Vandaag besteld morgen in Huis
Gratis verzending vanaf €75

Kat Miauwt Veel

Kat Miauwt Veel
Geschreven door:
krabpaal
3 november 2022

Kat miauwt veel

Katten kunnen miauwen omdat ze eenzaam zijn. Ze voelen zich buitengesloten en willen contact met mensen. Dus beginnen ze te miauwen om aandacht te krijgen. En als je ze negeert, blijven ze miauwen tot je ze je aandacht geeft.

Eindeloos miauwen, waarom?

Uw kat kan miauwen omdat hij/zij ziek is, aandacht nodig heeft, iets wil, of gewoon wil spelen.

Miauw: Een mogelijke medische aandoening

Veel katten kunnen verschillende redenen hebben, waaronder een medische, vooral wanneer een kat plotseling veel begint te miauwen. Wanneer uw huisdier overmatig veel miauwt is het verstandig om naar uw dierenarts te gaan. Het kan zijn dat uw kat ergens last van heeft en u dat wil laten weten. Als een medische oorzaak is uitgesloten, is miauwen vaak aangeleerd gedrag.

Miauwen aangeleerd gedrag?

Aangeleerd gedrag betekent dat uw kat heeft geleerd dat als hij miauwt, hij iets lekkers krijgt. Dus probeert hij zoveel mogelijk van zich te laten horen. In dit artikel vertellen we je hoe je hem kunt helpen. De kans is groot dat u op dit moment niet veel aandacht aan uw kat besteedt. Misschien denkt u wel aan iets heel anders. Maar als u even de tijd neemt om uw kat op te merken, zult u zien dat hij precies doet wat hij wil - proberen uw aandacht te krijgen. En als u reageert, positief of negatief, wordt hij beloond. Dus waarom probeert u uw kat niet te belonen? Besteed even aandacht aan hem en geef hem dan iets lekkers. Dat is alles wat nodig is! Er is geen remedie voor dit probleem; gewoon negeren. Als de kat stopt met lawaai maken, geef hem dan wat aandacht.

Miauwen uit verveling

Katten kunnen miauwen omdat ze zich vervelen. Ook al slapen katten het grootste deel van de tijd, ze hebben ook een vorm van activiteit en aandacht nodig. Als hun gedrag verandert en ze beginnen te miauwen, kan dat betekenen dat ze iets willen.

Wanneer u luid miauwt, kan het helpen om meer aandacht aan uw kat te besteden door hem bijvoorbeeld meer liefde en genegenheid te geven. Het is belangrijk dat dit alleen gebeurt als uw kat rustig is. Begin dus nooit met uw kat te spelen als hij luid aan het miauwen is. Wanneer de kat aan het miauwen is, negeer hem dan volledig en wanneer zijn stem rustiger wordt, speel dan met hem. Op deze manier leert uw kat dat miauwen geen beloning is, maar stilte wel.

Behalve dat het leuk is om met uw kat te spelen, zijn er ook veel leuke kattenspelletjes te koop. Zo zijn er leuke spelletjes waarbij de katachtige traktaties kan zoeken. Ook zijn er verschillende leuke bewegingsborden te koop waarin uw kat iets in beweging kan zetten. Op de iPad worden er spelletjes voor katten aangeboden waarbij ze op voedsel kunnen jagen. Veel keuze dus om uw vriend bezig te houden!

's Nachts veel miauwen

Sommige katten miauwen alleen 's nachts. De redenen waarom ze dat doen kunnen sterk variëren. Misschien vindt de kat het niet prettig om alleen te zijn. Of misschien vanwege lawaai dat overdag niet aanwezig is. Om uw kat sneller in slaap te laten vallen, zou u eerst een beetje met hem kunnen spelen. Geef hem te eten als hij goed speelt. Misschien kan hij daarna langer wakker blijven.

Veel miauwen en krolsheid

Als uw kat in deze periode veel en luid miauwt, dan kan dat verschillende oorzaken hebben. U zou zich eens kunnen inlezen over krolsheid.

