Vandaag besteld morgen in Huis
Gratis verzending vanaf €75

Kale Plekken Kat

Geschreven door:
krabpaal
15 december 2022

We gaan het hebben over dit veel voorkomende huidprobleem bij katten.

Haarloze plekken bij katten komen vaak voor, maar ze zijn niet altijd het gevolg van ziekte. Soms horen ze gewoon bij normaal kattengedrag. Wij zullen u uitleggen waarom uw kat haar haren verliest en wat de oorzaak kan zijn.

Als uw kat een aantal kale plekken heeft die u zorgen baren, maak dan een afspraak in onze dierenartsenpraktijk. Wij beschikken over gespecialiseerde diagnostische apparatuur en personeel dat extra is opgeleid in de dermatologie van huisdieren.

Contents

  • Hoe zien kale plekken op kattenhoofden eruit?
  • Wat veroorzaakt kale plekken bij katten?
  • Will hair grow back?

Dermatology From Knutsford Vets

Onze dierenartsen hebben opgeleide dierenverpleegkundigen die gespecialiseerd zijn in dermatologie bij huisdieren. Bezoek ons voor een afspraak op www.knutsfordvet.co.uk/dermatology.

Een kale plek bij een katachtige kan zich voordoen als één grote kale plek of als meerdere kleinere. Het hangt af van de oorzaak van het probleem. Uw dierenarts kan meestal de oorzaak van het probleem vaststellen door alleen de vacht en de kale plekken van uw huisdier te onderzoeken.

Er zijn verschillende soorten alopecia, maar geen ervan zou verontrustend moeten zijn, tenzij ze zich op een ongewone plaats bevinden.

Wat veroorzaakt kale plekken op kattenvacht?

Haaruitval is een probleem waarmee veel eigenaren van gezelschapsdieren te maken krijgen. Hoewel het niet levensbedreigend is, kan het wel leiden tot ernstige gezondheidsproblemen als het niet behandeld wordt. Naast de hierboven genoemde problemen zijn er ook enkele veel voorkomende aandoeningen die kunnen bijdragen aan haaruitval bij huisdieren. Dit zijn onder andere voedingstekorten, hormonale onevenwichtigheden, parasieten, huidaandoeningen en bepaalde medicijnen.

Uitwendige parasieten

Verreweg de meest voorkomende oorzaak van een kale plek op de vacht van uw kat is een vlooienbesmetting. Deze insecten voeden zich met het bloed van honden en katten en laten kleine beetjes achter die jeuken en de huid irriteren. Wanneer uw kat zich overmatig krabt, raken de haarzakjes geïrriteerd en beginnen ze te verharen. Hierdoor vallen de haren uit.

Als uw hond een vlooienprobleem heeft, kan hij ook tekenen van toegenomen krabgedrag vertonen. Uw huisdier kan baat hebben bij regelmatige vlooienbestrijding. Vlooienbeten kunnen haaruitval veroorzaken als ze ernstig genoeg zijn. Een dierenarts kan een plaatselijk geneesmiddel aanbevelen om de getroffen gebieden te behandelen. Zodra de huid genezen is, zou er weer nieuw haar moeten groeien.

Overdreven verzorging door angst of depressie

Katten zijn trots op hoe ze eruit zien. Ze maken zichzelf regelmatig schoon en verzorgen elk deel van hun lichaam. Wanneer katten gestrest of angstig zijn, kunnen ze te veel tijd besteden aan het schoonmaken van zichzelf, waardoor er kale plekken ontstaan. Deze kale plekken kunnen overal op het lichaam voorkomen, ook rond de buik en de staart.

Bij het omgaan met angst is het belangrijk om de oorzaak van de stress vast te stellen en deze vervolgens dienovereenkomstig te behandelen. Als er bijvoorbeeld een dier in het huishouden is geïntroduceerd, kan het beste een ander dier worden geïntroduceerd. Als er een waargenomen bedreiging in de omgeving is, kan het nodig zijn om die weg te nemen.

Als u ziet dat uw kat zich overmatig verzorgt, leid hem dan af door met hem te spelen of hem aandacht te geven. U kunt ook een feromonenverspreider of spray voor katten gebruiken, zoals Felicane, om uw kat te helpen kalmeren. Na verloop van tijd, als hij zichzelf blijft overmatig verzorgen, kan het nodig zijn om professionele hulp in te schakelen.

Overgrooven kan soms gebeuren als uw kat een neurologische aandoening heeft of pijn lijdt. Als uw kat dit blijft doen, breng hem dan terug naar de dierenarts.

