Vandaag besteld morgen in Huis
Gratis verzending vanaf €75

Kat Diarree

Geschreven door:
krabpaal
13 januari 2023

Diarree bij katten

Katten produceren gewoonlijk één tot twee keer per dag uitwerpselen.

Er is sprake van diarree als er waterige ontlasting is. Ook als een kitten vaak moet poepen, of als er bloederige of slijmerige ontlasting bij zit, noemt de dierenarts dit diarree.

Als een kat in staat zou zijn zichzelf door te spoelen...

Acute diarree bij een normaal gezonde kat

Diarree duurt meestal 2-3 weken.

Diarree kan veroorzaakt worden door een aantal dingen, waaronder virussen,

 • Een voerwisseling
 • Ontworming
 • Bedorven voedsel
 • Vies water
 • Virussen (oa corona)
 • Parasieten (wormen, Giardia, Tritrichomonas).

Meestal is de kat te gezond dat hij de diarree vanzelf overwint. Het is gewoon een kwestie van de ziekte oplopen, u hoeft niet naar de dierenarts. Geef uw kat licht verteerbaar voedsel, maak de kattenbak regelmatig schoon en zorg ervoor dat uw kat voldoende water kan drinken.

Als uw kat zieker wordt, of als de symptomen niet binnen een paar dagen verdwijnen, is een bezoek aan de dierenarts aan te bevelen.

Als er meer katten of kittens in huis zijn, is het raadzaam dat u hygiënische maatregelen neemt. Bespreek dit met uw dierenarts.

Een zieke kat heeft extra zorg nodig!

Als uw kat diarree heeft, gebruik dan een anti-diarreemiddel (bv. Loperamide) of "sportdrankjes". Deze medicijnen zullen uw kat niet genezen, maar ze zullen u en haar helpen zich beter te voelen als ze diarree heeft.

OPMERKING: Katten moeten elke dag eten.

Een zieke kat die lijdt aan acute diarree

Als uw kat diarree heeft, een temperatuur van meer dan 39,5°C heeft, niet meer drinkt of eet en/of braakt, is het raadzaam onmiddellijk contact op te nemen met een dierenarts. Vooral als uw kat uitgedroogd lijkt, is onmiddellijke hulp nodig. Uitdrogingsverschijnselen zijn onder andere:

 • Uw kat is lusteloos en wil niet eten
 • De binnenkant van de mond is kleverig
 • Huidplooien verdwijnen geleidelijk of helemaal niet.
 • De kat kan het koud hebben.
 • De hartslag kan hoger zijn dan normaal.

Infuus

is nodig als uw hond uitgedroogd is. In bijna alle gevallen moet dit infuus intraveneus (in de bloedsomloop) worden toegediend. Subcutane infusie is niet doeltreffend in geval van shock en/of ernstige dehydratatie en wordt daarom alleen gebruikt bij minder zieke honden. Dit komt doordat de haarvaten van de huid en de onderliggende weefsels bij ernstig zieke honden nauwelijks doorbloed zijn. Het lichaam stuurt de vloeistof naar gebieden waar het dringender nodig is.

Voor continue infusie worden patiënten gewoonlijk opgenomen in het veterinair medisch centrum voor 24-uurs verzorging.

Terugkerende diarree bij katten

Als de gezondheidsproblemen van uw kat langer dan drie weken duren, of als ze vaak voorkomen, dan moet u de dierenarts raadplegen. Het kan moeilijk zijn om vast te stellen of uw kat een onderliggende aandoening heeft, maar het is beter om de behandeling vroeger dan later te krijgen.

Wat veroorzaakt diarree bij katten?

– Voeding

Als u een nieuw soort voer introduceert, voer geeft dat niet voor katten bestemd is (bijvoorbeeld hondenvoer), te veel eet, of bedorven voer eet, kunt u diarree krijgen.

Meestal verdwijnen de symptomen binnen een paar dagen. Als dat niet het geval is, kan het zijn dat u moet stoppen met het geven van een bepaald soort voedsel aan de kat, zoals melk.

Jonge katten krijgen vaak diarree omdat ze niet genoeg eten.

– Infectieuze oorzaken

Diarree wordt veroorzaakt door bepaalde virussen, bacteriën en parasieten. Jonge katten zijn vatbaarder voor deze ziekten dan oudere. Andere dieren in het huishouden kunnen ook diarree krijgen.

Diarree veroorzaakt door een virale infectie gaat meestal vanzelf over. Vaccins voor katten beschermen hen tegen de mogelijk dodelijke ziekte katachtige distemper.

Diarree die hoofdzakelijk door bacteriën wordt veroorzaakt, is meestal tijdelijk. Antibiotica helpen zelden en kunnen de diarree zelfs verergeren. Ontlastingkweken helpen over het algemeen niet.

Parasieten kunnen aanhoudende diarree veroorzaken. Behandeling kan nodig zijn. Rondwormen, lintworm, giardiasis en trichomoniasis behoren tot de meest voorkomende oorzaken van aanhoudende diarree. Als behandeling geïndiceerd is, moet de ontlasting worden onderzocht.

– Voedselallergie

Sommige dieren kunnen allergieën ontwikkelen voor bepaalde ingrediënten in hun voeding. Deze allergieën kunnen ontstaan wanneer ze iets eten dat al jaren zonder enig probleem wordt gegeten. Om deze allergieën te diagnosticeren, veranderen we het dieet van het dier ingrijpend.

Een bloedtest kan niet aantonen of iemand een echte voedselallergie heeft.

