Vandaag besteld morgen in Huis
Gratis verzending vanaf €75

Hcm Kat

HCM BIJ KATTEN
Geschreven door:
krabpaal
23 september 2022

HCM kat een vervelende hartziekte

Hypertrofische cardiomyopathie is de meest voorkomende vorm van hartziekte bij katten. De hartspier wordt er dikker door. Hypertrofische cardiomyopathie is een spierziekte (een vorm van myopathie) van het hart. De spierwand van de linker hartkamer wordt sterk verdikt (vergroot). Hartziekten zijn genetisch bepaald, maar manifesteren zich pas op latere leeftijd. Een kat wordt geboren met een genetische aanleg voor hartaandoeningen, maar of, wanneer en in welke mate de kat hartaandoeningen ontwikkelt, hangt af van vele andere factoren (zoals levensstijl). Erfelijke ziekten worden meestal doorgegeven van de ouders op hun kinderen. Dierenartsen denken dat erfelijke cataract steeds vaker voorkomt, en tot 10% van alle katten kan treffen. Als de dikte van de hartspier slechts in geringe mate toeneemt, zal de kat daar geen hinder van ondervinden. Als de hartspier echter te dik wordt, kan de kat enig ongemak ondervinden doordat hij niet genoeg bloed door de bloedsomloop kan pompen.

Als een ernstig verdikte hartspier hartritmestoornissen veroorzaakt, dan kunnen deze ritmestoornissen leiden tot lethargisch gedrag of zelfs tot plotseling overlijden. Als het bloed dat door een sterk uitgerekt atrium stroomt te traag wordt, kan dit bloedstolsels in het atrium veroorzaken. Deze bloedklonters kunnen dan uit het atrium worden gepompt en vast komen te zitten in de aders naar de onderste ledematen, waardoor acute verlamming ontstaat. Als er op een later tijdstip effusie (vocht) in de longen, borstkas of buik is, zult u zien dat de kat erg verstopt, sloom en ziek is. Hartkwalen komen vaak voor bij deze rassen:

  • Maine coon
  • ragdoll
  • Noorse boskat
  • Britse korthaar
  • sphynx
  • Bengaal
  • Siberische kat
  • pers
  • devon rex
  • Scottish Fold

HCM onderzoek

Weet u of uw kat een hartziekte heeft? Zo ja, laat hem/haar dan testen op hartaandoeningen. Vroeg of laat optreden van HCM komt meestal voor tussen de leeftijd van 2 en 6 jaar. Katten passen zich meestal goed aan een minder functionerend hart aan door de eerste weken na de operatie meer te slapen en stress te vermijden. Het is bijna onmogelijk om deze fase van HCMP te herkennen. Deze fase wordt "asymptomatisch" of "occult" genoemd. Als u tijdens een afspraak met uw dierenarts abnormale geluiden in het hart van uw huisdier opmerkt, kan een elektrocardiogram (ECG) helpen vaststellen of uw huisdier hypertrofische cardiomyopathie (HCM) heeft. Later, wanneer de kat tekenen van hartfalen vertoont, kan men merken dat hij sloom wordt, slecht verzorgt, snel en moeilijk ademt, een ongezonde eetlust heeft en vermagert. Deze symptomen wijzen erop dat de kat aan hartfalen lijdt. Als u last heeft van acute verlamming van de achterpoten, dan lijdt u mogelijk aan hypertrofische cardiomyopathie (HCM).

Dunner worden van de myocardiale wanden van de linker hartkamer

Als het verhaal van de eigenaar en het lichamelijk onderzoek erop wijzen dat HCM aanwezig zou kunnen zijn, dan kan HCM worden vermoed. Een definitieve diagnose wordt gesteld door een echocardiogram, waarmee de grootte, de vorm en de functie (of disfunctie) van het hart worden beoordeeld. Een bloedonderzoek kan worden gebruikt om hartaandoeningen op te sporen. Met röntgenfoto's kan worden vastgesteld of er vocht in de longen zit.

