Vandaag besteld morgen in Huis
Gratis verzending vanaf €75

Kat Miauwt Veel, Redenen En Wat Kunt U Doen

kat miauwt veel
Geschreven door:
krabpaal
27 december 2021

Katten miauwen is de manier van het dier om ons te vertellen wat ze wil of nodig heeft. Katten miauwen om ons te vertellen dat ze het koud hebben of honger hebben, maar als ze eenmaal volwassen zijn, miauwen ze niet meer naar andere katten. Ze miauwen echter nog wel naar mensen en dit blijft zo tot het einde van hun leven, waarschijnlijk omdat mensen doen wat katten willen. Als katten jong zijn, maken ze een miauw-achtig geluid, terwijl ze, als ze volwassen zijn, het miauwgeluid produceren.

Er is geen bepaalde hoeveelheid miauwen die als buitensporig wordt beschouwd. Sommige katten miauwen meer dan andere. Het miauwen van een kat is meestal gewoon een onderdeel van hun communicatieve vaardigheden. Er zijn echter enkele kattenrassen die vaak overdreven miauwen, waaronder de Siamees.

Waarom katten miauwen

Dit zijn de meest voorkomende redenen waarom katten miauwen:

 • Om aandacht te vragen. Katten houden van sociaal contact met mensen, en sommige zullen heel luidruchtig zijn in hun verzoeken om aandacht. De kat wil misschien geaaid worden, mee spelen of gewoon tegen hem praten. Katten die elke dag lange tijd alleen gelaten worden, zullen eerder om aandacht miauwen.
 • Om mensen te begroeten. Van uw kat kan worden verwacht dat zij miauwt ter begroeting wanneer u thuiskomt, wanneer zij u in huis tegenkomt en wanneer u tegen haar spreekt.
 • Vragen om binnen of buiten gelaten te worden. Miauwen is de voornaamste manier van de kat om u te laten weten wat ze wil. Als ze naar buiten wil, zal ze waarschijnlijk leren om bij de deur te miauwen. Evenzo, als ze buiten is en naar binnen wil, zal ze miauwen om u te vragen haar weer binnen te laten. Als u een kat probeert over te laten schakelen van een binnen- naar een buitenkat, kan u een periode van onophoudelijk miauwen naar deuren en ramen te wachten staan. Dit is een moeilijke verandering voor een kat, en het zal zeer waarschijnlijk weken of zelfs maanden duren voordat het miauwen stopt.
 • Om eten vragen. De meeste katten houden van eten, en ze kunnen nogal veeleisend zijn rond etenstijd. Sommige katten leren miauwen als er iemand in de keuken komt, voor het geval er eten in het verschiet ligt. Anderen miauwen om u wakker te maken en hun ontbijt te serveren. Katten leren ook om voedsel te bedelen door te miauwen.
 • Om een partner te vinden. Reproductief intacte katten zullen vaker miauwen. Vrouwtjes miauwen om hun ontvankelijkheid voor mannetjes kenbaar te maken, en mannetjes miauwen om toegang tot vrouwtjes te krijgen.
 • Oudere katten die lijden aan mentale verwarring, of cognitieve disfunctie, kunnen miauwen als ze gedesoriënteerd raken-een veel voorkomend symptoom van deze katachtige versie van de ziekte van Alzheimer. Voor meer informatie, lees ons artikel over Gedragsproblemen bij Oudere Katten.

Breng uw kat naar de dierenarts

Als u een luidruchtige kat heeft, zorg er dan voor dat hij wordt nagekeken om er zeker van te zijn dat niets ernstigs de oorzaak is van zijn overmatig miauwen. U wilt niet eindigen met een katachtige versie van Houdini als het gaat om het vinden van de bron van het miauwen. Een overactieve schildklier en een falende nier zijn twee aandoeningen die ervoor kunnen zorgen dat een kat overmatig miauwt. Zelfs als uw kat miauwt om eten, moet u haar toch door een dierenarts laten nakijken. Naarmate katten ouder worden, ontwikkelen ze gemakkelijker hyperthyreoïdie.

wat kan je doen als de kat veel miauwt

Uw kat helpen minder vocaal te worden

Voordat u uw kat traint om te stoppen met miauwen, is het noodzakelijk om uit te vinden waardoor ze dit doet. Houd een logboek bij en zoek naar patronen in haar miauwen om te bepalen wanneer ze het meest miauwt. Als u eenmaal weet wat haar overmatig miauwen veroorzaakt, kunt u proberen haar te helpen haar gemiauw onder controle te krijgen.

