Vandaag besteld morgen in Huis
Gratis verzending vanaf €75

Gebit Kat

gebit-kat
Geschreven door:
krabpaal
2 september 2022

De tanden van de kat

Katten zijn carnivoren en hebben een carnivoor gebit; het gebit van de kat is dus, net als dat van de hond, ontworpen om een prooi te vangen en te verscheuren. Katten werden echter veel eerder gedomesticeerd dan honden, zodat zij langer de tijd hadden om hun tanden te ontwikkelen. Bovendien vond het selecteren en fokken op uiterlijke kenmerken al veel eerder in de geschiedenis van de kat plaats. Helaas heeft het fokken op bepaalde eigenschappen bij de kat geleid tot een toename van aangeboren gebitsafwijkingen bij sommige rassen.

Hoe zien de normale tanden van katten eruit?

Net als mensen, worden katten geboren zonder tanden. Na twee tot zes weken komen de melktanden tevoorschijn. Dit zijn vier snijtanden, vier hoektanden, tien premolaren en vier molaren. Als het kitten ongeveer drie maanden oud is, beginnen de volwassen tanden te groeien. Deze bestaan uit twaalf snijtanden, vier hoektanden, tien premolaren en acht molaren.

Problemen met de tanden

Gebitsproblemen komen vrij vaak voor bij katten. De meeste hebben last van tandplak en tandsteen naarmate ze ouder worden. Wij zien ook een aantal gebitsproblemen bij katten, zoals feline odontoclastic resorption leases (FORL) en gingivitis stomatitis complex (GSC). Welke tekenen wijzen erop dat mijn kat een probleem heeft met haar gebit? De meeste eigenaren realiseren zich niet dat hun kat gebitsproblemen heeft. In feite eet een katachtige gewoon door, ondanks dat hij soms een heel slecht gebit heeft. Symptomen zijn onder meer:

Verminderde activiteit. Verminderde activiteiten worden vaak toegeschreven aan het ouder worden. Maar het kan ook veroorzaakt worden door pijn, bijvoorbeeld door kiespijn.

Wat kan ik doen om gebitsproblemen bij mijn katten te voorkomen?

Het voorkomen van gebitsproblemen is bij honden veel gemakkelijker dan bij katten. Tandenpoetsen is een van de beste manieren om de vorming van tandsteen en tandplak tegen te gaan. Katten vinden het echter niet prettig om geborsteld te worden, dus ze verzetten zich vaak tegen tandenborstels. Sommige aandoeningen in de mond van uw kat, zoals FORL en FCGS (zie hieronder), kunnen niet altijd worden voorkomen. Daarnaast kunnen bepaalde voedingsmiddelen en medicijnen problemen met de mond veroorzaken. Daarom is het erg belangrijk om uw kat de juiste voeding en gebitsverzorging te geven.

Als u denkt dat uw huisdier gebitsverzorging nodig heeft of meer informatie wenst over gebitsverzorging en verzorgingsproducten voor huisdieren, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

Welke tekenen wijzen erop dat mijn kat gebitsproblemen heeft?

Katten hebben vaak niet in de gaten dat ze gebitsproblemen hebben totdat ze minder dan normaal beginnen te eten. Als katten helemaal niet meer eten, kunnen ze symptomen vertonen als:

  • Stinken uit de bek.
  • Moeizamer of langzamer eten.
  • Dorstgevoel of een natte mond
  • Bloedend tandvlees of bloeden uit de mond.
  • Schudden met de kop.
  • Na het eten, veeg je je mond af met je poot.
  • Verminderde activiteit kan worden veroorzaakt door ouderdom, maar het kan ook te maken hebben met pijn, bijvoorbeeld door een gebitsprobleem.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

lockusercartmagnifiercrossmenuchevron-down