Vandaag besteld morgen in Huis
Gratis verzending vanaf €75

Eindstadium Nierfalen Kat

Geschreven door:
krabpaal
1 december 2022

Nieraandoeningen bij katten

Leeftijd

Katten ouder dan zeven jaar hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van een chronische nierziekte, en daarom willen we hun blootstelling daaraan zo veel mogelijk beperken door te vermijden dat ze te veel zout krijgen.

Subtiele symptonen

Een chronische nierziekte is een aandoening waarbij de nieren niet goed werken. De ziekte kan ernstige problemen veroorzaken, zoals bloedarmoede, het vasthouden van vocht, hoge bloeddruk en hartfalen. De meeste katten vertonen geen tekenen van ziekte totdat ze stadium 3 of 4 bereiken. In dit stadium heeft de kat een dialysebehandeling of een transplantatie nodig.

  • Stadium I

De verminderde nierfunctie blijft verwaarloosbaar. Deze nierschade kan niet in het bloed worden aangetoond, daarvoor moet een speciale test worden uitgevoerd. Als eigenaar zult u nog geen uiterlijke veranderingen aan uw kat opmerken. Uw kat ziet er gezond uit.

  • Stadium II

Omdat een deel van de nierfuncties verloren gaat, moet de rest van de nieren harder werken. Dit veroorzaakt uitputting van de resterende delen van de werkende nieren. Subtiele afwijkingen kunnen worden vastgesteld in het bloed- en urineonderzoek. Vaker drinken is wat baasjes aan katten opmerken. Studies tonen aan dat katten gemiddeld nog drie jaar te leven hebben.

  • Stadium III

In dit stadium is al 25 procent van de nierfunctie verslechterd. Deze schade is onomkeerbaar en kan alleen maar verergeren. In het bloed is er een duidelijke stijging van de nierwaarden, het eiwitgehalte in de urine is hoog en de nieren zijn niet meer in staat de urine te concentreren. De ziekte is nu duidelijk voor de eigenaar. De kat heeft een slechte eetlust (kieskeuriger), verliest gewicht, haar vacht is niet meer zo netjes en ze is minder actief dan voorheen. Studies tonen aan dat de kat nog twee jaar te leven heeft.

  • Stadium IV

Dit is de eindtoestand van nierfalen. In de bloedbaan zijn de nieren zo overbelast met gifstoffen dat ze niet meer goed kunnen functioneren. De kat sterft omdat hij vergiftigd wordt door zijn eigen lichaamsvloeistoffen. Als eigenaar kunt u merken dat uw kat ziek is: hij/zij braakt vaak, is vermagerd en is extreem lusteloos. Uit een onderzoek blijkt dat deze kat nog ongeveer een maand te leven heeft.

Nierziekte: Wat te doen?

Uw kat is ouder dan zeven jaar? Wij raden u aan jaarlijks een bloedonderzoek te laten doen om na te gaan of er sprake is van schade en voor vroegtijdige opsporing.

Heeft u nog vragen?

Bel onze dierenarts over nierfalen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

lockusercartmagnifiercrossmenuchevron-down