Vandaag besteld morgen in Huis
Gratis verzending vanaf €75

Hoe Lang Is Een Kat Zwanger

Geschreven door:
krabpaal
5 december 2022

Kat zwanger | AniCura Nederland

Zwangerschap voor katten is een hele gebeurtenis. Daarom hebben wij alles voor u op een rijtje gezet wat u moet weten, van een krolse kat, tot het herkennen van een drachtige kat, en het verloop van de bevalling.

In dit artikel

Zwangerschap kat

Bij een drachtige kat komt heel wat kijken, zowel voor de kat als voor haar eigenaar. Hoe verloopt het hele proces en wat heeft ze van u nodig?

Krolse kat

Katten kunnen zwanger worden tijdens hun vruchtbare periode. Tijdens deze perioden kunnen ze paren en eitjes bevruchten.

De lichaamstemperatuur van katten hangt af van hun blootstelling aan zonlicht. Als ze worden blootgesteld aan zonlicht, produceren ze hormonen die gonadotropines worden genoemd, die de eitjesproductie bevorderen.

Maar tegenwoordig leven de meeste katten zowel binnen als buiten en kunnen ze zowat het hele jaar door krols worden.

Een poes wordt oestrus (krolsheid) als ze meer oestrogeen dan progesteron aanmaakt. Als er geen bevruchting plaatsvindt, wordt ze binnen drie weken weer zwanger.

De eileiders, de baarmoeder en de vagina krijgen extra bloedtoevoer tijdens de zwangerschap, dus zijn ze vruchtbaar. Als een kater een zwangere poes benadert, kan hij met haar paren. Na de paring kan de poes zwanger worden.

Een krolse poes heeft bepaalde kenmerken.

Krols betekent tijd om te paren. Wanneer is mijn kat klaar om te paren? Dat kunt u zien aan haar gedrag. Ze zal tegen je benen wrijven en luid spinnen.

 • is heel aanhankelijk;
 • Rolt vaak op de grond;
 • wil geaaid worden;
 • miauwt klagelijk;

Voorkomen van zwangere kat

Natuurlijk is het hebben van een kitten erg schattig, maar als u niet wilt dat uw kitten zwanger wordt, laat hem dan steriliseren.

Het steriliseren van een poes betekent het verwijderen van haar eierstokken, zodat ze niet meer krols kan worden. Het kan worden gedaan op elk moment tussen 6 maanden en 2 jaar oud.

Sterilisatie vermindert het risico op bepaalde vormen van kanker en infecties van de baarmoeder.

Overdraagbare ziekten zoals kattenaids via paring zijn nu onmogelijk.

Dracht kat

Wat komt er bij kijken om je kat zwanger te laten worden?

Zwangerschap kat herkennen

Als uw kat niet gesteriliseerd is en u denkt dat ze zwanger zou kunnen zijn, zal ze waarschijnlijk iets in gewicht toenemen.

Als uw kat tepels heeft, kunt u zien of ze zwanger is door naar haar tepels te kijken. Ze worden donkerder en groter tijdens de zwangerschap.

Als u zich afvraagt of uw kat zwanger is, kan uw dierenarts dat vaststellen door haar baarmoeder te bekijken met een echografie.

Het is onmogelijk om vast te stellen of een zwangere vrouw werkelijk zwanger is door haar urine of bloed op hormonen te testen.

Hoe lang is ze al zwanger?

Na ongeveer drie tot vier weken kan een drachtige poes worden herkend aan haar opgezwollen buik.

Het is altijd het beste om te bevestigen of uw kat zwanger is voordat u actie onderneemt.

Hij kan het aantal kittens bepalen met behulp van een röntgenfoto en, indien nodig, kan hij hun hartslag aantonen met behulp van een echografie.

Zorg tijdens zwangerschap

Tijdens de eerste vijf weken van haar zwangerschap kan uw kat normaal eten. Na 35 dagen heeft ze echter meer voedsel nodig dan normaal.

U kunt het dieet nu aanvullen met maximaal 15 procent per week tot de bevalling.

Tijdens de laatste week tot twee maanden van de zwangerschap kan de poes minder eetlust hebben dan gewoonlijk.

Omdat de ruimte in de buik in beslag is genomen door de kittens, kan het helpen om ze op regelmatige tijdstippen kleinere hoeveelheden voedsel te geven.

Bevalling kat

Voorbereidingen voor de bevalling

U moet beslist een speciale plek voor uw kat creëren. Ergens waar geen tocht is, bij voorkeur een afgesloten en rustige ruimte, zoals een doos, of onderin uw kast. Een kattenbak kan ook nuttig zijn.

Een kat is niet gemakkelijk te trainen, maar als u ze goed in de gaten houdt, zullen ze snel leren. Het is belangrijk om hun omgeving veilig te houden en vrij van scherpe voorwerpen.

Het herkennen van de geboorte

Het is moeilijk te zeggen wanneer een kat zwanger is.

Als u merkt dat uw kat onrustig lijkt en een melkachtige afscheiding uit haar vagina heeft, is dat een teken dat ze binnenkort gaat bevallen.

