Kat met down is dat mogelijk? Dierenartsen en google ziet deze vraag vaker langs komen dan u in eerste instantie te verwachten. Vaak denken mensen dat hun kat down heeft wanneer de kat er niet normaal uit ziet of zich abnormaal gedraagd. Via deze weg denken mensen misschien kunnen katten ook wel down hebben.
Katten met gekke gezichten, abnormale gelaatstrekken en afwijkend gedrag zijn populair op sociale media. Sommige huisdiereigenaren beweren een 'kat met Downs' te hebben. Ze maken een Instagram- of Facebook-account aan voor hun kant, waardoor steeds meer mensen ervan overtuigd raken dat katten mogelijk het syndroom van Down hebben.
Hoewel het internet gonst van de berichten over katten met het syndroom van Down, is dit niet echt een aandoening die bij katten voorkomt. Een kat met downsyndroom is eenvoudigweg niet mogelijk. Wel kan het zijn dat het komt van nierproblemen bij katten, of een disfunctie in het neurologische systeem.
Om te beginnen is het syndroom van Down een aangeboren aandoening die optreedt wanneer het genetisch materiaal van een baby verkeerd wordt gekopieerd, waardoor een extra chromosoom 21 (of een gedeeltelijk chromosoom 21) ontstaat.
Chromosomen ordenen het DNA in de cellen, zodat de cellen het genetisch materiaal kunnen doorgeven aan toekomstige generaties. Wanneer chromosomen extra kopieën worden van het 21e chromosoom (of een deel van het 21e chromosoom), is het resultaat het syndroom van Down.
Mensen met het syndroom van Down hebben kenmerken gemeen zoals een korte levensduur, een laag IQ en gelaatstrekken die lijken op die van mensen met de ziekte van Alzheimer.
Mensen met het syndroom van Down zien er allemaal heel anders uit.
Mensen hebben 23 chromosomen. Soms heeft de mens een tweede chromosoom 21.
In 1975 werd in de American Journal of Veterinary Research een onderzoek gepubliceerd waarin een zeldzame chromosoomafwijking in katers werd ontdekt. De katers hadden een chromosoom extra waardoor een afwijking ontstond die leek op het Klinefelter-syndroom bij de mens. Deze katten zijn vooral opmerkelijk omdat dit extra chromosoom genetisch materiaal bevat dat van invloed is op de tekening van de vacht. Door deze aandoening heeft de vacht van deze katers drie kleuren ('calico' of 'schildpad'), een kleurenpatroon dat normaal gesproken alleen bij poezen voorkomt.
Op de sociale mediasite Instagram staan foto's en video's van katten met "extra" chromosomen, maar het is onduidelijk of deze beweringen waar zijn.
Ondanks de controversiële en wetenschappelijk betwiste bewering dat het om een kat met het Down Syndroom gaat, wordt de term "Down Syndroom Kat" veel gebruikt. Hoewel deze term voor sommigen misschien onschuldig en neutraal lijkt, kan hij als respectloos worden opgevat tegenover mensen met het Down Syndroom. Feit is dat deze term verwijst naar het Down Syndroom, dat een ontwikkelingsstoornis is bij mensen, maar niet bij katten.
Sommige lichamelijke kenmerken en gedragingen kunnen echter ten onrechte worden gezien als een teken van downsyndroom. Bijvoorbeeld, "kat met het syndroom van Down" personen kunnen sommige fysieke kenmerken vertonen, zoals:
Een "kat met het syndroom van down" is geen "kat met het syndroom van down", en het is misschien niet echt aangeboren.
Bepaalde kattenrassen lijken kenmerken te vertonen van "katten met het syndroom van Down". Sommige van deze kenmerken zijn een uiterlijke vriendelijke houding ten opzichte van mensen en een nieuwsgierige aanleg die een speelse of ondeugende persoonlijkheid omvat. Deze kenmerken kunnen echter worden beïnvloed door neurologische of genetische afwijkingen. Neurologische afwijkingen kunnen leiden tot problemen met bewegen, zien, horen en coördinatie. Genetische problemen kunnen ook een rol spelen. Zo blijken bepaalde kattensoorten een combinatie van eigenschappen te hebben die lijkt op het syndroom van Down bij de mens. Deze
Katten van moeders die blootgesteld werden aan giftige chemicaliën kunnen verschillende aangeboren misvormingen van het gezicht en het zenuwstelsel hebben. Trauma aan de kop en de snuit, vooral wanneer de kat jong was, kan leiden tot blijvende schade aan de snuit.
Als uw kat zich vreemd gedraagt, kan het zijn dat hij de kenmerken van het syndroom van Down vertoont. Katten zijn niet in staat om dit syndroom te ontwikkelen, dus uw kat kan ook een ander kenmerk vertonen.
De zorg voor een kat met speciale behoeften vereist extra aandacht en zorg. Zijn baasjes moeten hem bijvoorbeeld weghouden van zwembaden, trappen en andere gevaren die kwetsbare dieren kunnen tegenkomen. Zij kunnen ook hulp nodig hebben bij het voeren, verzorgen, baden, enz. Deze extra inspanningen kunnen nodig zijn als hij blind of doof is, of als hij andere visuele of auditieve handicaps heeft.
Uw dierenarts kan u helpen uit te zoeken wat de behoeften van uw huisdier zijn, en welke mogelijkheden er zijn voor de gezondheidszorg van uw kat. Dit omvat hulp bij gezondheidsproblemen en ziekten.