Een genetische mutatie kan leiden tot vergroting van de hartspiercellen (hypertrofische cardiomyopathie). Of een dier deze aandoening daadwerkelijk ontwikkelt, kan echter niet worden vastgesteld door het DNA te testen. Het kan alleen worden opgespoord door middel van echocardiografie (een soort echografie). Als u meer wilt weten over HCM bij katten, lees dan het artikel op HCMCats.com. Soms wordt de diagnose hypertrofische cardiomyopathie (HCM) per ongeluk gesteld. Uw kat vertoont misschien geen tekenen van een hartprobleem, maar bij een lichamelijk onderzoek wordt een hartruis ontdekt en na een echocardiogram wordt vastgesteld dat uw huisdier HCM heeft.

Als de veranderingen in het hart slechts gering zijn, de hartfunctie nog normaal is en uw kat niet aan een hartziekte lijkt te lijden, dan is in de meeste gevallen geen verdere behandeling nodig. Het is belangrijk om er zeker van te zijn dat u geen hartaanval krijgt voordat u medicijnen inneemt of verdoving gebruikt.

Controle onderzoeken bij hartproblemen

Omdat de ziekte na verloop van tijd meestal meer schade aan de hartspieren veroorzaakt, bevelen wij altijd controlegroepen aan om de progressie van de achteruitgang te volgen. Echografie kan ons helpen hartproblemen op te sporen voordat ze ernstig worden. Als bij uw kat HCM is vastgesteld omdat hij tekenen van een hartziekte vertoont (zoals sufheid, vocht in de longen of borstkas, verlamming in de achterpoten), kan onmiddellijke behandeling met medicijnen nodig zijn. Hartaandoeningen bij katten kunnen niet worden genezen. In sommige gevallen is behandeling nodig, maar er zijn geen medicijnen waarvan is bewezen dat ze hartfalen helpen voorkomen.

Er zijn misschien dingen die we voor u kunnen doen, maar als ze nodig zijn, zullen medicijnen worden voorgeschreven om de symptomen te helpen verlichten. De behandeling is erop gericht de levenskwaliteit van de kat te verbeteren door de symptomen te behandelen, maar helaas wordt niet getracht de onderliggende oorzaak van het probleem te genezen. De spierwand van uw linker hartkamer (de belangrijkste pompkamer van uw hart) is ongeveer vier millimeter dik. Dit betekent dat als u een stuk van de spierwand van uw linker hartkamer zou afsnijden, dit ongeveer de grootte van een kwart zou hebben. Dat is niet erg veel ruimte! Bovendien zijn de wanden van uw linker hartkamer dikker dan die van alle andere delen van uw hart. Dit komt omdat ze harder moeten werken om bloed door uw lichaam te pompen.

Bovendien is een verdikte hartspierwand zeer stijf. Naarmate het vullen van de kamers vanuit de boezems door de stijfheid en het verlies van ruimte steeds moeilijker wordt, zal ook het vullen van de hartkamers steeds moeilijker worden. Het hart kan het bloed niet zo goed afvoeren als het zou moeten, dus neemt de druk toe en rekt het hart zich uit. Als de druk toeneemt, verzamelt zich vocht in de longen, de borstkas en/of de buik. Er zijn momenten dat het vullen van het hart niet goed gaat, maar het legen van de borstkas wel. Door de vormveranderingen in de linker hartkamer kan de uitgang van de linker hartkamer (de aortaklep) soms vernauwen, waardoor de bloedstroom wordt geblokkeerd (obstructies van HCM).

Bovendien kan de klep tussen de linkerboezem en de hartkamer open gaan staan en beginnen te lekken. Uit het bovenstaande blijkt duidelijk dat HCM bij de kat een ziekte is met vele verschillende vormen. Sommige katten kunnen erdoor worden getroffen maar geen symptomen vertonen. Anderen kunnen al vroeg in hun leven ernstige complicaties ontwikkelen. We weten momenteel heel weinig over de gezondheidstoestand van katten. Het zou onmogelijk zijn om hun levensduur te voorspellen. We kunnen de kat helpen langer te leven door de hartfunctie te ondersteunen en de kwaliteit van leven zo goed mogelijk te houden.

Bel een dierenarts.

Als u de symptomen uit dit artikel bij uzelf opmerkt, maak dan een afspraak met een dierenarts. Zij kunnen beoordelen of behandeling noodzakelijk is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

lockusercartmagnifiercrossmenuchevron-down