Vandaag besteld morgen in Huis
Gratis verzending vanaf €75

Kat Niesziekte

niesziekte kat
Geschreven door:
krabpaal
9 oktober 2022

Alles over niesziekte bij kat

Niesziekte (ook bekend als feline herpesvirus) bij katten veroorzaakt ernstige verkoudheidssymptomen en is zeer besmettelijk. Wat is de bron van het virus en wat kan er worden gedaan om de verspreiding ervan te voorkomen?

In dit artikel

 • Niesziekte bij katten
 • Niesziekte symptomen bij katten en kittens
 • Om niesziekte te voorkomen, vaccineer jezelf tegen de
 • Moet ik mijn binnenkat ook vaccineren?
 • Diagnose niesziekte kat
 • Niesziekte katten
 • Nazorg niesziekte
 • Is niesziekte besmettelijk voor mensen?

Katten in Nederland worden meestal standaard ingeënt tegen niesziekte.

Niesziekte kan acuut (plotseling) of chronisch (aanhoudend) zijn. De symptomen verschillen van persoon tot persoon.

Wat is niesziekte kat?

Er zijn twee virussen die acute niesziekte veroorzaken: het feline herpesvirus (FHV) en het canine herpesvirus (CHV). Beide geven de ernstigste symptomen, waaronder oogontsteking, niezen en snotteren. De andere is het Felis Cat Virus. Deze geeft minder ernstige symptomen. De klachten verergeren wel in combinatie met bepaalde bacteriën, zoals een Bordetella Bronchiseseptica. Bijvoorbeeld, veel slijm rond de ogen.

Niesziekte is een ziekte die bij katten op elke leeftijd voorkomt. Het komt het meest voor bij zwerfkatten, fokkers en asielen. Kittens met een lage weerstand worden snel ernstig ziek van niesziekte. Als je ziek bent, ben je misschien uitgedroogd en heb je weinig eetlust. Deze symptomen gaan samen. Als u uw kat te veel voert, kan hij ziek worden of zelfs sterven. Als u naar uw kat of kitten kijkt en een van deze symptomen ziet, dan kunt u hem of haar het beste onmiddellijk naar de dierenarts brengen. Deze omvatten:

Katten lijden soms ook:

 • overmatig kwijlen in combinatie met zweertjes op de tong
 • Oogproblemen
 • hoesten
 • Kortademigheid wijst vaak op longontsteking.
 • oedeem (zwelling in het gezicht)

Voorkomen is altijd beter dan genezen. En dat geldt zeker voor niesziekte. Uw kat wordt ziek van het coronavirus omdat het zeer besmettelijk is. Als uw kat het virus eenmaal heeft, houdt hij het levenslang. Ongeveer de helft van de besmette katten blijft besmettelijk voor andere katten. Een koortslip is vergelijkbaar met een herpesinfectie bij mensen. Katten worden routinematig ingeënt tegen zowel herpes- als calicivirusinfecties, die tot niezen kunnen leiden. Wij raden aan katten in te enten tegen bordetella bronchiseptica (een bacterie) als zij naar een plaats gaan waar een verhoogd risico bestaat op het oplopen van een virus, zoals een pension. Dit beschermt hen tegen een bacterie die als doorgeefluik voor virussen fungeert. Ja. Vaccinatie van katten tegen feline herpesvirale infectie (FHV) is belangrijk omdat FHV niet alleen overdraagbaar is tussen dieren, maar ook via:

 • de omgeving (bv. via deurklinken, kranen of de vloer)
 • de lucht (bijvoorbeeldhoestenen niezen)
 • Mensen door hun handen en kleren

Uw kat kan ook ziek worden als hij in contact komt met u of uw bezoekers. Ook bij de dierenarts komt uw kat niet alleen in contact met gezonde, maar ook met zieke dieren. Daarom is vaccineren tegen niesziekte erg belangrijk. Het is echter zeker waar dat een binnenkat een veel kleinere kans heeft om verkouden te worden dan een buitenkat. Als uw kat strikt binnen blijft en niet met andere katten omgaat, raden wij aan uw kat eens in de drie jaar in te enten tegen niesziekte en katachtige koortsen. Een dierenarts stelt een diagnose aan de hand van de zichtbare symptomen. Een dierenarts kan dan vrij snel bevestigen of uw kat niesziekte heeft door een monster te nemen dat een PCR-test wordt genoemd.

Als uw kitten feline leukemie heeft, wordt het meestal vanzelf beter. Als het echter zwak of erg jong is, kan het levensbedreigend worden. Het kan weken duren voordat het volledig genezen is. Een chronische niesziekte kan worden behandeld met een operatie, maar als deze niet wordt behandeld, kan zij blijvende schade aan de neusholte veroorzaken. Niezen is niet echt te behandelen. Sommige neussprays kunnen helpen om de symptomen te verlichten, maar meestal moet uw kat gewoon wachten tot de infectie over is. Bacteriële infecties die worden veroorzaakt door een gewone verkoudheid kunnen meestal worden behandeld met een antibioticakuur. Als niesziekte bij katten eenmaal chronisch wordt, is er geen manier meer om ze te genezen. U kunt hen echter wel helpen hun leven gemakkelijker te maken door het minder onaangenaam te maken.

 • Stoom maakt de neus van uw kat zacht en laat het snot naar buiten komen. Dus, neem uw kat mee naar de badkamer terwijl u een douche neemt!
 • Als uw kat te vaak niest, kan het zijn dat hij niet genoeg eet omdat zijn reukzin is aangetast. U kunt hem helpen door zijn eten iets op te warmen, zodat het beter ruikt.
 • Neusdruppels voor baby's werken ook goed bij katten. Maar als ze niet werken, dwing ze dan niet!

Als katten ernstige symptomen van niesziekte ontwikkelen (zoals het ophoesten van bloed), moeten zij in het ziekenhuis worden opgenomen en intraveneuze vloeistoffen en pijnmedicatie krijgen. Een nasogastrische buis kan worden gebruikt om katten te voeden als ze niet goed eten. Vaak wordt ook de neus meerdere malen uitgeharkt om eventuele resten te verwijderen. Neussonde bij een kat Antibiotica kunnen worden gebruikt om bacteriële infecties te behandelen die worden veroorzaakt door acuut niezen. Niesende katten kunnen een vergrote neusholte ontwikkelen als gevolg van ontstekingen veroorzaakt door allergieën.

Katten worden ziek omdat het dieren zijn; helaas kunnen eigenaren er niet veel aan doen. Niesziekte kan van de ene kat op de andere worden overgedragen. Het lijkt misschien overwonnen, maar het kan altijd terugkomen. Een recidief duurt meestal ongeveer 4 dagen, omdat het lichaam van uw kat er snel op reageert. De Bordetella bronchiseptica bacterie is niet besmettelijk voor mensen; er is echter één zeer zeldzame uitzondering: katten die in grote groepen leven. Het is besmettelijk voor mensen met een zwak immuunsysteem. Je hond is ook niet vatbaar voor katten niesbuien.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

lockusercartmagnifiercrossmenuchevron-down