Vandaag besteld morgen in Huis
Gratis verzending vanaf €75

Kat hoest

kat hoest
Geschreven door:
krabpaal
1 februari 2022

Kunnen katten hoesten?

Ja, katten kunnen hoesten. Hoesten bij katten kan een teken zijn van verschillende onderliggende gezondheidsproblemen, zoals verkoudheid, hartproblemen, astma of zelfs kanker. Als uw kat hoest, raadpleeg dan uw dierenarts om de oorzaak te achterhalen en een passende behandeling te krijgen. Hoesten kan ook een teken zijn van een blokkering in de luchtwegen van de kat, wat een levensbedreigende situatie kan zijn. Als uw kat moeite heeft met ademhalen of als de hoest niet binnen enkele dagen verdwijnt, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts voor medische zorg.

Oorzaken hoesten kat

Een hoestende kat kan erg vervelend zijn voor uw kat, de mogelijke oorzaken lopen hierbij uit een. Katten hoesten wanneer ze een irritatie aan hun luchtwegen hebben. Deze irritatie kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld:

 1. Verkoudheid
 2. Hartproblemen
 3. Astma
 4. Kanker
 5. Blokkering in de luchtwegen

Als uw kat veel hoest, raadpleeg dan uw dierenarts om de oorzaak te achterhalen en een passende behandeling te krijgen. De dierenarts zal uw kat grondig onderzoeken en eventueel aanvullende tests uitvoeren om de oorzaak van de hoest te identificeren. Op basis van de resultaten van het onderzoek kan de dierenarts een behandeling voorschrijven om de hoest te verminderen en eventuele onderliggende gezondheidsproblemen aan te pakken.

Hoesten door longontsteking of longworm

In het geval van longontsteking hoesten katten vaker en zijn ze over het algemeen ziek. Ze kunnen symptomen vertonen zoals:

 • lusteloosheid
 • koorts (lees ook: koorts hond)
 • niet willen eten

Longwormen worden vaak gemist door röntgenfoto's, maar worden vaak gevonden met een ontlastingonderzoek. Longwormen zijn niet altijd te zien op een röntgenfoto, maar kunnen wel worden opgespoord met een ontlastingonderzoek.

Benauwd door longtumor

In de longen van de kat groeien tumoren die op de luchtwegen drukken en deze vernauwen, met hoesten tot gevolg. Deze tumoren kunnen het gevolg zijn van een andere tumor elders in het lichaam.

Irritatie door vreemd voorwerp

Als uw kat hoest, kan dat ook veroorzaakt worden door een stukje gras dat vastzit in de keel. Als dit het geval is, neem dan contact op met uw dierenarts. Als de dierenarts het nodig acht, kan hij met een endoscoop de slokdarm onderzoeken.

Kat hoest door astma of bronchitis

Astma bij katten en (chronische) bronchitis lijken op elkaar in die zin dat ze allebei ontsteking van de luchtwegen veroorzaken. Astma wordt uitgelokt door allergenen, en chronische bronchitis wordt veroorzaakt door irriterende stoffen. Ernstige astma kan vervekende zijjn en leiden to vaker hoest bij de kat.

Behandeling astma en bronchitis

Verschillende soorten behandelingen zijn afhankelijk van de ernst van de symptomen. Als de kat ernstig van streek raakt, moet hij in het ziekenhuis worden opgenomen en met extra zuurstof worden behandeld.

Thuis kunnen medicijnen worden gebruikt als u niet bij een apotheek kunt komen. Puffen, die u inhaleert, zijn de beste keuze. U kunt ook pillen nemen, die u doorslikt.

De meeste katten hebben, als ze de medicatie geleidelijk innemen, geen problemen met het accepteren van de inhalator. Op deze manier gaat de medicatie direct naar het gebied waar het nodig is, waardoor de kans op bijwerkingen afneemt.

Diagnose van een hoestende kat

Aanvullende tests zijn bijna altijd nodig om een diagnose te stellen. Röntgenfoto's, scopie van de luchtwegen, en/of ontlastingsonderzoek zijn bijna altijd nodig. Soms kan het ook gewoon een droge hoest zijn, of een milde voorste luchtwegen infectie. In dit geval zal u kat zich in korte tijd herstellen.

Voorkomen van hoestklachten bij uw kat

Hoewel hoesten een teken van verschillende dingen kan zijn, kunt u de kans op hoesten verkleinen door uw kat in goede conditie te houden.

Dit betekent dat het belangrijk is om...

 • overgewicht bij uw kat te voorkomen
 • de kat in goede conditie te houden
 • irriterende stoffen, zoals sigarettenrook, geurende bloemen of parfum, zoveel mogelijk in huis te vermijden
 • uw kat regelmatig te ontwormen of te laten onderzoeken op wormen, om zo eventuele longworminfectie op tijd te behandelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

lockusercartmagnifiercrossmenuchevron-down