Vandaag besteld morgen in Huis
Gratis verzending vanaf €75

Haarbal Kat

Geschreven door:
krabpaal
27 december 2022

Haarbal kat | Advies dierenarts | AniCura Nederland

Hebben uw katten last van haarballen? Zo ja, lees dan hier hoe u ze kunt herkennen en wat u kunt doen om ze te helpen voorkomen.

In dit artikel

 • Haarballen bij katten
 • Een haarbal ziet eruit als een massa aan elkaar geplakte haren.
 • Volwassen en oudere katten
 • Hebben uw katten altijd last van haarballen, of alleen op sommige dagen?
 • Om haarballen bij katten te voorkomen, moet u hun omgeving schoon houden door alle vuil te verwijdere
 • Anti haarbal pasta kat
 • Haarbal zit dwars: symptomen
 • Vraag, of advies?

Langharige katten besteden gemiddeld vier (4) uur van hun dag aan het oplikken van haar. Ze krijgen gemiddeld 170 gram (170g) haar per jaar binnen!

Gewoonlijk wordt dit haar door het lichaam in nette bundels via de anus afgevoerd. Soms echter hoopt het haar zich op en klontert samen in de maag tot een haarbal. De haarbal wordt dan ofwel uitgebraakt ofwel uitgescheiden.

Bij irritatie van het slijmvlies (de bekleding van het spijsverteringskanaal) kan zich een haarbal in de maag vormen. Braken kan optreden wanneer katten gras of andere planten eten.

Soms sluit de haarbal de maaguitgang of de darmen af. Ontdek hoe u een dwarse haarbal kunt herkennen en wat de mogelijke behandelingen ervoor zijn.

Als uw kat niet braakt als hij een haarbal heeft, kan er een ander probleem zijn.

Haarballen zijn meestal langwerpige ballen van haar die eruit zien alsof ze gemaakt zijn van de vacht van de kat zelf. Ze zijn meestal tussen de 5 en 7 centimeter lang en meestal bruinachtig van kleur.

Haarballen komen het vaakst voor bij kittens en jonge katten, vooral bij volwassen en oudere katten. Ze komen vaker voor bij langharige rassen zoals de Perzische kat, Maine Coon kat, en Noorse Boskat.

Als ze hun buitenste huidlaag verliezen, kunnen sommige vogels die in zijn geheel inslikken.

Als je kat veel likt, betekent het dat hij/zij je leuk vindt.

Ook katten die veel likken hebben vaak meer last van haarballen. Heeft de jouwe dat ook? Misschien komt dit door een huidaandoening, zoals een allergie, of misschien houdt hij er gewoon van om zichzelf te likken. Hoe dan ook, zorg ervoor dat uw kat door de dierenarts wordt onderzocht als hij overmatig likt. Bekijk ook deze artikelen over huidaandoeningen bij katten.

Haarballen zijn heel normaal bij katten, zolang ze maar niet te vaak voorkomen. Als u merkt dat uw kat veel haarballen braakt, lees dan deze nuttige tips om te voorkomen dat ze zich zo vaak vormen.

Als uw kat veel haarballen braakt, dan kan dit een hele ergernis zijn voor zowel u als uw kat. Gelukkig zijn er een aantal dingen die u kunt doen om de vorming van haarballen zo veel mogelijk te voorkomen.

 • Regelmatig borstelen helpt voorkomen dat uw kat te veel haar binnenkrijgt en vermindert de kans op de vorming van een haarbal. Als uw kat een lange vacht heeft, kan het trimmen van de vacht helpen om uw kat verzorgd te houden.
 • Er zijn voedingsmiddelen die de vorming van haarballen helpen voorkomen. Deze omvatten voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels, die de eliminatie van haar via de ontlasting verbeteren. Ze helpen ook de huid en de vacht gezond te houden, dus helpen ze haaruitval bij katten te verminderen.
 • Katten die ziekelijk of misselijk zijn, eten vaak graag gras of planten om het braken op te wekken. Als u wilt voorkomen dat ze aan kamerplanten knabbelen, kunt u overwegen kattengras te kopen.

Als uw kat veel haarballen heeft, kan het verstandig zijn om met uw dierenarts te overleggen voordat u een anti haarbal pasta gebruikt. Dit wordt ook wel een laxeermiddel genoemd.

Een haarbal die zo groot is geworden dat hij de maaguitgang of de darmen blokkeert, is te herkennen aan dingen als:

 • gras willen eten
 • braken of loos braken
 • buikpijn
 • bolle buik
 • obstipatie (verstopping)
 • Slecht eten of helemaal niet ete

Als de dierenarts een verdwaalde haarbal vermoedt, is meestal een echografisch onderzoek of een endoscopie nodig. Bij milde symptomen kunnen medicijnen worden voorgeschreven die de haarbal zonder operatie doen verdwijnen.

Als een kat een darmobstructie heeft, veroorzaakt door een haarbal, dan moet deze chirurgisch of endoscopisch worden behandeld.

Als u niet zeker weet of een haarbal uw kat ongemak bezorgt, of als u advies wilt over hoe u dit in de toekomst kunt voorkomen, neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag verder.

Neem contact op met een dierenarts

Als u de symptomen uit dit artikel bij uzelf opmerkt, maak dan een afspraak met een dierenarts. Zij kunnen beoordelen of behandeling noodzakelijk is.

Vind uw kliniek

Nuttig

Niet nuttig

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

lockusercartmagnifiercrossmenuchevron-down