Vandaag besteld morgen in Huis
Gratis verzending vanaf €75

Kat niest, alle redenen en mogelijke behandelingen

waarom niest mijn kat
Geschreven door:
krabpaal
27 december 2021

Als een kat niest, is dat schattig. Het is ook een teken dat uw kat ziek aan het worden is. Katten zijn vatbaar voor verschillende aandoeningen aan de luchtwegen, zoals allergieën, en het is belangrijk om uw kat naar de dierenarts te brengen voor behandeling.

Waarom moet mijn kat niezen?

Katten kunnen niezen om verschillende redenen, zoals:

 • Een eenvoudige neus kietelen. Dat hebben we allemaal wel eens gehad!
 • Een onaangename geur, zoals chemicaliën
 • Stof en andere deeltjes in de lucht
 • Een infectie van de luchtwegen
 • Een vreemd voorwerp zoals een pluisje, gras of een haar
 • Ontsteking van neusholte en/of sinussen
 • Ontsteking of infectie van een tand die drainage in de sinussen veroorzaakt

kat niest

Niezen katten omdat ze het koud hebben?

Er is niets mis met af en toe niezen. Sommige mensen merken het zelfs niet eens op. Maar als uw kat niest in bepaalde kamers of op bepaalde momenten van de dag, en het gebeurt vaak, kan het betekenen dat er een probleem is met de ademhaling van uw kat. U kunt ook patronen opmerken. Niest uw kat elke dag rond dezelfde tijd? Niest hij als u tegen hem probeert te praten? Zoek naar patronen, bijvoorbeeld als het elke dag rond dezelfde tijd gebeurt, of wanneer

Katten niezen vaak na het eten van kattenbakvulling of wanneer ze zichzelf schoonmaken, en dit kan worden veroorzaakt door een chemische stof in de schoonmaakmiddelen of stof in de kattenbakvulling.

Als uw kat veel niest en u merkt dat hij of zij ook last heeft van afscheiding uit de neus of de ogen, samen met een gebrek aan energie en een verminderde eetlust, dan kan het een goed idee zijn om een dierenarts te raadplegen over deze aandoening. Een zere of jeukende neus in combinatie met hoesten kan betekenen dat uw kat verkouden is of een sinusitis heeft.

de reden waarom katten niezen

Wanneer naar de dierenarts?

Als uw kat slechts af en toe niest zonder andere symptomen of met zeer milde symptomen, kunt u misschien een dag of twee wachten en haar gewoon in de gaten houden voor eventuele veranderingen. Kittens daarentegen moeten altijd door een dierenarts worden onderzocht wanneer zij aan dit soort symptomen lijden.

Als uw kat veel niest of vermagert, moet u hem door uw dierenarts laten nakijken om er zeker van te zijn dat er geen onderliggend medisch probleem is. Katten zijn vaak niet in staat om sommige geuren waar te nemen, en het kan zijn dat de reden van het hoesten is dat ze niet goed kunnen ruiken of proeven. Als de hoest gepaard gaat met andere symptomen, zoals braken, een aanhoudend gebrek aan eetlust, of moeite om uit de neus te ademen, kan het tijd zijn om naar de dierenarts te gaan.

Het belangrijkste verschil tussen het leven van een kat en dat van de mens is dat het lichaam van de kat binnen 2-3 dagen in de hongermodus kan overgaan. Dit kan leiden tot een ernstige en mogelijk fatale aandoening, hepatische lipidose (leververvetting) genaamd. Wanneer dit gebeurt, moet de eigenaar van de kat snel handelen. Eerst moet de eigenaar de kat intraveneuze vloeistoffen en voedingssupplementen toedienen. Daarna moet de eigenaar de nodige voorschriften krijgen, zoals antibiotica, anti-misselijkheid

kat niezen infectie bovenste luchtwegen

Oorzaken van niezen bij katten

Infecties van de bovenste luchtwegen

Niezen is een veel voorkomend symptoom van infecties van de bovenste luchtwegen bij katten. Infecties van de bovenste luchtwegen zijn onder andere verkoudheid, of "kattengriep". Virale, bacteriële en schimmelinfecties kunnen ook een rol spelen, hoewel dat minder vaak voorkomt.