Allergies

Een van de meest voorkomende oorzaken van kaalheid bij katten is een allergische reactie op iets dat ze hebben binnengekregen of waarmee ze in contact zijn gekomen. Als uw kat overmatig krabt, kan dat komen doordat hij/zij aan een allergie lijdt. Maar als uw kat zijn/haar vacht lijkt te verliezen, kan dat ook te wijten zijn aan een omgevingsallergie.

Als uw kat kale plekken begint te krijgen, vergezeld van andere tekenen zoals een droge huid of jeuk, kan dit te wijten zijn aan een allergie. In deze gevallen moet u op zoek gaan naar veranderingen in hun omgeving of dieet die verantwoordelijk zouden kunnen zijn voor het probleem. Zodra u de oorzaak wegneemt, zou u verbeteringen in hun gezondheid moeten zien.

Als u niet weet waarom uw hond een allergie heeft, dan kunt u misschien advies krijgen van uw dierenarts. Als dat echter niet werkt, zijn er verschillende tests mogelijk. Voor meer info, bekijk dit bericht over hondenallergieën.

Ringworm or fungal infection

Ondanks de ongebruikelijke naam, zijn ringwormen geen parasieten. Het zijn schimmelinfecties die ronde laesies op de huid veroorzaken. Ze kunnen bij bijna alle zoogdieren voorkomen en zijn zeer besmettelijk. Als uw hond ringworm heeft, verliest hij meestal zijn vacht op de plek waar de infectie zich voordoet. Er blijft dan ofwel een kale plek over, ofwel een merkbaar dunnere vacht.

Uw huisdier kan ringworm krijgen van schimmelsporen die tot 2 weken op voorwerpen leven. Dus als uw huisdier iets aanraakt dat een besmette persoon heeft aangeraakt, kan hij/zij ringworm krijgen. Om ringworm vast te stellen, neemt u een monster van het aangetaste deel en stuurt u dit naar een laboratorium. Als u denkt dat uw huisdier ringworm heeft, vermijd dan het aanraken van zijn/haar huid, want mensen kunnen het ook krijgen.

Thyroid Problems

Haarballen komen vaak voor bij katachtigen, vooral bij oudere katachtigen. Ze worden meestal veroorzaakt door een ophoping van haar in de maag en darmen. Het kan moeilijk voor ze zijn om deze haarballen door hun spijsverteringsstelsel te krijgen.

Hyperthyroidsim is de naam voor een overactieve schildklier en hypothyroidsim is de term voor een onderactieve. Andere symptomen kunnen zijn: plotseling en extreem gewichtsverlies, overmatige dorst, of gedragsveranderingen zoals hyperactiviteit of lethargie.

Schildklierkanker kan worden opgespoord met eenvoudige bloedtests en er kunnen routinebehandelingen tegen worden gegeven. In zeldzame gevallen kan een operatie nodig zijn.

Other potential causes

Andere factoren kunnen de oorzaak zijn van de kaalheid van uw kat, zoals: -

  • Een tandabces bij katten ontstaat wanneer uw huisdier in gevecht raakt met een ander dier. Deze wonden hebben de neiging zeer geïnfecteerd te raken.
  • Genetische afwijkingen die ertoe kunnen leiden dat uw kat zijn vacht verliest. Deze gevallen zijn zeldzaam, maar als ze zich voordoen, groeit de vacht meestal weer aan.
  • Reacties op geneesmiddelen die een zekere mate van alopecia (verlies van hoofdhuid/lichaamshaar) kunnen veroorzaken.
  • Leukemie, hetzij als een oorzaak op zichzelf of als gevolg van behandeling voor een andere aandoening
  • Als uw kat gewond raakt, kunt u merken dat de vacht niet teruggroeit op de plaats van het letsel.

De meeste gevallen van kattenbontverlies hebben eerder betrekking op de vacht dan op de huid. Als de oorzaak van het probleem effectief is behandeld, zal de vacht meestal binnen een paar weken weer aangroeien. Sommige gevallen van kattenbontverlies kunnen echter worden veroorzaakt door een onderliggende medische aandoening die kan leiden tot verdere periodes van bontverlies.

Kale plekken bij katten zijn vaak een vroeg waarschuwingssignaal dat er iets mis kan zijn met de gezondheid van uw huisdier. Als u ongewone kale plekken bij uw kat ziet, moet u meteen met hem/haar naar de dierenarts.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

lockusercartmagnifiercrossmenuchevron-down