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je kat minder te laten miauwen. Ten eerste is het belangrijk om te weten waarom je kat miauwt. Miauwen is de manier waarop katten communiceren en katten miauwen om allerlei redenen, zoals om aandacht te vragen, om te spelen, om te laten weten dat ze honger hebben, of om te laten weten dat ze bang of gestrest zijn.

Om je kat minder te laten miauwen, kun je proberen de reden te achterhalen waarom je kat miauwt en daarop inspelen. Als je kat bijvoorbeeld miauwt omdat hij honger heeft, kun je ervoor zorgen dat hij altijd genoeg te eten heeft en op regelmatige tijden wordt gevoerd. Als je kat miauwt omdat hij aandacht wil, kun je ervoor zorgen dat je hem voldoende aandacht geeft door met hem te spelen en te knuffelen. Als je kat miauwt omdat hij bang of gestrest is, kun je hem helpen door hem een veilige en comfortabele omgeving te bieden en door hem te laten wennen aan veranderingen of situaties die hem bang maken.

Daarnaast kun je ook proberen om je kat te trainen om niet te miauwen. Dit kun je doen door hem te belonen wanneer hij niet miauwt, bijvoorbeeld door hem een lekker hapje te geven of door hem te knuffelen. Op deze manier leert hij dat het voordeliger is om niet te miauwen. Het is wel belangrijk om hierbij te blijven volhouden en consequent te zijn, zodat je kat de gewenste gedragsverandering echt aanneemt.

Tot slot kun je ook overwegen om een anti-miauwband te gebruiken. Dit is een band die je om de nek van je kat doet en die een onaangenaam geluid maakt wanneer hij miauwt. Dit kan ervoor zorgen dat je kat minder snel miauwt, omdat hij het onaangename geluid wil vermijden. Let wel op dat dit soort bands niet voor iedere kat geschikt is en dat het belangrijk is om ze op de juiste manier te gebruiken. Overleg daarom altijd met een dierenarts voordat je besluit om een anti-miauwband te gebruiken.