-Inflammatoire Darm Ziekte (IBD)

Met andere woorden, chronische (chronische) ontsteking van de darmwanden. Wij stellen deze aandoening regelmatig vast. Het is een ziekte die veroorzaakt wordt door het immuunsysteem (afweermechanisme functioneert niet goed). Een oorzaak van deze ontsporing van het immuunsysteem is vaak niet aan te wijzen.

– Darmtumoren

Darmtumoren worden meestal gevonden bij oudere katten. Twee van de meest voorkomende soorten darmtumoren bij katten zijn maligne lymfomen (ML) en adenocarcinomen (AC).

Tumoren kunnen de darm gedeeltelijk afsluiten. Ze zijn meestal zichtbaar op een echografie. Kwaadaardige lymfomen kunnen overal in de darmwand voorkomen. Zij zijn dan niet zichtbaar op een ultrasonografisch onderzoek. Wij diagnosticeren ze met endoscopie.

– Darmpoliepen

Komen zelden voor bij katten. Ze kunnen diarree veroorzaken omdat ze de darmen gedeeltelijk blokkeren.

– EPI (alvleesklier insufficiëntie)

Pancreatitis treedt op wanneer de alvleesklier niet genoeg spijsverteringsenzymen produceert. Het komt minder vaak voor bij katten dan bij honden.

– Vitamine B12 deficiëntie

Als je een tekort aan vitamine B12 hebt, kun je diarree krijgen, maar het kan ook verhinderen dat je darmen goed genezen.

- Bloed Afwijkingen

Andere orgaanziekten kunnen de darm aantasten en tot diarree leiden. Bloedonderzoek kan ons helpen deze te diagnosticeren.

Onderzoeken van diarree bij katten

 • Lichamelijk onderzoek
 • Sommige tests kunnen in de dierenkliniek worden uitgevoerd, maar voor een volledig bloedpanel moet u monsters naar een groter laboratorium brengen.
 • Als de diarree een parasitaire oorzaak heeft, kan dit meestal worden aangetoond door de ontlasting te onderzoeken. Een bacteriële kweek van de ontlasting is meestal niet zinvol. Aangezien een bacteriële kweek van de ontlasting vaak leidt tot onnodig gebruik van antibiotica, raden wij het af.
 • Als er een vermoeden is van voedselintolerantie of voedselallergie, wordt meestal een eliminatiedieet aanbevolen.
 • Een röntgenfoto van de buikholte is niet nuttig om diarree vast te stellen.
 • Met een echografie kunnen artsen inwendige organen en weefsels bekijken. Met een echografie kunnen ze buikvocht bekijken en verwijderen voor verder onderzoek.
 • Gastroscopie: Een kijkonderzoek van de binnenkant van de maag en de darmen kan helpen bij de diagnose van de oorzaak van veel chronische diarree symptomen.
 • Als uw kat chronische diarree heeft, kan een operatie nodig zijn om de oorzaak vast te stellen. Omdat deze ingreep echter zeer belastend is voor het dier en vaak onnodig is, zouden wij u dit nooit voorstellen, tenzij er geen andere optie was.

Behandeling van diarree bij de kat

– Ondersteunende behandeling

 • Dieet: Een goed verteerd dieet kan de symptomen helpen verminderen. U kunt een kleine hoeveelheid kip of vis met rijst voor uw huisdier klaarmaken. Voor de langere termijn is het belangrijk om een complete voeding met de juiste samenstelling te verstrekken. Veel voedingsfabrikanten produceren speciale diëten voor katten met diarree. Uw kat moet elke dag eten. Een dag geen eten geven is geen goede optie.
 • Infuus: Dieren die niet genoeg drinken moeten vocht intraveneus toegediend krijgen.
 • Probiotica: hoewel er verschillende soorten probiotische supplementen beschikbaar zijn, staat het onderzoek naar darmbacteriën nog in de kinderschoenen.

– Gerichte behandeling

De behandeling van diarree bij katten varieert naargelang de oorzaak van het probleem. Sommige oorzaken kunnen kort worden behandeld, andere vereisen levenslange medicatie. Omdat alle medicijnen ook bijwerkingen hebben, is het belangrijk om uit te zoeken wat de oorzaak is van de diarree van uw kat voordat u met een behandeling begint.

 • Parasieten medicatie: Er zijn verschillende soorten beschikbaar voor verschillende soorten parasieten. Allereerst raden wij u aan uw ontlasting te testen. Indien nodig kunnen hygiënische maatregelen nodig zijn om herinfectie te voorkomen.
 • Een voedselallergie vereist een speciaal dieet
 • Enzymen voor de spijsvertering: zijn aangegeven in EI
 • Bij lage bloedspiegels van vitamine B12 kunnen injecties met vitamine B12 worden gebruikt.
 • Geneesmiddelen die worden gebruikt om de weerstand te verlagen: zijn geïndiceerd voor inflammatoire darmziekten (IBD
 • Cytotoxica: zijn nuttig bij intramucosale carcinomen van het colon en het rectum
 • Chirurgie: Een plaatselijk afwijkende darm kan soms (maar niet altijd) operatief worden verwijderd.
 • Behandeling van andere ziekten

Prognose en levensverwachting van de kat met diarree

Darmproblemen bij katten zijn sterk afhankelijk van de oorzaak van het probleem. Als het probleem vroeg genoeg wordt gediagnosticeerd, is er een goede kans dat de kat volledig van de aandoening zal kunnen herstellen.

Welkom bij de dierenarts-specialist

Maag endoscopie

Uw dierenarts krijgt elk jaar honderden honden en katten met chronische maag-darmproblemen. Hebben uw huisdieren last van deze aandoeningen? Dan kunnen ze behandeld worden in de veterinaire gastro-enterologie kliniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

lockusercartmagnifiercrossmenuchevron-down