Verkouden kat niest veel, oorzaken van niezen bij katten
De meest voorkomende oorzaak van niezen bij katten is acute verkoudheid bij katten. en niezende kat is nooit leuk, maar niet altijd direct een reden om naar een dierenkliniek te gaan. Niezen bij de kat kan ook gewoon een verkoudheid bij de kat zijn. Maakt u zich toch erg veel zorgen? Dan is het misschien toch verstandig om met de kat naar de dierenarts te gaan. Even een afspraak maken en u weet het helemaal zeker. In dit artikel leggen wij gewoon uit wat wij weten over symptomen
- Een virale infectie. Deze ziekte wordt "niesziekte" genoemd (ook bekend als "kattengriep"). Mogelijke symptomen zijn snotteren en niezen, kokhalzen, een ontstoken oog, koorts en gewrichtspijn
- Een vreemd voorwerp in de neusholte. Dit betekent dat er een voorwerp in de neusholte zit dat daar niet hoort te zitten. Veel voorkomende oorzaken zijn o.a. een. We zien ook vaak een grassprietje boven het zachte verhemelte bij kattenvoorn of kruiper. Dat geeft een typisch beeld: De kat verslikt zich en slikt herhaaldelijk en eet slecht of moeizaam.
- Een andere reden voor niezen is een ontsteking van de neus- en keelholte. Deze aandoeningen zijn echter uiterst zeldzaam. Wanneer een kat bijvoorbeeld irriterende stoffen inademt, kan dit leiden tot een allergische reactie die niezen en hoesten veroorzaakt.
Niezen en verkoudheid bij de kat
De andere mogelijke oorzaken van niezen en neussymptomen bij katten zijn allergieën, sinusitis en infecties van de bovenste luchtwegen (URTI).
- Katten herpes. Katten die herpes krijgen, vertonen meestal jaren na de besmetting geen ziekteverschijnselen. Sommige katten kunnen echter chronische niesziekte krijgen.
- Een neuspoliep is een goedaardige tumor die uit het slijmvlies aan de binnenkant van de neus groeit. Het kan worden veroorzaakt door een allergische reactie op huisstofmijt, pollen, schimmelsporen of bacteriën. Neuspoliepen ontstaan meestal bij een ontsteking van de sinussen of de neusholten. Ze veroorzaken vaak symptomen zoals congestie, loopneus, niezen en postnasale infusie.
- Eiertumor in de neus, mond of keel. Vooral in de neus zien we af en toe tumoren groeien. Dit zijn meestal oudere dieren. Vaak gaan tumoren gepaard met lichte tot soms ergere bloedingen. Dit kan, vooral in het begin, eenzijdig zijn. Ook kunnen er veranderingen in het gezicht van het dier optreden. Kwaadaardig lymfoom kan ook in de neus voorkomen en is vaak goed te behandelen.
- Een schimmelinfectie van de neus. Met name Aspergillose en Cryptococcose komen voor in de neus van katten. Een agressieve schimmelinfectie is een infectie die de binnenkant van de neuswand wegvreet. Als gevolg daarvan zien we, naast de gebruikelijke symptomen van neusuitvloeiing en niezen, ook vaak bloedingen uit de neus.
- Een chronische ontsteking van één of beide neusgaten. Met name een zogenaamde lymfoplasmatische celontsteking wordt aangetroffen bij honden met chronische niesziekte. De oorzaak van dit soort ontstekingen is vaak moeilijk te achterhalen. In ieder geval is er een chronische immuunrespons in de neus die resulteert in snuiven en niezen. Vaak vinden we bij deze dieren ook virussen zoals herpes en calicivirus. Deze virussen spelen waarschijnlijk een rol bij dit soort ontstekingen bij veel van deze honden.
Wat doen we als onze katten niezen en ziek worden?
.Een kruiper of grasspriet is onder narcose via endoscopie meestal goed te verwijderen..Een kruiper of grasspriet is onder narcose via endoscopie meestal goed te verwijderen.
Chronische Niesziekte bij katten
We moeten eerst een diagnose stellen voordat we het probleem kunnen behandelen. Om een definitieve diagnose te stellen, voeren we meestal deze tests uit:
- Een CT-scan van de neusholte, de voorhoofdsholte en eventueel de borstholte (indien geïndiceerd).
- Een visueel onderzoek van de neus, keel, en eventueel de tracheale buis.
- Een bacteriële en soms schimmelcultuur van de neusholte
- Na het nemen van biopsiestalen, kunnen we weefselonderzoek doen.
