Vandaag besteld morgen in Huis
Gratis verzending vanaf €75

Kat Allergie

Kat Allergie
Geschreven door:
krabpaal
3 oktober 2022

Kattenallergie

Heeft u een allergie voor katten?Als je denkt dat je misschien een kattenallergie hebt, dan moet je weten dat deze symptomen heel vaak voorkomen bij mensen die allergisch zijn voor katten. Ze omvatten niezen, loopneus, rode ogen, jeukende huid en netelroos. Bovendien kunnen ze last hebben van hoesten, een piepende ademhaling en ademhalingsproblemen. Als u echter niets van dit alles voelt, dan is er waarschijnlijk niets aan de hand.

Een kattenallergie is een allergische reactie op katten.Als u allergisch bent voor katten, kan uw immuunsysteem reageren op kattenbont, speeksel en/of urine. Deze stoffen worden allergenen genoemd. Wanneer een allergeen het lichaam binnendringt, lokt het een ontstekingsreactie uit. Ingeademde allergenen veroorzaken een ontsteking van de bekleding van de luchtwegen (epitheel). Symptomen zijn niezen, hoesten, piepende ademhaling, verstopte neus en tranende ogen.

Denk je dat je allergisch bent voor katten?Als u denkt dat u misschien allergisch bent voor katten, kunt u hier een online kattenallergietest invullen. Deze geeft u binnen twee minuten een indicatie of uw klachten worden veroorzaakt door een kattenallergie. U kunt dan naar uw huisarts gaan voor verder onderzoek en behandeling.

Last van allergische rinitis?

Doe de online allergietesten om een eerste indicatie te krijgen of je allergisch bent voor bijvoorbeeld gras, boompollen, of huisstofmijt, of dat je kind er last van heeft. Of wil je een idee krijgen of je kind last heeft van allergieën? Dan is dit ook geschikt voor u als ouder.De online allergietest neemt ongeveer twee minuten van uw tijd in beslag en stelt u vier vragen.

Deelname aan de enquête is volledig anoniem. De verzamelde gegevens worden vertrouwelijk opgeslagen en niet gedeeld. Nadat u klaar bent met de enquête, kunt u het resultaat downloaden of naar uzelf sturen. U kunt de resultaten ook afdrukken en meenemen naar uw arts, als u dat wenst. De online allergie vragenlijst geeft slechts een indicatie en is geen vervanging voor een bezoek aan uw arts, die altijd geraadpleegd moet worden voordat er beslissingen over een behandeling genomen worden.

In het afgelopen jaar, hoe vaak heeft u last gehad van deze symptomen?

 • Zelden of nooit Regelmatig of vaak
 • Jeukende neus
 • Niezen, niesbuien
 • Waterige loopneus
 • Verstopte neus
 • Jeukende, branderige, rode ogen

Deze allergieën hebben de neiging om erger te worden of worden vooral ervaren tijdens...

 • Nee Ja
 • ... in de lente, of in de zomer?
 • ... in de buurt van gazons of bomen?
 • Wil je weten of je allergisch bent voor katten, honden, paarden, enz
 • ... 's nachts, als je slaapt?
 • ... in een kamer waar tapijten liggen?
 • Als u bepaalde voedingsmiddelen eet, kunt u last krijgen van bijwerkingen.

Wat voor invloed heeft uw aandoening op uw dagelijks leven?

Geef op de schaal aan in welke mate de symptomen worden beïnvloed door de knop naar een van beide kanten te bewegen.

Heeft een dokter een allergie vastgesteld voor:

 • Gras- en/of boompollen?
 • Huisstofmijt?
 • Dieren?
 • Voedingsmiddelen?
 • Andere allergie?

Het is onwaarschijnlijk dat u lijdt aan een allergische reactie op pollen. Als u echter veranderingen in uw symptomen opmerkt, kunt u deze test opnieuw doen. Op basis van de gegeven antwoorden is er een matige kans dat u lijdt aan een allergie (bv. hooikoorts of huisstofallergie). Als u ongemak of een verergering van uw symptomen ervaart, zoals een loopneus, verstopte neus of jeuk bij uw ogen/neus, neem dan contact op met uw arts. Uw arts kan aanvullende tests uitvoeren en advies geven over mogelijke behandelingen.

Op basis van de gegeven antwoorden is de kans groot dat u lijdt aan een allergische reactie (bv. astma, hooikoorts of voedselallergieën). Symptomen zoals een loopneus, niezen of jeukende ogen kunnen de kwaliteit van uw leven beïnvloeden. Uw huisarts kan helpen bij de diagnose van eventuele onderliggende aandoeningen en de juiste medicatie voorschrijven. Op basis van de gegeven antwoorden is er een grote kans dat u lijdt aan een inhalatieallergie (bijvoorbeeld hooikoorts of huisstofallergie). Symptomen zoals een loopneus, verstopte neus of jeuk rond de ogen/neusvleugels kunnen de kwaliteit van uw leven beïnvloeden en u beperken in uw dagelijkse activiteiten. Neem contact op met uw huisarts om uw allergiesymptomen te bespreken en hij kan u doorverwijzen naar een specialist die indien nodig verdere tests kan uitvoeren. Uw huisarts kan u ook advies geven over eventuele behandelingen.

