Vandaag besteld morgen in Huis
Gratis verzending vanaf €75

Kat Drinkt Veel Water

kat drinkt veel water - wat te doen (1)
Geschreven door:
krabpaal
15 september 2022

Als de temperatuur stijgt, hebben katten de neiging hun waterverbruik te verhogen. Als uw kat echter veel drinkt, kan dit een teken zijn van een probleem. Lees verder voor meer informatie over het waterverbruik van uw kat, en hoe u mogelijke problemen kunt herkennen.

Hoeveel water moeten katten drinken?

Elk individueel huisdier is uniek, dus elk huisdier zal anders behandeld moeten worden. Een dierenarts kan schatten hoeveel vloeistof uw huisdier nodig heeft op basis van zijn voeding, activiteitenniveau en algemene gezondheid. Bedenk dat de meeste katten hun vocht halen uit hun maaltijden. Dus als je ze natte brokjes geeft, zullen ze waarschijnlijk behoorlijk wat vocht drinken. Aan de andere kant, als je ze droge brokjes geeft, zullen ze waarschijnlijk dorstig worden en veel vocht drinken. Katten voelen aan hoeveel vocht ze binnenkrijgen via hun maaltijden, dus ze passen zich daar op natuurlijke wijze op aan.

Er zijn nog tal van andere factoren die van invloed zijn op de hoeveelheid water die uw kat drinkt. Ze kunnen bijvoorbeeld dorstig zijn als het warm is, of nadat ze veel hebben rondgelopen. Let dus ook op deze dingen. Hieronder staat een ruwe schatting van hoeveel water uw kat per dag nodig heeft, afhankelijk van zijn grootte.

Tekenen van toenemend drinken bij katten

Het bijhouden van de dagelijkse vochtinname van uw kat kan een uitdaging zijn. We weten immers niet altijd welke katten op een bepaald moment vocht opnemen. Als u meerdere katten heeft, is het bijna onmogelijk om te zien wie wanneer drinkt. Als je katje veel meer water drinkt dan normaal, dan kan er iets anders aan de hand zijn. Kijk uit naar deze drie dingen:

  • Elke keer als hij wil drinken, gaat hij terug naar de hondenbak.
  • Ze hebben het eten en drinken van hun hond vaker nodig dan normaal.
  • Als uw kat nog nooit water heeft gedronken uit een ongebruikelijke plaats, zoals een kraan of een vijver, dan hoeft u zich geen zorgen te maken.

Is mijn kat onwel?

Katten verdoezelen ziekte meestal door meer water te drinken dan normaal, dus als u uw kat veel meer ziet drinken dan normaal, let dan op deze bijkomende symptomen:

  • Veranderingen in eetlust - of u meer of minder eet dan gewoonlijk
  • Gedragsveranderingen - bijvoorbeeld agressief worden terwijl ze normaal kalm waren.
  • Als uw kind veranderingen in zijn slaappatroon vertoont, vooral als het veel slaapt of op ongebruikelijke plaatsen, praat er dan met hem over.
  • Sickness or diarrhoea.

Als u tekenen van ziekte bij uw kat opmerkt, breng hem/haar dan onmiddellijk naar de dierenarts.

Wat kan de oorzaak zijn van de overmatige dorst van uw kat?

Als uw kat dorst heeft maar niet ziek lijkt, dan hoeft hij waarschijnlijk niet naar de dierenarts. Als uw kat echter minder eet dan normaal, helemaal niet plast en lusteloos lijkt, dan moet hij naar de dierenarts voor een onderzoek.

Als uw kat veel water drinkt, wat moet u dan doen?

Als uw kat te veel water drinkt, en geen andere ongewone symptomen vertoont, denk dan na over de reden waarom. Kan het zijn dat uw huis extreem warm is? Eten ze alleen droogvoer? Is het zomer? Als u de oorzaak van het overmatige drinken van uw huisdier duidelijk kunt vaststellen, dan is het voldoende om hun algemene gezondheid en gedrag in de gaten te houden. Je huisdier moet gezond en gelukkig zijn, en als hij genoeg water krijgt wanneer hij het nodig heeft, dan moet het goed gaan. Het kan helpen om de reden van het overmatig drinken op te schrijven, zodat u weet of u het bij de volgende afspraak met uw dierenarts moet melden. Als uw huisdier onwel lijkt te zijn, breng het dan onmiddellijk naar de dierenarts. Vertel hem dat hij veel water heeft gedronken, en vermeld eventuele andere ongewone symptomen. De dierenarts kan een diagnose stellen en een geschikte behandeling voorschrijven.

Andere tips

Als uw kat een grote hoeveelheid water drinkt uit een ongebruikelijke bron, controleer dan of er iets mis is met het water dat u hem te drinken geeft. Katten houden niet van vieze waterbakjes, dus het kan zijn dat hij uw bakje mijdt omdat het niet schoon genoeg is voor hem. Katten die overschakelen van nat- op droogvoer kunnen dorstig worden. Als uw huisdier echter droogvoer eet, zal het waarschijnlijk meer water nodig hebben dan normaal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

lockusercartmagnifiercrossmenuchevron-down