- Een MRI of CT scan kan nodig zijn om een goed beeld te krijgen van de binnenkant van de neus bij een katachtige patiënt.
- Chronische niesziekte. Dit is niet te genezen, maar met de juiste behandeling kan het aanzienlijk verbeteren en heel leefbaar zijn. Antibiotica bieden vaak hulp en verbetering. Ze werken echter slechts tijdelijk. L-Lysine werd vroeger gebruikt omdat men dacht dat l-Lysine ervoor zou zorgen dat het herpesvirus zich niet zou kunnen vermenigvuldigen, door de Arginine concentraties te verlagen. Recente studies tonen echter aan dat l-Lysine de Arginine concentraties niet verlaagt en ook niet effectief is voor de preventie of behandeling van het herpesvirus. Daarom bevelen wij het gebruik ervan niet langer aan.
- Een nasofaryngeale polypectomie. Dit betekent dat we de poliep chirurgisch moeten verwijderen. Het is geen gemakkelijke operatie, maar de prognose is goed als de poliep volledig wordt verwijderd.
- Tumoren van de neusholte. De meest voorkomende tumoren in de neus, Adenocarcinoom, hebben een slechte prognose. Radiotherapie kan tijdelijke verbetering geven, maar de meeste katten sterven betrekkelijk snel. Kwaadaardig lymfoom kan veel doeltreffender worden behandeld (zie ook: bij de kat)
- Een schimmelinfectie van de sinussen. Deze infecties kunnen moeilijk te behandelen zijn. Door onder narcose een rhinoscopie uit te voeren, moeten zoveel mogelijk dode weefsels en schimmels uit de sinusholten worden verwijderd. Daarna gebruiken we Foley-katheters om de sinusholten af te sluiten en te vullen met een antischimmeloplossing.
- Lymphoplasmacytic rhinitis. Dit kan reageren op steroïden. Antibiotica kunnen helpen. We beginnen vaak met een steroïdtherapie gedurende 2 weken om bijwerkingen te verminderen of te voorkomen. Als er een exacerbatie is, kunnen we opnieuw beginnen met steroïden.
Risico op niesziekte bij de kat, wanneer kat naar de dierenarts
Het risico op het ontwikkelen van een ernstige vorm van niesziekte bij katten, bekend als "niesziekte" (SD), is zeer klein. Het is echter belangrijk te beseffen dat SD dodelijk kan zijn en een snelle diagnose en behandeling vereist. Wanneer je kat regelmatig niest is er niet direct een probleem. Bij katten is het normaal dat hij af en toe niest. Zorg er altijd voor dat jouw kat op zijn haar vaccinatie krijgt om ernstige, besmettelijke ziektes te voorkomen. Vaccinren bij katten is echt cruciaal, kat op tijd vaccineren is dus belangrijk. Een verminderde weerstand bij oude katten is natuurlijk nooit goed en ga in dit geval altijd naar de dierenarts om bijvoorbeel katten met chronische niesziekte te voorkomen. Dit geld eveneens voor jonge katten met een verminderde weerstand. Er is dus lang niet altijd een reden tot bezorgdheid bij het niezen van katten. Verliest van eetlust, kat eet en drinkt weinig, kat geeft vaak over, dit kunnen tekenen van infectie zijn in dit geval moet u wel langs de dierenarts. De dierenarts kan medicijnen voorschrijven
Wat is niesziekte?
Niesziekte is een acute of chronische ontsteking van de bovenste luchtwegen bij katten. Het kan worden veroorzaakt door verschillende virussen, bacteriën en parasieten. De meest voorkomende oorzaak van niesziekte bij katten is het feline herpesvirus 1 (FHV-1), dat rhinitis, conjunctivitis, uveïtis, keratoconjunctivitis en hoornvlieszweren veroorzaakt ( ).
FHV-1 infectie kan bacteriële infecties zijn. Ook kan het gaan om een chronische verkoudheid. Let op het woord chronisch betekend meer dan 3 maanden, dit betekend dus niet levenslang zoals veel mensen denken. Kans groot op herstel.
Jonge kitten die langere tijd een acute niesziekte hebben of bij een drager van niesziekte zijn hebben wel veel risico. Kitten hebben een mindere algehele weestand, houdt daarom goed symptomen van niesziekte worden in de gaten.
Een normale verkoudheid is ook altijd mogelijk, echter is het altijd goed om de dierenarts te laten controleren of er geen andere virale infecties aanwezig zijn. Of de kitten genoeg algehele weestand heeft en voldoende antistoffen of dat medicijnen misschien toch een steun in de rug moeten bieden.