Dit is hoe de kat wordt afgeleverd

Wanneer de waterzak met vruchtwater zichtbaar begint te worden of wanneer het vruchtwater begint te lekken (een groene of bloederige afscheiding), beginnen de weeënpijnen. Deze zijn zichtbaar door duidelijk samentrekkende buikspieren.

Het eerste kitten zal spoedig geboren worden. Als dit niet gebeurt, bel dan uw dierenarts.

Grotendeels vanzelf

Meestal komen kittens met de voetjes naar buiten. Soms worden ze echter in een "stuitligging" geboren.

Tussen de geboorte van twee kittens kan heel wat tijd zitten.

Na de geboorte, als de navelstreng nog niet is doorgeknipt, kunt u hem afknopen met draad. U moet het eerst ontsmetten met methylalcohol.

Soms zit er nog een vruchtzakje rond de kop of slijm in de bek van het kitten, verwijder dit met uw vingers. U kunt het kitten ook zachtjes over zijn rug wrijven om de ademhaling te stimuleren. Als het kitten ademt, leg het dan bij de tepels van zijn moeder.

Komen kittens met hun eigen placenta? Zo ja, als de moederpoes haar placenta opeet, kan ze misschien weer zwanger worden.

Het bevordert de afgifte van de hormonen oxytocine en prolactine, die helpen bij de weeën en de afscheiding van moedermelk.

Tijdens een bevalling, wanneer bel je de dierenarts?

Het kan nodig zijn uw dierenarts te bellen als u problemen heeft met de bevalling. Zorg ervoor dat u altijd zijn telefoonnummer bij de hand hebt.

 • Als de poes langer dan 30 minuten op het eerste kitten drukt zonder enige vooruitgang;
 • Als de kat na twee uur nog helemaal niet beweegt, dan is er misschien iets mis.
 • Als uw kat na de bevalling veel bloed via haar vagina heeft verloren, heeft ze misschien medische hulp nodig. Bel onmiddellijk uw dierenarts.
 • Als het kitten ziek lijkt, en braken en diarree komen vaak voor tijdens de bevalling, gaat het om sloomheid, lethargie en een gebrek aan reactievermogen.
 • Als er vreemd gekleurd of stinkend bloed of afscheiding uit de vagina komt, onderneem dan onmiddellijk actie. Het kan een infectie zijn.
 • Als je niet zeker bent of de geboorte en de gezondheidstoestand van de kittens en/of de poes goed gaan, dan...
 • Als de moeder lang wakker blijft of last heeft van ernstige bijwerkingen.

Nog iets om te onthouden: vergeet niet vrij te nemen van het werk tijdens de zwangerschap. Het is het beste als u de eerste maanden na de bevalling thuis kunt blijven.

Houd uw kat rustig en ontspannen tijdens de zwangerschap.

Nazorg na de bevalling

Een kitten wordt geboren zonder enige zintuigen. Na ongeveer 9 dagen beginnen zijn ogen te openen en begint het te horen. Let goed op.

Let op veranderingen in het gewicht en de eetgewoonten van het nieuwe kitten. Mannetjes hebben de neiging iets zwaarder te zijn dan vrouwtjes.

Na acht dagen moet het gewicht van een kitten verdubbeld zijn. U kunt ze met de hand voeden als ze niet genoeg eten.

Na drie weken begint haar kitten al met vaste voeding te spelen en te eten. Ze likt hem dan om hem aan te moedigen te poepen. Als hij niet poept nadat ze hem heeft gelikt, bel ons dan onmiddellijk!

Gebruik daarna een warm washandje en wrijf daarmee zachtjes over de buik van het kitten.

Na de bevalling moet je de moeder in de gaten houden, zodat ze niet te mager wordt. Als ze een groot nest heeft, geef haar dan speciaal voer om haar te helpen weer op gewicht te komen.

Ontworming van katten en hun moeders

Kittens ontwormingsschema's variëren afhankelijk van de leeftijd. Zo moeten kittens de eerste drie weken om de twee weken ontwormd worden, daarna één keer per maand tot ze zes maanden oud zijn. Meer gedetailleerde informatie over het ontwormen van katten kunt u hier vinden.

U moet ook de moederpoes tegelijk met haar kittens ontwormen. Vergeet niet de kittens te behandelen tegen vlooien, en ze te vaccineren vanaf ze negen weken oud zijn.

Wanneer kunnen de kittens geadopteerd worden?

Gaat een kitten naar een andere eigenaar? De legaliteit varieert per staat. Wij raden aan om hiermee te wachten tot minstens 13 weken.

Het is belangrijk dat kittens goed gesocialiseerd worden, zodat ze niet angstig of agressief worden tegenover mensen of andere katten als ze opgroeien.

Als kittens niet genoeg aan mensen worden blootgesteld, kunnen zij onvoldoende socialisatie opdoen.

Nuttig

Niet nuttig

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

lockusercartmagnifiercrossmenuchevron-down