Sommige infecties duren tussen 7 en 21 dagen, met een gemiddelde duur van 7 tot 10 dagen.

Symptomen

Symptomen van infecties van de bovenste luchtwegen bij katten zijn onder andere:

 • Terugkerend niezen gedurende enkele uren of dagen
 • Herhaaldelijk hoesten of slikken
 • Ongewone afscheiding uit de neus of ogen die helder, geel, groen of bloederig kan zijn
 • Uitdroging en/of verminderde eetlust
 • Lethargie of koorts

De meest voorkomende vorm van URI bij katten is de URI, die ook wel een "verstopte neus" wordt genoemd. Veel van de kattenziekten die URI's veroorzaken zijn besmettelijk, en daarom zijn katten die in asielen of groepen leven daar vatbaarder voor. Als een kat niet gevaccineerd is, dan kan het virus zich snel verspreiden, vooral als de kat in een groep leeft.

Behandeling

URI's gaan meestal vanzelf over, maar in ernstigere gevallen kan aanvullende behandeling nodig zijn. Dit omvat antibiotica, neussprays en inhalatoren.

 • Antivirale medicijnen of antibiotica
 • Oog- en/of neusdruppels
 • Steroïden
 • Onderhuidse vloeistoffen (in gevallen van uitdroging)

Bovenste luchtweginfecties kunnen vaak thuis worden behandeld met medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn, maar in ernstige gevallen kan opname in het ziekenhuis nodig zijn. Deze ernstige gevallen kunnen infuusvloeistoffen en voedingsondersteuning nodig hebben om te herstellen. Indien niet behandeld, kunnen de symptomen leiden tot longontsteking, chronische ademhalingsproblemen en zelfs blindheid.

Als u zich afvraagt of uw kat verkouden is of een andere infectie aan de bovenste luchtwegen heeft, kunt u het volgende doen:

 • Zorg ervoor dat uw kat voldoende vers water heeft.
 • Probeer uw kat aan het eten te krijgen door wat blikvoer op te warmen.
 • Maak de uitvloeiing uit de neus en het gezicht van uw kat regelmatig schoon met warm, vochtig watten.
 • Gebruik een luchtbevochtiger om de neusholtes van uw kat vochtig te houden;

kat niezen rhinitus

Neus en sinus problemen

Ook katten hebben last van deze ontstekingen, zoals neus- en sinusontstekingen. Ze omvatten verstopte neuzen en een opgezwollen kop.

Beide aandoeningen komen vaak samen voor bij katten, en zijn veel voorkomende complicaties van infecties van de bovenste luchtwegen.

Symptomen

Rhinitis en sinusitis zijn symptomen die vaak bij katten worden waargenomen. Niezen, rode ogen, neusuitvloeiing en slechte adem zijn ook veel voorkomende symptomen.

 • Moeizame ademhaling, snurken en/of ademen door de mond
 • Heldere neusuitvloeiing in milde gevallen OF geel, groen of bloederig in ernstige gevallen
 • Petting at the face
 • Omgekeerd niezen (de neus snuiten door kort en snel in te ademen)
 • Tranen en afscheiding uit de ogen
 • Een knobbel op de brug van de neus (indien schimmel)

Behandeling

Het is vaak moeilijk om een diagnose te stellen bij rhinitis en sinusitis, omdat de medische voorgeschiedenis van de kat moet worden geëvalueerd, evenals een lichamelijk onderzoek van de kat. Bovendien kan een rhinoscopie nodig zijn om de structuur van de neus beter te kunnen bekijken.

