Allergieën komen zeer vaak voor bij katten. Een allergie is eigenlijk een soort reactie van het immuunsysteem tegen iets ongevaarlijks. Dit kan veroorzaakt worden door het immuunsysteem zelf of door de natuurlijke barrière tussen de omgeving en het dier. Als bijvoorbeeld de huid of de darmwand beschadigd is, kunnen allergenen gemakkelijker het lichaam binnendringen en een allergische reactie veroorzaken.
Allergieën zijn er in vier hoofdcategorieën:
Vlooienallergieën worden niet veroorzaakt door vlooien; ze worden veroorzaakt door het speeksel van vlooien. Als u geen vlooien op uw kat ziet, hoeft dat nog niet te betekenen dat hij geen vlooienprobleem heeft. Voedselallergie is een abnormale reactie op bepaalde voedingsmiddelen. Ongeveer 15 procent van de mensen die aan allergieën lijden, is allergisch voor voedsel. Dit soort allergieën kan op elke leeftijd voorkomen, dus ook bij huisdieren die al jaren hetzelfde voedsel krijgen. De meeste katten zijn allergisch voor proteïne (vlees) bestanddelen. In de loop der tijd zijn mensen steeds meer verschillende soorten eiwitten gaan toevoegen aan het voer van hun hond. Als gevolg daarvan ziet men nu steeds meer gevallen van honden die een nieuwe allergie ontwikkelen voor deze nieuwe eiwitten.
Allergie is een erfelijke, overdreven reactie op externe prikkels, dus op dingen in de omgeving, zoals stof, mijten, stuifmeel en bomen. Ongeveer 85 procent van de allergieën zijn te wijten aan atopie. De eerste symptomen doen zich meestal voor tussen de leeftijd van negen maanden en vier jaar. Allergie voor grassen die alleen in het voorjaar bloeien, is een voorbeeld van seizoensgebonden allergie. Deze vorm van allergie is zeer zeldzaam. Het gaat om een plaatselijke reactie op iets dat in contact komt met de huid. Als uw hond bijvoorbeeld graag zijn kop boven uit de mand hangt, kan hij een allergische reactie ontwikkelen op de halsband om zijn nek. Op de tweede vorm van allergie gaan we in dit artikel verder niet in.
Het belangrijkste symptoom van een allergische reactie bij katten is jeuk. Deze kan zich voordoen in het gezicht, de oren, de poten, de liezen en de armen. Er kunnen ook secundaire bacteriële en gistinfecties optreden. Deze verergeren de symptomen. Bovendien krijgen de meeste katten een sterkere geur, een dikkere huid, kale plekken en likken ze zichzelf soms. Voedselallergieën kunnen maag-darmproblemen veroorzaken, zoals terugkerende diarree of winderigheid. Deze worden echter zelden waargenomen. Zo ziet een allergische reactie bij katten eruit. Een allergie bij de kat vaststellen
Het kan even duren voordat u de juiste diagnose krijgt, maar als u blijft proberen, zult u uiteindelijk slagen. Misschien is uw kat in het begin niet allergisch voor zijn voer, maar na een aantal weken zal hij er weer op gaan reageren.
Bij voedselallergie kan de kat reageren op bepaalde voedingsmiddelen. Deze omvatten vlees, vis, eieren, melk, kaas, groenten, fruit, noten, zaden, specerijen, kruiden en granen. Sommige katten reageren alleen op specifieke soorten van deze voedingsmiddelen. Bijvoorbeeld, sommige katten reageren op rundvlees, anderen op kip, enzovoort. Als uw kat echter geen tekenen van een allergische reactie vertoont na het eten van een bepaald soort voedsel, dan heeft hij waarschijnlijk geen voedselallergie.
Bij atopische katten bestaat er geen oorzakelijke therapie, zodat de ASIT (zie desenitizaion hond) nauwelijks effectief is. Daarom wordt gekozen voor medicamenteuze therapie. Hierbij wordt vooral gebruik gemaakt van een stof die een allergische reactie remt, meestal prednisonachtige stoffen. Deze middelen werken vaak heel goed, hoewel ze op de lange termijn meer of minder ernstige bijwerkingen kunnen hebben. Verder kunt u denken aan antibioticabehandeling bij secundaire huidinfecties, shampoobehandelingen, oorzalven en voedingssupplementen.
Een allergische reactie bij katten is meestal niet levensbedreigend, maar kan erg oncomfortabel zijn voor het huisdier en in de meeste gevallen is behandeling nodig. Therapie is vaak mogelijk, maar vereist geduld en uithoudingsvermogen van de eigenaar.