 • Als uw kat miauwt om hallo te zeggen, is het onwaarschijnlijk dat u veel kunt doen om dingen te veranderen - u hebt een bijzonder luidruchtige kat die u vertelt hoe blij ze is om u te zien!
 • Als uw kat miauwt om aandacht, leer haar dan dat u alleen aandacht aan haar geeft als ze stil is. Weersta de neiging om tegen haar te schreeuwen of haar enige vorm van aandacht te geven, zelfs boze aandacht. Wees in plaats daarvan geduldig en wacht op een kort moment van stilte. Geef haar onmiddellijk de aandacht waar ze naar hunkert. Als ze weer begint te miauwen, loop dan weg, en kom pas weer bij haar als ze stil is. Als je consequent bent, zal ze het vanzelf begrijpen.
 • Als u denkt dat uw kat huilt uit eenzaamheid omdat u te veel tijd buitenshuis doorbrengt, kunt u overwegen om een dierenoppas in de loop van de dag te laten komen om haar te bezoeken en met haar te spelen.
 • Als uw kat naar u miauwt om eten, stop dan met haar eten te geven als ze huilt! Voer haar op voorgeschreven tijden, zodat ze leert dat het zinloos is om op andere tijden om eten te vragen. Als dat niet werkt, koop dan een automatische voederautomaat die u kunt plannen om op bepaalde tijden te openen. Dan is de kans tenminste groter dat ze naar het voerbakje miauwt dan naar u! Dit is vooral handig als uw kat u 's morgens wakker maakt om gevoerd te worden - ze zal dan niet langer u lastig vallen, maar naar het voederbakje zitten kijken, wachtend tot het opengaat.
 • Als u uw kat onlangs op dieet hebt gezet, overleg dan met uw dierenarts over vezelrijke dieetvoeding of supplementen die uw kat kunnen helpen zich tevreden te voelen met haar verminderde inname.
 • Als uw kat niet snel aankomt, kunt u overwegen om haar altijd droogvoer te geven, zodat ze nooit honger hoeft te lijden. Als u een vezelrijk dieetvoer geeft, kan uw kat zich vol voelen zonder te veel calorieën binnen te krijgen. Neem contact op met uw dierenarts voordat u dit probeert.
 • Als uw kat miauwt om u zover te krijgen dat u haar naar binnen of buiten laat, kunt u overwegen een kattenluikje te installeren zodat u niet als haar butler hoeft op te treden. De ASPCA raadt aan katten uitsluitend binnenshuis te houden om ze te beschermen tegen gevaar en ziektes. Als u een kat heeft die gewend is naar buiten te gaan en u wilt haar binnen houden, zal ze waarschijnlijk een periode doormaken waarin ze naar deuren en ramen miauwt. Er is geen gemakkelijke manier om hier doorheen te komen, maar zolang ze nooit meer buiten komt, zal ze zich uiteindelijk aanpassen aan haar leven binnenshuis en stoppen met zoveel te miauwen. Een andere optie is het bouwen van een kattenverblijf, zodat ze tijd buiten kan doorbrengen, maar wel veilig blijft.
 • Als uw poes niet gesteriliseerd is en regelmatig overmatig miauwt, kan ze op die momenten krols zijn. Krolse poezen worden steeds aanhankelijker, wrijven meer tegen u aan, spinnen, rollen over de vloer - en miauwen veel. Dit duurt vier tot tien dagen. Een ongesteriliseerde poes die niet gedekt wordt door (geen seks heeft met) een kater, blijft om de 18 tot 24 dagen krols gedurende het broedseizoen (ruwweg van februari tot september op het noordelijk halfrond). Binnenkatten kunnen het hele jaar door krols worden. De beste manier om overmatig miauwen als gevolg van de krolsheidscyclus te verminderen, is uw kat te laten steriliseren.
 • Als uw kater niet gesteriliseerd is en hij regelmatig overmatig miauwt, kan het zijn dat hij een krolse poes hoort of ruikt. Hij zal waarschijnlijk gedurende de hele krolsheid van de poes onophoudelijk ijsberen en miauwen. Tenzij u volledig kunt voorkomen dat hij krolse poezen kan waarnemen, is de beste manier om overmatig miauwen bij een intacte kater te verminderen, hem te laten castreren.
 • Als uw kat ouder is en net begonnen is met overdreven miauwen, laat haar dan onderzoeken door uw dierenarts op medische aandoeningen, zintuiglijke gebreken en cognitieve disfunctie. Medicatie kan haar ongemak verlichten.

Wat NIET te doen waarom uw kat veel miauwt

 • Negeer uw kat niet als ze miauwt. De enige uitzondering is als u zeker weet dat ze miauwt om u iets te laten doen wat ze wil. In alle andere gevallen is het het veiligst om aan te nemen dat er iets mis is - misschien heeft ze geen toegang tot haar kattenbak, of is haar waterbakje leeg, of zit ze opgesloten in een kast. Zorg er altijd voor dat aan haar behoeften wordt voldaan voordat je aanneemt dat ze gewoon veeleisend is door naar je te miauwen.
 • Geef uw kat geen uitbrander of klap omdat ze te veel miauwt. Hoewel deze straffen haar in eerste instantie kunnen wegjagen, zullen ze waarschijnlijk geen blijvend effect hebben op haar miauw gedrag. Het kan er echter wel voor zorgen dat ze bang voor u wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

lockusercartmagnifiercrossmenuchevron-down