Onbewust belonen van gedrag

Wat vaak gebeurt in het leven is dat mensen hun katten eten geven op het moment dat ze beginnen te miauwen. In eerste instantie denk je als eigenaar misschien dat je kat honger heeft of misschien geef je je huisdier wat te eten zodat dat irritante miauwen eindelijk stopt. Helaas versterk je het gedrag hiermee alleen maar en zal het miauwen alleen maar erger worden. Je huisdier wordt beloond voor zijn/haar gedrag en zal nu sneller gaan miauwen om wat lekkers te krijgen. Wat u kunt doen is de maaltijden afmeten. Hoeveel mag uw huisdier per dag? Verdeel dat in aantal porties over de dag, en probeer je aan deze verdelingen te houden. Op die manier heeft uw huisdier om de paar uur iets te eten en voorkomt u dat u uw huisdier per ongeluk te veel te eten geeft.

Wat is de beste manier om het miauwen te stoppen?

Om te beginnen moet u medische oorzaken voor het miauwen van de kat uitsluiten. Als die er niet zijn, dan kunt u het volgende proberen. Zorg ervoor dat uw katten gedurende de dag voldoende beweging en speeltijd krijgen. U kunt ze veel leuke speeltjes geven en er af en toe zelf mee spelen, zodat ze zich niet vervelen. Negeer overmatig miauwen, zodat uw kat leert dat hij daar niets mee bereikt. Is zijn kat een tijdje stil? Beloon uw kat door haar aandacht te geven en als ze rustig blijft goed te belonen met wat lekkers indien nodig. Stil zijn levert uw katachtige vriend veel meer op dan dat constante miauwen 🙂

Je hebt er misschien een nodig als je een van deze symptomen ervaart:

Als de reden voor het miauwen niet medisch is en het negeren van het miauwen of het belonen van het goede gedrag niet heeft gewerkt, kan het verstandig zijn contact op te nemen met een gedragsspecialist. Een gedragswetenschapper zou naar de omstandigheden van uw kat kijken en u zo persoonlijk advies kunnen geven over hoe u uw probleem kunt oplossen. Het is belangrijk te beseffen dat bepaalde kattenrassen gewoon van zichzelf erg luidruchtig zijn.

Angst voor geluiden

Duikt uw kat in de sofa als er een hard geluid is? Of verstopt ze zich achter het gordijn als er een knal klinkt? Dan kan het zijn dat uw kat bang is voor harde geluiden. Dat kan heel vervelend zijn voor de kat, omdat ze niet weet wat er gebeurt. Maar als je erover nadenkt, kan het ook best grappig zijn. Dus laten we eens kijken hoe we onze kat aan het lachen kunnen maken!

Een kat erbij

Heeft u al twee katten en wilt u er nog een bij? Denk dan eerst goed na. Hoewel een nieuwe vriend voor uw kat erg leuk kan zijn, kunnen niet alle huisdieren het meteen met elkaar vinden. Ze moeten aan elkaar wennen.

Spelen met je kat

Zowel binnenkatten als buitenkatten kunnen zich vervelen. Verveling kan stress veroorzaken, dus het is belangrijk om dit tegen te gaan! Gestresste katten kunnen bezig gehouden worden door met ze te spelen. Spelen maakt ze blij, en ze zullen zich niet meer gestrest voelen.

Katten rouwen net als wij mensen.

Je hebt altijd meerdere katten gehad, maar plotseling stierf er een. Natuurlijk was u er kapot van. Echter, je merkte iets vreemds aan je andere kat. Hij gedroeg zich ook vreemd. Kan het zijn dat ze beiden wisten wat er zou gebeuren?

Onzindelijkheid bij katten

Bevindt u zich vaak in situaties waarin u moet plassen, maar geen zin hebt om dat te doen? In deze gevallen moet u proberen uw levensstijl te veranderen. U kunt beginnen met het veranderen van uw dieet. Probeer voedingsmiddelen te eten die minder calorieën bevatten. Drink ook veel water. Deze twee dingen zullen u helpen te voorkomen dat u te vaak naar het toilet moet.

Een krolse kat

Katten worden warm als ze seksueel opgewonden zijn. Ze kunnen aan hun lichaamstaal zien of iemand anders opgewonden is. En hoe je krolsheid bij katten kunt herkennen, lees je in dit artikel. Meer weten over kattengedrag?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

lockusercartmagnifiercrossmenuchevron-down