De behandeling van laryngitis omvat een neusspoeling en een breedspectrumantibioticum om bacteriële infecties te voorkomen of te behandelen. Orale steroïden kunnen worden gebruikt om de neus- en sinusholten te openen, terwijl in ernstige gevallen intraveneuze vloeistoffen en voedingsondersteuning nodig kunnen zijn.

kat niezen chronische ziektes

Chronische aandoeningen van de bovenste luchtwegen

Niezen bij katten is soms een teken van andere gezondheidsproblemen, zoals chronische aandoeningen van de luchtwegen. De meeste katten die niezen hebben vaak neusallergieën.

Symptomen

Problemen met de bovenste luchtwegen bij katten kunnen worden verward met infecties van de bovenste luchtwegen en ontstekingen, maar duren langer of komen periodiek terug. Andere aandoeningen zoals chronische rhinitis kunnen ook terugkerende bacteriële infecties veroorzaken die de ademhaling bemoeilijken.

Deze symptomen kunnen zijn:

 • Niesbuien
 • Verstopte, loopneus
 • Dikke, gele neusuitvloeiing
 • Kwijlen en moeite met slikken
 • Verlies van eetlust
 • Afscheiding uit een of beide ogen

Virussen die bij katten volledig zijn opgeruimd, kunnen er eerder toe leiden dat een kat een chronische aandoening van de bovenste luchtwegen ontwikkelt of dat een virus opnieuw de kop opsteekt.

Behandelingsopties

Chronische ziekten moeten verder worden onderzocht om de onderliggende oorzaken vast te stellen, waaronder:

 • Bloed- en urinetests om virussen en andere besmettelijke ziekten op te sporen
 • Röntgenfoto's of geavanceerde beeldvorming (CT of MRI) van de neus, keelholte en borstkas
 • Rhinoscopie voor een betere visualisatie van de structuren in de neus
 • Kleine biopsies van de neus om te bepalen of er organismen aanwezig zijn

Katten kunnen niet genezen worden van hun ademhalingsproblemen, dus de behandeling bestaat meestal uit regelmatige dierenartsbezoeken en medicatie.

kat niezen allegieen

Allergieën

Hoewel katten niet aan allergieën lijden, kunnen sommigen toch allergische reacties ontwikkelen voor verschillende dingen, waaronder pelsschilfers. Symptomen zijn onder meer laesies, een jeukende huid en haaruitval, maar ook hoesten, niezen en een piepende ademhaling, wat ademhalingsproblemen kan veroorzaken bij katten met astma.

De symptomen van hooikoorts bij mensen worden allergische rhinitis genoemd en ze kunnen seizoensgebonden zijn, als ze te wijten zijn aan allergenen buitenshuis zoals pollen, of het hele jaar door, als ze veroorzaakt worden door allergenen binnenshuis zoals stof en schimmel.

Behandelingsopties

Helaas bestaan er geen genezende middelen tegen allergie bij katten. De symptomen kunnen echter wel onder controle worden gehouden met een speciaal behandelingsplan, ontwikkeld door uw dierenarts of een veterinaire dermatoloog. Dit kan aangepaste vaccins en andere medicatie omvatten, samen met een speciaal dieet.

Vaccinaties

Bepaalde vaccins, zoals die ter voorkoming van infecties van de bovenste luchtwegen, kunnen ook niezen bij katten veroorzaken. De symptomen verdwijnen echter meestal vanzelf binnen een paar dagen.

Bestrijd verkoudheid voor het gebeurt

Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan behandelen. Door een paar extra stappen te nemen, kunt u uw kat misschien gezond houden en een leven lang niezen voorkomen.

Een van de beste manieren om bepaalde virussen te voorkomen is uw kat te laten vaccineren volgens het schema dat door uw dierenarts wordt aanbevolen. Als u ooit twijfelt over een bepaald aspect van de gezondheid van uw kat, bel dan uw dierenarts. Dat is waar de dokter voor is!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

lockusercartmagnifiercrossmenuchevron-down