Vandaag besteld morgen in Huis
Gratis verzending vanaf €75

Kat Blaasontsteking

Geschreven door:
krabpaal
25 september 2022

Wat is een blaasontsteking?

Blaasontsteking verwijst meestal naar een ontsteking van de blaas veroorzaakt door bacteriën. Maar omdat slechts in vijf procent van de gevallen bij katten jonger dan tien jaar sprake is van een bacteriële infectie, is het inzenden van een monster voor onderzoek uiterst belangrijk.

Hoe weet je of je een urineweginfectie (UTI) hebt?

Zowel mannelijke als vrouwelijke honden kunnen een blaasontsteking krijgen. Maar hoe weet u of uw hond een urineweginfectie (UTI) heeft? Hier zijn enkele van de tekenen waar u op moet letten. Merk op dat deze symptomen zich niet altijd voordoen. Als u een van deze symptomen opmerkt, ga dan onmiddellijk met uw huisdier naar de dierenarts.

  • Je gaat vaker naar het toilet dan je kat naar de kattenbak gaat.
  • Het duurt langer voor de kat naar de kattenbak gaat dan vroeger.
  • Je kat miauwt als hij naar het toilet moet.
  • Uw kat likt overmatig aan zijn genitaliën
  • Uw kat zit op de kattenbak, maar plast niet.
  • Uw kat heeft bloed in zijn urine.

Blaasontstekingen worden meestal veroorzaakt door bacteriën die de urinewegen binnendringen via de u

Blaasontstekingen worden meestal veroorzaakt door een van de volgende drie oorzaken: een onderliggende medische aandoening (zoals diabetes), een ongezonde levensstijl (zoals het roken van sigaretten), of gewoon ouder zijn dan 40 jaar.

Blaasontstekingen veroorzaakt door blaasstenen of gruis

Zodra uw dierenarts heeft vastgesteld dat uw kat een blaasontsteking heeft als gevolg van een urineweginfectie (UTI), is het van groot belang dat u actie onderneemt. Als u geen actie onderneemt, kan dit leiden tot verstopping van de urinebuis van uw kat. Voor katers is dit een zeer ernstig probleem!

Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om katten te helpen blaasgruis of thrushes te verminderen. Een van de gemakkelijkste methodes is dieetvoeding. Dieetvoeders, zoals Royal Canine Urinary S/O Hills' Urinary Support en Vetality Urinary Support zijn speciaal ontwikkeld om blaasgruis of kleine steentjes te helpen verminderen.

Urineweginfecties zonder stenen of gruis.

Het is onwaarschijnlijk dat een kat een steen in de urinewegen (UTS) heeft, maar het is mogelijk. Bacteriële infecties of stress kunnen ook oorzaken zijn.

Blaasontsteking door bacteriën

Katten, maar vooral poezen, lopen een groter risico op een urineweginfectie (UTI) als gevolg van een bacteriële infectie van de urinebuis. Na een onderzoek door een dierenarts kunnen medicijnen worden voorgeschreven in de vorm van pijnstillers met ontstekingsremmende eigenschappen. Meestal volstaan deze om de symptomen te verlichten. In sommige gevallen echter vereisen terugkerende of aanhoudende problemen een behandeling met antibiotica. Uw dierenarts kan besluiten om antibiotica voor te schrijven, in de hoop dat ze het probleem zullen helpen oplossen.

Thuis urine opvangen

De meeste katten zullen buiten de kattenbak plassen als ze zich daar ongemakkelijk voelen. Om er zeker van te zijn dat uw kat geen urineweginfectie (UTI) oploopt, moet u hem onmiddellijk naar de dierenarts brengen als hij tekenen van ongemak vertoont. Uw dierenarts kan u ook aanraden een monster van zijn plas te nemen, zodat ze die kan testen op bacteriën. Ze zal je waarschijnlijk ook vragen om een klein beetje van zijn poep mee te nemen.

Het voorkomen van blaasontsteking en blaasgruis

Blaasontsteking kan worden voorkomen door bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen.

  • Laat uw huisdier niet te dik worden, want huisdieren met blaasstenen hebben de neiging te zwaar te zijn.
  • Zet een extra kattenbak neer voor elke kat in het huishouden. Het advies van kattengedragsdeskundigen is dat het aantal kattenbakken in een huishouden gelijk is aan het aantal katten plus 1.

Als een kat al een keer blaasgruis heeft gehad, is het het beste hem levenslang een speciaal dieet te geven, dat herhaling voorkomt.

Nooit iets missen?

We zijn altijd op zoek naar manieren om huisdieren te helpen langer en gezonder te leven. Meld u vandaag nog aan voor onze nieuwsbrief!

Gerelateerde producten

Zylkene Telizen Ondersteunt in spannende tijden.

Voor katten met struviet-gerelateerde urineweginfecties (FLUTD's

Voor stress, gedragsproblemen en angst, zijn er verschillende soorten behandelinge

Om urine op te vangen voor onderzoek.

Bekijk meer Bekijk minder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

lockusercartmagnifiercrossmenuchevron-down