn voor de gezondheid van zowel kat als mens. Er is echter niet genoeg bewijs om deze theorie te ondersteunen. Wat wel bewezen is, is het gevaar van wormen voor zowel kat als mens. Uw kat altijd ontwormen is daarom zeker het advies van dierenartsen.

Kattenwormen voor mensen

Kinderen worden meestal besmet door uitwerpselen wanneer zij in het zand spelen en rauwe groenten uit hun eigen tuin eten. Na besmetting met uitwerpselen van katten kunnen - vaak heel indirect - verschillende problemen optreden.

 • Rondworminfecties veroorzaken lever-, long-, hersen- en oogproblemen.
 • Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) is een aandoening die wordt gekenmerkt door
 • Zwangerschap brengt verschillende risico's met zich mee voor zowel moeder als baby.
 • Longwormen veroorzaken ademhalingsmoeilijkheden en kortademigheid bij katten.

Symptomen van wormen bij katten zijn diarree, braken, gewichtsverlies

Jonge dieren worden eerder ziek van wormen dan oudere. Echter, alle besmette kittens vormen een risico voor verdere infecties. Uw kat hoeft geen symptomen te vertonen voordat u hem/haar kunt behandelen. Dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat uw kat niet besmet is. Daarom moet uw kat toch behandeld worden, omdat hij/zij de ziekte mogelijk kan overdragen op andere dieren en mensen. Larven en uiteindelijk volwassen wormen maken een lange reis door het lichaam van uw kat. Wanneer de larven wormen zijn en klaar zijn om eitjes te leggen, kunnen ze gevonden worden in de lever, het hart en de bloedvaten. Miljoenen eitjes komen via de ontlasting van uw kat naar buiten. Het is heel goed mogelijk dat uw kat geen tekenen van wormen vertoont. Tekenen van wormen bij katten zijn diarree, braken, gewichtsverlies, lusteloosheid en bloedarmoede.

 • Als uw kat diarree heeft, kan hij wormen hebben. Ga naar uw dierenarts voor een onderzoek en behandeling indien nodig.
 • Als uw kat al lange tijd braakt, kan hij/zij last hebben van wormen. Neem onmiddellijk contact op met uw dierenarts.
 • Bij katten kan de oorzaak van een opgeblazen buik wormen zijn.
 • Ook katten kunnen soms veel gewicht verliezen door wormen. Vraag uw dierenarts om advies.

Als u uw kat regelmatig behandelt met een ontwormingsmiddel, kunt u voorkomen dat uw katten en uzelf ziek worden door wormen. Wilt u leren hoe u uw katten moet ontwormen? Bent u geïnteresseerd in de beste manieren om uw katten te ontwormen zodat ze gezond blijven? Hier vindt u alles wat u moet weten over het ontwormen van uw katten!

Overlijden

Wormen kunnen fataal zijn voor zeer jonge kittens. Als ze in hun darmen terechtkomen, kunnen ze verstopt raken en stoppen met eten. Dit kan hun dood betekenen.

Huisdieren zorgplan

Als u uw kitten gaat ontwormen, overweeg dan ook het gebruik van AniPlan, Anicura's dierenverzorgingsplan. Het kan u helpen wat geld te besparen. Het is belangrijk om uw kat ten minste eens in de drie maanden te ontwormen. Het schema voor ontworming bij katten is als volgt:

 • Kittens worden meestal ontwormd als ze tussen de drie en zeven weken oud zijn.
 • Daarna krijgen uw katten of kittens maandelijks een wormkuur tot ze 6 maanden oud zijn. Als ze nog bij hun moeder zijn, geef ze dan allebei tegelijk de behandeling.
 • Voor katten van zes maanden en ouder zijn om de vier maanden ontwormingen nodig, vooral als ze veel naar buiten gaan.
 • Als uw kat door vlooien gebeten is, of als hij/zij al door vlooien gebeten is maar nog geen behandeling heeft gekregen, dan de