LET OP!

U dient altijd uw huisarts te raadplegen voordat u medicijnen gaat gebruiken. Als u nader onderzoek, een juiste diagnose of advies over de behandeling nodig heeft, neem dan contact op met uw huisarts.

Verdere informatie

De incidentie van allergieën is de laatste jaren gestaag toegenomen. Ongeveer 25 procent van de Nederlandse bevolking lijdt aan een allergie. In werkelijkheid bagatelliseren de meeste mensen de klachten als gevolg van een inhalatieziekte onder het mom van "Het is maar een loopneus." Ze zijn zich er vaak niet van bewust dat het wel degelijk invloed kan hebben op je functioneren. Het kan bijvoorbeeld leiden tot een slecht slaappatroon, afwezigheid van het werk of zelfs de ontwikkeling van Astma. Daarom is het belangrijk om een allergie vroegtijdig en correct te behandelen. Wij adviseren contact op te nemen met uw arts als u last heeft van allergiesymptomen.

De resultaten van deze ingevulde online allergietest kunnen u helpen bepalen of u lijdt aan een inhalatieallergie. Het kan nuttig zijn wanneer u met uw arts spreekt voor verder onderzoek. Deze test is een afgeleide van de Duitse gevalideerde zelftest "Zelftest Allergische Rhinitis", ontwikkeld door ALK-Allergy Therapeutics GmbH in samenwerking met IGES Institut för Gesundheitssicherheit GmbH.

Symptomen van een allergie voor katten Als je allergisch bent voor katten, merk je dat misschien meteen zelf op het moment dat je in direct contact komt met een kat. De meeste klachten spelen zich af in de slijmvliezen, dat wil zeggen je neus, ogen en longen, zodat je ze gemakkelijk kunt herkennen. Vroege reacties zijn onder meer een loopneus, jeukende en/of tranende ogen en niezen. Late reacties kunnen bestaan uit huiduitslag, netelroos, gezwollen lippen en tong, ademhalingsmoeilijkheden en piepende ademhaling.

Daarnaast zijn er ook nog late fases waarbij ontstekingscellen betrokken zijn. Deze ontsteking kan zowel in de bovenste als in de onderste luchtwegen optreden. De symptomen kunnen bestaan uit een verstopte neus (bovenste luchtwegen), hoesten en niezen (astmatische en/of bronchitische klachten) gepaard gaande met een benauwd gevoel (onderste luchtwegen). Klachten afkomstig van de bovenste luchtwegen kunnen zich uitbreiden naar die van de onderste luchtwegen. Bekijk hier het overzicht van de meest voorkomende klachten bij kattenallergie.

Wat als je allergisch bent voor katten?

Bent u allergisch voor honden, maar heeft u wel een hond in huis? Dan is een van de beste manieren om met uw hondenallergie om te gaan het weghalen van de hond uit het huis. Dit is echter een grote stap die je niet lichtvaardig wilt nemen. Het betekent niet alleen het vernietigen van de emotionele band die tussen jou en de hond is ontstaan, maar ook dat je daarna nog jaren met de gevolgen van het hebben van een hond in huis kunt moeten leven. Uit onderzoek is gebleken dat jaren nadat een hond uit huis is gehaald, er nog steeds allergenen zoals huidschilfers en speeksel in woningen kunnen worden aangetroffen. Dit geldt vooral als u een hond heeft die verhaart. Daarom hebben wij een lijst opgesteld met praktische tips die u kunnen helpen bij het verminderen van de allergische reacties die worden veroorzaakt door een hondenallergie:

 • Zorg ervoor dat er geen ruwe plekken op de vloeren zijn.
 • U wilt geen gestoffeerde meubels in de slaapkamer, omdat u zich dan tijdens het slapen moeilijker op uw gemak voelt.
 • Gebruik een stofzuiger met HEPA-filter
 • Houd de luchtvochtigheid in huis tijdens de herfst- en lentemaanden zo laag mogelijk.
 • Zorg ervoor dat uw huis elke dag goed geventileerd is.
 • Laat de hond niet in de keuken
 • De kat regelmatig borstelen, bij voorkeur buiten

Was je handen nadat je een kat hebt aangeraakt.

Symptomen kattenallergie

Hebt u een hond en vermoedt u dat u gevoelig bent voor honden? Of gaat u regelmatig naar plaatsen waar honden leven en ervaart u symptomen? Dan moet u uw symptomen vergelijken met die van hondenallergieën. Een lijst van de meest voorkomende symptomen vindt u hier.

Lees meer over de mogelijke behandelingen voor kattenallergie. Er zijn in principe drie behandelingsmogelijkheden om uw klachten als gevolg van kattenallergie aan te pakken. Daarnaast is het belangrijk om stoffen (kattenallergie) waar u gevoelig voor bent te vermijden (saneren). Lees meer over de verschillende behandelmogelijkheden. Behandelmethoden vergelijken? Lees meer over de mogelijkheden.

Allergieën komen vooral voor in de slijmvliezen van de neus, het oog en de longen.

Uw arts kan uw aandoening diagnosticeren door verschillende tests uit te voeren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

lockusercartmagnifiercrossmenuchevron-down