Vandaag besteld morgen in Huis
Gratis verzending vanaf €75

Kat Krols

Kat Krols
Geschreven door:
krabpaal
19 november 2022

Krolse kat - Betekenis, geluiden, en kalmeren

Bent u de trotse bezitter van een poes? Dan moet u weten dat uw huisdier geslachtsrijp kan worden tussen de 6 en 12 maanden oud. Dat is juist, ze kan nu elke dag klaar zijn om te paren. En als je er niet op voorbereid bent dat ze tekenen van interesse begint te vertonen, dan kun je te maken krijgen met een ongewenste zwangerschap.

De voortplanting

Een poes wordt ongeveer om de 2-3 maanden oestrus (krolsheid). Haar hormoonspiegels worden hoofdzakelijk bepaald door de hoeveelheid zonlicht die ze ontvangt. Tijdens de koudere seizoenen betekent minder dagen licht minder perioden van krolsheid. Er zijn echter uitzonderingen. Als een poes bijvoorbeeld tijdens het koudste deel van het jaar binnenshuis wordt gehouden, kan haar cyclus pas in de lente plaatsvinden. Bovendien, als een poes tijdens de zomer buiten leeft, kan ze een langere cyclus doormaken door de verhoogde blootstelling aan zonlicht.

Symptomen

Een poes in oestrus kan rusteloos worden, naar buiten willen of extra aandacht vragen. Ze wrijft tegen meubilair en kan stampen als ze geaaid wordt. Ze zal luid roepen naar haar partner, wat in feite een schreeuw is. Hoe luid, hangt af van het ras. Dit kan verontrustend zijn voor u en uw buren. Want ook 's nachts sluipt de kat graag rond. De kat zal ook urine sproeien als ze in het seizoen is. Dit is haar manier om katers aan te trekken. Heeft u meerdere katten in huis? Dan kan één loopse kat ervoor zorgen dat de anderen agressief worden. Een loopse kat eet vaak minder, hoewel deze periode van haar energie nodig heeft.

Voorkomen

Je kunt een krolse kat moeilijk voorkomen. Maar geef hem wat extra aandacht en tijd. En denk na over fokken met je kat. Wil je dat niet, dan is sterilisatie een definitieve oplossing. Er worden immers zoveel ongewenste kittens geboren. De dierenarts zal deze operatie uitvoeren, en dit kan gratis als u voldoende verzekerd bent. De drang tot voortplanting verdwijnt.

Een kittenpil is een anticonceptiemiddel dat niet aan kittens mag worden gegeven voordat zij geslachtsrijp zijn.

Bespreek de update met uw dierenarts. U moet hem/haar eens in de 14 dagen een injectie geven. Sommige katten hebben vaker injecties nodig dan andere.

Toch een nestje

Een zwangere vrouw mag geen voedsel eten dat cafeïne bevat. Cafeïne stimuleert de samentrekkingen van de baarmoeder en kan een vroegtijdige bevalling veroorzaken. Bovendien bevat koffie grote hoeveelheden kalium, wat kan leiden tot hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap. Koffie verhoogt ook het risico op een miskraam.

Kwekers

Fokkers van rashonden zullen hun loopse hond natuurlijk opvolgen. Juist dan hebben ze een dekking en de mogelijkheid om te fokken. Rashonden hebben een zuivere bloedlijn, stamboom. Fokkers laten hun vrouwelijke honden ook herstellen na de bevalling, zodat ze opnieuw kunnen fokken. Een fokker volgt de pups op met de nodige aandacht: vaccinatie, ontwormen,...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

lockusercartmagnifiercrossmenuchevron-down