Vandaag besteld morgen in Huis
Gratis verzending vanaf €75

Kat Drinkt Veel Water

kat drinkt veel water
Geschreven door:
krabpaal
12 januari 2022

Hoewel uw kat misschien graag meer water drinkt als het warmer wordt, kan veel drinken ook betekenen dat uw kat een probleem heeft. Lees verder om te leren hoe u mogelijke problemen kunt herkennen.

Hoeveel moeten katten drinken?

Elke kat is anders, en elke kat drinkt anders. Het zal u misschien verbazen hoeveel water uw kat drinkt! Uw dierenarts kan u vertellen hoeveel u uw kat moet voeren op basis van hun dieet, levensstijl en gezondheid.

Als het voer van uw kat nat is, neemt hij water op samen met zijn voer. U hoeft uw kat dus niet zo vaak water te geven. Als uw kat droogvoer krijgt, kan hij het voer gebruiken om zijn dorst te lessen. Sterker nog, hoe meer droogvoer uw kat eet, hoe minder hij zal hoeven te drinken.

Een heleboel andere factoren kunnen van invloed zijn op hoeveel uw kat drinkt, zoals honger, warmte, of als hij lichamelijk erg actief is geweest. Zorg ervoor dat u deze dingen in gedachten houdt wanneer u bepaalt hoeveel uw kat drinkt.

U kunt de onderstaande gids lezen en te weten komen hoeveel uw kat per dag moet drinken, afhankelijk van hun gewicht.

Kitten (tot 3 maanden) - 1.4kg

hoeveel drinkt een kat 1

Kitten (6 maanden) - 2,7kg

hoeveel drinkt een kat 2

Middelgrote kat - 4kg

hoeveel drinkt een kat 3

Grote kat - 6kg

hoeveel drinkt een kat 4

Tekenen van toenemend drinken

Hoewel het moeilijk kan zijn om de waterinname van je kat bij te houden, zijn we er vrij zeker van dat er apps zijn die precies dat doen. Het is bijna onmogelijk om de waterinname van je kat bij te houden, maar er zijn apps die precies dat kunnen doen.

Als katten veel drinken, kunt u merken dat ze meer moeten plassen, braken en poepen.

 • Hun waterbak moet vaker bijgevuld worden.
 • Ik maak meer uitstapjes naar de waterbak dan gewoonlijk.
 • Drinken uit ongebruikelijke plaatsen, zoals kranen of vijvers, als ze dat nog niet eerder hebben gedaan. Veel katten doen dit toch al, dus als het voor uw kat normaal gedrag is, hoeft u zich geen zorgen te maken!

Is mijn kat onwel?

De meeste katten zijn uitstekend in het verbergen van hun ziekte; daarom kan toegenomen dorst het eerste zijn wat u opvalt als u denkt dat uw kat veel meer drinkt dan normaal. Andere veel voorkomende tekenen van ziekte zijn:

 • Veranderingen in eetlust - meer of minder eten dan gewoonlijk.
 • Veranderingen in gedrag - bijvoorbeeld agressief zijn terwijl ze normaal kalm zijn.
 • Veranderingen in het slaappatroon - vooral als ze veel slapen, of op ongebruikelijke plaatsen slapen.
 • Ziekte of diarree.

Als je een van deze symptomen opmerkt, ga dan naar de dierenarts.

Wat veroorzaakt de overmatige dorst van een kat?

Als uw kat veel water drinkt en andere tekenen van ziekte vertoont, moet u hem door een dierenarts laten nakijken en diagnosticeren. Katten met overmatige dorst kunnen symptomen zijn van:

 • Diabetes mellitus
 • Hyperthyreoïdie
 • Nierziekte
 • Dierziekte van de urinewegen

Wat moet ik doen als mijn kat veel drinkt?

Katten kunnen verslaafd raken aan alcohol, maar het kan zijn dat ze niet genoeg drinken om echt ziek te worden. Katten moeten door een dierenarts worden gecontroleerd als hun drankgebruik toeneemt of verandert.

Als u de redenen van het overmatig drinken van uw kat kent, is dat voldoende om overmatig drinken in de toekomst te voorkomen. Uw kat moet gezond en gelukkig zijn en hij of zij moet voldoende vers water krijgen wanneer hij of zij dat wil. Maak een notitie van dit gedrag en vertel het uw dierenarts bij uw volgende afspraak.

Als u vermoedt dat uw kat ziek is, bel dan onmiddellijk uw dierenarts. Vergeet niet te vertellen dat uw kat veel heeft gedronken en vermeld ook alle andere ongewone symptomen. Uw dierenarts kan dan bepalen of uw kat naar het ziekenhuis moet worden gebracht.

Andere tips

Om ervoor te zorgen dat uw kat geen vies water drinkt, moet u ervoor zorgen dat het water dat u uw kat geeft, brandschoon is. Katten houden van vers water en vermijden water dat onaangenaam ruikt.

Droogvoer kan bij katten een verhoogde dorst veroorzaken, dus houd ze in de gaten als ze overschakelen op droogvoer. Bij droogvoer moeten katten echter wel meer water drinken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

lockusercartmagnifiercrossmenuchevron-down