Ontwormen van buitenkatten

Buitenkatten komen vaak in contact met parasieten. Maar ook als uw kat niet naar buiten gaat, is het belangrijk hem te ontwormen. Dit hoeft niet zo vaak te gebeuren - geadviseerd wordt om ongeveer twee keer per jaar te ontwormen. Krijgt uw kat veel muizen? In dat geval is het aan te raden om vaker te ontwormen. Omdat u zelf parasieten van buiten naar binnen kunt dragen zonder dat iemand het merkt, kunnen ze uw kat toch besmetten. Wormen zijn meestal pas zichtbaar als ze te laat zijn. Als u dus een wormenkuur toedient, kunt u een hoop ellende bij uw kat voorkomen. De meeste mensen zullen dit echter niet doen, dus het algemene advies luidt: Geef uw kat geen ontwormingsmedicatie, tenzij hij een duidelijk probleem heeft.

Ontworm uw kat elke vier maanden. Als u zich nog steeds zorgen maakt over het onnodig ontwormen van uw kat, vraag dan uw dierenarts om advies. Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat uw kat wormen oploopt.

 • Ontworm uw kat regelmatig.
 • Blijf de poep van uw kat elke dag opruimen.
 • Gooi fecaal materiaal weg in het toilet.
 • Als uw kat door vlooien gebeten is, wordt een aanvullende ontworming aanbevolen. Vlooienbeten of vlooieneitjes die tijdens het baden worden ingeslikt, kunnen wormen veroorzaken.

Als u een hond in huis heeft, ruim zijn uitwerpselen dan netjes op. Vraag anderen dat ook te doen. Er zijn verschillende soorten ontwormingsmiddelen voor katten verkrijgbaar: tabletten, pasta's en druppels. Let op de volgende factoren bij het kiezen van een ontwormingsmiddel:

 • Sommige producten zijn geschikt voor kittens, anderen niet.
 • Bepaalde medicijnen mogen niet aan katten worden gegeven tijdens de zwangerschap.
 • Andere producten werken niet alleen tegen wormen, maar ook tegen vlooien-, oormijt- en lintworminfecties.
 • Elke kat heeft zijn eigen voorkeuren. Sommige katten vinden het niet erg om een wormtraktatie in de vorm van een pasteuze substantie te eten, maar anderen vinden het vreselijk smaken.
 • U kunt het gebruik van een vloeibare vorm van vitamine C voor uw kat beter vermijden, omdat sommige katten geïrriteerd raken door vloeistoffen. In plaats daarvan kunt u overwegen om een pasta of tabletvorm van vitamine C te gebruiken.
 • Als uw kat diarree krijgt na de ontworming, hoeft u zich geen zorgen te maken - u hoeft uw dierenarts alleen te bellen als de diarree langer dan 24 uur aanhoudt.
 • Vraag uw dierenarts om advies bij het kiezen van een anthelminthicum.

Er zijn veel opties beschikbaar; als u extra hulp nodig heeft, raadpleeg dan uw dierenarts.

Gebruik antiparasieten middelen

Gebruikt u een antiparasitair middel voor uw huisdier? Volg dan de gebruiksaanwijzing op het etiket. Let ook op eventuele waarschuwingen die op het etiket vermeld staan. Raadpleeg in geval van twijfel uw dierenarts. De prijs van het ontwormen van uw huisdier hangt af van het soort ontwormingsmiddel dat wordt gebruikt. Uw dierenarts kan u vertellen welke kuur geschikt is voor uw kat, afhankelijk van zijn gewicht en welke methode van medicatietoediening de voorkeur geniet en werkt. Als u meer wilt weten over het ontwormen van katten, neem dan contact met ons op. Wij kunnen u alles vertellen over de verschillende wormbehandelingen en de kosten daarvan. Naast katten moeten ook honden regelmatig ontwormd worden. Lees meer over het ontwormen van uw hond.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

lockusercartmagnifiercrossmenuchevron-down