Vandaag besteld morgen in Huis
Gratis verzending vanaf €75

Hartruis Kat

Geschreven door:
krabpaal
29 november 2022

Hartruis bij kat | AniCura Nederland

Een hartruis op zich is meestal geen probleem, maar het is belangrijk dat uw dierenarts ernaar luistert en nagaat of er afwijkingen zijn.

In dit artikel

Wat is hartruis?

Veel katten ontwikkelen een hartruis tijdens hun volwassen jaren. Het wordt vaak bij toeval gevonden.

Soms wordt het hartgeruis waargenomen bij een kat met ziekteverschijnselen die passen bij een hartziekte.

Murmurs zijn meestal onschuldig, maar ze worden vaak in verband gebracht met aangeboren of verworven hartziekten.

Een hartruis kan wijzen op een hartziekte, maar het hoeft niet te betekenen dat uw kat een hartziekte heeft. Het kan ook bij gezonde katten voorkomen. Uw dierenarts kan het hart van uw kat horen met behulp van een stethoscoop.

Levensverwachting kat hartruis

Een hartruis is niet gevaarlijk, maar het moet in de gaten gehouden worden.

Deze aandoening kan volkomen onschuldig zijn, maar het kan ook een hartkwaal, hoge bloeddruk of bloedarmoede betekenen.

Als er een onderliggende oorzaak voor het hartgeruis is, moet verder onderzoek worden verricht om de oorzaak te achterhalen en zo nodig aan te pakken.

Hartruis bij kitten

Als kittens zich melden voor een routine-onderzoek, vertonen ze vaak tekenen van een hartruis.

Het is mogelijk dat het dier een onderliggend hartprobleem heeft, maar het is ook waarschijnlijk dat het dier gewoon een goedaardig hartruisje heeft.

Sommige jonge dieren pompen letterlijk te veel bloed uit hun hart per hartslag. Dit veroorzaakt hoorbare turbulentie.

Een hartruis is niet schadelijk voor katten, maar kan een aanwijzing zijn voor iets anders.

Dierenartsen kunnen niet zeggen of een hond een aangeboren hartafwijking heeft door alleen met hun oren te luisteren.

Aangeboren hartafwijking kitten

Als u een luide en zeer duidelijk hoorbare hartslag hoort, betekent dit waarschijnlijk dat er iets mis is met uw hart. Hoort u echter een zachte hartslag, dan kan dat helemaal niets betekenen, of het kan te wijten zijn aan een hartprobleem.

Het is belangrijk om te weten of er sprake is van aangeboren hartafwijkingen voordat u een kitten ter wereld brengt. Met behulp van echografisch onderzoek kunnen we vaststellen of er sprake is van aangeboren afwijkingen.

Weten wat de oorzaak is van een hartruis is zeer belangrijk voor het schatten van de levensduur en de kwaliteit van jonge dieren.

Een chirurgisch gesloten verbindingsvat kan later weer worden geopend, waarna een kitten nog enkele jaren normaal kan leven.

Oorzaken hartruis

Aangeboren hartaandoening

Ongeveer 2% van alle kittens heeft een hartafwijking. De meeste van deze afwijkingen zijn klein en worden pas op latere leeftijd ontdekt. Enkele van de meest voorkomende afwijkingen zijn:

  • lekkende hartkleppen (tussen de hartboezem en de hartkamer)
  • gaatjes in het harttussenschot;
  • Tetralogie van Fallot (vier aangeboren afwijkingen aan het hart)
  • vernauwingen in bloedvaten;
  • of een open verbindingsader die na de bevalling dicht had moeten gaan.

Met behulp van echografie kunnen bepaalde afwijkingen zichtbaar worden gemaakt.

HCM

Hypertrofische cardiomie kan de meest voorkomende hartafwijking bij katten zijn. Het treft alle katten, maar komt vaker voor bij bepaalde rassen.

Sommige katten krijgen al vroeg in hun leven ernstige gezondheidsproblemen. Anderen vertonen pas tekenen als ze veel ouder zijn. Preventief kunnen deze katten een bloedverdunner krijgen. Andere medicijnen dienen we toe als de kat hartritmestoornissen ontwikkelt, of als hij vocht in de longen vasthoudt (longoedeem).

Hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk veroorzaakt een toename van de dikte van de wanden van de slagaders. Als gevolg daarvan kunnen dieren met hoge bloeddruk een hartruis ontwikkelen.

Hoge bloeddruk kan leiden tot blindheid, hersenbloedingen en nierfalen. Vroegtijdige opsporing en snelle behandeling is wenselijk.

Symptomen hartruis kat

Hartaandoeningen kunnen bij katten andere symptomen veroorzaken dan bij mensen. Enkele veel voorkomende symptomen bij katten zijn:

  • sloom zijn;
  • gewichtsverlies;
  • weinig eetlust;
  • verminderd uithoudingsvermogen;
  • versnelde ademhaling.

Diagnose hartruis bij katten

Het hangt af van het type hartruis en of de kat rustig lijkt. Een echocardiogram kan nodig zijn bij katten die rustig lijken maar een hartruis hebben.

Een bloeddrukmeting wordt aanbevolen voor oudere katten (7 jaar en ouder). Als de kat naast een hartruis nog andere gezondheidsproblemen heeft, is het verstandig die onmiddellijk aan te pakken.

Behandeling hartruis kat

Het hangt van de oorzaak van het hartruisje af of behandeling nodig is. Omdat ook gezonde katten een hartruis kunnen hebben, heeft het geen zin ze te behandelen voordat ze eerst onderzocht zijn.

Het is niet iets om je zorgen over te maken, tenzij het ernstig wordt. Medicatie of een operatie kan nodig zijn als het erger wordt.

Neem contact op met een dierenarts

Als u de symptomen uit dit artikel bij uzelf opmerkt, maak dan een afspraak met een dierenarts. Zij kunnen beoordelen of behandeling noodzakelijk is.

Vind uw kliniek

Nuttig

Niet nuttig

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

lockusercartmagnifiercrossmenuchevron-down